Jump to content
neutrino

Evde Bira Tutosu

Öne çıkan mesajlar

Evde bir süredir bira yapmayla uğraşıyorum. İlk part biranın hazırlanması, ikinci part 15 gün sonra şişelenmesi, son part da yine 15 gün sonra tadım olacak :)

Önce malzemeler;

Bildiğiniz arpanın çimlendirilip kavrulmuş haline malt deniyor. İnternetten satın alabilirsiniz. Direkt kendiniz de çimlendirip fırında kavurabilirsiniz. Ne kadar kavrulduğu biranın koyuluğuna ve aromasına etki ediyor.

malt

http://i.imgur.com/jHByHi2.jpg



Kullandığınız su çeşme suyu olmasın, büyükçe de bir kazan lazım.

kaynatma kovası ve su

http://i.imgur.com/a7RvX1f.jpg



Ben iki tür şerbetçiotu kullanıyorum. İlki çiçeği ve yaprağından oluşuyor, standart acılık katması için. Diğeri pellet denilen şekilde, aroma vermesi için sonlara doğru ekliyorum;

şerbetçiotu

http://i.imgur.com/ixNjebK.jpg
http://i.imgur.com/IafmvIb.jpg



Bira mayası olmazsa olmazlardan biri. Ne tür bira yapmak istiyorsanız ona göre bir şey seçin. Ben genelgeçer bir şey aldım şöyle;

maya

http://i.imgur.com/cvdbHMs.jpg



Termometrenin birayı hazırlarken çok faydası oluyor, 20 lira bir şey;

termometre

http://i.imgur.com/O1oxZVp.jpg



Biranın fermente olması için büyükçe bir kova lazım, bendeki musluklu, şişeleme sırasında kolaylık sağlıyor. Siz isterseniz damacanada da yapabilirsiniz;

kova

http://i.imgur.com/IGbaiX1.jpg



Kovadan tek yönlü karbondioksit çıkışı için gereken hava kilidi, evde bi hortumu su dolu bardağa daldırarak da hazırlayabilirsiniz. 6-7 lira bir şey;

hava kilidi

http://i.imgur.com/6Kv8Lp6.jpg



Maltı ve şerbetçiotunu koymak için bez torbalar. Kendim diktim ince tül gibi kumaştan. Temizlik açısından kolaylık sağlıyor, opsiyonel.

bez torbalar

http://imgur.com/m958VNy.jpg
http://imgur.com/Kp2ysq1.jpg



Ve en önemlisi bu, temizlik. Bira yaparken temizlik her şeydir. Kullandığınız tüm aletlerin, özellikle kaynama sonrasında biranın temas edeceği her şeyin mikroptan arındırılmış olması gerekiyor. Ben çamaşır suyu ve sonrasında arındırıcı olarak starsan kullanıyorum. Starsan'ı durulamaya gerek kalmıyor;

temizlik malzemeleri

http://i.imgur.com/KQl6t9P.jpg
http://i.imgur.com/8U55iik.jpg



Evet gereken malzemeler üç aşağı beş yukarı böyle. En çok dikkat etmeniz gereken şey temizlik. Gelelim biranın yapılışına;

Öncelikle maltın içindeki şekerin suya daha kolay geçmesi için bir miktar öğütmemiz gerekiyor;

öğütme

http://i.imgur.com/hzwggg5.jpg
http://i.imgur.com/XPLIV9p.jpg



Sonra bunları torbanın içine, suyu da kazana koyuyoruz;


http://i.imgur.com/85rSHsg.jpg
http://i.imgur.com/aGOBtao.jpg



Torbayı suya bırakıp, ateşi yakıyoruz. Ara sıra torbayı ve suyu karıştırarak arpanın şekerini yavaş yavaş iyice suya bırakmasını sağlıyoruz.


http://i.imgur.com/yZYPMCA.jpg



Burada dikkat etmemiz gereken şey, arpalar suyun içindeyken sıcaklığın 80 dereceyi geçmemesi. Ben 75 dereceye ulaşınca ocağın altını kapattım. Bu sıcaklıkta, maltın içindeki enzimler gerekli şekerlerin suya geçmesini sağlıyor. Daha yüksek sıcaklıklar enzimlerin bozulmasına sebep olabiliyor. Sonra bir saat kadar yavaş yavaş soğumaya bırakıyoruz, iyice geçsin malttaki şeker suya.

sıcaklık kontrolü önemli

http://i.imgur.com/1y3N1Uw.jpg
http://i.imgur.com/Ld1Zsiu.jpg



Bir saat sonra malt torbasını çıkarıyoruz. Biraz bekleyin süzülsün. Malt kendisi su emdiğinden 60-70 dereceye kadar kettleda ısıttığımız suyu torbadan geçirerek bir kez daha süzmek gerekiyor. Hem eksilen su tamamlanıyor hem de torbada kalan son şekerler suya geçiyor. Sonunda kaynamadan önce kazanımız şöyle oluyor;

kaynama öncesi

http://i.imgur.com/uZ4l7r1.jpg



Kaynamayı beklerken birayı koyacağımız kovanın içini, kullanacağımız kaşığı ve birayla temas edecek diğer şeyleri mikroptan arındırmak gerekiyor.

temizliğin ne kadar önemli olduğunu söylemiş miydim

http://i.imgur.com/Z3U5zUy.jpg



Sıvı (wort deniliyor buna) kaynamaya başladıktan on dakika sonra hazırladığımız çiçek ve yaprak içeren şerbetçi otu torbasını içine atıyoruz.

torba ve kaynama

http://i.imgur.com/8EKeO2r.jpg
http://i.imgur.com/rI6kvTt.jpg



Wort'u 45dk - 1 saat kadar kaynatmak yeterli oluyor. Bu sayede sterilize olup su da bir miktar azaldığından yoğunluk artıyor. Kaynamanın son on dakikasında hazırladığımız aroma verici ikinci torbayı (pellet ağırlıklı) kaynamaya bırakıyoruz;

ikinci torba

http://i.imgur.com/n7xINTk.jpg



Kaynama sonunda ocağın altını kapatmadan hemen önce wortun içine bir avuç pellet atıyoruz ki şerbetçiotundaki yağlı bileşikler biramızın içinde kalsın, kaynayıp uçmasın;

yağlı alfa asit

http://i.imgur.com/p2Q1vRc.jpg



Ocağı kapattıktan sonra wort'u mümkün olduğunca hızlı şekilde (yarım saatte) oda sıcaklığına indirmemiz gerekiyor. Bunun için ben lavaboyu buzla doldurup soğuk su sirkülasyonu sağlıyorum. 15 dakikada işim bitiyor. Bu aşamada biranın mikrop kapmaması çok önemli. Soğuyan wort'u kovamıza aktarırken güzelce havalanmasını sağlıyoruz ki mayamız ilk aşamada gerekli olan oksijeni sıvının içinde çözünmüş halde bulabilsin. Yaklaşık 30 derece civarında da mayayı serpip kapağı kapatıyoruz. Hava kilidini de votkayla doldurup kalanını ödül olarak içiyoruz :)

az votka

http://i.imgur.com/YOkOSSC.jpg



Son olarak kovayı ılık bir yere taşıyıp 15 gün bekliyoruz.

ilk aşama bitti

http://i.imgur.com/YUPcjtI.jpg



15 gün sonra şişeleme, şişelerde gaz oluşturma kısmı var. En eğlenceli kısmı şişeleme ve tadım zaten :) Niye uğraşıyoruz, zaten köşedeki tekelde 5 lira bira diye düşünüyorsak hiç bu işlere girmiyoruz zaten. Canlı mayayla uğraşmak, hava kilidinden gelen fokurtuları takip etmek ve en son uğraştığınız biranın tadına bakmak sırf hobi olduğu için güzel zaten.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
başarılar.
yardıma ihtiyacın olursa bir arkadaşım 1 senedir evde düzenli olarak bira,şarap(her türlü,portakal şarabı bile yaptı)yapıyor ve çoook başarılı,uzman oldu adam,yardım eder sana.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
http://butikbira.com/bira-nasil-yapilir

benim kuzen sürekli alıp yapıyor burdan...

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
Direkt malttan yapman çok cesurca. Benim yemediğinden hazır kitlerden yapıyorum su anda

Camasır suyu kullanmamanı tavsiye ederim. Yerine PBW maddesini kullanman daha sağlıklı olur.

Hava kilidi içinde starsanlı su yada kaynatılıp beklemiş normal su da kullanabilirsin vodka direkt sana kalır =)

Ayrıca 25ltlik kovada 12lt gibi az miktar yapmak biraz riskli 20lt'ye
en azından tamamlaman biranı daha sağlıklı yapacaktır.

Merak ediyorum çıkacak ürünü, şişeleme ve tadım aşamasında paylaş gene resimlerini lütfen.

Ürünleri nereden aldın?

Birde yapan arkadaşlar varsa benim birada bir meyve şampanya tadı almaktayım ayrıca fazla gazlı olduğunu düşünmekteyim.

Mutons Pilsener 23lt kurulum yaptıydım 3hafta kova.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
Butik bira'da malt özütü kullanarak yapmayı öne çıkarıyorlar genelde. Öyle daha kolay yapmak, biranın cinsi de daha belirgin oluyor. Ama ben direkt maltla uğraşmayı seviyorum.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
https://www.facebook.com/groups/butikbira/?fref=ts

Burada da grupları var bayağı yardımda bulunuyorlar..

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
NolaxThensbane said:


Direkt malttan yapman çok cesurca. Benim yemediğinden hazır kitlerden yapıyorum su anda

Camasır suyu kullanmamanı tavsiye ederim. Yerine PBW maddesini kullanman daha sağlıklı olur.

Hava kilidi içinde starsanlı su yada kaynatılıp beklemiş normal su da kullanabilirsin vodka direkt sana kalır =)

Ayrıca 25ltlik kovada 12lt gibi az miktar yapmak biraz riskli 20lt'ye
en azından tamamlaman biranı daha sağlıklı yapacaktır.

Merak ediyorum çıkacak ürünü, şişeleme ve tadım aşamasında paylaş gene resimlerini lütfen.

Ürünleri nereden aldın?

Birde yapan arkadaşlar varsa benim birada bir meyve şampanya tadı almaktayım ayrıca fazla gazlı olduğunu düşünmekteyim.

Mutons Pilsener 23lt kurulum yaptıydım 3hafta kova.




Maltta da işte karakterli bira yapmak zor, hazır kit o açıdan daha avantajlı.

Malzemelerin bir kısmını butikbira'dan, bir kısmını fermentasyonmarket'ten aldım. Çok fazla seçenek yok zaten internette.

Kovanın yarısına kadar dolu olması kazandan kaynaklanıyor. Kazan 15 litre kadar alıyor, daha büyüğünü hem bulamadım hem de ocak çok uygun değil o kadar büyüğü için, mecburen bu kadarda kalıyor.

Şişeleme kısmında yine koyacağım fotoğraf, dün yaptım bu işleri. Akşam fermentasyon direkt başladı kuvvetli şekilde. Şimdi yavaşladı ama devam ediyor bakalım :)

Sen daha öndesin bende, var mı fotoğraf? Ben bundan önceki partiyi bozdum mikrop kaptırıp. Kaynamadan sonra çoğaltmak için damacana su eklemiştim :(

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
Estafullah ben hazıra kaçtım cesaret edemediğimden. Elim alışana kadar nescafe 3ü 1arada gibi takılıyorum bu kitlerle.

İlk mahsul pilsener kurmak oldu strelizasyon ve birkaç ufak hatalarım oldu hepsinden ders aldım. Kovanın derecesine güvenemedğimden şöyle bir modifikasyon yaptım kovaya


http://i.imgur.com/aw3iVIJ.jpg
http://i.imgur.com/3N8bsfj.jpg




3hafta kovada tuttum sonra dayanamayıp 1hafta içinde açtım bu resimde de bir hafta şişede bekleme süresi


http://i.imgur.com/1PGCYi7.jpg
http://i.imgur.com/V7h7yf0.jpg




Birde etiket bastım afilli olsun diye =)


http://i.imgur.com/JQQElnP.jpg





İkinci mahsulum pilsener kit 500gr şeker + 500gr kuru malt özütü ekledim bu sefer iddialıyım. Üçüncü haftasında kovada haftasonu şişelemeye geçicem


http://i.imgur.com/ceeYtsF.jpg

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
Bu hazır kitte nasıl tamamen dolduruyorsun, kazan gerekmiyor mu kaynatmak için suyu? Çok iyi olmuş modifikasyon da.

Köpük harika duruyor, tadı nasıldı :)

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
Tadi şişede durdukça güzelleşip oturuyor. Şu an 1ay oldu gayet güzel hafif bir şampanya-meyve tadı mevcut.Tadı bildiğimiz biralar gibi değil daha karakterli hemen anlıyorsunuz farklı birşey olduğunu. Ayrıca şişeleme sırasında 4gr şeker koymuştum bu bana gazlı geldi bir sonraki denememde 3gr şeker koyup öyle şişeliyecem.

1lt ye yakın hazır kitin sıvısı var bunu 2-3lt kadar kaynak su ile şekerle karıstırıyorum. Daha sonradan 23lt ye tamamlamak için içme suyu ilave ediyorum.

Kit dediğimiz bu bunu suya katıyoruz


http://i.imgur.com/319znTU.jpg




Genel olarak 23litrenin 18-20 derece arasında olmasını istediğimden kimi zaman soğuk kimi zaman oda sıcaklığı kimi zamanda kaynar su takviyesi yapıyorum.

23lt olması gerektiğinide kitin üzerinde yazıyor kimisi 12ltden olması gereken ufak kitlerde mevcut.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
Çok fena gaza geldim ben de

gif unrelated

http://img-comment-fun.9cache.com/media/ed288b84141697657327279719_700wa_0.gif

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
o kit çok iyiymiş ya.

210 lira veriyorsun 23 litre bira mı oluyor yani?

biranın literesi 10 lira zaten kaba bir hesapla. ama o kiti sürekli kullanabilceğimiz için 89 liraya 23 litre bira mı elde ediyoruz asdfdgg

o zaman iyi işte bak.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
Değil abi, maya harici bir şey ürerse zaten kokusu falan rezalet oluyor direkt döküyorsun. Bira mayası da doğası gereği içilemeyen alkol üretmiyor zaten.

Bu haftasonu şişeleyeceğim eğer güzel bir şey çıkarsa kovadan.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
ben de okudum ettim baya saatlerce. çok iyiymiş hakkaten ha. ben uğraşırım boyle şeylerle zaten. kesin alıcam o kiti denicem. direk şişe etiketi tasarlamaya geçtim hatta ahaha

ama keşke 10 lt'lik versiyonu falan da olsaymış.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
Geçen hafta ölçüm kiti ve şişe ağacı siparişi verdiydim ertesi gün elime ulaştı. Eğer devam edecekseniz kesinlikle sise agacını tavsiye ediyorum temizlikten sonra kurutma işleminizi inanılmaz kolaylaştırıyor.

2. pilsener kitim olan %50 şeker %50 kuru malt özütü haftasonu şişeledim. 3hafta kovada mayalanmasını bekledikten sonra ölçüm kitinde ölçümü yaptım ve fermenta bittiğini gösterdiğini okudum.

dolu dolu 46şişe çıkarttım bu sefer hatta 2bardak birada arttı geriye çünkü bu sefer 23lt değil 24ltden kurdudum kiti.

Biranın son kalan bardağını dolurup taddım rengi inanılmaz açık geldi gözüme baya miller falan rengindeydi tadı ise henüz gazlanma olmadığından dolay sade ve şerbetçiotu tadı az geldi.

3hafta oda sıcaklığında gazlanmasını bekledikten sonra balkona ve dolaba atıp 2haftada orada bekleyip içime hazır hale gelecek.

Bu arada bu hafta sonuda stout yani guiness bira kitimi kuracam asıl o konuda baya heyecan yaptım =)

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum eklemek için lütfen giriş yapın

Giriş yaptıktan sonra yorum ekleyebilirsiniz



Hemen giriş yap

×
×
  • Yeni Oluştur...