Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Topla v0.91 [2023 versiyon]

GERGE

Öne çıkan mesajlar

4.0 kart 3.0 da da çalışıyor. geriye uyumlu onlar. ufak bi kayıp olur ya da olmaz kartın gücüne göre. zaten 3.0 ın yettiği kapasitelerde kullandığında hiç fark olmaz bile. 8700 takabildiğin bi anakartta 3.0 olmama ihtimali de yok. al tak direkt sorun yaşamazsın.

• Like 1
Sosyal ağlarda paylaş

• 1 ay sonra ...

4K gaming'e geçmek istiyorum, ama PC'yi komple yenilemek gerekecek.  monitör 1440p, ekran kartı 4K'yı kaldırmıyor, güç kaynağı almam gerekiyor, Windows 11 yok, biraz daha fazla disk boyutu olsun derken zaten liste kabarıyor.

acaba hiç uğraşmasam, Windows 12 ve Nvidia 5XXX serisini mi beklesem 4K'ya geçmek için?

bir yandan da crypto mining, çip krizi, Türkiye ekonomik krizi, Avrupa ekonomik krizi vs derken PC fiyatları dolar bazında iyice artar diye de tereddütteyim.

Ov8EBU2.png

Sosyal ağlarda paylaş

Sotto, 24.07.2023 02:26 tarihinde dedi ki:

Iki tane ayri NVME SSD'nin ne gibi bir olayi var? Bilmedigimden soruyorum. Ben de toplayacaktim hatta gecen sayfalarda sormustum da tek NVME 2TB yeter gibi algilamistim. Hani eger kapasite ise ikisinin bir farki var mi Pro diye geciyor bir tanesi. SATA'yi ayri tutuyorum.

birini Windows + programlara diğerini de oyunlara ayırmak istiyorum. hani oyun diskini de SATA SSD almak mümkün de, SATA SSD daha bile pahalıymış orada koyduğum M2'ye göre.

Sosyal ağlarda paylaş

aslında gpu hariç parçalar için iyi bir dönem. bu gpu nesli f/p olarak kötü ama gene de geri kalan parçalar dengeliyor denebilir. w12'yi beklemek için sebep yok zaten çöp os gelecek artık hep. geldiğinde upgrade etmek sorun değil 11'den. 5xxx serisi için de nvidia 2 yıldan fazla ara duyurmuş, 2025'e sarkar 5080 altı seçenekler. 1,5 yıl beklerim diyorsan başka ama ekonomi o zamana daha da bozulabileceği gibi hayat da geçip gidiyor, az zaman değil.

rog strix serisi herşeyi en pahalısından seçmişsin, "kaliteden şaşmam ve param var" diyorsan sorun yok. gerçi ben yerinde olsam markadan kısıp 4090 alırım gpu'ya 50k verebiliyorsam. ama her halükarda 7900x alacağına 7800x3d al:

bir de neden 64gb ram? bu makine 64gb ram gerektiği zaman geldiğinde zaten tarih olmuş olacak. cpu ve ram'den kısıp gene 4090'a geçmek daha mantıklı.

2 ayrı ssd mantıksız değil çünkü esas espri access'leri olabildiğince dağıtmak. bütün read/write operasyonları aynı drive'da hem sistem hem oyunlar için gerçekleşirken satürasyon ihtimali daha çok.

Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici

7800X3D koyar ve Office almazsan tam olur. Office artık Microsoft 365 ile abonelik oldu, daha hesaplı ve güncel olur.

Windows olarak ben de Pro kullanıyorum ama sadece Bitlocker için, özel olarak gerekmiyorsa boş ver Pro almayı.

Anakart kısman da mümkün, en pahalısına gerek yok.

Sosyal ağlarda paylaş

Bone, 24.07.2023 02:18 tarihinde dedi ki:

4K gaming'e geçmek istiyorum, ama PC'yi komple yenilemek gerekecek.  monitör 1440p, ekran kartı 4K'yı kaldırmıyor, güç kaynağı almam gerekiyor, Windows 11 yok, biraz daha fazla disk boyutu olsun derken zaten liste kabarıyor.

acaba hiç uğraşmasam, Windows 12 ve Nvidia 5XXX serisini mi beklesem 4K'ya geçmek için?

bir yandan da crypto mining, çip krizi, Türkiye ekonomik krizi, Avrupa ekonomik krizi vs derken PC fiyatları dolar bazında iyice artar diye de tereddütteyim.

Ov8EBU2.png

5000TL'ye windows11 çok iyi. Bence kaçırma hemen al.

Sosyal ağlarda paylaş

Bu arada Bone un koydugu speclerden yola cikarak ben de toplayabilirim sanirim bg3 ve starfield icin. Ryzen mantikli duruyor da ram icin cl30 oneriliyor sanki 40 yerine ryzen 7000 serisi ile uyumu acisindan, hic denk geldiniz mi

Sotto tarafından düzenlendi
Sosyal ağlarda paylaş

Bone, 24.07.2023 02:18 tarihinde dedi ki:

Ov8EBU2.png

Abi Office aylık 100 TL üye olursan 360a. 

Sosyal ağlarda paylaş

aktiftablet, 24.07.2023 20:57 tarihinde dedi ki:

Abi saçma sapan storage, 64gb ram koymuş. Oyun dışında özel bir kullanım alanı daha olmaycaksa baya saçma.

Storage az bile bu devirde. Bi oyun 150gb oluyo. Sata da alınmaz bu saatten sonra. Ram konusu sadece oyun için 32 fln idare edebilir ama ben de 64 aldım. Development ta yapıyorum. Gskill in z5 neo aldım cl32 onu tavsiye ederim almadıysa henüz. 

Sosyal ağlarda paylaş

Sam, 24.07.2023 04:24 tarihinde dedi ki:

aslında gpu hariç parçalar için iyi bir dönem. bu gpu nesli f/p olarak kötü ama gene de geri kalan parçalar dengeliyor denebilir. w12'yi beklemek için sebep yok zaten çöp os gelecek artık hep. geldiğinde upgrade etmek sorun değil 11'den. 5xxx serisi için de nvidia 2 yıldan fazla ara duyurmuş, 2025'e sarkar 5080 altı seçenekler. 1,5 yıl beklerim diyorsan başka ama ekonomi o zamana daha da bozulabileceği gibi hayat da geçip gidiyor, az zaman değil.

rog strix serisi herşeyi en pahalısından seçmişsin, "kaliteden şaşmam ve param var" diyorsan sorun yok. gerçi ben yerinde olsam markadan kısıp 4090 alırım gpu'ya 50k verebiliyorsam. ama her halükarda 7900x alacağına 7800x3d al:

bir de neden 64gb ram? bu makine 64gb ram gerektiği zaman geldiğinde zaten tarih olmuş olacak. cpu ve ram'den kısıp gene 4090'a geçmek daha mantıklı.

2 ayrı ssd mantıksız değil çünkü esas espri access'leri olabildiğince dağıtmak. bütün read/write operasyonları aynı drive'da hem sistem hem oyunlar için gerçekleşirken satürasyon ihtimali daha çok.

GERGE, 24.07.2023 07:06 tarihinde dedi ki:

7800X3D koyar ve Office almazsan tam olur. Office artık Microsoft 365 ile abonelik oldu, daha hesaplı ve güncel olur.

Windows olarak ben de Pro kullanıyorum ama sadece Bitlocker için, özel olarak gerekmiyorsa boş ver Pro almayı.

Anakart kısman da mümkün, en pahalısına gerek yok.

videodaki teste göre 7800X3D çok iyiymiş, Türkiye'de herhalde 7900X ile aynı paraya satılıyor da oyunlarda performansı bu kadar değiştiriyorsa hiç gerek yok başka bir CPU'ya bakmaya.

4080'ler 46-52 bin TL, 4090'lar 65-76 bin TL arasıymış fiyatları. sırf onun için CPU ve RAM'den yarı yarıya kısmaya gerek var mı bilemedim. bir de yanma problemini çok duyuyorum, bir kere gitti mi Türkiye'de baş ağrıtır.

32 GB RAM yetmiyor bana, ya Windows çok RAM yiyor ya da ben çok hoyratça kullanıyorum.

Anakart'ı kısmak isterim aslında da çok fazla USB slotu kullanıyorum, USB'ler için PCI kartı uyguna olsa ucuza bir anakart da olur (M2 slotu destekleyecek kadar tabii ki)

Office'i kaldırıp Windows'u Home yapınca da sistem şu şekilde oluyor:

CEWeMtI.png

Bone tarafından düzenlendi
Sosyal ağlarda paylaş

hepsiburada'da şu an 46k'ya zotac 4090 var. herşeyi rog strix yapmaya çalışırsan o dediğin fiyatlar. ben kendim seçebiliyorsam asla 4080 almam sırf marka için param varsa. rog strix 3070'im var ama marka seçebildiğim bir zamanda alsam 3080 alırdım daha kötü marka.

yanma meselesi yerine iyi oturmayan kablolarla filan ilgili, araştırırsın o konuyu ama benim bugün 45k bütçem olsa gpu için 4090 harici birşey düşünmem. neslinin kalanına bu kadar fark basan bir gpu olmadı hatırladığım.

Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...