Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Türkiye'de tüketim ürünleri fiyatlarıyla diğer ülkeleri kıyaslamak

Bone

Öne çıkan mesajlar

Türkiye'deki fiyatları farklı ülkelerle kıyaslayayım dedim. Rakamları Numbeo'dan baktım. Ürünlerin fiyatları ülkeden ülkeye değişebiliyor, ama adil kıyaslama olsun diye, ortalama maaşla yaşayan birisinin alım gücü üstünden değerlendirmek istedim. Haliyle fiyat kıyaslamaları da, ürünün fiyat farkı oranının maaş farkı oranıyla benzerliğine göre olacak. Yani, diğer ülkede yaşayan kişinin alacağı maaş bizden %200 daha fazlaysa, aynı ürünü %200 daha fazla paraya alıyorsa bunu bize kıyasla "benzer" fiyata alıyor sayacağım, %400 daha fazla paraya alıyorsa bunu bize kıyasla "pahalı" fiyata alıyorlar sayacağım, aynı paraya alıyorsa bunu bize kıyasla "ucuz" fiyata alıyorlar sayacağım. Dengeleri buna göre ayarlayacağım.
Benzer öneme sahip şehirler olduklarını düşündüğüm için de, Türkiye'den Ankara, Amerika'dan Denver, Kanada'dan Vancouver, Avrupa'dan Stockholm ve Belgrad şehirlerini kıyaslayacağım.

Ankara vs Denver:
Net Maaş: 2170 TL vs 13221 TL (+%509)
Yüksek Yaşam Standardı: 6700 TL vs 17200 TL (+%156)

Çok Ucuz (-%150 - +%100): McDonalds'da menü, cappuccino, süt, yumurta, kırmızı et, muz, şarap, yerel bira, yabancı bira, sigara, taksi 1km, benzin, araba, ev kullanım masrafları, kontörlü mobil hat, spor salonu, kot pantolon, spor ayakkabı
Ucuz (+%100 - +%350): pahalı olmayan lokantada öğün, orta seviye lokantada 2 kişilik öğün, kola, pirinç, kaşar, tavuk eti, marul, tek gidişlik bilet, taksi açılış, internet, sinema bileti, anaokul, ilkokul
Benzer (+%350 - +%600): somun ekmek, elma, portakal, domates, patates, şişe su, şehir merkezinde 1 odalı daire kirası, şehir merkezinde 3 odalı daire kirası
Pahalı (+%600 - +%850): soğan, şehir dışında 1 odalı daire kirası, şehir dışında 3 odalı daire kirası

Ankara vs Vancouver:
Net Maaş: 2170 TL vs 8343 TL (+%284)
Yüksek Yaşam Standardı: 6700 TL vs 16111 TL (+%140)

Çok Ucuz (-%100 - +%50): kırmızı et, muz, şarap, yerel bira, yabancı bira, benzin, araba, ev kullanım masrafları, spor salonu, kot pantolon, spor ayakkabı
Ucuz (+%50 - +%200): pahalı olmayan lokantada öğün, orta seviye lokantada 2 kişilik öğün, McDonalds'da menü, süt, pirinç, yumurta, kaşar, tavuk eti, domates, taksi başlangıç, taksi 1km, kontörlü mobil hat, internet, sinema bileti, anaokul, ilkokul
Benzer (+%200 - +%350): elma, portakal, patates, soğan, marul, sigara, tek gidişlik bilet
Pahalı (+%350 - %500): somun ekmek, şişe su, şehir merkezinde 1 odalı daire kirası, şehir dışında 1 odalı daire kirası, şehir merkezinde 3 odalı daire kirası, şehir dışında 3 odalı daire kirası

Ankara vs Stockholm:
Net Maaş: 2170 TL vs 10151 TL (+%367)
Yüksek Yaşam Standardı: 6700 TL vs 17740 TL (+%164)

Çok Ucuz (-%150 - +%50): kırmızı et, muz, şarap, yerel bira, yabancı bira, benzin, araba, ev kullanım masrafları, kontörlü mobil hat anaokul
Ucuz (+%50 - +%250): pahalı olmayan lokantada öğün, McDonalds'da menü, cappuccino, süt, pirinç, yumurta, kaşar, tavuk eti, elma, portakal, domates, patates, soğan, marul, sigara, taksi 1km, internet, spor salonu, sinema bileti, ilkokul, kot pantolon, spor ayakkabı
Benzer (+%250 - +%450): orta seviye lokantada 2 kişilik öğün, şişe su, şehir merkezinde 1 odalı daire kirası, şehir merkezinde 3 odalı daire kirası
Pahalı (+%450 - +%650): somun ekmek, tek gidişlik bilet, taksi başlangıç, şehir dışında 1 odalı daire kirası, şehir dışında 3 odalı daire kirası

Ankara vs Belgrad:
Net Maaş: 2170 TL vs 1544 TL (-%28)
Yüksek Yaşam Standardı: 6700 TL vs 7000 TL (+%4)

Ucuz (-%80 - -%40): kırmızı et, şarap, yerel bira, yabancı bira
Benzer (-%40 - -%0): cappuccino, somun ekmek, pirinç, yumurta, elma, muz, domates, patates, marul, sigara, taksi 1km, benzin, araba, kontörlü mobil hat, spor salonu, anaokulu
Pahalı (-%0 - +%40): pahalı olmayan lokantada öğün, McDonalds'da menü, süt, kaşar, tavuk eti, portakal, soğan, şişe su, tek gidişlik bilet, internet, sinema bileti, ilkokul, spor ayakkabı, şehir merkezinde 1 odalı daire kirası, şehir dışında 1 odalı daire kirası, şehir merkezinde 3 odalı daire kirası
Çok Pahalı (+%40 - +%80): orta seviye lokantada 2 kişilik öğün, taksi başlangıç, ev kullanım masrafları, kot pantolon, şehir dışında 3 odalı daire kirası

Özet:
Bu kıyaslamayı yapma gereğim, Türkiye'de diğer ülkelere kıyasla kırmızı et, muz, şarap, benzin, bira ve araba fiyatlarının gereğinden pahalı olduğunu düşünmem. Ortalama bir Amerika şehri, iyi bir Kanada şehri, Ekonomisi iyi bir Avrupa şehri, Ekonomisi kötü bir Avrupa şehri kıyasladığımda çıkan tabloda, düşüncemin doğru olduğunu gördüm. Bu arada Taksi 1km için de baya iyi geçiriyorlarmış. Teşekkür ederim, saygılar, gg.

Not: hesaplama hatası yaptıysam yine gg
Sosyal ağlarda paylaş

Lopeth said:

ankara yerine düzgün bir şehir ile kıyaslasaydın keşke

amacım kısmen daha orta karar şehirleri kıyaslamaktı.
o yüzden de sırf İstanbulluları tatmin etmek için İstanbul (YANİ DÜNYADAKİ EN İYİ EN MÜKEMMEL ŞEHİR!!!) ile kıyaslamak gereği duymadım.

ha gerçi kıyaslasak da pek bişi farketmiyor Lopeth. araba yine pahalı. benzin yine pahalı. bira yine pahalı.
"keşke" kıyaslasaydım da "keşke" ucuz çıksalardı...
Sosyal ağlarda paylaş

Raylen said:

http://matthewlpowers.com/wp-content/uploads/2013/02/tldr.jpg

Özet:
Bu kıyaslamayı yapma gereğim, Türkiye'de diğer ülkelere kıyasla kırmızı et, muz, şarap, benzin, bira ve araba fiyatlarının gereğinden pahalı olduğunu düşünmem. Ortalama bir Amerika şehri, iyi bir Kanada şehri, Ekonomisi iyi bir Avrupa şehri, Ekonomisi kötü bir Avrupa şehri kıyasladığımda çıkan tabloda, düşüncemin doğru olduğunu gördüm. Bu arada Taksi 1km için de baya iyi geçiriyorlarmış. Teşekkür ederim, saygılar, gg.
Sosyal ağlarda paylaş

Abi satin alma gucu paritesi diye bir sey var. mesela gdp, ppp satin alma gucu paritesine gore duzenlenmis gayri safi milli hasila oluyor. Direk oradan kiyaslayabilirsin aslinda. Onu gectim big mac index vs. gibi milyor tane farkli index daha var.

Sen kendi kafana gore o dengeyi kurmaya calisirsan yanlis isler yaparsin. Dunya Bankasinin database'inden cek direk ppp'li verileri.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...