Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

D&R Kobo'yu ve Kobobooks'daki kitaplari satmaya basladi

GERGE

Öne çıkan mesajlar

Yalnız ne nimetmiş e-reader ya. Toplu taşıma maşıma demeden bir kitap bitirdim bile bugün. İnsanların içinde vs kitabı açıp okumaya utanıyordum. Ayakta, yer verirken falan taşınmıyordu basılı kitap. Popo cebine sığıyor kapağıyla glo hd, boş anımı bulduğum anda telefon yerine gönül rahatlığıyla çıkarıveriyorum.

Umarım daha da çabuk gelişir.
Xeske tdk falan kurabilsek.

Annotation yapsam mı yapmasam mı derken Annotations pluginini buldum Calibre'den. Librarydeki kitabın üstüne aldığım bütün notları üst çizmelerini falan kopyalıyor. Kobo'daki epubı silip libraryden tekrar yüklediğimde aynı notları görüyorum. Mmmhh.
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
O kadar kisi sordu, yapilasi seyleri soyleyeyim. Sonra soran olursa bu mesaja yonlendirirsiniz.

Ilk once yapmaniz gereken almadiysaniz bir kilif almak. D&R'in sattigi kilif var bende ve vok iyi. Ama pahali gelirse eBay'da cok ucuza kiliflar satiliyor, onlar gelene kadar dikkatli kullanirsiniz. Telefon ya da tablefi kilifsiz kullaniyor olabilirsiniz, ben de oyle yapiyorum, ama eInk ekranlari cok daha hassas ve sirf darbeyle degil, esnemeyle de bozulabiliyorlar. Kilif korumasi sart gibi yani.

Ikinci olarak yapmaniz gereken sey Calibre. Calibre ile guzel calisiyor Kobo'lar. Yuklemeniz gereken eklentiler sunlar:

[list]
[*] KePub Output: KePub Kobo'nun kendi formati. ePub kadar iyi degil bence, bu nedenle normalde tercih etmeyin. Ama dipnotlari ve resimleri daha iyi gosteriyor. Yani cok dipnotlu ya da resimli bir kitap okuyorsaniz bunu tercih edin.
[*] DeDRM: DRM kirmak icin. Amazon'dan, Kobobooks'dan, D&R'dan ve Google Play'den aldigim her kitabi DRM'sini kirip Calibre'ye yukluyorum ben. Sonra Kobo'ya oyle yolluyorum. Nasil kullanacaginizi analtmayacagim, yasalligi pek belli degil. Internette onlarca rehber var, buluverin. Bu Calibre'nin kendi eklenti kutuphanesinde de yok, suradan indireceksiniz: https://apprenticealf.wordpress.com
[*] Kobo Utilities: Kobo icin bir suru ek ozelligi var, yukleyince gorursunuz zaten, kullanimi cok kolay.
[/list]
Kobo icin extended surucu da var, KoboTouchExtended. Ben bunu kullanmiyorum, isterseniz kurcalayin ama.

Calibre'de bunlarin disinda ek olarak yapabileceginiz sey Kobo icindeki kitaplik duzenlemesi. Bunu anlatmak uzun surer, kritik de degil. Suraya bakin istiyorsaniz: http://wiki.mobileread.com/wiki/Kobo_Shelves_and_Collections

Ikinci olarak yamalama. Epey onemli bunlar, cihazi iyice kullanilir yapiyor. .kobo diye bir klasor var icinde (OS X ve Linux'de gizli klasor kendisi), ona atiliyor yamalar ve guncellemeler.

Ilk yapmaniz gereken yama su: https://forum.paticik.com/read.php?6,8128483,8128483#msg-8128483

Icindeki KoboRoot.tgz'yi .kobo klasorune atin, cihaz kendisi yukleyecek. Bunun sayesinde Turkce kitaplarda da satir sonlarinda kelimeler hecelerine bolunecekler. Calismasi icin kitabi Calibre'de Turkce olarak isaretlemeniz lazim. Metadata'sina bakin kitabin.

Ikinci yapmaniz gereken yama ise su: http://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=260100

Sayfadaki aciklamalari dikkatlice okuyun. Bu yama cihazin kullanilabilirligini epey arttiriyor. Ayarlardaki sorunlari duzeltiyor. Font buyuklugu sayisi, satir araligi ayarlari, kanar ayarlari filan cok daha kullanilir oluyor. Ayrica ePub renderer'daki sorunlari ve buglari da cozuyor. Bu olmadan ePub okursaniz her ePub sayfanin baska bir yerinde bitebiliyor mesela widow ve orphan ayarlari nedeniyle. KePub'lar tam ekran okurken (asagida anlattim) sorunlu, ondan kendimiz ekliyoruz zaten tam ekran okumayi. O sorunlari da duzeltiyor. Kenar bosluklerini daha duzgun ve sabit yapiyor. Bir suru sey yapiyor iste.

Manga okumak istiyorsaniz da su programlar manga indirip, bu programla Kobo icin uygun bir hale cevirebilirsiniz.

En son bakmaniz gerekn ise bu, okuma kalitesini epey arttiriyor bu da: http://blog.the-ebook-reader.com/2014/10/20/how-to-enable-full-screen-mode-on-kobo-ereaders/

PS. Bir de DH'de D&R korsan kitap yuklemeyi engeller filan diyorlar, oyle cahil olmayin =)
Sosyal ağlarda paylaş

Sağol varol Gerge, derli toplu bir giriş yapmışsın. Bende sözlüklerle alakalı gördüğüm bir konuyu paylaşayım.

http://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=232883

burada liste var (bana ingilizce - latince, latince - ingilizce lazımdı), başka dilde okuma yapmak isteyenin işini görecektir.

Tek eksiğimiz Türkçe sözlük. Özellikle eski Türkçe kelimelerin yığılı olduğu okuma listem var, oraya geçince büyük problem yaşayacağım muhakkak.
Sosyal ağlarda paylaş

Teşekkürler gerge.

Ben aslında biraz bilerek tercih ettim, hyphenation ya da muhteşem şekilde bütün isteklerimi karşılamasını beklemiyorum. örnekse sayfada bilmediğim kelimenin yakın olduğu boşluğa anlamını not alırım ben, ya da kendimce işaretlerim vardır instagram veledi gibi alt çizmem vesaire.

Bunları yapamayacağız en azından 5 sene. Yine de bana göre iyi bir zaman e-reader edinmek için. En kötü e-book almasanız da sektöre bir miktar katkınız olur, kitapları yayıla yayıla önizler sonra gider basılı alırsınız.

İnsan biraz içine girince anlıyor değerini ama. Mesela fakirseniz, collected works of Jules Verne var 2$ ve yorumlar şaka gibi, olumsuzlar gutenberg gönüllüleri bedava çevirmiş, ya da kindle'ımı kapattı dosya çok büyük ayarında.

Neyse ben ne diyecektim? Ha evet, ben bir beklenti içerisinde olmamama rağmen hyphenation eklentisini flashladım. (.kobo ya attım bir kitaba girdim tekrar restart attı) ama bazı tezgâh altı e-booklar* felaket ya. Bu neden kaynaklanıyor? Taramanın kötü olması mı yoksa benim henüz bilmediğim epub versiyonu gibi etmenler mi mevcut?
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
En onemli noktalardan birini unutmusum, simdi bir kitap aldim, hatirladim.

Adobe Digital Editions ile indirebilirsin Kobo'dan ve D&R'dan aldiginiz kitaplari. ADE'nin yeni versiyonlari farkli bir DRM sistemi kullaniyor. Kitaplari indirmek icin 2.0.1 versiyonunu kullanin. Calibre ile onu kirabiliyorsunuz.

Amazon'da 30tl olan kitabi 20tlye aldim Kobo'dan simdi bu arada. Fiyatlama iyi.
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
Efsane fark var abi, orada guzel isiklarin altina koymuslar. O isiksiz olan 160ppi ayrica, karakterler keskin gorunmuyorlar.

Aletin isikli olmasi cok fark yaratiyor evde okurken. O alayim dedigini sadece pencerinin altinda, gunduz rahat okuyabliiyorsun. Normal tepede duran lamba yeterli olmuyor genelde. Eskiden kullaniyordum, ondan kesin soylerim bunu yani.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...