Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Evde Bira Tutosu


neutrino

Öne çıkan mesajlar

Hazır bira yapanları bulmuşken bende bir soru sorayım. Benim arkadaş evinde 3 aydır falan bira kasıyor. Adamın şöyle bir sıkıntısı var bende çözemedim.

Şekeri, vs.'yi kaynattığınız suda eritin ve birayı yapacağınız kaba dökün gibi ibareler var. Şimdi bu aşamadan sonra maya konuyor ve haznenin kapağını kapanıyor falan.

Burada sorun şu. Bize bazı bileşenleri eritmek için kaynamış suda karıştırmamız vs. söyleniyor. Fakat bir sonraki aşamada haznedeki sıvının 20 derece civarında kalması gerektiği söyleniyor.

Şimdi biz bu kaynamış karışım dökülen haznedeki sıvının böyle düşük bir sıcaklıkta kalmasını nasıl sağlayabiliriz? Soğuk su mu koyalım? Bu zararlı olacaksa dışardan mı soğutmalı? Ne yapsak tat açısından daha iyi olur?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yap getir
deneyelim.
yine de dediğim gibi seri üretim bira kalitesine getirmen çok zor.
adamların milyon dolarlık ar-ge'leri oluyor genelde en iyi tat/fermantasyon oranı/sıcaklık vs gibi parametreleri en optimak şekilde ayarlamak için.

kendi yaptığın için sevmiş te olabilirsin :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

abi iki yolu var onun

birincisi karışımı hazırladıktan sonra en son maya ekliyorsun ya. maya 25 derece üstünde falan çalışamıyor o yüzden soğutman lzm.

ilk yöntem o mayayı eklemeden önce soğumasını bekleyeceksin. ale biralar için ideal sıcaklık 20-25 arasıdır. baktın düştü 22'lere falan mayayı koyup kapatacaksın kapağını.

bir yöntem daha var ben onu yaptım. karışımı hazırladıktan sonra soğuk su ekledim üstüne. 2 litre kadar. termometreyle ölçerek 22'lere fln getirip öyle mayayı ekleyebilirsin. ben termometresiz yaptım kafama göre 23de orta yolu bulmuşum mesela.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

senko said:

yap getir
deneyelim.
yine de dediğim gibi seri üretim bira kalitesine getirmen çok zor.
adamların milyon dolarlık ar-ge'leri oluyor genelde en iyi tat/fermantasyon oranı/sıcaklık vs gibi parametreleri en optimak şekilde ayarlamak için.

kendi yaptığın için sevmiş te olabilirsin :)


abi seri üretim olması zaten sorun. tam tersine evde özenle hazırladığın 50 biraya seri üretim bir bira nasıl yaklaşabilir. evde çorba yapmakla knorr hazır çorba yapmak gibi birşey.

evde yapılan biralar da kafaya göre yapılmıyor ki ünlü biraların kitleriyle yapıyorsun. beğenmeyenler eminim ki becerilmemiş biralardan içmiştir. çok fazla faktör var tadını tutturabilmek için.

bir tuborga göre çok daha aromalı ve tok bir tadı var benim yaptığım kitin. en basic pilsner kiti yaptım.

tuborg gold'un kiti çıksa. evde yapsan bakkalda satılandan çok daha güzel olur.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Redeagle said:

O zaman ilk yöntem dediğin ilk sayfada anlatılan gibi erimiş karışımı hazneye koymadan uygun sıcaklığa indirmek sonra hazneye koyup üzerine maya eklemek yöntemine benziyor.

Öyle bir deneyelim o zaman. Çok sağol.


http://www.youtube.com/watch?v=6KLiqXp5xJs

şu abiyi izledim ben. soğuk su yöntemi kullanıyor. bakın buna bi siz de.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 2 hafta sonra ...
senko said:

yap getir
deneyelim.
yine de dediğim gibi seri üretim bira kalitesine getirmen çok zor.
adamların milyon dolarlık ar-ge'leri oluyor genelde en iyi tat/fermantasyon oranı/sıcaklık vs gibi parametreleri en optimak şekilde ayarlamak maksimum kar elde etmek için.

kendi yaptığın için sevmiş te olabilirsin :)


fixed
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Kiti bırakıp full grain'e geçtiğimde evde kalan bi bock kit ve diğer malzemelerden kurmuştum, 2.5 ay kovada bekledi bir de şişelemeye üşendiğim için. Bunlara rağmen canavar gibi bir şey çıkmış ortaya.

Muntons Bock
1.5 kg sıvı malt özü
0.5 kg kuru malt özü
1 kg şeker

Bu tarifle 8.3% gibi bir alkol oranı elde ettim. Şişelerken tadına baktım inanılmaz güzeldi. Tek sıkıntı kovada çok beklediği için mayaların aktifliğini yitirmesi, biraz geç gazlanacak muhtemelen ama şimdiye kadar yaptığım en iyi bira olacak diye düşünüyorum ilk tadımı referans alarak.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ben denedim, buzunu eksik etmezseniz gayet işe yarıyor. Fazla kasmadan 21 dereceye kadar indirdim, hatta ben buğday yaptığım için 23 hedefliyordum, azaltmam falan gerekti buzu.

Sabırlı olun sadece, iki üç tane şişe buz + hava iletkenliği ile istenen dereceye ulaşmak saatler alıyor. Öyle yarım saatte 2 derece düşmesini beklemeyin, açıp açıp termodinamik dengeyi mıncıklamayın, mümkünse de kova içinden ölçüm yapan akvaryum termometresini alın.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...