Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Steam Summer Sale 2012

OsManiaC

Öne çıkan mesajlar

$5.99 Tiny and Big: Grandpa's Leftovers

$7.49 Double Fine Bundle

$0.99 Orcs Must Die! - Lost Adventures DLC

$9.99 Alan Wake Bundle

$14.98 CKII DLC Combo, Crusader Kings II Sword of Islam

yapmışım bende, hep alıştım 100'er 150'şer dolar harcamaya bu çok garip geldi lan. Achievement koyacaktın Gabe abi böyle kıramadın parayı
Sosyal ağlarda paylaş

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/21052814.asp

Hürriyetçilerin aklı sadece Apple Store a yetmiş ama asıl pay Steam dedir diye tahmin ediyorum. Maliye Bakanlığı bunu yasalaştırırsa, artık Steam den oyun aldığımızda, %18 KDV yi beyan edip bizzat ödememiz gerekecekmiş. Steam den oyun aldığımız için vergi dairesiyle muhattap olacağız yani. How nice.
Sosyal ağlarda paylaş

O iş saçmalıktan başka bir şey değil ,bir kere abd'deki bir şirketin yaptığı işten kdv almaya kalkıyorlar .Bir tarafı komedi ,bir tarafı egemenlik konusu ,maliye direkt ABD nin egemenliğine el uzatıp abd de yapılan işlemden vergi istiyor ,bu işler o kadar basit değil .ABD bir fırça çeker akılları başlarına gelir.

Aslında Apple o zaman dese ben yunanistanda şube açıyom sizin faturaları ordan keseceğim kdvyide yunanistana ödeyeceğim diye bu maliyecilerin suratı nasıl olurdu .Gidin vaktinizi zihni sinir prrojelere harcamayın demek istiyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
Bu yapılmalı mı, yapılmamalı mı tam bir fikrim yok ama o kadar kolay değil bu işlerin yorumu, işlem de ABD'de değil Türkiye'de yapılıyor.

Sokaktan dolma ekonomi bilgisiyle konuşuyorsunuz ya, çok sevimli. Devlet vergi almaya kalkıyor, ne komik değil mi? Mesela ABD'de her eyalet farklı vergi alır online satışlar için. EU ürünlerinin vergisi ayrıdır, 3 gün önce aldığım satranç programına 41 euro verdim, eğer fatura adresim EU'da olsaydı EU'nun alacağı KDV nedeniyle 49 euro verecektim, eğer Türkiye bu konuda bir kanun çıkarırsa bizim KDV'yi vermeye başlayacağım. Online satışlarda farklı yerlerde farklı vergiler normal.

Ama bunu yazarken tekrar bir düşündüm de, fiziksel satışlardan vergi alındığı sürece online satışlardan da alınması lazım. Steam'den ya da Google Play'den KDV doğru olur. Ama devletin bu KDV'yi Valve'den ya da Google'dan isteme hakkı yok, sonraki satışalardan alır.
Sosyal ağlarda paylaş

Gerge gereksiz gerginlik yaratma ,ekonomi değil hukuk bilgisi ile konuşuyorum bu bir , icap-kabul -akdin intikat ettiği yer gibi konulardan bihaber olup işlemin nerde gerçekleştiği hakkında yorum yapomanıda cahil cesareti olarak görüyorum .

GERGE said:

Sokaktan dolma ekonomi bilgisiyle konuşuyorsunuz ya, çok sevimli.
Sosyal ağlarda paylaş

içine etmedikleri bir bu kalmıştı zaten, gümrük değişiklikleri ile 75euro gibi komik bir rakkam sınırı koydular. Posta ücreti düşünce doğru düzgün bir şey alamıyorsunuz. Buda yetmezmiş gibi yıllık 5 kere diye sınırda koymuşlar. 5 i aştığınız an gümrük malınıza el koyuyor oh mis.

Bundan da kdv alsınlar hatta bunuda gümrük kapsamında değerlendirsinler , senelik 5 sınırla görürsünüz gününüzü =)
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
O konuları biliyorum. İkisinin de okulunu okudum zaten, kendimi bildim bileli içindeyim. Yapılan iş temel olarak elektronik sözleşme değil mi? Kitaplarımı kurcaladım akademik referans bulmak için sana, yapılan iş digital ürün satımına yönelik sözleşme ve bunlarda MOHÜK'ün akid serbestisi prensibine göre taraflar kendi hukukunu şeçemez. Zaten Valve'in senle yaptığı anlaşmada da Washington hukuku şeçiyoruz biz derken ayrıca Valve taraflara göre "this section may not apply" da der. Hem Hatice Özdemir Kocasakal'ın (Galatasaray'da milletarası özel hukuk hocası) hem de Ulvi Altınışık'ın kitaplarına göre (bende olan kaynaklar bunlar, ciddi tartışmaya girmek istiyorsan başka referanslar sun; ben böyle biliyorum, sen cahilsin dersen ignore atarım) internette kurulan sözleşmelerde sözleşmenin yapıldığı yer hukuku uygulanır. Buna göre akdin yapıldığı yer şeçilmelidir ama. Bu da fiziksel mallarda alıcının duyurduğu teslim yeri, digital mallarda (Steam'den oyun ve Google Play'den app gibi) ise öncelikle internet servis sağlayıcı ile yapılan sözleşmede bildirilen mutad mesken, ikincil olarak da ürünün indirildiği IP adresi akdin yapıldığı yer olarak kabül edilir Türk hukuk doktrinine göre.

Başka bir açıdan bakarsak verginin temeli kaynak ve ikamettir ama internetten satış konusunda bu olay tamamen kararsızlaşır. İkamet alıcının mı, satıcının mı? Vergi cenneti olan bir ülkede bulunan satıcı durumunda ne olacak? Semih Öz'ün (Ankara Siyasal'den maliye teorisi doçenti) Maliye Dergisinde e-ticaret'te vergi üzerinde makalesinde vardığı kanı doktrinde gelinen noktanın dolaylı vergilerde vergi hakkının alıcını ülkeye verildiği.

Borçlar Kanununda bu konu hakkında hüküm yok.

Yani hem milletlerarası özel hukuku hem de vergi hukukuna göre Türkiye'nin Steam ya da Google Play üzerinden alışveri yapan vatandaşlarından vergi alma hakkı var.

Taraf tuttuğum yok; ekonomi açısından ama yerel rekabeti düşününce kdv alınması doğru geliyor bana, hukuk açısından da durum bu. Ekonomik olan benim görüşümdür, hukuk olan görüşüm değil, geçerli olan durum.
Sosyal ağlarda paylaş

Darksun said:

içine etmedikleri bir bu kalmıştı zaten, gümrük değişiklikleri ile 75euro gibi komik bir rakkam sınırı koydular. Posta ücreti düşünce doğru düzgün bir şey alamıyorsunuz. Buda yetmezmiş gibi yıllık 5 kere diye sınırda koymuşlar. 5 i aştığınız an gümrük malınıza el koyuyor oh mis.

Bundan da kdv alsınlar hatta bunuda gümrük kapsamında değerlendirsinler , senelik 5 sınırla görürsünüz gününüzü =)

Yıllık 5 sınırı hala uygulamada değil, sözde yani. Paketleri sayabilecekleri bir sisteme geçemediler çünkü. Ama iyice b*kunu çıkardıkları doğru, hep dolaylı vergiler artıyor, vergi kaçırmaya devam.
Sosyal ağlarda paylaş

Darksun said:

gümrük değişiklikleri ile 75euro gibi komik bir rakkam sınırı koydular. Buda yetmezmiş gibi yıllık 5 kere diye sınırda koymuşlar.

şu an bu ne kadar geçerli ki?

mesela bana amerika'daki iş yerimden 6 tane önemli evrak gelirse 6.sını devlet bana söylemeden el mi koyuyor gerçekten?

ya da ingiltere'den 76 euroluk bir film ısmarlarsam mesela, gene hiç haberim olmadan el mi koymuş oluyor?

iyi de napçak yahu onları, bi tarafına mı sokuyor?
"hmm, x kişisi çok fazla kitap okuyor, biz de okuyalım" gibin?
Sosyal ağlarda paylaş

76 euro oldumu (gümrükdeki adamın insafınada kalmış tabi) adamların gümrük deposuna kaldırma şansı var. Eğer özel firma ile yolladıysan onların gümrük elemanları devreye giriyor zaten iş orada tuzlanıyor 100 liralık mal için size 300 lira masraf çıkarabiliyorlar. Devlet bu mal için %20 vergi alırken firmada depolama masrafı, gümrük işlemleri vs diye geçirdikçe geçiriyor.
Büyük firmaların gümrük anlaşmaları vs. si var benim bildiğim, bu 5 limiti şahıslar için geçerli. Sikayetimvar sitesinede bakarsanız milletin 6. siparişlerinin gümrükte tutulduğunu görebilirsiniz. Yani adamlar tc kimlik no neya başka bir şeyden kayıt tutuyor.

Amazon 'dan en son Swtor collectors getirtmiştim, direk gümrükde takıldı, allahtan amazon gümrük işlemlerini gönderici öder olarak gönderdiğinden benden değil amazondan istediler parasını. Burada bize kazık atarken amazon a atamıyorlar, 30 lira gibi bişi çıkmıştı sanırım. Ama siz bir an önce işlemleri yapmaz bekletirseniz depolama masrafı altında her gün katlanan bir para istiyorlar.

Kargo masrafının faturada direk toplam olarak yansımasından dolayı 30 doları UPS&DHL felan alıyorsa zaten geriye harcayabileceğiniz pek birşey kalmıyor.

Birde depoda belirli günden fazla kalan malları benim bildiğim artık bunu alan olmaz diye sınıflandırıp açık arttırmayla satıyorlar işte. Gümrük kapılarında kesin bekleyip ucuza konan tipler doludur.
Sosyal ağlarda paylaş

Abi bu ülke ne kadar boktan iğrenç bir yer ya. Kendi ülkende fahiş köle vergi sistemin yüzünden adam gibi elektronik, edebi, sanatsal ürün satılmıyor. Yurtdışından getirmeye kalkın mı gümrükte aynı zihniyetin çingeneliği var. Hadi yurtdışından online bir şey alalım, çingene eli değmesin diyoruz. Bu sefer ağzından salya akan hayvan gibi onuda mahvetmenin yolunu arıyorlar.

Youtube'u "bize vergi vermiyolar" diye bütün ülkeye kitleyen kafayla yönetiliyor ülke gerçi. Burdan çıkabilene kadar daha çok işkencesini çekecem.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...