Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Evde Bira Tutosu


neutrino

Öne çıkan mesajlar

Abi hem hobi oluyor, hem yerlisi bile 5.5 TL'ye dayanan biranın şişesi 2 - 2.5 TL'ye geliyor, hem de yok şekerini az koyayım yok şerbetçi otu atayım diye ufak ufak tailor etme şansın var. Bence win-win-win.

Temizlik konusunda da birkaç uyarı:

Çamaşır suyu, ağır yağ çözücü vs. kimyasallar kullanmayın. Bunlar bir şeyleri çözüp götürüyor ama kendilerini çözmek daha zor. Kirden falan kurtulayım derken bunları katıyorsunuz biranıza. Plastiği de daha çabuk eskitiyor.

Sıcak suda PBW çözüp 1-2 saat bekleterek yumuşak bir süngerle ovalayın, sonra da Starsan, gayet yeterli. İki çay kaşığı ata ata 2 yıl gider o malzemeler, 50-60 lira için zihni sinir çözümlere gerek yok.

Süngerin sert yüzeyi, tel vs. gibi plastikte mikro çizikler/yarıklar oluşturacak şeyler kullanmayın. Plastikte mat bir yarık açtığınızda orası bakteri yuvası olmaya büyük aday.

Bakteri işini de ne kadar tecrübe de kazansanız sakın ihmal etmeyin. En büyük düşmanımız bakteri. "Bu kadarcıktan da bir şey çıkmaz" demeyin, işin başından sonuna kadar küçükten büyüğe her malzemeye mutlaka önce Starsan ile müdahale edin ve köpüğünü durulamayın. Elinizle kürek gibi ala ala atın, atamadığınız yerinde kalsın.

Butikbira'da şişe temizleme fıskiyesi var, inanılmaz pratik bir alet, onu da tavsiye ederim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

COOPERS INDİA PALE ALE gelmiş kapaklarla beraber sipariş geçecem ayrıca şerbetçiotuda gelmiş ekstradan.

Benim tek sorunum ve sıkıntım sıcaklıkla ilgili. Bu soruya kesin ve net olarak asla bir cevap alamadım.

kovaya maya atmadan önce kac derece?
Mayalanma sırasında kova kac derece?
şişeledikten sonra 2-3hafta kaç derece?
ve şişeler dinlendikten sonra saklama koşulları kaç derece olmalı?

Benim yaptığım değerler şunlar => 18/22/oda sıcaklığı/17(iç ama kapalı serin balkon)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Abi bildiğim kadarıyla;

maya atmadan önce kova maksimum 35 falan olmalı, daha üstü mayayı öldürüyor. bir de çabuk soğutmak önemli.

mayalanma sırasında kovanın derecesi biranın türüne göre değişiyor. kimisi 16-20 arasında en iyi mayalanıyor kimisi 22-27 arasında.

şişeledikten sonra da mayalanma için olanlar geçerli.

şişeler dinlendikten sonra buzdolabında saklamak en iyisi, hem aşırı gazlanma olmuyor hem de ömrü uzuyor biranın.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

NolaxThensbane said:

kovaya maya atmadan önce kac derece?
Mayalanma sırasında kova kac derece?
şişeledikten sonra 2-3hafta kaç derece?
ve şişeler dinlendikten sonra saklama koşulları kaç derece olmalı?


Mayalanma esnasında, özel bir maya kullanmıyorsan veya hardcore lager yapmıyorsan, 12-25 derece aralığı tavsiye ediliyor. 12'den aşağı maya çok duruyor, 25'in üzerinde de fazla hızlı çalışıp tadı bozuyor. İdeali 20 civarı.

Mayayı aktive edip kovaya atıyorsan yukarıdaki sıcaklıklar aynen geçerli. Kuru mayayı direk kovaya atıyorsan 35 derece falan gideri var başlangıç sıcaklığının.

Şişeledikten sonra, 2-7 gün kadar oda sıcaklığı, 7-14 gün kadar da 10 derece civarı deniliyor. Orasında henüz ben de net değilim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

En temizi plastik şişe de onlar da pahalı bir de hediye etme durumları zor olur. Alıp temizleyeceğiz yapacak bir şey yok. Şişe içinde sümük, izmariti gözden kaçırmayız inşallah :)

Arkadaş içkiyi tam bıraktım hardcore lifting yapıyorum derken ülkenin gidişatı kötü fermanteri alayim dursun en azından şarap-cider, apple jack fln yaparız dedik. Şu an 7. birayı içiyorum lanet olsun.
İşin kötüsü depozitolu uygun şişe olsun diye tuborgdan efes'e geçtik.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 3 hafta sonra ...
yeahh1986 said:

Hazır havalar ısınmışken soralım, bu sıcaklığı nasıl 2-3 hafta düşük tutabiliyorlar. Diy izolasyon tavsiyesi var mı ?


tavsiyem ilk fırsatta yapacak olduğum;

strafor temin edip kendi strafor kutumu oluşturacam, içerisinin sıcaklığını donmuş 500mllik pet şişeleriyle sağlıcam.

Sıcaklık kontrolü ise önceki resimlerde görebilirsin kovaya termometre modifikasyonu yaptım. onu kutunun dışarısında bırakıp sıcaklık ayarını ona göre sağlıyacam.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bakkaldan içi sümüklü, tükürüklü bira şişesi alıp temizlemeye üşendim butik bira'dan 48 tane plastik şişe aldım.
İlk başta adeta bir keyif insanı gibi "lan plastik şişede bira mı olur?" dedim ama sonra öğrencilik yıllarımda odanın köşesinde dağ yaptığım Skoll şişelerini hatırladım. Kendime dürüst oldum.

Şişeler gelsin. Fazladan 1 hafta daha kovada bekletip, starsanlayıp şişeleyeceğim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ya ben 2 sene once bu ise cok ozenmistim, konusunu da acmistim hatta konu disina. Nefr de sagolsun baya bi yardimci olmustu bana, ben de soz vermistim ilk yaptigim batchden gonderecem diye. Ama yuzup yuzup kuyruguna gelmisken son anda hobiden vazgecmek durumunda kaldim. Nefr buradan da ozurlerimi iletiyorum sana, yapsam vallahi yollardim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

pff gormeden usttekini editledim

olur da suudi arabistan, bae'de falan calisirsam diye honey mead nasil yapilir vs bayagi tuto okumustum. sanirim en minimum setup ile yapilabilecek icki bu.

adamini bulmusken ufak ufak sorayim, burada yazanlar ile benzer gidiyor zaten temizlik, hazirlama, koruma vs surecleri.

1- sonuc nasildi? iyi miydi, ortalama mi?
2- kac litrelik yapmistin, oranlar neydi?
3- basic bir setup ile mi yaptin yoksa spesifik bisiler kullandin mi? hidrometre, phmeter falan?
4- kisaca yasadigin sorunlari falan anlatir misin?
5- airlock falan gibi spesifik seyler goturemem ya da yanimda olmaz bu durumda. delikli balon ile sisenin agzinin kapatilmasi icin de uygun diyorlar. sen ne diyorsun?
6- saklama icin bira sisesi falan da olmaz anca kavanoz sisesi olur. sen nasil saklamistin?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ben 2 defa 8 litre batch uretmistim. Cok uzmanlasmadim ama tecrubelerimi aktarabilirim.
dasaaa said:

1- sonuc nasildi? iyi miydi, ortalama mi?

Ben 2 ay sonra actim benimkileri. Tad olarak pek olgunlasmamis idi ama gazli bir beyaz saraba yakin bir tadi vardi yine (evet biraz gazli idi). Hatta arada beyaz sarap ictigimde "Aa bu benim yaptigim meade benziyo" dedigim oluyo, demek ki pek de fena olmamis. Sadece baskalarina servis etmeye cekinirdim yine de. Fermentasyona yetecek kadar bal koymustum o yuzden tatli degildi. Kesinlikle alkolluydu ama ne kadar alkollendigini bilmiyorum. Kafaya biradan daha cabuk etki ettigini soyleyebilirim sadece.

Bir arkadasla ayni anda baslamistik, herseye cok dikkat ederek yaptik ama onun ilk batchi anlasilmaz bir sekilde basarisiz oldu mesela. Yani biz de oyle deneye yanila yolumuzu bulmaya calisiyoduk.

Yani sonuc olarak baldan alkollu bir icki elde etmeyi basardim, 2 aydan fazla beklesem ve tadina etki edecek complimentary ogeler kullansam belki baskalarina servis edebilecegim birsey cikardi ortaya.

dasaaa said:

2- kac litrelik yapmistin, oranlar neydi?

EDIT:
Simdi baktim da
1.7 kg bal, 6.3lt su seklinde not etmisim. Muhtemelen bal kavanozu 850gr falandi, 2 kavanoz aldigim icin 1.7ye denk gelmis.

dasaaa said:

3- basic bir setup ile mi yaptin yoksa spesifik bisiler kullandin mi? hidrometre, phmeter falan?

Suyun ve mastin sicakligini olcmek icin elektronik termometrem vardi. Alkolmetre de almistim ama dogru alkol araligi icin almamisim meger, vodkayi falan olcuyodu birayi olcmuyodu. Benim meadi de olcmedi.

Yani ozellikle bu is icin dizayn edilmis birsey kullanmadim. Teknik detaylarda titizlik gostermek istersen, sicaklik, alkol, asit olcen seyler kullanabilirsin evet. Sicakligi olcmek mastin yapimi esnasinda onemli oldugu icin termometre al diyebilirim.

dasaaa said:

4- kisaca yasadigin sorunlari falan anlatir misin?

Dedigim gibi, arkadasin ilk denemesi fail oldu. Sebebini de bilemedik. Benim aksime, o baya meyve falan tikmisti ama icine, belki contaminate etmistir masti.

2. denememde sodyum ya da potasyum bazli metabisulfiti fazla koymustum, o tadini bozdu. Bu fermentasyon contaminate olmasin diye her ihtimale karsi eklenen bir madde ama ilkinde onsuz da yapmistim. Eklersen cook az eklemen lazim (ceyrek cay kasigi mi neydi, kesinlikle arastirilarak yapilmasi lazim) zira tadi cok guclu.

Bir de ilk batchi 2 ay sonra acip, ev yapimi bu hakiki diye 1 litreye yakinini bir gunde ictim, ertesi gun hayvan hangover yapti. Bir de midemde cok gaz yapti nedense. Belki yeast o sirada yasadigi icin gaz olmustur.

dasaaa said:

5- airlock falan gibi spesifik seyler goturemem ya da yanimda olmaz bu durumda. delikli balon ile sisenin agzinin kapatilmasi icin de uygun diyorlar. sen ne diyorsun?

Balon teknigini denemedim ben. Kaucuk bir tipa buldum damacananin agzina oturan, tipayi delip o zigzagli airlock plastigini taktim. Icerideki gazi disari verip disaridan gaz almayacak bir sisteme ihtiyacin var, sen bu prensibi elde edebildigin surece isini gorur diye dusunuyorum.

dasaaa said:

6- saklama icin bira sisesi falan da olmaz anca kavanoz sisesi olur. sen nasil saklamistin?

Malesef 2 ay fermentasyondan sonra her gun damacanadan kadehe koyup koyup iciyordum ben, cabuk tuketecegimi bildigim icin siseleme/saklama titizligine girmedim. Fermentasyondan sonra saklamak icin lazimsa, herhangi bir cam konteynir neden olmasin ki?


Bu surec icerisinde cok titiz davranmistik ve arkadasinki ona ragmen basarisiz oldu mesela. Bunun uzerine insan dusunuyor, biz neredeyse laboratuvar ortaminda sorunla karsilasiyoruz insanlar binlerce yil once nasil yapiyormus bunu diye.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

NolaxThensbane said:

ooo honey mead alırım bi dal.. bende bir iki ay içerisinde elma cider ve honey mead olayına gireyim diyordum tecrübelerini dinlemek çok iyi oldu.

@dasaaa abi alsana birer tıpa 20-30 lira birşey 2-3 tanesi. Hatta yanına yeastte alırsan senden kralı yok her türlü yaparsın ürününü.


hacit sikinti su.. buradaki senaryo benim "suudi"lerle calismam ustune bir kiyamet senaryosu

yani yanimda tipa mipa falan filan bisi olmadigi, marketten alabilecegim seyler ve damaca ile yapabilecegim bir icki senaryosu.

dikkat cekmeyecek ve sorun olmayacak bi senaryo sdfsdf
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

-Su şişesi kapağına bir delik aç, oraya hava hortumu sok. Hava hortumunun kenarlarını silikonla ki hava kaçmasın. Hortumun dışarda kalan kısmını su dolu bir bardağa sok. Böylelikle hava girmez ama karbondioksit çıkar.

-Bira yada şarap mayası yerine instant maya da iş görür. Tadı biraz bozulacaktır tabi.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...