Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
kit lager değil bu arada. pilsener

çıkarken 21 dereceydi, straforun içine oturttum üstü ve yanı açık 20cm falan yüksekliği var straforun.

içine de 2 tane 1.5lt buzlu pet koydum, akşam eve gidene kadar tutar gece değiştiririm şişeyi.


eyv baggio umarım bozmamışımdır iç dengesini :(
Mesaj tarihi:
Foşur foşur atmadıysan öyle iki balondan bi şey olmaz da genel olarak aklında olsun diye dedim :) Çok bastıysan kilidi bir açıp 5-10 kere bastır bırak, geri nefeslensin, öyle kapat.

Geneli 23 litre olan kitleri 33 litrelik kovada demlememizin sebebi başlı başına o tepede kalan 10 litre hava mesela. Oksijeni yiyip, hacmi daha fazla olan karbondioksit oluştukça atması, ama fazla fazla oksijenle devam edip oksit yapmaması için de yeni oksijen almaması lazım içeriye, hava kilidinin olayı da o. O dengeye bizim müdahale etmememiz lazım. Sen elinle basınca oksijeni bol havayı atıyorsun çöpe, mayanın malzemesi azalıyor.
Mesaj tarihi:
yeast'in oxygen ihtiyacı mı var?

wort'u havalandırıp çalkalayınca içinde çözünen az miktarda oksijen yeterli (buna bakıp kapak açık çalkalama, karıştırma, köpürtme yapmayın sakın :) ) bence. sonrasında kovanın içinde ne kadar az oksijen, o kadar iyi.

üstte kalan boş hacim de bu korumayı sürdürebilmek için gerekiyor. 3-5lt'den az boşluk bırakırsanız fermantasyon yavaşladığında veya aşırı hızlıyken içerdeki denge çok kolay değişebilir, hatta havakilidinden köpükler (starsan köpüğü değil, bira) çıktığını görebilirsiniz

içerideki hava durumunu algılamak için kapağa ufak dokunuş yapılabilir ama bastırayım da rahatlasın veya şu havasını bi alıyım tarzı yaklaşımlar hatalı olacaktır. co2 bir nevi filtre görevi görüyor, bu aynı zamanda kapak kenarlarından içeri sızabilecek havayı da engelliyor.

oksijen ihtiyacı olsa arada bir içeri o2 sokmak gerekirdi, fermentasyon başladıktan çok kısa süre sonra wort'un o2 ile teması kalmıyor zaten. o boşlukta rastgele dolaşmıyor o2 ile co2, o2 en kısa zamanda terk ediyor bölgeyi.

edit: bana kalırsa kapağı açıp havalandırma işine hiç girme. kontaminasyon riskini arttıracağın gibi gereksiz bir oksijen girişi olcak içeriye. eğer hava kilidindeki sıvıyı boşaltacak kadar bastırmadıysan veya kapağı iyice içine bastırıp sızabilecek yerlerden hava girmesine sebep olmadıysan (ki bu durumda havakilidindeki sıvı içine boşalırdı wort'un - olursa da az bişeyden sıkıntı olmaz, şişelerden unutursan havakilidini bunu yaşarsın, korkma) sorun yok
Mesaj tarihi:
su kaçmadı içine.

sadece U borusuna benzer kısımdaki denge pozisyonu değişti.

hava çıkışı tarafına doğru daha yüksekti sıvı, şimdi kovanın tarafına doğru daha yüksek.

yüksekten kastım çizginin biraz üzerinde
Mesaj tarihi:
iki taraf eşitse dış basınçla aynı demek içerideki, normalde hava tarafının yüksekte olması lazım, içerde gaz oluşuyor ve basınç artıyor. co2'de o2'den ağır olduğu için tüm havayı atıcak. sende geri giriş olmamıştır ama basınç azalmış içerdeki, düzelir o da fermantasyon ile birlikte. tek problem fermantasyon başlayana kadar içerde o2 olmaya devam edicek, onun için erken başlaması avantaj. ama olur o kadar ilk seferde, ikincide daha uygun bir sıcaklıkta maya eklersin, gerekirse maya uyandırırsın veya daha kolay uyancak bir maya kullanıyor olursun
Mesaj tarihi:
Birasına göre değişiyor ama genel aralık 15-25 derece. Daha aşağısı uyuyor, daha yukarısı da fazla hızlı çalışıp bozuk tatlar çıkarıyor. İyice yukarısı zaten mayayı öldürüyor.
Mesaj tarihi:
Auril said:

birasına göre değil de mayasına göre değişiyor, her mayanın çalışma sıcaklığı ve hızı farklı oluyor


https://www.butikbira.com/collections/baslangic-setleri/products/evde-bira-yapimi-baslangic-seti

şu kitle gelen maya, kaç derecede salmak lazım bunu
Mesaj tarihi:
Muntons brewer’s yeast is a dried brewer’s yeast that produces a powdery flocculation with an apparent attenuation of 70%. Ideal fermentation temperature is between 64° – 70°F to produce an alcohol tolerance of 8% ABV. It provides low ester formation but with relatively high residual sugar giving good body and mouth feel.

ideali bu, ama bu mayalar geniş aralıkta çalışıyor, kolay kolay ölmezler

It has very hardy characteristics and will tolerate a wide variety of temperature variations during fermentation.
Mesaj tarihi:
Elleme
20 derece ideal. Eninde sonunda baslarlar merak etme

Kapak tam oturmamis olabilir belki hava kacagi olabilir. Onu kontrol etmekte fayda var. Onun disinda elleme
Mesaj tarihi:
bekle ama sabırla bekle. Daha sıcak başlasaydın daha çabuk olacaktı fermentasyon ama ester üretiminden pek kaçamayacaktın şimdi daha kaliteli duru ama uzun sürede olgunlaşmış nefis bir biran olacak - elleme bekle.
Mesaj tarihi:
Vicissitude said:

tepki göstermekte haklı olduğunu söylüyorsun yalnız nasıl tepki gösterebilirdi? kadın zarar gördüğü kadar zarar vermiş. eğer kadın bunu yapmamış olsa, erkeğe karşı muhtaç ve zararsız gözükse bu sefer gelecekte daha fazla zarar görürdü. bunu kezbanlık olarak yorumlamaya da meyilliyiz. erkek olduğumuz için varlığımıza tehlike olarak görünüyor bu durum bize ama evinde bebeği ve çocuğunu yalnız bırakıp sabaha kadar haberdar etmeyen bir adam birasının dökülmesini hakediyordur.

kadının "bebeğimle beraber bekledik" tarzı duygu sömürüsü yanlış neticede bekleyen ve endişelenen kadının kendisi vs ama bunun dışında olayın haklılığında ısrarcıyım.


sanırım kadınsın ve feminist anlayışı savunmaya çalışıyorsun.

hayır vic, bir erkek aldatıldı diye karısını vurması ne kadar yanlışsa, bu savunduğun mantalite de yanlış. "kocasından intikam almak" bahanesiyle köpek zehirleyen felan mahlukatlar var.

ilk başta zararsız bir eylem gibi gözükse de, eve alınan ürünlerin israfı, ortak bütçeye olan zarar söz konusu. bugün bunu yapan kadın, yarın canı sıkıldı diye evdeki eşyalara da zarar verir. gayet şımarıkça bir davranış.

tepki göstermekte haklı, daha önce kaza yaptığı söylenen bir adam var. ancak bu olay hiç de haklı değil. böyle bir video çekersen de insanlar kezban diye yorumlar.

işyerinde patron telefonda konuşuyordu seni dinlemedi diye işyerini mi yakacaksın? black-ice'ın dediği gibi tepkinin de bir kıvamı var.
Mesaj tarihi:
bone, diyalog kurduğun insanı strawmanlemeye çalışamazsın. bu mümkün değil. kadın değilim. evlilik gibi bir antlaşma yapıp çocuk da yapıp kadını o durumda koyuvermesini sen de olumsuz kabul ediyorsun zaten. buna girmeyeceğim.

kadının tepkisini benzettiğin şey bir insanı KURŞUNLAMAK, evcil bir hayvanı ZEHİRLEMEK falan. lol. kadının yaptığıysa ona gününü isteyerek ve farkında olarak zehir eden kocasının sadece maddi değeri olan hobisine zarar vermesi. yani bir olaya tepki olarak doğuyor bu. 3. paragraftaki saçma varsayımınla ilgisi yok. "canı sıkılır ya da şımarır yine zarar verir bu kadın" falan komik.

sonrasında da böyle bir şey yaparsan insanlar sana kezban der diyerek toplumun yargısını önemsemişsin. insanlar (çoğunluk) çocuklara tecavüz edenleri alkışlıyor. sence toplumun "kezban" lafına kulak asmalı mısın?

olayın özü eğer istemli bir yapılan yanlışı cezalandırılmadan bırakırsan bu davranışın artacağı. bunu reddedemezsin ve bira dökmeyi köpek ve insan öldürmekle eş değer tutamazsın.

bir başlıkta daha böyle olmuştu. temelsiz ve çarpıtmalı analojiler yazıyorsunuz. böyle bir tartışmayı kazansan bile iyi hissettirmekten başka bir işe yaramaz. kimseye bir şey katmaz. mini başkomutan (r.a) olmayın.
Mesaj tarihi:
Bence bu kışa doğru bir homemade buluşması yapılıp farklı tatlar denenebilir.

Benim de elimde son kitten yaptığım biralar %9 alkollü Bock ve %7'lik amber ale kaldı. Havalar soğusun da lager basayım diye bekliyorum resmen.
×
×
  • Yeni Oluştur...