Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Pati Şeflerine Soru

eregorn

Öne çıkan mesajlar

Selamlar Paticikler. Restoranda Şef olarak çalışan paticiklere bir adet sorum var. Eşim "Usla"da eğitime gitmeye başladı. Ona hediye olarak bıçak almak istiyorum. Şahsi mutfağında kullanmalık, kaliteli, güzel bir şey aramaktayım. Bu bir set olabilir yada tek bir tane olabilir. Pro olduğunda daha kalitelisini almayı planladığımdan, önereceğiniz bıçağın "Ev için kaliteli, restoran için casual" olabilecek bir şey aramaktayım. Yardımcı olabilirseniz sevinirim. 

Mucux diye bitirim bari

Sosyal ağlarda paylaş

whetstone ile bıçaklarını bileyen bir arkadaş vardı, videosunu görünce insanın canını çektiriyor da benim becerebileceğim bir şey değil sanırım, hiç cesaret edemedim.

Jumbo bıçaklarının şekli çok hoş geliyor bana, 5'li set hâlinde 886 TL ve 2209 TL fiyatıyla satılıyormuş.
https://www.amazon.com.tr/Jumbo-Eva-Parça-Bıçak-Seti/dp/B082DPZZBF/
https://www.amazon.com.tr/Jumbo-Osaka-Parça-Bıçak-Seti/dp/B08PBL1B37/

tabii bu arada şef değilim, sadece evde kullanım açısından verdim bu ikisini. evde Zwilling ve Victorinox kullanıyorum, ev kullanımı için gayet iyi, onlara da bakılabilir.
https://www.amazon.com.tr/Zwilling-TWIN-Gourmet-Parça-Bıçak/dp/B0041ANT3A/

Sosyal ağlarda paylaş

benim de haddime değil ama annemin tavsiyesi solingen meyve bıçağı kullanıyorum doğramalarda. şef bıçağı kullanıyordum eskiden, 5 kilo soğan doğramayacaksan işimi görüyor gerçekten solingen şaka değil. cayır cuyur kesiyor biley istemiyor , kullan at asds. ama hediye alacak olsam tabi damascus ve ahşap saplı güzel bi bıçak hediye ederdim

Sosyal ağlarda paylaş

Oncelikle hayirli olsun, anlamli ve guzel bir hediye fikri. 

Sef bicagi konusunda 2 ana ekol var, western ve japanese olarak. westernler kendi aralarinda alman ve fransiz, japonlar da cok detayina girmeden gyuto (sef bicagi) ve western/japan hibritleri olarak gidiyor. 

western bicaklardan en makul ve mantiklisi wusthof classic 20cm lik klasik sef bicagi. Fakat genelde kalin, agir ve hizli korelen bicaklar olurlar. whetsone degil masat kullanilir, bolster sebebiyle whetstone ile duzgun biley ztn zor bi olay. tutusu bile degistiriyor bicagin agirligi yatkin oldugu taraf ve bicakta topuk olup olmamasi vs. Genel itibariyle uzun omurlu bicaklar oluyorlar ben acikcasi kullanmayi sevmiyorum. 

zwilling, henckels vs de bu klasmana giriyor ama gorunusu afilli, fakat teknik olarak zayif bicaklar. o paralar kesinlikle etmezler. Ucuzlardan victorinox fibrox 20 naylon handle a sahip bicaklar icinden en makul giris seviyesi bicaklardan biri, ki en ucuz fibrox sanirim zwilling in falan icinden gecer. Turkiyede neredeyse tipatip ayni kalip ve baya iyi celik seviyesiyle surbisa alternatifi geliyor. Fibrox yerine turkiyede surbisa alinir yani. ama bence bu beater bicak olarak alinir, ozel hediye klasmanina girer mi bu hediyenin butcesine gore degisir.

Japon ekolunde secenekler sinirsiz. ana form gyuto lar sef bicagi formunda olanlar, santoku lar genelde sebze vs hazirlamak konusunda iyi. Genelde hafif olmalari, keskinliklerini uzun sure tutmalari vs dolayisiyla seviliyorlar. Genel itibariyle daha kirilgan, maintenance i, temizligi daha elzem, itina isteyen bicaklar. Hanimlara ben daha uygun olduklarini dusunuyorum. Masat falan kullanmaya gelmez, whetstone ve strop kullanilir. 

Farkli celik tiplerine falan girmiyorum bile burda.

japon tarzi gyuto en guzel ucuz giderli bicaklar tojiro dp, fujiware fkm , fujiware kanetsune, misono. bunlarin cogu 50-70usd arasinda olmali. Kabzalar western handle, wa handle diye ayrilir, wa japon tipi oluyor muhakkak gormussunuzdur ahsaptan kakmali tipte. western handle lar genelde pinli oluyorlar (wusthoff classic gibi mesela, sapini western, bicagi japon dusunun burda) 

hediye olarak set alma fikri cok mantikli degil, set zamanla ihtiyaca gore sekilleniyor. boyle icinde 1 tane bile iyi olmayan bissuru cople dolu setler var ortalikta. tek bir guzel bicak 10 sete bedel. 

en guzel yapilabilecek set 19-21cm arasi bi chef bicagi, yanina da 9-10(3,5-4inch) lik paring knife takimi olur. 

@DoGMeaTde gorurse muhakkak biseyler ekler/cikartir.

cok guzel bi reddit vardi fiyatlarina ve tierlarina gore dizilmis bi listeyle "getting started" sayfasi yapilmisti seneler suren paylasimlardan cikarilmis. Bu son reddit olaylarindan sonra moderatorler silip gittiler. Orasi mukemmel bir kaynak olurdu bu asamada.

• Like 5
Sosyal ağlarda paylaş

benim de haddime değil ama 2 tane bıçağım var.

birini bu elemandan aldım:  https://www.instagram.com/barber_cutlery_dukkan/ - fransız şef bıçağı aldım K Sabatier

2. bıçağım: Wasabi Black -nakiri- daha çok bunu kullanıyorum, şef bıçağı zor - soğan "doğrarsam" bu olmuyor, sarımsak da.

ufak pairing knife da var, bir kaç tane ama wasabi zevkli (Nakiri - kendini kesmek bayağı zor)

başka bıçaklarım da oldu santoku vs. ama bunlar daha kullanışlı.. - veya benim kullanma durumuma daha iyi

Goering tarafından düzenlendi
Sosyal ağlarda paylaş

benim haddime değil ama parasını ver kendi seveceği bıçağını kendisi seçsin.

bunun ele oturması var ağırlığı var rengi var filan falan.

youtube da takip ettiğim bir kaç şef var. hediye bıçaklar geliyor arada reklam olarak o gün bir şeyler kesiyor onun dışında kendi bıçaklarını kullanıyorlar hep.

Sosyal ağlarda paylaş

giris seviyesi birseyler almak mantikli. kariyerinde ilerlese bile mesela dondurulmus yahut kemikli birseyi kesmek fln gerekirse o giris seviyesi bicaklarini kullanir. 

pirge fena marka degil, benim turkiye sevdigim marka surbisaydi

https://www.hepsiburada.com/surbisa-61190-kirmizi-surmene-sef-asci-bicagi-pm-HBC000001CMA8

https://www.hepsiburada.com/surbisa-61195-sef-asci-bicagi-pm-HB00000IHDSD

https://www.hepsiburada.com/surbisa-61950-surmene-sicak-dovme-santoku-sef-bicagi-pm-HBC00000FEQW1

baska boyut, model de olur, cok bakmadim valla.

bazi bicaklarda bolster denilen parca var, ben bolsterli bicak sevmiyorum ve onermiyorum, turkce karsiligi ne bolsterin bilmiyorum asdf

whetstone kullanacaksaniz, mutfak kullanimi icin 500-1000 grit yeterli

bu iste profesyonel olacaksa ogrenmesi lazim olacak illa

yarin izin gunum yine gelirim bakariz daha

• Like 2
  • Tesekkurler 1
Sosyal ağlarda paylaş

Bu Pirge ya da Surbisa ikisinden birinin sagda solda satilan modelleri var. Fiyatlari falan uygun gorunuyor. Bayagi dandik onlar. Hani dandik derken bicagin goru basi ayri oynuyor, kesme kesmeme mevzusu degil. Sahte bile olabilirler. Ozellikle kurban bayraminda marketlerde falan spawnlaniyorlar. Dikkat etmek lazim. 

Sosyal ağlarda paylaş

Abi yazılan markalara falan bak istersen bu benim hiç duymadığım bişey mesela. Kai falan vardı bıçakçım da onlara da bakabilirsin. Ben de sürbısa nın santokusu ve şef bıçağı var, kai den de 1 şef bıçağı aldım geçenlerde. Ikeanın da şef bıçağı var ama ondan çok bahestmeyeceğim, onu dogmeat in dediği gibi sert veya donmuş şeylerde kullanıyorum daha çok.

Kullanım olarak bazı şeylerde çok rahat japon bıçakları, yormuyor hiç ama bazı şeylerde de bıçağın ağırlığı veya büyüklüğüne ihtiyaç oluyor. O açıdan da sürbısalar güzel ama genel olarak sanırım japon bıçakları benim için daha rahat oldu diyebilirim. Tabi ki haddim olmayarak yazıyorum.

He globalmiş tamam dikkat etmemişim. Yine de bunu alacağına kai bakabilirsin bence.

Akhlaur tarafından düzenlendi
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...