Bone Mesaj tarihi: Ağustos 17, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 17, 2017 Türkiye'deki fiyatları farklı ülkelerle kıyaslayayım dedim. Rakamları Numbeo'dan baktım. Ürünlerin fiyatları ülkeden ülkeye değişebiliyor, ama adil kıyaslama olsun diye, ortalama maaşla yaşayan birisinin alım gücü üstünden değerlendirmek istedim. Haliyle fiyat kıyaslamaları da, ürünün fiyat farkı oranının maaş farkı oranıyla benzerliğine göre olacak. Yani, diğer ülkede yaşayan kişinin alacağı maaş bizden %200 daha fazlaysa, aynı ürünü %200 daha fazla paraya alıyorsa bunu bize kıyasla "benzer" fiyata alıyor sayacağım, %400 daha fazla paraya alıyorsa bunu bize kıyasla "pahalı" fiyata alıyorlar sayacağım, aynı paraya alıyorsa bunu bize kıyasla "ucuz" fiyata alıyorlar sayacağım. Dengeleri buna göre ayarlayacağım. Benzer öneme sahip şehirler olduklarını düşündüğüm için de, Türkiye'den Ankara, Amerika'dan Denver, Kanada'dan Vancouver, Avrupa'dan Stockholm ve Belgrad şehirlerini kıyaslayacağım. Ankara vs Denver: Net Maaş: 2170 TL vs 13221 TL (+%509) Yüksek Yaşam Standardı: 6700 TL vs 17200 TL (+%156) Çok Ucuz (-%150 - +%100): McDonalds'da menü, cappuccino, süt, yumurta, kırmızı et, muz, şarap, yerel bira, yabancı bira, sigara, taksi 1km, benzin, araba, ev kullanım masrafları, kontörlü mobil hat, spor salonu, kot pantolon, spor ayakkabı Ucuz (+%100 - +%350): pahalı olmayan lokantada öğün, orta seviye lokantada 2 kişilik öğün, kola, pirinç, kaşar, tavuk eti, marul, tek gidişlik bilet, taksi açılış, internet, sinema bileti, anaokul, ilkokul Benzer (+%350 - +%600): somun ekmek, elma, portakal, domates, patates, şişe su, şehir merkezinde 1 odalı daire kirası, şehir merkezinde 3 odalı daire kirası Pahalı (+%600 - +%850): soğan, şehir dışında 1 odalı daire kirası, şehir dışında 3 odalı daire kirası Ankara vs Vancouver: Net Maaş: 2170 TL vs 8343 TL (+%284) Yüksek Yaşam Standardı: 6700 TL vs 16111 TL (+%140) Çok Ucuz (-%100 - +%50): kırmızı et, muz, şarap, yerel bira, yabancı bira, benzin, araba, ev kullanım masrafları, spor salonu, kot pantolon, spor ayakkabı Ucuz (+%50 - +%200): pahalı olmayan lokantada öğün, orta seviye lokantada 2 kişilik öğün, McDonalds'da menü, süt, pirinç, yumurta, kaşar, tavuk eti, domates, taksi başlangıç, taksi 1km, kontörlü mobil hat, internet, sinema bileti, anaokul, ilkokul Benzer (+%200 - +%350): elma, portakal, patates, soğan, marul, sigara, tek gidişlik bilet Pahalı (+%350 - %500): somun ekmek, şişe su, şehir merkezinde 1 odalı daire kirası, şehir dışında 1 odalı daire kirası, şehir merkezinde 3 odalı daire kirası, şehir dışında 3 odalı daire kirası Ankara vs Stockholm: Net Maaş: 2170 TL vs 10151 TL (+%367) Yüksek Yaşam Standardı: 6700 TL vs 17740 TL (+%164) Çok Ucuz (-%150 - +%50): kırmızı et, muz, şarap, yerel bira, yabancı bira, benzin, araba, ev kullanım masrafları, kontörlü mobil hat anaokul Ucuz (+%50 - +%250): pahalı olmayan lokantada öğün, McDonalds'da menü, cappuccino, süt, pirinç, yumurta, kaşar, tavuk eti, elma, portakal, domates, patates, soğan, marul, sigara, taksi 1km, internet, spor salonu, sinema bileti, ilkokul, kot pantolon, spor ayakkabı Benzer (+%250 - +%450): orta seviye lokantada 2 kişilik öğün, şişe su, şehir merkezinde 1 odalı daire kirası, şehir merkezinde 3 odalı daire kirası Pahalı (+%450 - +%650): somun ekmek, tek gidişlik bilet, taksi başlangıç, şehir dışında 1 odalı daire kirası, şehir dışında 3 odalı daire kirası Ankara vs Belgrad: Net Maaş: 2170 TL vs 1544 TL (-%28) Yüksek Yaşam Standardı: 6700 TL vs 7000 TL (+%4) Ucuz (-%80 - -%40): kırmızı et, şarap, yerel bira, yabancı bira Benzer (-%40 - -%0): cappuccino, somun ekmek, pirinç, yumurta, elma, muz, domates, patates, marul, sigara, taksi 1km, benzin, araba, kontörlü mobil hat, spor salonu, anaokulu Pahalı (-%0 - +%40): pahalı olmayan lokantada öğün, McDonalds'da menü, süt, kaşar, tavuk eti, portakal, soğan, şişe su, tek gidişlik bilet, internet, sinema bileti, ilkokul, spor ayakkabı, şehir merkezinde 1 odalı daire kirası, şehir dışında 1 odalı daire kirası, şehir merkezinde 3 odalı daire kirası Çok Pahalı (+%40 - +%80): orta seviye lokantada 2 kişilik öğün, taksi başlangıç, ev kullanım masrafları, kot pantolon, şehir dışında 3 odalı daire kirası Özet: Bu kıyaslamayı yapma gereğim, Türkiye'de diğer ülkelere kıyasla kırmızı et, muz, şarap, benzin, bira ve araba fiyatlarının gereğinden pahalı olduğunu düşünmem. Ortalama bir Amerika şehri, iyi bir Kanada şehri, Ekonomisi iyi bir Avrupa şehri, Ekonomisi kötü bir Avrupa şehri kıyasladığımda çıkan tabloda, düşüncemin doğru olduğunu gördüm. Bu arada Taksi 1km için de baya iyi geçiriyorlarmış. Teşekkür ederim, saygılar, gg. Not: hesaplama hatası yaptıysam yine gg Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Lopeth Mesaj tarihi: Ağustos 17, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 17, 2017 ankara yerine düzgün bir şehir ile kıyaslasaydın keşke Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
neutrino Mesaj tarihi: Ağustos 17, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 17, 2017 Direkt fiyat yerine o urunu almak icin kac saat calismak gerektigini hesaplasan daha isabetli olurmus. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sotto Mesaj tarihi: Ağustos 17, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 17, 2017 Big Mac Index Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
totemic Mesaj tarihi: Ağustos 17, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 17, 2017 Bira çok pahalı ya bizde önceki gün 2 tane 33cl heineken aldım migrostan 18.70₺ ödedim. İthal mital ama bu kadar pahalı olmamalı. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Auril Mesaj tarihi: Ağustos 17, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 17, 2017 Siyah et ne? Komur mu? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bone Mesaj tarihi: Ağustos 17, 2017 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 17, 2017 Auril said: Siyah et ne? Komur mu? kırmızı et olacak onlar çok pardon. fazla yakarsan kömür olur evet. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sanssizsansli Mesaj tarihi: Ağustos 17, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 17, 2017 Siyah et https://img.haberler.com/haber/339/siyah-tavuk-yumurtasi-da-eti-de-siyah-7881339_4936_m.jpg Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bone Mesaj tarihi: Ağustos 17, 2017 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 17, 2017 Lopeth said: ankara yerine düzgün bir şehir ile kıyaslasaydın keşke amacım kısmen daha orta karar şehirleri kıyaslamaktı. o yüzden de sırf İstanbulluları tatmin etmek için İstanbul (YANİ DÜNYADAKİ EN İYİ EN MÜKEMMEL ŞEHİR!!!) ile kıyaslamak gereği duymadım. ha gerçi kıyaslasak da pek bişi farketmiyor Lopeth. araba yine pahalı. benzin yine pahalı. bira yine pahalı. "keşke" kıyaslasaydım da "keşke" ucuz çıksalardı... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
roket adam Mesaj tarihi: Ağustos 17, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 17, 2017 paylaşım için teşekkürler Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ginaly Mesaj tarihi: Ağustos 17, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 17, 2017 adam numbeoda veri alıp kendi numbeosunu yapmış. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
applev0dka Mesaj tarihi: Ağustos 17, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 17, 2017 totemic said: Bira çok pahalı ya bizde önceki gün 2 tane 33cl heineken aldım migrostan 18.70₺ ödedim. İthal mital ama bu kadar pahalı olmamalı. 11 lirası vergi olduğu için normal. haramdan alınan vergiler ile müslümboyların ülkeyi idare etme keyfi.. sadafas Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Peregrin Mesaj tarihi: Ağustos 17, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 17, 2017 4-5 bira alıp 50 küsur lira bırakılıyor lan kasada, bakın bu dramdır. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
applev0dka Mesaj tarihi: Ağustos 17, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 17, 2017 yaptım evde valla yarın şişeliyorum 46 tane bira :D Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Peregrin Mesaj tarihi: Ağustos 17, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 17, 2017 kaça geldi peki birim fiyatı ? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Holy Mesaj tarihi: Ağustos 17, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 17, 2017 2 TALE Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Fistan Mesaj tarihi: Ağustos 17, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 17, 2017 direk fiyatları falan da yaz da tablo şeklinde onedio'ya koyduralım Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Peregrin Mesaj tarihi: Ağustos 17, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 17, 2017 onedio beğenince çalıyo zaten direkt dsfd Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
applev0dka Mesaj tarihi: Ağustos 17, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 17, 2017 Peregrin said: kaça geldi peki birim fiyatı ? Holy said: 2 TALE yok abi ilk kitim daha. o yüzden daha pahalıya geldi. yıkama fıskıyesi, boş şişe falan filan aldım 6 TL'ye geldi o yüzden, normalde ilk kit 4 TL'ye geliyor. bundan sonrakiler 2TL'ye gelecek artık Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Raylen Mesaj tarihi: Ağustos 17, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 17, 2017 http://matthewlpowers.com/wp-content/uploads/2013/02/tldr.jpg Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bone Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2017 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2017 Raylen said: http://matthewlpowers.com/wp-content/uploads/2013/02/tldr.jpg Özet: Bu kıyaslamayı yapma gereğim, Türkiye'de diğer ülkelere kıyasla kırmızı et, muz, şarap, benzin, bira ve araba fiyatlarının gereğinden pahalı olduğunu düşünmem. Ortalama bir Amerika şehri, iyi bir Kanada şehri, Ekonomisi iyi bir Avrupa şehri, Ekonomisi kötü bir Avrupa şehri kıyasladığımda çıkan tabloda, düşüncemin doğru olduğunu gördüm. Bu arada Taksi 1km için de baya iyi geçiriyorlarmış. Teşekkür ederim, saygılar, gg. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
moriarty Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2017 vay be nasıl anladın bunu Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Lancelion Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2017 bin tane metric var abi bunun icin zaten neyse emek var yine de ama... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
HocaEfendi Mesaj tarihi: Ağustos 19, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 19, 2017 https://www.expatistan.com/cost-of-living şu sitede bu tür bişey yapıyor galiba. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
deadwoll Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2017 Abi satin alma gucu paritesi diye bir sey var. mesela gdp, ppp satin alma gucu paritesine gore duzenlenmis gayri safi milli hasila oluyor. Direk oradan kiyaslayabilirsin aslinda. Onu gectim big mac index vs. gibi milyor tane farkli index daha var. Sen kendi kafana gore o dengeyi kurmaya calisirsan yanlis isler yaparsin. Dunya Bankasinin database'inden cek direk ppp'li verileri. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar