Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

taziye nasıl dilenir?

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:

Ölen kişinin yakınlarına nasıl konuşuyorsunuz? Bir yakını ölmüşken birine başın sağolsun demek aşırı kaba geliyor bana. Sanki bırak onu sen kendin ölmedin ya ona şükret der gibi. Allahlı mallahlı islami cümleleri de kullanmak istemem. Işık olsun vb. gibi new age gay shitler de hoşuma gitmiyor.

Bu işin yolu yordamı nedir, taziye nasıl dilenir?

Mesaj tarihi:

meşgul etmeden üzüntüsünü paylaşırsın işte

en şekil cümleleri de söylesen kötü bir zaman

ayrıca adam mefta olmuş, ahirete gitmiş, dini terimler garip değil ,karşı tarfa seküler bile olsa

Mesaj tarihi:

Abi bu kadar kasmayin kendinizi. Bir toplumun kulturunde yerlesmis degerler/ifadeler vardir ve bunlar kulturu/dili olusturur.

Eger ateistseniz Allah rahmet eylesin, nur icinde yatsin, mekani cennet olsun falan dediginizde birileri cikip sen ne bicim ateistsin cik cik cik diye linclemeyecek sizi.

Zaten olen kisi ya da ailesi muslumansa (sekuler de olsalar) bu sozlerle ugurlanmasi daha guzel. Cunku hem olenin inandigi degerlere saygini gostermis olursun hem de ailesine inandiklari ahir yasami hatirlatarak acilarini hafifletmis olursun.

Ha ateist degilsen ve sirf cool degil diye bu ifadeleri kullanmak istemiyorsan gg no re. 

Mesaj tarihi:
Lancelion, 26.04.2023 22:56 tarihinde dedi ki:

basiniz sagolsun kaba degil, dini de degil tam yerine uygun.

Başınız sağolsunun halktaki karşılığı kaba değil evet ve aklıma gelen diğer alternatiflere oranla da en makul olan kalıp buydu ancak kelimelerin anlamını şöyle durup 2 dakika düşününce kaba bir lafmış gibi geliyor bana

Mesaj tarihi:

başınız sağolsun, Allah sabır versin diyorum. eğer daha yakın tanıdığım bir kişiyse kişiye göre eklemeler yaparım. çok yakınımsa zaten "ne desem yetersiz" diyebiliyorum ancak hepsinin sonunda çünkü sözle telkin imkansız kişi merhuma bağlıysa.

insan zaten ateistse faydalı bir dileği hayatta kalana yöneltmek daha mantıklı değil mi ruh veya ahirete inanılmıyorsa? hayatta kalanları ferahlatmaya söz yetmese de onları düşündüğümüzü hissettirmek hiç yoktan iyi olacaktır.

sihirli bir söz yok, birşey dememek en kötüsü sadece. ana gaye onların acılı anında yanlarında durduğumuzu, düşündüğümüzü aktarmak. bu kaybı teselli etmese de kaybedene en zayıf olduğu anda bir destek hissi verir.

Mesaj tarihi:
Sam, 27.04.2023 01:30 tarihinde dedi ki:

başınız sağolsun, Allah sabır versin diyorum. eğer daha yakın tanıdığım bir kişiyse kişiye göre eklemeler yaparım. çok yakınımsa zaten "ne desem yetersiz" diyebiliyorum ancak hepsinin sonunda çünkü sözle telkin imkansız kişi merhuma bağlıysa.

bu

Mesaj tarihi:

Yakınınız biriyse, zaman ve lojistik olarak uygunsanız yardım teklif edin. Bir sürü işlem, koşturmaca, adet, kordinasyon, iletişim işleri oluyor. Kişi acısını yaşayamadan bir sürü işin ortasında buluyor kendini. Bir ucundan tutmayı teklif edin.

Başın sağolsun, kalanlara sağlık dilemek. Kaba değil. Uzatılacak bir durum da yok, özellikle teselli etmeye, acısını hafifletmeye olay çok sıcakken uğraşmayın hiç. Mutlaka birileri iyi insandı, öldü kurtuldu, şöyleydi böyleydi diye konuşacaktır. Aynı şeyleri kişinin uzun uzun duymasına gerek yok, sizin orda olduğunuzu, onun yanında olduğunuzu, destek verebiliyorsanız bunu bilmesi yeterli.

Mesaj tarihi:

abi sıkıntını anlayabiliyorum ama "başın sağolsun" de geç yani, amerika'yı tekrar keşfetmeye gerek yok. "bişey lazım olursa lütfen haber verin," gibisinden de bişey eklersin tamam işte. 

Mesaj tarihi:

toprağı bol olsun, huzur içinde yatsın.
başın sağolsun baya şey bu arada, hani eleman öldü ama kabilenin başı sağolsun. mesela depremde ailemizi kaybettik ama yine de erdoğan sağolsun başımız sağolsun diyen maraşlı emmileri düşün, baş sağlığı dilemek o işte.

• Like 1
  • Nasi yani? 1
Mesaj tarihi:

yalniz basin sagolsunu hic literal anlamiyla dusunmemistim garipmis, ama arkasinda ikincil bir anlam olabilir.

x oldu ama sana bisey olmasin yeter ki anlamina geldigini sanmiyorum

• Yeni Oluştur...