applev0dka Mesaj tarihi: Ağustos 4, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 4, 2017 kit lager değil bu arada. pilsener çıkarken 21 dereceydi, straforun içine oturttum üstü ve yanı açık 20cm falan yüksekliği var straforun. içine de 2 tane 1.5lt buzlu pet koydum, akşam eve gidene kadar tutar gece değiştiririm şişeyi. eyv baggio umarım bozmamışımdır iç dengesini :( Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Baggio Mesaj tarihi: Ağustos 4, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 4, 2017 Foşur foşur atmadıysan öyle iki balondan bi şey olmaz da genel olarak aklında olsun diye dedim :) Çok bastıysan kilidi bir açıp 5-10 kere bastır bırak, geri nefeslensin, öyle kapat. Geneli 23 litre olan kitleri 33 litrelik kovada demlememizin sebebi başlı başına o tepede kalan 10 litre hava mesela. Oksijeni yiyip, hacmi daha fazla olan karbondioksit oluştukça atması, ama fazla fazla oksijenle devam edip oksit yapmaması için de yeni oksijen almaması lazım içeriye, hava kilidinin olayı da o. O dengeye bizim müdahale etmememiz lazım. Sen elinle basınca oksijeni bol havayı atıyorsun çöpe, mayanın malzemesi azalıyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
applev0dka Mesaj tarihi: Ağustos 4, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 4, 2017 bir miktar bastırdım, zorladım çıksın diye resmen blüp blüp yapıp fırladı hava sadsafsa akşam eve dönünce dediğin gibi az da olsa havalandırayım madem, bozmam umarım lel Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
xaty Mesaj tarihi: Ağustos 4, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 4, 2017 yeast'in oxygen ihtiyacı mı var? wort'u havalandırıp çalkalayınca içinde çözünen az miktarda oksijen yeterli (buna bakıp kapak açık çalkalama, karıştırma, köpürtme yapmayın sakın :) ) bence. sonrasında kovanın içinde ne kadar az oksijen, o kadar iyi. üstte kalan boş hacim de bu korumayı sürdürebilmek için gerekiyor. 3-5lt'den az boşluk bırakırsanız fermantasyon yavaşladığında veya aşırı hızlıyken içerdeki denge çok kolay değişebilir, hatta havakilidinden köpükler (starsan köpüğü değil, bira) çıktığını görebilirsiniz içerideki hava durumunu algılamak için kapağa ufak dokunuş yapılabilir ama bastırayım da rahatlasın veya şu havasını bi alıyım tarzı yaklaşımlar hatalı olacaktır. co2 bir nevi filtre görevi görüyor, bu aynı zamanda kapak kenarlarından içeri sızabilecek havayı da engelliyor. oksijen ihtiyacı olsa arada bir içeri o2 sokmak gerekirdi, fermentasyon başladıktan çok kısa süre sonra wort'un o2 ile teması kalmıyor zaten. o boşlukta rastgele dolaşmıyor o2 ile co2, o2 en kısa zamanda terk ediyor bölgeyi. edit: bana kalırsa kapağı açıp havalandırma işine hiç girme. kontaminasyon riskini arttıracağın gibi gereksiz bir oksijen girişi olcak içeriye. eğer hava kilidindeki sıvıyı boşaltacak kadar bastırmadıysan veya kapağı iyice içine bastırıp sızabilecek yerlerden hava girmesine sebep olmadıysan (ki bu durumda havakilidindeki sıvı içine boşalırdı wort'un - olursa da az bişeyden sıkıntı olmaz, şişelerden unutursan havakilidini bunu yaşarsın, korkma) sorun yok Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
applev0dka Mesaj tarihi: Ağustos 4, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 4, 2017 su kaçmadı içine. sadece U borusuna benzer kısımdaki denge pozisyonu değişti. hava çıkışı tarafına doğru daha yüksekti sıvı, şimdi kovanın tarafına doğru daha yüksek. yüksekten kastım çizginin biraz üzerinde Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
xaty Mesaj tarihi: Ağustos 4, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 4, 2017 iki taraf eşitse dış basınçla aynı demek içerideki, normalde hava tarafının yüksekte olması lazım, içerde gaz oluşuyor ve basınç artıyor. co2'de o2'den ağır olduğu için tüm havayı atıcak. sende geri giriş olmamıştır ama basınç azalmış içerdeki, düzelir o da fermantasyon ile birlikte. tek problem fermantasyon başlayana kadar içerde o2 olmaya devam edicek, onun için erken başlaması avantaj. ama olur o kadar ilk seferde, ikincide daha uygun bir sıcaklıkta maya eklersin, gerekirse maya uyandırırsın veya daha kolay uyancak bir maya kullanıyor olursun Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Auril Mesaj tarihi: Ağustos 4, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 4, 2017 ruby porter , son 3 şişe kaldı :( cerveza şişeliyorum şimdi http://i.imgur.com/VpC5ppy.jpg Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
applev0dka Mesaj tarihi: Ağustos 5, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 5, 2017 Hic hava çıkarmıyor bu ya Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
neutrino Mesaj tarihi: Ağustos 5, 2017 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 5, 2017 Mayayi cok sicakken koymus olabilir misin? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
applev0dka Mesaj tarihi: Ağustos 5, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 5, 2017 imkanı yok.. dolaptan çıkma 4 tane 5 litrelik su ile kurdum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Auril Mesaj tarihi: Ağustos 5, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 5, 2017 Elleme sakin kovayi Fazla soukta mayalar yavas calisir yada uyur. Seninkiler yeni uyaniyordur Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
GONDARCENGIZ Mesaj tarihi: Ağustos 5, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 5, 2017 kaç derecede atmak lazım Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Baggio Mesaj tarihi: Ağustos 5, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 5, 2017 Birasına göre değişiyor ama genel aralık 15-25 derece. Daha aşağısı uyuyor, daha yukarısı da fazla hızlı çalışıp bozuk tatlar çıkarıyor. İyice yukarısı zaten mayayı öldürüyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sostizm Mesaj tarihi: Ağustos 5, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 5, 2017 Ben 26 derecede atıyorum sonra yavaş yavaş soğutuyorum. Soğuk başlayıp toplam kova süresini artırmamak lazım. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Auril Mesaj tarihi: Ağustos 5, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 5, 2017 birasına göre değil de mayasına göre değişiyor, her mayanın çalışma sıcaklığı ve hızı farklı oluyor Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
GONDARCENGIZ Mesaj tarihi: Ağustos 5, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 5, 2017 Auril said: birasına göre değil de mayasına göre değişiyor, her mayanın çalışma sıcaklığı ve hızı farklı oluyor https://www.butikbira.com/collections/baslangic-setleri/products/evde-bira-yapimi-baslangic-seti şu kitle gelen maya, kaç derecede salmak lazım bunu Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Auril Mesaj tarihi: Ağustos 5, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 5, 2017 Muntons brewer’s yeast is a dried brewer’s yeast that produces a powdery flocculation with an apparent attenuation of 70%. Ideal fermentation temperature is between 64° – 70°F to produce an alcohol tolerance of 8% ABV. It provides low ester formation but with relatively high residual sugar giving good body and mouth feel. ideali bu, ama bu mayalar geniş aralıkta çalışıyor, kolay kolay ölmezler It has very hardy characteristics and will tolerate a wide variety of temperature variations during fermentation. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
applev0dka Mesaj tarihi: Ağustos 5, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 5, 2017 kovanın etrafındaki soğutmayı çekip sıcaklığın 25-26 lara çıkmasına izin vereyim mi uyanmaları için ? yoksa böyle devam mı Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Auril Mesaj tarihi: Ağustos 5, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 5, 2017 Elleme 20 derece ideal. Eninde sonunda baslarlar merak etme Kapak tam oturmamis olabilir belki hava kacagi olabilir. Onu kontrol etmekte fayda var. Onun disinda elleme Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sostizm Mesaj tarihi: Ağustos 5, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 5, 2017 bekle ama sabırla bekle. Daha sıcak başlasaydın daha çabuk olacaktı fermentasyon ama ester üretiminden pek kaçamayacaktın şimdi daha kaliteli duru ama uzun sürede olgunlaşmış nefis bir biran olacak - elleme bekle. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bone Mesaj tarihi: Ağustos 6, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 6, 2017 Vicissitude said: tepki göstermekte haklı olduğunu söylüyorsun yalnız nasıl tepki gösterebilirdi? kadın zarar gördüğü kadar zarar vermiş. eğer kadın bunu yapmamış olsa, erkeğe karşı muhtaç ve zararsız gözükse bu sefer gelecekte daha fazla zarar görürdü. bunu kezbanlık olarak yorumlamaya da meyilliyiz. erkek olduğumuz için varlığımıza tehlike olarak görünüyor bu durum bize ama evinde bebeği ve çocuğunu yalnız bırakıp sabaha kadar haberdar etmeyen bir adam birasının dökülmesini hakediyordur. kadının "bebeğimle beraber bekledik" tarzı duygu sömürüsü yanlış neticede bekleyen ve endişelenen kadının kendisi vs ama bunun dışında olayın haklılığında ısrarcıyım. sanırım kadınsın ve feminist anlayışı savunmaya çalışıyorsun. hayır vic, bir erkek aldatıldı diye karısını vurması ne kadar yanlışsa, bu savunduğun mantalite de yanlış. "kocasından intikam almak" bahanesiyle köpek zehirleyen felan mahlukatlar var. ilk başta zararsız bir eylem gibi gözükse de, eve alınan ürünlerin israfı, ortak bütçeye olan zarar söz konusu. bugün bunu yapan kadın, yarın canı sıkıldı diye evdeki eşyalara da zarar verir. gayet şımarıkça bir davranış. tepki göstermekte haklı, daha önce kaza yaptığı söylenen bir adam var. ancak bu olay hiç de haklı değil. böyle bir video çekersen de insanlar kezban diye yorumlar. işyerinde patron telefonda konuşuyordu seni dinlemedi diye işyerini mi yakacaksın? black-ice'ın dediği gibi tepkinin de bir kıvamı var. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Red Mesaj tarihi: Ağustos 6, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 6, 2017 bira konusunda feminizme hangi ara gelind isdfs. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Vicissitude Mesaj tarihi: Ağustos 6, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 6, 2017 bone, diyalog kurduğun insanı strawmanlemeye çalışamazsın. bu mümkün değil. kadın değilim. evlilik gibi bir antlaşma yapıp çocuk da yapıp kadını o durumda koyuvermesini sen de olumsuz kabul ediyorsun zaten. buna girmeyeceğim. kadının tepkisini benzettiğin şey bir insanı KURŞUNLAMAK, evcil bir hayvanı ZEHİRLEMEK falan. lol. kadının yaptığıysa ona gününü isteyerek ve farkında olarak zehir eden kocasının sadece maddi değeri olan hobisine zarar vermesi. yani bir olaya tepki olarak doğuyor bu. 3. paragraftaki saçma varsayımınla ilgisi yok. "canı sıkılır ya da şımarır yine zarar verir bu kadın" falan komik. sonrasında da böyle bir şey yaparsan insanlar sana kezban der diyerek toplumun yargısını önemsemişsin. insanlar (çoğunluk) çocuklara tecavüz edenleri alkışlıyor. sence toplumun "kezban" lafına kulak asmalı mısın? olayın özü eğer istemli bir yapılan yanlışı cezalandırılmadan bırakırsan bu davranışın artacağı. bunu reddedemezsin ve bira dökmeyi köpek ve insan öldürmekle eş değer tutamazsın. bir başlıkta daha böyle olmuştu. temelsiz ve çarpıtmalı analojiler yazıyorsunuz. böyle bir tartışmayı kazansan bile iyi hissettirmekten başka bir işe yaramaz. kimseye bir şey katmaz. mini başkomutan (r.a) olmayın. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Holy Mesaj tarihi: Ağustos 7, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 7, 2017 Bence bu kışa doğru bir homemade buluşması yapılıp farklı tatlar denenebilir. Benim de elimde son kitten yaptığım biralar %9 alkollü Bock ve %7'lik amber ale kaldı. Havalar soğusun da lager basayım diye bekliyorum resmen. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
NolaxThensbane Mesaj tarihi: Ağustos 7, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 7, 2017 Abdij şişeledim %6,83 çıktı üzerine triple kovaya koydum ne yazzikki yüksek sıcaklıkta (26-27) derece maya dökmek zorunda kaldım. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar