Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Oce4n, 09.04.2026 17:46 tarihinde dedi ki:

bundan daha 5 yıl öncesine kadar etrafta herkese "yazılım öğren" evden para kazan vs.vs.vs. diyebiliyordum. günümüzde ise şu an üniversitede okuyan bilgisayar mühendislerine üzülür hale geldim. çok garip bir devirdeyiz... hakkımızda hayırlısı diyelim işsiz kalmamak için dua edelim 😄 

Dua değil, başka mesleğe geçsen de orayı da yer AI bence gelecekte insan fikirleri daha öncelikli olacağı için o konuda çabalamak daha iyi sonuç olur.

Mesaj tarihi:

ai ı kendimiz için avantaja çevirmek tek çıkar yol. akıntının tersine yüzmenin pek bi anlamı yok. millet her köşeyi kapmadan ürün çıkarmaya bakın.

Mesaj tarihi:

El sanatı gerektiren meslekler revaçta olacak artık, masa başında çalışan adam çok kalmayacak herhalde ya , bankacılığı bile dijital yapmak için ciddi çaba gösteriyorlar şubelerde çalışan sayılarına bir dikkat edin 1-2 vezne açık en fazla

Mesaj tarihi:

yazamiom buraya NDA ler ve alanim yuzunden ama baya bir workforce design bokunda bulundum, hatta calistigim projenin amaci otomasyondu, ne kadar kafatasi azaltiriz muhabbetleri

Muhendislik / yazilim =    brutal

Paralegal = gone

analystler = gone

sanat, tasarim kurek = gone

HR / ise alim = gone

proje yonetimi bi miktar dayanir, mevcut zaten yuzde 80 i cop meslek. iyi proje yoneticisi dunyanin her ulkesinde cok nadir bulunan bisi

ancak soyle bir sorunda var, bu mal ve hizmetleri alicak insanlarinda olmasi lazim, sosyal guvenlik sistemleri zaten cokmek uzere iken  AI in getirdigi bu kaos sadece tek bir yere cikicak

savas

kondisyonlar olustu

amerikan imparatorlugu gozumuzun onunde gumbur gumbur parcalaniyor, pax americana bitti

bu isi basimiza bela eden techbrolar zaten 7 milyar cok fazla, nufusun yarisinin olmesi lazim diye geziyordu lol

oturun AI la calismayi ogrenin

ironik bicimde kapitalizmin sonunu AI getiricek ama yerine ne gelicek, iste o belirsiz

Mesaj tarihi:

zaten kitleleri iyice sıkıştırdıklarında yaşadıkları ülkelerde huzur içinde yaşayabileceklerini mi sanıyor bu zenginler anlamıyorum. hepsi sistem 20-30 sene daha dayanır ben yırtarım diye düşünüyor heralde. çoluğunu çocuğunu düşünen yok 🙃

Mesaj tarihi:

bana kalırsa bu değişimlerin en büyük etkisi şehirlerin nüfus yapılarında olacak.

süreyi öngöremiyorum ama neticede şehirlerdeki işlerin insan gerektirmeyen bir çok dalı işsizliği artırdığında sisteme ayak uyduramayıp şehri değiştirmek zorunda kalacaklar insanlar. hatta bu sadece şehir bile olmayabilir ülke göçleri vb baya kaotik bir gelecek bekliyor. kavimler göçü versiyon iki olmazsa iyi. 

Mesaj tarihi:

"AI yüzünden herkes işsiz kalacak" goygoyuna bir tek ben dahi olamadım herhalde.

2007-2008 finans krizi sonrası işe girmek zaten hep zordu, hayvan gibi kalifikasyonlar istiyorlardı, bir işe girdiğinizde de işten çıkarılma riskiniz çok kolaydı, rüzgar esse binlerce kişiyi işsiz bırakıyorlardı. sürekli oyun/yazılım şirketlerinde toplu işten çıkarmalar gördük durduk.

"AI bizi işsiz bırakacak" söylemleri işin bahanesi bence tamamen.

AI elbette işlerimizi kolaylaştırıyor. ama "bir müzisyenden çok daha iyi müzik yapıyor", "bir yönetmenden çok daha iyi sinema filmi yapıyor", "bir game developerdan çok daha iyi oyun yapıyor" seviyesinde değil. böyle olduğunu sanan kişiler de zaten Instagram'da birbirinin aynısı küfürlü röportaj videoları izleyip gerçek sanan tayfa.

patronlar da bu tayfanın gazına gelip "teknoloji öncüsü" olmaya çabalıyorlar, ama zaten çok uzun süredir her yeri sarmış "crunch culture"ün daha da sıkışık olmasına neden olmaktan başka bir etkisi olmayacak.

şu an AI insanın işini insandan yapacak kadar iyi seviyede değil. öyle olsa önce mavi yakanın, tamircilerin, inşaat sektörü çalışanlarının sonu gelmiş olurdu. çok basit otomasyona bağlanabilecek işler hâlâ insan gücüyle (ve kanıyla) yapılmaya devam ediyor.

• Like 1
Mesaj tarihi:

ya adam twitterin 75%ini kesti alet teklemedi. aşırı şişik saçma sapan departman ile dolu firmalar. bi yandan da ai otomasyon gibi birçok işi 20 to 1 şeklinde dönüştürecek. yaşandı bunlar

3fc482c6066f8905.webp

tarıma dönülecek kısmı için inşallah olur diyorum, içinde su kaynağı olan tarım toprağı hımpss nefis. michael burry'yi tutuyorum ben, o bilir inş.

• Haha 1
Mesaj tarihi:

mavi yakanın temizlenmesi için robot teknolojisinin baya ilerlemesi gerekiyor daha ya. ama AI felaket hızlı ilerliyor. şu video 2023 senesine ait

will_smith_spaghetti_hero.jpg

şu anki AI videolarını ayırt edemez hale geldik diyebiliriz. komple dijital olan meslekler daha hızlı ölmeye başladı. ve inanmazsınız ama ilk işini kaybetmeye başlayan sektör grafik tasarımcılar olmuştu 😄 akıllanmaya devam ettikçe dijital olan bütün işler yavaş yavaş AI'a kayacak.

south-park.gif

sonra sıra doktorlara, avukatlara gelecek diye tahmin ediyorum. mesela chatGPT sayesinde köpeğine mRNA aşısı üretip iyileştiren adam bile var günümüzde 😄 

https://www.france24.com/en/live-news/20260330-one-man-his-dog-and-chatgpt-australia-s-ai-vaccine-saga

şu dakikadan sonra AI'a karşıyım kullanmam diyen kesinlikle geri kalmaya mahkum.

AI'yı yönetebilen orkestratörler ortaya çıkacak diye tahminde bulunanlar var. Ama günümüz için bu geçerli, seneye ne oluru kimse bilemiyor. Ya AI'lar kendisini yönetmeye başlarsa?

who-me-terminator-skynet.gif

• Genel Yönetici
Mesaj tarihi:

İki yıldır dünya çapında özellikle teknoloji tarafında devam eden yoğun bir işten çıkarma dalgası vardı. Yanlış hatırlamıyorsam birkaç hafta önce ilk defa yazılımcı ilanlarında yapay zeka dalgası patladığından beri azalışta olan trend durmuş. 2025 yılının ortalarına göre ilan sayısı %15 civarında artış göstermiş. İlanları açan şirket sahiplerinin bir bölümü gerçek insanı tercih ettiklerini belirtmiş.

Gelecek birkaç yılda nasıl bir gidişat olacak öngörmek cidden çok zor. Sırf yazılımcılar değil bence beyaz yaka işlerin çok büyük bir kısmında kıyım olacak ama hepsini ele geçireceğini sanmıyorum yani hala belli bir miktar insan faktörü denetleyici veya yönlendirici olarak kalacak. Açıkçası ben bu büyük dil modelleri mimarisinin gelecekte hep abartılan genel yapay zeka muhabbetini sağlayacağını düşünmüyorum. Bildiğin tahminleme üzerine dayalı her zaman doğru sonuçlar veremeyen bir yapı var. Bunun yerini alıp daha ileriye götürecek yeni bir yaklaşım yeni kazanan olarak işleri değiştirecek 🥹

Mesaj tarihi:
Oce4n, 09.04.2026 21:51 tarihinde dedi ki:

sıra doktorlara, avukatlara gelecek diye tahmin ediyorum. mesela chatGPT sayesinde köpeğine mRNA aşısı üretip iyileştiren adam bile var günümüzde 😄 

https://www.france24.com/en/live-news/20260330-one-man-his-dog-and-chatgpt-australia-s-ai-vaccine-saga

Bu da klasik clickbait haber. Adam zaten mühendis ve machine learning üzerine çalışıyor. Veterinerlik kısmında bilgi almış chatgpt'ten bolca ama haberdeki gibi random bir adam ve köpeğini iyileştirdi hikayesi değil.

Mesaj tarihi:

insan faktörü hala gerekiyor ama patronlar 5x maaş yerine 2x maaş vereceğim mid seviye adamda yeter diye bakıyor. normalde yeter derdim ama şirkette mid seviye adama bakıyorum abi çok güzel yapıyo zaten yea diyip direkt push yapıyor. dev i çekiyorum bozuk. bi test edeydin bari. nolcak bi komutla düzeltiriz yea oluyor sonra. ben ve diğer architect arkadaş inatla plan modda satır satır review edip etki analizini ölçüyorduk. ve emin olun çalışıyo gibi görünen şeyin yarısı anti pattern işlerle dolu oluyor düzelttirmezsen. şimdi bunlar prod a da kontrol etmeden commit atar 2 ay sonra. merak ediyorum akıbetlerini.

geçen gün nginx te bi update sonrası deprecated olan bi field yüzünden dns yönlendirmede bir şey çalışmıyordu. bi incele dedim opus 4.6 ya.  sorun vardı ama merak etme nginx ten silip container dan portu expose ettim çalışacak şimdi diye plan çıkardı. salak mısın yeni versiyonda bu nasıl yapılıyor bi bak dns i düzelt dedim. haklısın özür dilerim diyip dökümanını okudu aa şuymuş diyip 2 satır ile eski şeyi düzeltti. az token harcamak için bakma gereği bile duymuyor claude açık talimat vermediysen. baksa onu da yapacak ama kolaya kaçma eğilimi var az token yakmak için.  adam okumayıp okey dese play e basacak çalışacak o an oldu diyip push edecek. o kafada. halbuki ne load balance kaldı ne affinity yaptığı şeyle. o dns yönlendirmedeki rule atlaması bütün sistemi patlatacak boyuttaydı. çok ağlayacaklar bence ama bakalım artık.

ben izindeyken benim 7 yıl önceki yazdığım frameworkü revize ettirmişler 2-3 özellik daha ekleriz diye. 8 servisin 5 i buglı commitlenmiş. bir şey patlıyo 6 yıldır bi kere bile hata çıkmamış. framework e bakmıyorum bile yıllardır mis gibi çalışıyor diye. sonra commit i gördüm baktım içinden geçmiş. 

millet iyi bi kas gücü ama iyi bi beyin olmadığını anlayınca geç olacak bence. yeni kaliteli eleman da yetişmeyecek bu ortamda.

Mesaj tarihi:

Isin komik yani yakinda patronlarin yerine de AI gecicek. Yonetim kurulu CEO nun ikramiyesiydi, hisse senedi opsiyonuydu demeyip senelik hedeflerimiz bunlar diyip AI CEO ya vericek isi. Akabinde Laurelin 7/24 saat AI CEO yu darlamazsa ben hayatta hicbisi bilmiyorum 🤣 

Acik arazi tarimi beyaz yakanin hemen adapte olabilecegi bir is degil. Arazi fiyati, ekipman, gubre filan derken 1 sene para harcayip gelirini sonra aliyorsun. Calisma saatleri bokum gibin. Akilli tarim yada daha kontrollu ortam olan sera tarimi beyaz yakaya daha uygun.

Mesaj tarihi:
Laurelin, 09.04.2026 05:44 tarihinde dedi ki:

gunluge yazicam asil

bugun saglik iznindeyken beni cikartmayi denediler lol

olumune mokoko

Benim yoneticimi saglik iznindeyken istemedigi bir pozisyona paslayip (adam department head idi) sonra da o pozisyon artik lazim degil diye isten cikarmayi denediler. Ki bu adamin leveli Collective Labor Agreementda yer almayacak kadar yuksek. 

Ilk salvoyu savusturdu, ama gidecegini kabul etti avukatina vermis sirketle anlasiyorlar simdi detaylarda. 

Hos bizim sirket son 3 senedir her 6 ay adam atiyor ayni taktikle. Yuzlerce kisi gitti. Bende bir sonrakinde kendimi olasi goruyorum ama hayirlisi. 

• Uzuldum 1
Mesaj tarihi:

bana da paket önermediler kıdem vs düz haklarla çıkartıyorlardı. dedim teklif bu mu evet bu. tamam siz işlemleri halledin arabulucu ile anlaşırız sıkıntı yok dedim. 1 dk içinde +2.5 maaş eklediler teklife🙃

Mesaj tarihi:
Bone, 09.04.2026 21:31 tarihinde dedi ki:

AI elbette işlerimizi kolaylaştırıyor. ama "bir müzisyenden çok daha iyi müzik yapıyor", "bir yönetmenden çok daha iyi sinema filmi yapıyor", "bir game developerdan çok daha iyi oyun yapıyor" seviyesinde değil

Sana çok kötü bir haberim var.

AI ile müzik yapan (tepkiyi görünce "yieağ biz aşlında eyay'dan yardım aldık şadeceğğ" diyen) Ankara Ekos isimli ben eşşeğim grup şu anda deli gibi dinleniyor. Üstüne bir de gitmişler AI ile yaptıkları şarkılar için konser veriyolar. Live ile kayıt arasında DEVASA bir fark olmasına rağmen konserleri full çekiyor.

• Yeni Oluştur...