Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

üniversitede yarın yokmuşçasına kopya çeken sınıf arkadaşlarını how to handle?

TheRiverBelow

Öne çıkan mesajlar

• Genel Yönetici
O cevap olayini anliyorum. Uni'de hocadan daha iyi Ingilizce konustugumu anlayinca bir suru kisi basimda dolustu bizim makalelere bak diye. Okurken basim agridi cidden, ne dediklerini anlayamiyordum. Zaten hazirligi atlamisim, biraz adam taniyayim diye kendi bolumumden olanlara yardim etmeye calistim ama.

Ben hoca olsam hepsini birakirdim direk, nasil 70 alip geciyorlar anlamadim (gecme notu 70'di o derste). Ders Ingilizce akademik eser yazimi dersi, sozde Ingilizce'yi hazirlikte ogrendiler. Yazdigin sey anlasilmiyorsa sen nasil geciyorsun o dersi? Bilkent boyle ise diger okullar nasil hayal edemiyorum.

PS. Gerci ders birinci sinif dersi, son sinifta mezun olabilmek icin hocaya yalvar yakan gecen tipler de var, onlar zaten hic bir bak diye gelmeyi bile umursamadiklari icin nasil yaziyorlar hayal bile edemiyorum. Ama ciddi ciddi iki donem fiili asistanlik yaptim o derste, bir suru beles kahve ictim, piza yedim =)
Sosyal ağlarda paylaş

Kopya çeken insanın sorumluluğu sende değil,muhbircilikde oynamayın. Hocaların hepsi gayet farkında çektirmemeye kararlı hoca zaten çektirmez. Kitap açık vize olayına gelirsek ya ders hakikaten kazıktır ve kitap açık olmasının da manası pek yoktur yapılır veya hoca sınıfın seviyesinin farkındadır o yüzden kitap açık sınav yapar ama bana kalırsa sınav sistemi başlı başına sakat üniversite sıralarına yerleşen adamları değerlendirmek için sınav yapılmasını her zaman saçma buluyorum. Araştırma,çözümleme yeteneklerini geliştirmeye yönelik,bilgi havuzlarını büyütmeye yönelik hamleleri daha uygun buluyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Mühendisliğin o mantık yerlerinde kitabın açık olması sorun değil. Zaten kitap defter açıkken yapılmayan sorulardan bahsediliyor ama İngilizce gibi daha sonra senin işine yarayacak, ekmek yiyeceğin bölümlerde kitap açık sınav yapmak saçma.Zamanında latince ders gördüm. Hiç bir işime yaramayacak garip garip ezberler. Kopya çekerek geçtik ve hiç pişman değilim ve o dersten o yazın sıcağında ezber yapacağım diye uğraşan bi çok arkadaşa acımıştım. Su samurunun Latincesini bilsem ne olur bilmesem ne olur. Hala da işime yaramadı, sırf eziyet diye konulmuş. Böyle böyle yüzlerce canlı hesap edin
Sosyal ağlarda paylaş

dasBock said:

vulga said:

Makina mühendisliğinde normal değil. Zaten herşey mantık üstüne inşa ediliyor o yüzden hayatta uygulaması olmayan hayali bir şey sorulmuyor sınavlarda

abi çok iddialı konuşuyosun. bi gün Şenol Şahin'in dersine girmeni tavsiye ederim.

Ahahahah işte bir şenşah kurbanı daha.
Sosyal ağlarda paylaş

µh said:

vulga said:

Reynoldsu, prandtlı, iletim-taşınım-ışınım formüllerini de bilin bi zahmet nusselt, ra, gr vs zaten veriliyor sınavlarda.

ahahah sınavda convection, conduction sorusu sorup hesaplayın demiyorlar boru içinde laminar flowlu non newtonian akışkan verip yüzey arası transferi hesapla diyor, düzgün olmayan çalkalanan yüzey verip ordaki transferi soruyor

yemin et oha abi siz neymişsiniz ya bin defa aldığım dersi bana mı anlatıyorsun. laminer ve turbulanslı akış için ayrı iki tane nusselt formülü veriyor iç akışsa re>2300 dış akışsa re>500000 koşullarına bakıp (akış profiline göre) formüllerden birini seçiyorsun hepsi bu. dış akışta bulduğun re ve pr sayılarını verilen ampirik ifadede yerine yazıp nusselti buluyorsun oradan taşınım katsayısına geçip [h=(nu*k/l)] newton soğuma yasasından [q''=h(T-T)] taşınan ısıyı buluyorsun. bu zaten en basit soru tipi kanat manat biliyorsan (sen şimdi türkçesini de anlamazsın, in english: finn) bari onunla hava at dicem de kitap açık sınav rahatlığına alışan birinin kanat biliyor olmasına ihtimal vermiyorum =)

neyse olay sidik yarışına dönmeden toparlayalım, ne demiştik: derslerde iki yeni şey öğrenince hemen liseli gibi sıra arkadaşlarımızı aşağılamaya kalkmayalım. hele de kitap defter açık sınav yapılan bir üniversitede öğrenim görüyorsak gpa'imizi insanlara tepeden bakabilme kriteri olarak görmeyelim. bunu nazik bir şekilde size söyleyen kişilere zorlama bir kahkahayla cevap vermeyelim =) insanlara insan olduğu için kulak verelim. aksi söylemlerde bulunan kişiler her seferinde kendisini ispatlamak için mühendislik bilgisini dökmek zounda kalmasın. biliyorum bir sonraki postta yine "ahaha abi o öyle değil"li cümle kuracaksın istersen iç akış, heat generation, nümerik analiz, zorlanmış taşınım, ışınım falan seçersin bir konu onun üstünden gidelim ya da başka bir ders de uyar hem çeşit olur =)

fakültede 40+ profesör var (çoğu üniversitenin bütün fakültelerinde sahip olduğu profesör sayısından fazla) ve bunlardan 1 tanesi bile kitap açık sınav yapmaya kalksa ortalık karışır, hocayı aforoz ederler.

wot döşedik şimdi ruhsal sorunları var dicekler sdfgh 3 kuruşluk lisans bilgisiyle kimse kimseye caka satmasın takıldığım nokta buydu ;)

dasBock said:

vulga said:

Makina mühendisliğinde normal değil. Zaten herşey mantık üstüne inşa ediliyor o yüzden hayatta uygulaması olmayan hayali bir şey sorulmuyor sınavlarda

abi çok iddialı konuşuyosun. bi gün Şenol Şahin'in dersine girmeni tavsiye ederim.

her yerin efsanesi ayrı tabi
Sosyal ağlarda paylaş

axedice said:

dasBock said:

vulga said:

Ahahahah işte bir şenşah kurbanı daha.

yok ya kurban sayılmam yanında iki sene öğrenci asistan olarak çalıştım o yüzden taktiklerini biliyodum:P
Sosyal ağlarda paylaş

GERGE said:
Ben hoca olsam hepsini birakirdim direk, nasil 70 alip geciyorlar anlamadim (gecme notu 70'di o derste). Ders Ingilizce akademik eser yazimi dersi, sozde Ingilizce'yi hazirlikte ogrendiler. Yazdigin sey anlasilmiyorsa sen nasil geciyorsun o dersi?

abi hazırlıkların hepsi böyle maalesef. ben almanca hazırlık okudum almanca mütercim-tercümanlıktan mezun olucam kendi çabalarım olmasa diğer hazırlıktan geçenlerin halini görüyorum yani. ingilizce tutmasına rağmen yeni bir şey olsun dedim, aklıma sıçayım 5 senelik depresyon gibi bir şey oldu. mezun olunca da unuturum herhalde ahaha. oturup çalışmışlığım da yok 3.5 ortalamam var neredeyse. ki benim de ingilizcemin çeyreği kadar almancam yoktur hala, olanı da okul sayesinde değil riski düşük çeviri işleriyle pratik yaparak edindim zaten. neyse ki bölümün %90'ını dolduran almancıların türkçesi a2 seviyesinde olduğu ve okulu bitirir bitirmez tepside kendilerine holdinglerden iş sunulacağını sanıp kafalarına göre takıldıkları için onlara göre çok daha fazla iş görüyorum yine. öğrencileri bırak klasik eserler çeviren(!) ve türkçesi ali ata bak seviyesinde adamlar bana not veriyor, beğenmiyor falan. uzun lafın kısası üniversitede dil öğrenilmiyor abi, türkiye'de en azından. yurt dışında nasıldır bilmiyorum. kendi çaban, yeteneğin ve ilgin varsa bir şeyler yapabiliyorsun anca.
Sosyal ağlarda paylaş

vulga said:

yemin et oha abi siz neymişsiniz ya bin defa aldığım dersi bana mı anlatıyorsun. laminer ve turbulanslı akış için ayrı iki tane nusselt formülü veriyor iç akışsa re>2300 dış akışsa re>500000 koşullarına bakıp (akış profiline göre) formüllerden birini seçiyorsun hepsi bu. dış akışta bulduğun re ve pr sayılarını verilen ampirik ifadede yerine yazıp nusselti buluyorsun oradan taşınım katsayısına geçip [h=(nu*k/l)] newton soğuma yasasından [q''=h(T-T)] taşınan ısıyı buluyorsun. bu zaten en basit soru tipi kanat manat biliyorsan (sen şimdi türkçesini de anlamazsın, in english: finn) bari onunla hava at dicem de kitap açık sınav rahatlığına alışan birinin kanat biliyor olmasına ihtimal vermiyorum =)

neyse olay sidik yarışına dönmeden toparlayalım, ne demiştik: derslerde iki yeni şey öğrenince hemen liseli gibi sıra arkadaşlarımızı aşağılamaya kalkmayalım. hele de kitap defter açık sınav yapılan bir üniversitede öğrenim görüyorsak gpa'imizi insanlara tepeden bakabilme kriteri olarak görmeyelim. bunu nazik bir şekilde size söyleyen kişilere zorlama bir kahkahayla cevap vermeyelim =) insanlara insan olduğu için kulak verelim. aksi söylemlerde bulunan kişiler her seferinde kendisini ispatlamak için mühendislik bilgisini dökmek zounda kalmasın. biliyorum bir sonraki postta yine "ahaha abi o öyle değil"li cümle kuracaksın istersen iç akış, heat generation, nümerik analiz, zorlanmış taşınım, ışınım falan seçersin bir konu onun üstünden gidelim ya da başka bir ders de uyar hem çeşit olur =)

fakültede 40+ profesör var (çoğu üniversitenin bütün fakültelerinde sahip olduğu profesör sayısından fazla) ve bunlardan 1 tanesi bile kitap açık sınav yapmaya kalksa ortalık karışır, hocayı aforoz ederler.

wot döşedik şimdi ruhsal sorunları var dicekler sdfgh 3 kuruşluk lisans bilgisiyle kimse kimseye caka satmasın takıldığım nokta buydu ;)

kimse kimseye caka satmıyor, kendinle çelişiyorsun şuan yazdıklarını tekrar okusana bi yok gpa yok bilmem ne. istersen erasmusa gidenlerle konuş istersen internetten bak yabancı iyi okullar dahil pek çok yerde var kitap açık sınav, çok sıradışı bir şeymiş gibi göstermek için istediğin kadar wot döşe
Sosyal ağlarda paylaş

vulga said:

Fizik mühendisliğini bilemicem ama makina için konuşacak olursak ısı geçişi, akışkanlar mekaniği vs'de zaten dünyada okutulan belli başlı 3-5 kitap var. Bir çoğu zaten o kitaplardan alıyor soruları. Her ünitenin sonunda 100 küsür soru var siz hepsini çözüyorsunuz ama vizedeki soruyu çözemiyorsunuz o kadar zor yani öyle mi? Abi öyle aman aman kitap defter açık olmasını gerektirecek bir durum yok çıkacak sorular az çok bellidir. Ha çok konu vardır çok formül vardır aynı dönemde 6-7 baba ders alıyorsundur zaten yetişmez o kadar konu ama kitap defter açık olmasının hiçbir mantığı yok teknisyenlik yapmayacaksan. Reynoldsu, prandtlı, iletim-taşınım-ışınım formüllerini de bilin bi zahmet nusselt, ra, gr vs zaten veriliyor sınavlarda.

Deneysel yöntemler dersinde bizde lab dersi deney yapıp rapor falan yazıp finale giriyorsun. Muhtemelen bizdeki ölçme değerlendirme dersi müfredatı işleniyordur sizde. Onda formül kağıdı veriliyor zaten chi-square, propagation of error, bode diagramları falan içinse kitap deftere gerek yok. Her soruyu da yapmayıverin abi bizde 3 dallı budaklı sorudan 2si bütün bu konulardan gelmişti finalde hatırlıyorum. Biri de ekg sorusuydu mühendis olsanız hangi cihazı seçersiniz falan diye kimse yapamadı zaten 2 dönemdir sormalarına rağmen. Yapılacak soru var yapılmıcak soru var yapılacak soruları da kitaba bakmadan yapın. Ha 35-45 gibi notları beğenmiyorsanız bilemem de notlarda normal olan zaten 30-60 arası almak.

Bizde pek öyle değildi ya. Yani olay hocanın kitaptan zor sorması değil. Hocalar fizik konularında formüller konusunda biraz daha esnek davranabiliyorlar. Sallıyorum iki atom altı parçacığın etkileşimi üzerine bir soru yazacak adam. Eğer canı isterse "bu parçacıklar su altında etkileşiyorsa/bu parçalar Mars'taysa/elektronun yükü şu yerine bu olsaydı" gibi koşul ekleyebilir adam. Gerçekçi olmak zorunda bile değil. Sana sadece ideal durumdan nasıl bir değişiklik olduğunu iletmesi tamamen yeni bir soru uydurması için yeterli oluyor. Çünkü eklenen yeni etkiler yüzünden bu sefer mesela birbirini götürmesi gereken kuvvetler ortadan kalkmayacak. Orada da soruyu çözüp "bu durumda teorik olarak şu ek kuvvetler görülür" falan demeni bekleyebilir. Mesela. Olay daha zor olsundan ziyade kitaptaki örnekten çok daha farklı senaryolar için "acaba ezberden mi çözüyor, yoksa anlamış da yeni koyduğum saçma parametrelere takılmadan bir çözüm bulabiliyor mu?" şeklinde ölçüm yapmaya çalışıyorlar.

Yani şöyle fiz 101-102 gibi standart derslerde dediğin oluyor. Sonuçta birkaç güzel kitap var. Adamlarda kitaptaki şeyleri vermeye çalışıyor sana zaten. O zaman sorular kitaptakine benzer geliyor tabi. O noktada hoca isterse formülleri falan veriyor. Genelde verilen standart formüller üzerinde biraz oynama yapman falan gerekiyor. Adamlar da o formülün ezberinden çok soruya uygun kullanabilip kullanamadığını ölçmeye çalışıyor falan.

Bazı çok teorik derslerimiz vardı bizim. Fizikte matematiksel yöntemler dersleri kafasında mesela. Onlarda en büyük olay soruları matematik kullanarak çözme yetisini geliştirmek. Sayfalarca integrali bu tip derslerde çözüyorsun. Kitabı da açtırıyor adamlar çünkü yani mevzu yine formül değil. Temel olarak integral açıyorsun, denklem düzenliyorsun. Hoca sorunun aynısını bir yerden kopyalamadığı sürece de kitap açık olmasının pek bir esprisi olmuyor. Yine olay özetle 5 sayfa integral olduğu için kopya çekmesi de zor yani =D
Sosyal ağlarda paylaş

@Redeagle doğrudur dediğim gibi fizik mühendisliğini bilemicem fazla soyut örneklerde matematiği kastırıyorlarsa gerekebilir =) ama makine, uçak, inşaat gibi mühendisliklerde (lisans seviyesinde) zaten basit hesaplar yaptırıyorlar. hangi formülün nerede kullanıldığını doğru biliyor musun yoksa soru tipini ezberleyip mi girmişsin şeklinde oluyor sınavlar. zaten ağır matematik olmadığından mühendis olacaksınız birkaç formülü de aklınızda tutuverin diyorlar.
Sosyal ağlarda paylaş

vulga said:

@Redeagle doğrudur dediğim gibi fizik mühendisliğini bilemicem fazla soyut örneklerde matematiği kastırıyorlarsa gerekebilir =) ama makine, uçak, inşaat gibi mühendisliklerde (lisans seviyesinde) zaten basit hesaplar yaptırıyorlar. hangi formülün nerede kullanıldığını doğru biliyor musun yoksa soru tipini ezberleyip mi girmişsin şeklinde oluyor sınavlar. zaten ağır matematik olmadığından mühendis olacaksınız birkaç formülü de aklınızda tutuverin diyorlar.

insaatta aldigim en zor dersin finali acik kitapti. advanced beton derdik tam adini hatirlamiyorum. reinforced concrete structures heralde. neyin artisligini yaptigini hic anlayamadim. terimlerin turkcesini bilmekle bile ayri bi sidik yaristirmissin sonra da sidik yaristirmis olmiyim falan demissin.
Sosyal ağlarda paylaş

tiLi said:

vulga said:

insaatta aldigim en zor dersin finali acik kitapti. advanced beton derdik tam adini hatirlamiyorum. reinforced concrete structures heralde. neyin artisligini yaptigini hic anlayamadim. terimlerin turkcesini bilmekle bile ayri bi sidik yaristirmissin sonra da sidik yaristirmis olmiyim falan demissin.

Yav he he kelimelerin türkçesini bilmekle nasıl artistlik yapılıyor anlatsana. Burada sırf biz harika acayip şeyler biliyoruz diye ingilizce kasan tiplerdensin belli. Bizde birçok kişi aynı dersleri 3.ye 4.ye aldığı için türkçesini de ingilizcesini de almış oluyor illaki ama kimsenin sizin gibi kompleksleri yok. İnşaat demişken itüde inşaatta statik dinamik derslerinin sınavlarının test yapıldığını, mukavemet2 dersini alan arkadaşların daha atalet almasını bilmediğini vs görünce ne kadar kofti bir bölüm olduğunu anladım zaten. Aynen kanki betonarme çok zor ders yaa sanırım ilk seferde geçemicem :s
Sosyal ağlarda paylaş

bu kompleksinin nerden geldiğiyle ilgilenmiyorum çünkü seni tanımıyorum. ama aramızdaki dialogu ve diğer yazdıklarını okursan kimin laf sokma ve sidik yarıştırma çabası içerisinde olduğu ortada. elalemin kompleksini düzeltmek bana mı kaldı?

ingilizce kasmam niye gereksin ya ahah. türkçelerini bilmiyorum türkçe kasarım gerekirse.

itü'yü bilemem. odtü'de multiple choice sınav anca tarih dersinde vardı. sırf multiple choice olduğu için bir sınavın yetersiz olduğunu da iddia edemezsin.
aynen kanki ile başlayan laubali cümlen çok güzelmiş. betonarme dersinden bahsetmiyorum yalnız ben. betonarmeyi duymuşsun arkadaşlarından tebrik ederim. 4. sınıf seçmeli derslerinde ilk ödevinde beynim iflas edince aldığıma pişman olduğum bi dersten bahsediyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

vulga said:

neyse olay sidik yarışına dönmeden toparlayalım, ne demiştik: derslerde iki yeni şey öğrenince hemen liseli gibi sıra arkadaşlarımızı aşağılamaya kalkmayalım.

vulga said:

http://i.imgur.com/rfFWukr.gif
Sosyal ağlarda paylaş

@tili aramızda bir diyalog olmadı sen konuya ortadan dalıp bana artistlik yapıyorsun sidik yarıştırıyorsun dedin cevabım da o minvalde oldu. Burada laf sokmaya çalışan sensin ben cevap veren tarafım. Hala makine uçak inşaat gibi mühendisliklerde notlar açık sınavın saçma olduğunu düşünüyorum. Özellikle de bu üçü arasında en rahatı inşaatta.

Demek türkçelerini bilmiyorsun sjdsjs demek tercümanınla yazışıyordum son 2 postta =) aynen betonarmeyi arkadaşlardan duydum teşekkür ederim tebriğin için.

Notlar açık sınavla mühendis olmayı yadırgamıyorsunuz ama kopyadan formüle bakan arkadaşlarınıza gerizekalı demekten geri kalmıyorsunuz kaç defa daha mantıksızlığı açıklamam gerekiyor?

Ahahah o sorular o kadar kolay olmuyor diyen adama yoo o kadar kolay oluyor dediğim için mi antipatik oldum nedir =)
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...