Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

patiler nasıl yatırımlar yapıyor

roket adam

Öne çıkan mesajlar

31 Mart öncesi bakiyeler için DDKKM tekrar aktif edilmiş, ilginç. Şu an yıllık 40.5 veriyor iş bankası, 3 ayda %13,5 yapar. Dolar 36,3 olana kadar karda oluyorsun 36,3’ü geçerse yatırdığın aynı doları geri alıyorsun. Bu arada şubeler de %5’e kadar bonus verebiliyor onu da sormak lazım. 

Sosyal ağlarda paylaş

• 1 ay sonra ...

Bir aydır yazmamışım, buraya yazayım:

Eldeki doların 31 mart öncesinde hesaba girmiş kısmını DDKKM'ye bağladım, Yıllık %40,5 faiz verdi vade ise 3 ay. Dolar ayda %3,375 artmazsa karda olacağım, bu cepte. Temmuz sonunda bitiyor dolayısıyla turist dolarları ile dövizi tutarız diye düşündüm inş. Stopaj vergi algı falan yok düz kar. Peşin prim de istedim ama bu sefer vermediler.

Doların kalan kısmını USD bazında IDF İş Portföy Serbest Döviz Fon'a park ettim. İndir kaldır bir haftada USD bazında %0,43 vermiş, zaten düşük risk ve düşük getirili bir fon, yıllık dolar enflasyonu kadar getirse yeter. (USD bazında kardan %10 stopajı var, fondan çıkarken otomatik kesilecek)

Sabit duran euroyu da aynı şekilde EUR bazında IUF İş Portföy Yedinci Serbest Döviz Fon'a yapıştırdım. IDF'deki stopaj ve getiri mevzusu bunda da aynı. 

30 Nisan'daki düzenlemeden önce bakiyenin %20'siyle TTA İş Portföy Altın Fonu almıştım, 30 Nisan öncesi bakiyelerin stopajı 0 o yüzden onu tutmaya devam edeceğim. Zaten portföyün %20'si falan.

Hisse fonu olarak IIH İstanbul Portföy Üçüncü Hisse Senedi Fonu aldım (TL), sadece BIST yatırımı yapıyor. Cidden iyi yönetilen bir fon, 13 günde %6,77 getirdi allah bereket versin.

Nisan ayında TTE almıştım (İş Portföy BIST Teknoloji Fonu), yıl başından beri rekorlar kırmasına rağmen tepeden aldığım için bir miktar zarar ettim. Maalesef cahilliğime gelmiş, reeder falan gibi fason şirketlere büyük oranda yatırım yapmasına bakmamışım. Bi -%5,31 oradan kaçtı maalesef. Bundan bir an önce kurtulacağım çünkü aktif yönetildiğini düşünmüyorum.

İki tane de tamamen yabancı borsalara yatırım için fon almıştım. Lakin orada şöyle bir hata yapmışım, birinci fonum IJC İş Portföy Yarıiletken Tek.'te %30, IJZ İş Portföy Siber Güvenlik Tek fonunda %31 oranında BIST hisseleri mevcut. Ben Nasdaq falan yatırdığımı sanarken Arzum hissesi falan taşıyormuşum. BIST riskini azaltmak adına bu ikisinin satışını verdim, bunlar yerine %100'e yakın oranda yabancı hisse taşıyan TMG tarzı bir fona geçmeyi düşünüyorum. 

Böylece %50 civarı döviz mevduat fonu, %20 civarı altın, %20 civarı BIST, %10 civarı da yabancı borsa olacak şekilde portföyü oturtmuş olacağım inş. Hiç birinde vergi riskim yok ve portföyün sadece BIST'e denk gelen kısmında kur riskim olacak gibi görünüyor yanlış anlamadıysam. Gelecek maaşlarla da BIST ve yabancı borsa fonlarına yatırıma devam edeceğim, dolar euro almak gibi bir niyetim yok şu aşamada.

Vergi olarak da 30 Nisan'dan sonra alınan PPF ve altın fonlarına stopaj geldi, hisse senedi yoğun fonlar hala %0, değişken ve serbest fonlarda ise %10 stopaj devam ediyor diye biliyorum. Beyana tabii olmaması ana kriterim, beyanla falan uğraşamam + ciddi bir rakam çıkabilir diye rahatsız oluyorum. %10 iyidir.

roket adam tarafından düzenlendi
  • Like 1
Sosyal ağlarda paylaş

Üstad tam teyit etmeye üşendim ama sanırım yabancı hisselerle ilgili fonlarda bir değişiklik olmadı. Asıl değişiklik TL bazlı PPF ve Altın fonlarında oldu. PPF mevduata benzer bir getirisi var o yüzden tartışılır ama Altın fonunu sonsuza kadar tutmayı düşünüyorum dediğin FIFO olayından dolayı 

Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici

Çoğu yabancı şirket yıl sonu dolar kuru tahminini 37-40 TL seviyesi olarak revize etti. Yaz döneminde turizmden dolayı yükseliş beklenmiyor. Bu sebeple bazı yatırımcılar eurobond veya döviz cinsi borçlanma barındıran serbest fonlardan para piyasası gibi garanti fonlara kaymaya başlamış. Son 6 aylık zamanda para piyasası fonları %5-6 civarında fazla kazandırmış. Döviz kurlarının baskılanmaya devam edeceğini düşünüp en azından yaz dönemi için dövizden TL'ye geçmeyi düşünen var mı merak ettim? 🤔

Sosyal ağlarda paylaş

Ben işte öyle düşünüp KKM’ye bağladım. Temmuzda sona eriyor %40.5 faiz veriyor stopaj vergi vs yok, kur riskim de yok. Bu şartlarda KKM kriterine uyan mevduatınız varsa bence hiç düşünmeye gerek yok. %7-8 fazla faiz gelecek diye bozdurup tl mevduata koymak ve makastan ve kambiyo vergisinden zarar etmeye göre çok daha mantıklı bir seçenek. 

Sosyal ağlarda paylaş

DDKKM nizi devam ettirmeyip tamamını TL ye dönerseniz %70 senelik faiz öneriyorlar. 

45 gün kadar baglayabiliyorsunuz. 

KKM de kalarak 40 vs çıkarak 70 gibi bir seçenek var yani. 

Kurlar sakinken 70 bana mantıklı geldi. Her ay faiz ve kur durumuna göre planı revize edersiniz. 

Sosyal ağlarda paylaş

kith87, 15.05.2024 10:20 tarihinde dedi ki:

DDKKM nizi devam ettirmeyip tamamını TL ye dönerseniz %70 senelik faiz öneriyorlar. 

45 gün kadar baglayabiliyorsunuz. 

KKM de kalarak 40 vs çıkarak 70 gibi bir seçenek var yani. 

Kurlar sakinken 70 bana mantıklı geldi. Her ay faiz ve kur durumuna göre planı revize edersiniz. 

Aynen tam olarak planım bu. Buna ek olarak bazı bankalar ek prim de veriyor DDKKM yapanlara, o yüzden bakiyeyi o tarz ek prim verebilecek bankalarda tutmakta fayda var. Ben iş bankasında tutuyorum malum çok cimri bir prim falan vermedi, ama mesela HSBC Premier müşterilere vermişti önceden faydalanmıştım ekstra %5 puandan.

Sosyal ağlarda paylaş

• 3 hafta sonra ...
  • 2 hafta sonra ...

Nvidia’nin rakibi yok faaliyet gosterdigi alanda, kripto ve AI teknolojileri GPU talebini ucurdu. Bir de pandemi ustune Cin - Tayvan hareketliligi sektore girisi ve sektorde yillardir yer alan firmalarin ARGE calismalarini zora soktu.

AMD, Apple ya da bilmedigim baska bir firma sacma bir teknoloji patlatmaz ya da isin software kismindaki ihtiyaclar GPU talebinde bir azalmaya yol acacak sekilde degismezse Nvidia gider daha boyle. Tabii su an muhtemelen kartopu etkisiyle artiyordur hisse degeri de bir iki duzeltme gelir yine yoluna devam eder.

Sosyal ağlarda paylaş

Zaten herkesin böyle düşünmesi balonu oluşturan bir unsur.  Gördüğüm genel yorum, Nvdia biraz fazla arttı ama sağlam şirket. Eğer bu gözlemim doğruysa balon var diyebiliriz. Ne de olsa bir varlıkta balon oluşması için o varlığın değersiz olması değil, o varlığa fazla değer biçilmesi gerekiyor.

Yani benim bakış açıma göre Nvidia'ya dair olumlu yorumların yanı sıra olumsuz yorumlar da duyuyor olsaydım balon olduğuna dair düşüncem bu kadar kuvvetli olmayacaktı. Gerçi haksızlık etmeyeyim son bir ayda daha fazla olumsuz yorum görmeye başladım. Muhteşem yedili denen teknoloji hisseleri arasında iyice ayrışmaya başladı çünkü Nvidia.

Birkaç yıl öncenin gözde hikayesi Tesla'nın son 1 yıldaki %30 değer kaybı manidar, elektrikli arabaların önü açık, buna rağmen dünyanın en önemli elektrikli araç üreticilerinden birisinin hissesi muhteşem yedili arasında son 1 yılda tek zarar eden hisse. Aslında bu da son yıllardaki aşırı artışını düşününce sağlıksız bir durum değil.

Sosyal ağlarda paylaş

Nvidia nin Tesla dan farki finansal tablosunun cok daha iyi olmasi. Tesla kar yerine hacme odaklandigi icin patladi, ustune piyasadaki rakipleri farkli segment elektrikli/hibrit arabalarda rekabet etmeye basladi.

Nvidia icin en buyuk sikinti talebe yetisememesi. Bu noktada is AMD ve Intel'e dusuyor. Intel hem x86 platformu icin performans artisi sunmali, hemde battlemage gpu architecture u piyasaya kanitlamali. AMD in gpu segmentinde argenin bokunu cikarmasi lazim. Bu ikisinin Nvidia yi yakalamasi asagi yukari 2 sene.

Nvidia icin olumsuz yorum, adamlar altina hucumda kurek satiyorlar, altina hucum azalirsa kurekte azalir.

Apple'dan yenilik beklemek yersiz, senelerdir Steve Jobs'un yarattigi ekosistemin ve pazarlamasinin ekmegini yiyor. Ellerinde okuz gibi user data var, kendi yapay zeka platformunu gelistirmek yerine, tek yapabildikleri Open AI ile anlasip, AI=Apple Intelligence diye pazarlamak oldu.

Gallant tarafından düzenlendi
Sosyal ağlarda paylaş

• 3 ay sonra ...

ABD'de nükleer enerji bullishi başladı. Amazon yatırım açıkladı, tesla'dan da bekleniyor. Enerji ihtiyacı artıyor, kısa vadede en hızlı çözüm nükleer enerji. 2 gündür değerleniyor. SMR diye de girişimler başlıyor. Biraz araştırdım chatgpt üzerinden özetleştirmeye çalıştım.

SMR Nedir?
SMR (Küçük Modüler Reaktör), nükleer enerji üretiminde kullanılan daha küçük ve modüler tasarıma sahip reaktörlerdir. Genellikle 300 MW veya daha düşük kapasiteleri ile tanınan bu reaktörler, geleneksel nükleer reaktörlere göre daha kompakt bir yapıya sahiptir. SMR'ler, fabrika ortamında üretilerek sahada montajı yapılabilir, bu da inşaat süresini kısaltır ve maliyetleri düşürür. Güvenlik açısından pasif sistemler kullanarak doğal olaylara karşı dayanıklılık sunar. Enerji çeşitliliği, su arıtma ve hidrojen üretimi gibi farklı uygulama alanlarına sahiptir.

NuScale Power SMR

Rolls-Royce Holdings RR

BWX Technologies BWXT

Oklo OKLO

Cameco Corp CCJ

Uranium Energy Corp UEC

Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...