Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Evde Bira Tutosu


neutrino

Öne çıkan mesajlar

Black-ice said:

bu çift kolluyla deneme yaptım da carlsberg sanki tam kapanmıyor gibi tuborg golda göre. anlayamadım da tam.


tam olarak bunu demiştik zaten biz de..

döndürerek farklı açılardan basarak kapamayı deneyebilirsin carlsbergi, uğraştırır biraz. açık kalırsa saklama o şekilde birayı.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ben de hazır kit ile ilk biramı yaptım, Bock + malt.

Tadı çok iyi oldu. 2 haftadan az bekledi kovada, şişede bugün 5. günü. Pet şişelere doldurdum butikbira'daki. Evde büyük bardak olmadığı için köpük olayını tam şeedemiyorum, ama gazı yerinde.

Bende mayalanma sırasında hiç koku olmadı, yani kovanın dibine eğilip koklayınca hafif bi bira kokusu geliyordu o kadar. Gazlanma da 5-6 güne yakın sürdü. Yalnız sıcaklık olayını çok iyi yapamadım. İlk günler 20-23 arası gitti geldi, şişelediğim gün 26'ya dayanmıştı. Şimdi strafor ile kutu yapıp onun içine koyucam.

Bi sonrakine buğday kiti + şeker + malt koymayı düşünüyorum. Alkol oranı %20 artar falan yazmışlar. İçimi zaten inanılmaz iyi, alkolün artması sıkıntı yapmaz diye düşünüyorum (lager ve pilsner denedim şimdiye kadar).

Bi de psikolojik mi anlamadım ama sanki normal biradan daha hızlı kafa yapıyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Şişeye ne kadar şeker koydun yazmamışsın ama 5 gün durduysa daha tam oturmamıştır.

FG ölçümü yaptın mı şişelerken? Ne durumdaydı?

İçine koycağın şeker, malt vb alkol oranını arttıracaktır ancak tada da etki edecek tabi. Koyduğun miktara göre değişir sonuç, bunları hesaplayabileceğin kaynaklar var internette. Şeker ve maltı dengeli bir şekilde arttırman faydalı olacaktır, aşırı arttırmanı da önermem tadı bozacaktır.

Mayalanma sırasındaki koku ortam şartlarına ve kullandığın mayaya göre değişiyor. Bende de olmuyor koku. Anca en hareketli günlerde burnumu dayarsam belki..

Sıcaklık olarak en ideal durumda değilmişsin ama 26'nın üzerine çıkmadıysan problem olmaz. (aslında 28)

yüksek alkol istiyorsan ona göre bir kit seçmeni öneririm, örn. diabolo güzel bir kit. benim yaptığımda ondandı, 2. haftası şişede. şuan baya güzel durumda ama biraz daha bekletmeyi düşünüyorum şişede.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ben tamamen deneme amaçlı başladım. Şişelere 2şer küp şeker koymuştum. Zaten dayanamadığım için açıp içmeye başladım, ikinci kova artık daha oturaklı olur.

Şişelemeden önce ölçüm yapmadım. Kendi tarifinde 6 gün, butik birada 2 hafta kovada tutun diyor, ben de ikisi arası bi şeyde şişeledim. Ama sabırsızlıktan. Zaten orjinal tarif şişede 14 gün falan demiş.

Diablo'ya bakmamıştım hiç. Şunu düşünüyordum biraz daha işi kavrayınca.

Şimdi elimde 40 şişe bira olduğuna göre bi sonrakinde sabredebilirim gibi geliyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 4 hafta sonra ...
Mead yapam diyorum evde.

10 litrelik plastik bir kap (sanırım fermenter için plastikten herhangi bişey yeterli)
Şimdi 10 litrelik cam damacana (fermentasyon 2 aşamada gerçekleşicek plastikten buraya aktarıcaz?)
Hava kilidi
Sifonlama için boru
Sanitasyon kimyasalları-aletleri

Almak gerekiyor.Bunları alabileceğim istanbulda bir dükkan var mı? İnternet sitesi hangisi vardır?

Bir sürü tarif var sitelerde ama hangi tarifi alıp hangisini yapmak alzım.Amaç en basit malzemelerle en basit yapım yönteimini uygulayıp lezzet almak.

şişeleme için plastik kaplar oluyor mu yoksa illa şarap şişesi mi bulcaz?

Yardımlar için sağolun :)-D
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Hava kilidi
Sifonlama için boru
Sanitasyon kimyasalları-aletleri
+ maya

butikbira.com

cam damacanayı gene internette arıyarak alabilirsin

şişeleme sana kalmış bira şişeleri litrelik şarap şişeleri plastik bira şişeleri hangisi işine gelirse.

http://www.butikbira.com/collections/all/products/pet-bira-sisesi-500-ml
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

damacana plastik cam hepsini kullanılıyorlar ama dediğin plastik+cam mantıklı bir uygulama =)

Abi tarif çok var inanılmaz çok burada da yapan olmuştur ben henüz hazır kitlerin dışında birşey yapmadım açıkcası

butikbira forumunda bir arkadaş şöyle bir tarifi var orayı oku bence

http://forum.butikbira.com/t/cagrinin-bira-cider-mead-kvas-guncesi/1293/41

said:


4.5 litre su
1.700 gram çam balı
3 parça kabuk tarçın
1 adet taze zencefil
1 adet limon suyu
1 yemek kaşığı karanfil
3 yemek kaşığı vanilya özütü
1 yemek kaşığı bergamotlu çay
2 yemek kaşığı S04 maya
Şimdi de yapılışı:

2.5 litre su kaynattım ve içine 1.700 gram (~1.406 gram şekere eşdeğer) bal koyup erittim. 850 gram Migros marka çam balını 12.95'ten almıştım. Çok esaslı bir bal değil ama maliyet açısından makul geldi. İki kavanoz işimi gördü.
1 litre suyun içine baharatları ve diğer malzemeleri ekledim. Kaynatıp çay haline getirdim.
İki sıvı da çok sıcak olduğu için damacanayı eritir diye önce buzdolabına koyup 1 saat kadar dinlendirdim.
Yeterince soğuyunca balı olduğu gibi, çayı da süzgeçten geçirerek damacanaya boşalttım.
Hala maya eklemek için çok sıcak olduğu için üzerine 1 litre soğuk su ekledim.
Hala sıcak olduğu için oda sıcaklığında sabaha kadar kendi haline bıraktım.
Sabah 22 dereceye inmişti.
Önce hidrometre ile ölçüm yaptım. Aletin üstünde en fazla 1.100'e kadar çizgi bulunuyor ama benim yaptığım sıvının yoğunluğu 1.110 olacak seviyedeydi. Ne kadar doğru bir ölçüm olur bu bilmiyorum ama öyleymiş gibi kabul edeceğim.
Ölçümden sonra damacanayı deliler gibi salladım ve mayayı ekleyip hava kilidini taktım. En az iki hafta böyle tutmayı planlıyorum. Belki bayram sebebiyle iki haftada kesmek veya üstüne bir 10 gün daha eklemek durumunda kalabilirim. Sonra şişeleyip dinlendirme zamanı :slight_smile:




Ayrıca sende 10kg yerine 5kg ile başlarsan işler kötü giderse harcadığın emeğe yazık olmaz.

Eğer yaparsan deneyimlerini aktar.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

gıda için olmayan plastik kaplarda yapmayın birayı. güzel temizlediğiniz takdirde camda yapabilirsiniz ama temizliği zor gerçekten. bu iş için satılan kovalarda yapmanızı öneririm.
küçük hacimlerde yapcaksanız, anca o zaman ufak cam damacana tarzı şeylerde yapın (6lt-12lt vs)

bu arada, son yaptığımız acayip güzel oldu.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...