Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Aldatıldım ve Boşandım

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
paparnoz, 26.08.2026 08:46 tarihinde dedi ki:

Genel olarak tartışmanın birbirimize bir şey katacağını ve birbirimizi açacağını düşünerek devam ediyorum. Jung ve argümanları genel olarak bana zırva geliyor, benim sorunlarımı çözmüyor, bir şeyleri anlamamı sağlamıyor. Kitapları ve anlattığı şeyler, üst sosyetede yaptığı saçmalıklar da bu durumu perçinliyor. Türkiye'de dikkat edin AKP'li zümrede Jung acayip popüler, bunun sebebi mistik ve anlaşılmaz gibi görünmesi. Karl Popper'in Hegel hakkında söylediği şeyi Jung için  düşünüyorum.

O faslı geçiyorum. Şimdi sizin sorunlarınız farklı bir yere bağlanıyor olabilir ama ben şu sıralar psikoloji kitaplarına sardım ve gerçekten bende bu farkındalık yarattı. Duygu durumumu daha stabil hale getirebiliyorum ve bunu kendi kendime yapabiliyorum. Eskiden bunu yapamıyordum. 

Kaygılı, Kaçıngan ve Güvenli bağlanma meselesi bence benim açımdan çok önemli ve gerçekten benim yaramı, bana gösteren durum. Böyle rastgele bir şey değil, hepimiz bağ kuruyoruz birbirimizle, önce annemizle ve babamızla başlıyor daha sonra zamanla diğer sosyal çevre ve ergenlik sonrası partner ilişkisi olmak üzere hayatımızı bağ kurarak geçiriyoruz, bağ kurmamanın verdiği zararları zaten geçiyorum ama bazı bağlarda bağ kurmamaktan daha çok zarar verebiliyor vs.

Mesela ben kaygılıyım çünkü çocukluktan başlıyor bu. Annem ile kurduğum bağ kaygılıydı. Annem çalışan bir kadındı, bağ sabah kopuyor, akşam işten geldikten sonra ancak o dinlendikten sonra bazen devam ediyor, bazen etmiyordu. Ondan ilgiyi ancak çocukluk halimle bağırarak, ağlayarak, bazen kendime zarar vererek elde ediyordum. O ilgide kısıtlı ve beni susturmak üzerineydi. Yani kaygım azalıyor ama tatmin olmuyordu. Ben yaramı görüyorum içimde çocuk beni sev, beni seç diyor karşı tarafa. Bunu sürekli duymak istiyor, bir kere duydu tatmin oldu ama ertesi gün gündelik hayat yaşanırken ara ara tekrar duymak istiyor. Bu arızi bir sorun, kötü hissediyorum kendimi. Regüle etmeye çalışıyorum bunları, zor oluyor. 

jung un anlatisi icin ezoterik bilgi toplamis olmak, az batini gelenekleri bilmek, uzak asya din ve felsefelerini ve en onemlisi platonu bilmek gerekiyor. 

psikoloji bole fizik gibi "bilim" bilim degil ki fizik bile goreceli ciddi bir kismi. su her sartta ayni derecede kaynamiyor. 

new age zirvaya cok kurban gitti jung. asiri sagci veya alternatif yeni sagci kitle sekulerlestikce jung a (platon ekolune daha dogrusu) kaymalari hani cok normal. jung her yasimda okudugumda baska bir sey katiyor bana olgunlastikca, 40 yasindan once neden insanlari kabul etmedigini cok iyi anliyorum bu yasimda. 

psikoloji dediginizde surekli degisiyor. otizm e geri zekalilik diyorlardir bir donem, asperger i nazi deneylerinden cikartip baska yere goturduler zamaninda, bugun artik DSM de otizm semsiyesi altinda geciyor misal. escinsellik kisilik bozuklugu olarak geciyordu zamaninda veya lacan in kadin dusmanligi, histeri vs vs

insanin tek bir gercekligi var, olumlu olmak ve bunun bilincinde olarak yasamak. 

caglar boyunca anlam arayisina itti bu insanlari, tek bir dogru, tek bir klasifikasyon yok. psikolojide hani cok bireysel bir bakima. turkiyede amerikadan ithal "SSRI verelim duzelir" kafasi ile gerekli gereksiz ilac yuklediler insanlara, o SSRI lar mahvetti insanlarin beynini ve hayat boyu kalici hasar birakti cogu insanda. 

cok komlike etmeye gerek yok tramva konusunda misal

formatif yillara inmek gerekiyor. anne baba ve yakin cevre ile olan iliskiler karakteri belirliyor ve oturdumu kaliyor genelde. 

var burada cok iste kirik dokuk insan, cocuklugunda muhtemel istedigi ilgiyi gormedigi icin surekli saga sola provakasyon yapiyim, gereksiz satasiyim, insanlari kizdiriyim kafalarinda yer isgal ediyim kafasi klasik. 

VulnerabilityToHostilityClean2015.gif

• Tesekkurler 1
Mesaj tarihi:

Bizim nesil batinin yillar once Hindistan’da Tibet’te falan aradigini aramaya yeni basladi. Secular haze tam. Evrenin anlamsizliginin farkina varip karsisinda sarilacak bir sey bulamayinca ya gurulara ya pseudo-science’a sariliyor millet.

Mesaj tarihi:
Laurelin, 26.08.2026 16:54 tarihinde dedi ki:

jung un anlatisi icin ezoterik bilgi toplamis olmak, az batini gelenekleri bilmek, uzak asya din ve felsefelerini ve en onemlisi platonu bilmek gerekiyor. 

psikoloji bole fizik gibi "bilim" bilim degil ki fizik bile goreceli ciddi bir kismi. su her sartta ayni derecede kaynamiyor. 

new age zirvaya cok kurban gitti jung. asiri sagci veya alternatif yeni sagci kitle sekulerlestikce jung a (platon ekolune daha dogrusu) kaymalari hani cok normal. jung her yasimda okudugumda baska bir sey katiyor bana olgunlastikca, 40 yasindan once neden insanlari kabul etmedigini cok iyi anliyorum bu yasimda. 

psikoloji dediginizde surekli degisiyor. otizm e geri zekalilik diyorlardir bir donem, asperger i nazi deneylerinden cikartip baska yere goturduler zamaninda, bugun artik DSM de otizm semsiyesi altinda geciyor misal. escinsellik kisilik bozuklugu olarak geciyordu zamaninda veya lacan in kadin dusmanligi, histeri vs vs

insanin tek bir gercekligi var, olumlu olmak ve bunun bilincinde olarak yasamak. 

caglar boyunca anlam arayisina itti bu insanlari, tek bir dogru, tek bir klasifikasyon yok. psikolojide hani cok bireysel bir bakima. turkiyede amerikadan ithal "SSRI verelim duzelir" kafasi ile gerekli gereksiz ilac yuklediler insanlara, o SSRI lar mahvetti insanlarin beynini ve hayat boyu kalici hasar birakti cogu insanda. 

cok komlike etmeye gerek yok tramva konusunda misal

formatif yillara inmek gerekiyor. anne baba ve yakin cevre ile olan iliskiler karakteri belirliyor ve oturdumu kaliyor genelde. 

var burada cok iste kirik dokuk insan, cocuklugunda muhtemel istedigi ilgiyi gormedigi icin surekli saga sola provakasyon yapiyim, gereksiz satasiyim, insanlari kizdiriyim kafalarinda yer isgal ediyim kafasi klasik. 

VulnerabilityToHostilityClean2015.gif

Ben günümüze yakın modern bilimsel kitaplardan daha nitelikli bilgi edindiğimi ve bana bir şeyler kattığını düşünüyorum. Jung'un adı bir yerden kaçmama sebep oluyor, oradan öğrenebildiğim bir şey yok. Arketip kavramı hele bana zırva geliyor.  Zaten fark ettim ki psikolojiden uzak durmamın sebebi Jung ve onun etrafında kümelenen hayran kitlesiymiş. Modern psikoloji kitapları sayesinde psikolojiyi tekrar sevdim ve gerçekten insana dair bilimsel çözümlemelerin gerçek bir zemine oturduğunu hissettim. 

Psikoloji'nin sürekli değişmesi zaten olumlu işaret. Yerinde sabit kalsaydı sorun olurdu. Kavramlar, bakış açıları, ele alma biçimleri değişiyor. Ben işin o kısmında değilim, insanın hakikatine, onu anlamaya yaklaşıyor muyuz ? Bence yaklaşıyoruz. 

Mesaj tarihi:

bence insanın bir önceki adımına doğru yeni bir adım atıyoruz, o adımı anlarken insan yeni bir adım daha atıyor. lastik gibi yani yakalayamıyoruz. hakikat diye bir şey yok bana kalırsa, belki mevcut anın bir hakikati vardır o kadar. ama hak var, esas mesele o olmalı.

Mesaj tarihi:
Gallant, 24.08.2026 22:58 tarihinde dedi ki:

Yarattigimiz teknolojinin hizi bizim ona uyum saglama hizimizin birkac kez ustune cikti.

Bundan daha önceye giden bir sebebi daha var aslında. Evrimsel olarak insanın hayatta kalıp da böyle egemenleşmesinin ana sebeplerinden biri pattern recognition özelliği. Yani ne zaman havanın bozacağını, ne zaman fırtına kopacağını, ne zaman kıtlık geleceğini, ne zaman besin değerinin artacağını (pişirmek), gece-gündüz döngülerini, tehlike ve yemek alanlarının düzenini ve patternlerini fark edebilme yeteneğine sahip üyeler çıkartabilmek. Zamanla da zaten özellikle doğal seçilimle bu özelliğe sahip olan üyelerimiz hayatta kaldı ve soylarını devam ettirdi, o yüzden pattern recognition genetik miras olarak miras kaldı. Bu sayede sürekli pattern arayanlar sebep sonuç ilişkisi kurdu, bilim ortaya çıktı, adım adım teknoloji de ilerledi. Bu özelliğe sahip olamayanlar arada öldü gitti, soylarını sürdüremedi.

Ama bunun da büyük bir dezavantajı var: pattern recognition tek taraflı çalışmıyor, her şeyde bunu arıyorsun o miras sayesinde. Bu da günümüz modern insanına çok fazla alanda etki ediyor, her açıklayamadığı şeye kendince bir açıklama getirme olayı geldi. Dinler, zeuslar falan bundan popüler oldu, çünkü o an açıklayamadığı şeye bir sebep buluyor, pattern oluyor. Ruhsal hastalık olarak conspiracy theoristler bundan ortaya çıktı, spiritüellik, alternatif tıp falan da buradan çıktı, hayaletlere vampirlere büyüye lanete falan inanmak da buradan çıktı.

İnsanlar pattern görmeye o kadar programlı ki, olmayan patternleri de kendileri dolduruyor.

Mesaj tarihi:

Su cok ilimis bu topicte ya. Beyler, bdsm sub bulup hoyratca sevisin ve sizin "bu bende su,bu sorunlar vs var" diye dusunceniz kaybolup gidecek, emin olun.

• Kustum 1
  • Yeni Oluştur...