Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

üni 1 yazılım öğrencisi çözüm arıyor


rossweisse

Öne çıkan mesajlar

arkadaslar kısa kesicem, cocuklugumdan beri pc ile ilgiliydim ama bi gün bile hani kod yazmayı öğreneyim diye çok da heves etmedim, hep genelde teknoloji tarafı daha ürün tarafı hoşuma gitmişti.

neyse büyüdük geldik üniye, yazılım müh. kazandım. ancak sorun var, covid sürecinde acaip depresif oldum, iyice içime kapandım.

hiçbir şeye yapmaya mecalim yok gibi, sevdigim seylere bile arzum istegim kalmadı hatta artık ne yapmaktan hoşlandığımı unuttum.

bu yıl JAVA görüyoruz, OOP + GUI gördük ben de tam çalışamadıgım için konuları tam anlamadım, korkuyorum yapamayacagım diye, korkuyorum dogru yerde miyim diye.. böyle bi durumdan geçen veya yol gösterebilecek biri var mı ?

biraz dertleşme gibi oldu kusura bakmayın

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici

Bir süredir modum aşırı düşük, dün yatmadan motivasyon ile ilgili bir yazıya denk gelmiştim. Böyle gaza getirici bir yazıdan ziyade psikolojik açıdan konuya yaklaşıyordu. Kısacası insanın motivasyonunu etkileyen iç ve dış faktörler var.

COVID nedeniyle şu aralar hemen hemen herkes aynı durumda o yüzden merak etme. Bilgisayar mühendisliği okuyup şimdi yazılımcı olan biri olarak bazı dersleri alırken bahsettiğin kaygıları yaşamıştım ama kesinlikle üstesinden gelinemeyecek bir mevzu değil.

Bence günümüz için en doğru bölümde okuyorsun, hani hiç ilgini çekmiyor nefret ediyorsan farklı. Okuldayken bu şekilde derece ile gelip farklı bölümlere geçen arkadaşlar olmuştu.

Çalışmadığım için korkuyorum demişsin, bence önce pes etmeden elinden geleni yapmalısın. Java zevklidir ya hele ki GUI konuları ben epeyi keyif almıştım ?

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ülkedeki eğitim sisteminde en üzüldüğüm konu aslında bu "yönlendirilememe". herkes sınava çalışın diyor ama ne için çalışıldığını anlatan yok. daha da üzücü kısmı bazen okuldaki rehberlikler üniversiteden hoca getiriyor mesleği anlatsın diye ama üniversitedeki akademisyenlerin piyasadan, gerçek iş dünyasından haberi yok. (özellikle yazılım dünyasında sık görülen bir konu) diğer yandan liseler başarıyı "öğrencilerimiz yüksek puanlı üniversite kazandı" diye gördükleri için hangi öğrenci ileride nasıl bir iş yapmak istiyor bunu sever mi diye soran hiç olmuyor.

Zamanında bilg müh 1. sınıf öğrencilerine neden bu bölümü seçtiniz diye sorduğumda çoğu cevap "puanım buraya yetti", "dayım önerdi", "ailem istedi", "doktorluk yazmıştım ama olmadı" gibi cevaplar %80'lik kısmı oluşturuyordu. Bilinçli olarak gelen öğrenci sayısı 5-10 kişi sadece. Ve gene meşhur üniversite 1. sınıf öğrencisi sözü: "yatay/dikey geçiş yapacağım" (lise sınavları sonrasında vitesi boşa alan öğrenci derslerden kötü not alır üniversite rahatlığına alışır ve yapılmaz bu olay ?)

Korona dönemindeki üniversite kazananlara üzülmüyor değilim. Üni bir noktada aile evinden kaçmanın yoludur, insan karakter gelişiminde önemli bir etken diye düşünürüm hep üniversite yaşamını. (Arkadaşlarla eve çıkmalar, rahat rahat takılmalar, derslerden kalmak, son senelere doğru işin ciddiyetini kavramak vs..) Hele ki 2 yıllık kazananlar kampüs göremeden mezun olacaklar ? 

Herkesin bunaldığı gibi senin de bunalman aşırı normal. Ama bunun yazılımdan kaynaklı olduğunu düşünmüyorum sende.  Ben 2 seneyi aşkındır evden çalışan bir yazılımcıyım. Ve kendi mesleğimi zevkle yapan birisiyim, iş olarak hobimi yapabiliyorum. Ama benim bile iş yapasım yok hatta yapmıyorum çoğu zaman da ? 

Üni1 çömezlerinde görülen genel bir durumdur bu çalışamama/anlamama. Hani koronayı geç normal sınıfta bile olsaydınız dersleri sallamayacaktınız zaten. (Kendi öğrencilerimden biliyorum ?) Sınıfa Jeff bezos gelse hayat sırlarını anlatsa sınıfın çoğunluğu sallamaz. Üni1'deki kişinin ciddiyeti öss sınavları ile biter genelde. Fakat sınıfta olmanın getirdiği sürü psikolojisi ile sınav zamanlarında ciddiyet oluşur bazen (tam tersi de olur "biz nasıl yapacağız bu dersi çok zor" denilir ve kimse derse çalışmaz). Hatta sınav gününe kadar çalışmayıp sınavdan 2-3 saat önce sınıfa gelip "hoca ne soruyormuş?" diyerek dersi geçen sayısı aşırı fazla ? Fakat korona malesef bunlara da engel oluyor. Bu konuda verebileceğim hiç bir öneri yok malesef, hepimiz acı çekiyoruz bu dönemlerde. Ve senin de bu dönemde hayatı sorgulaman çok normal.

Yazılımı daha önce hiç görmemiş birisi için iş aslında kritiktir. Yazılımı anlatan hocaya bağlı olarak (öğrencinin hevesi ve çevresel faktörler de önemli) kişi yazılımı ya sever ya da komple soğur. Bir hocanın anlatışından hiç bir şey anlamazken başka bir hocanın anlatışı çok daha net anlaşılabiliyor. Eğer ki böyle bir sorun varsa önerim internetden başka bir öğrenme kaynağı bul. Zamanında forumtr vardı pascal'ı ilk oradan öğrenmiştim ben ? üniversitedeki hocaların anlatacakları beni etkilememişti. Fakat kendi sınıfımda bile çokça duyduğum bir söz: "keşke öğretmenlik seçseydim". Yazılım lisedeki klasik dersler gibi son gün gelsin konulara çalışıp geçerim diyebileceğiniz bir konu değil malesef. Konuları üniversite hocasından önce öğrenirsen aşırı rahat edersin tüm üniversite boyunca. Veya hocanın iyi anlattığını düşünüyorsan hocayı dikkatlice dinle ve kesinlikle evde kendin denemeler yap. Hackerrank.com gibi sitelerde bildiklerini test et.

Son olarak yazılım en doğru tercih bence bu devirde. (Doktor olmak istiyordum ben aslında demiyorsan) Gelecek kaygısı en az olan mesleklerden. Şu anki tek dert, doğru kişiden yazılımı öğrenmen ve bu mesleği sevmeye başlaman gerek. Ama olur da ne yaparsan yap sevemiyorsan kendi kendine "ben neyi yapmaktan keyif alıyorum" diye sorman gerekir.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

sağcı siyasi anlayışın pandemiyi yönetememesi yüzünden, gereksiz yere uzadı bu iş. en introvert insan bile depresyonun dibine vurdu. normal bişi o. eğer kurallara uyan birisiysen, en ufak bir deşarj yolumuz bile kalmayınca üstümüze daha fazla stres yüklüyor. sen de diğer herkes gibi kurallara uymadan, maske takmadan, arkadaşlarınla cafe bar gezerek, her güneş açtığında parklarda lebaleb oturarak pandemisiz dünya düzenine uygun yaşayıp mutlu olabilirsin.

yazılım konusunda doğru bir seçim yaptım mı yapmadım mı diye düşünüyorsan o sana bağlı bir şey biraz. eğer bulmaca çözmekten keyif alıyorsan, matematik ( özellikle trigometri) konuları senin ilgini çekiyorsa, yeni bir şeyler yaratmak istiyorsan, yazılım tam senlik bir yer. yok eğer başka heveslerin varsa, o ayrı.

internette çok güzel tutoriallar var, yazılım bu açıdan geniş fırsatlara sahip. temel konulları anlamanda ve yazılımın başlangıcını yapmanda faydası oluyor.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

48 dakika önce, senko dedi ki:

bone trigonometri ile ne alakasi var allahini seversen ya

tim'in açtığı eski başlığı okuyup "geç değil, bir köşesinden tutup ben de başlayayım" diye düşünürken Bone'un trigonometri çıkışı keyfimi kaçırmıştı sdasfa hiç de sevmem trigonometriyi çünkü.

alakası var mı yok mu şimdi ? sdasf

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

javaya laf gelene kadar ülkedeki en iyi saydığımız itü ve boğaziçinde bilgisayar mühendisliğinde hala kimya dersi var ? en gereksiz ders ? odtü biraz daha güncele yakın dersler veriyor çok şükür... 

fi tarihinde belirlenen ders içerikleriyle 1-2 yılda değişen yazılım dünyasına sözde eleman yetiştirip çalışmasını bekliyoruz ? 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

2 saat önce, applev0dka dedi ki:

tim'in açtığı eski başlığı okuyup "geç değil, bir köşesinden tutup ben de başlayayım" diye düşünürken Bone'un trigonometri çıkışı keyfimi kaçırmıştı sdasfa hiç de sevmem trigonometriyi çünkü.

alakası var mı yok mu şimdi ? sdasf

Trigonometri sinus, cosinus falan, alakasi yok bone sacmalamis sdfsf

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Corona doneminde haftada 18 saat ders ceken, kendi calip kendi oynayan, ogrenciden 0 (sıfır) geri donus alan bir akademisyen olarak sunu belirteyim. Karantina donemi universite ogrencileri ve akademisyenler acisindan berbat bir donemdi. Kendi adima hepi topu 1.5 tane makale yazdim ve kimin ne anladigina dair hic bir fikrim olmayan (öğrenciye sorunca videolar super diyor da, ben istatistiklerden goruyorum ki adam basini sonunu izleyip kapatiyor veya devam zorunlulugu olmadigi icin hic izlemiyor bile sinavdan onceki geceye kadar) bayagi bir ders anlattim.

Bana kalirsa bu donemde ogrencilerin yapabilecekleri en iyi sey hocalariyla iletisimde kalmak, onlara bol bol soru sormak, is guc istemek, bir iki proje gelistirip hocalardan yardim istemek olacakti. Bunu yapan 2 3 tane ogrencim oldu. Pazar aksami 23.00'da atilan maillere dahi aninda donuyordum ve hosuma gidiyordu, bana bir adim atan ogrenciye ben uc adim attim. Yasli hocalari bmiyorum ama genc arkadaslarimin hemen hepsi ayni kafadaydi.

Bu acidan yazilim muhendisligi sahane bir bolum aslinda, sadece pandemi doneminde de degil, derste ogrendiklerinizle ve onlara eklemlendirdiklerinle bir seyler yap. Benim bir sosyal bilimci olarak nacizane programlama tecrubemle soyleyebilecegim su ki, saatlerce ders dinleyip not okumaktan cok ufacik da olsa bir proje yaparken ogrendim su an bildiklerimi.

Bu arada su anda ne is yaparsan yap makul duzeyde kod yazamiyorsan, 20 sene oncenin ingilizce bilmeyen insanlariyla ayni kaderi paylasiyorsun demektir. O acidan okudugun bolum sahane. Projelerle susleyerek bitir okudugun bolumu, adam gibi de matematik ogren. Her yere sicrarsin oradan. Donanim/yazilim bolumunde konusunu actigim ve 0 cevap aldigim high performance computing isiyle ilgili bugun teorik fizikci bir is arkadasimla konusuyorduk, ikimiz de temelde yazilimci falan degiliz alanlarimiz tamamen ayri ama 20 dakikalik telefon konusmasinin neredeyse tamaminda yaptigimiz simulasyonlarin yazilimsal alt yapisi, cpu/gpu computing vs. uzerine konustuk.

Tl;dr Yilmadan devam et, bos beles okuma, okulu bitirmeden elinde bir suru projen olsun, kendini baska bir ilgi alanin varsa o yonde de gelistir, sıkı calis.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Cevaplara bak lan, ondan sonra forum niye bitti ( Edit: deadwool ve Oce4n'ı tenzih ederim ? )

8 saat önce, rossweisse dedi ki:

arkadaslar kısa kesicem, cocuklugumdan beri pc ile ilgiliydim ama bi gün bile hani kod yazmayı öğreneyim diye çok da heves etmedim, hep genelde teknoloji tarafı daha ürün tarafı hoşuma gitmişti.

neyse büyüdük geldik üniye, yazılım müh. kazandım. ancak sorun var, covid sürecinde acaip depresif oldum, iyice içime kapandım.

hiçbir şeye yapmaya mecalim yok gibi, sevdigim seylere bile arzum istegim kalmadı hatta artık ne yapmaktan hoşlandığımı unuttum.

bu yıl JAVA görüyoruz, OOP + GUI gördük ben de tam çalışamadıgım için konuları tam anlamadım, korkuyorum yapamayacagım diye, korkuyorum dogru yerde miyim diye.. böyle bi durumdan geçen veya yol gösterebilecek biri var mı ?

biraz dertleşme gibi oldu kusura bakmayın

Yaparsın, çalış anlamadığın yerleri bana sor.

Yazılımda zaten projecisi, testçisi, itcisi, siber güvenlikçisi vs. bir sürü iş var. Bu işler daha kolay anlamında söylemiyorum, demek istediğim teknolojinin çevresinde pozisyon çok. Herkes oturup kod yazmıyor. Yazılım yapılan takımlarda da ister resmen ister fiilen herkese yapabildiği kadar iş yüklenir, herkes atomu parçalamıyor yani.

Nosfe tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ya bu arada trigonometri bilme gereksinimi neyle ugrastiginizla ilgili. Ben trigonometri bilgilerimi kullaniyorum mesela program yazarken ama yazilimla ilgisi yok. Yaptigim analizlerde parametre tahmininde kullandigim fonksiyonlar trigonometrik yapida olabiliyor, turevlerini falan aliyorum arada maksimum, onu da elimle yapmiyorum yani.  Sadece o fonksiyonun ne ifade ettigini, turevini alinca ne oldugunu bilmek falan gerekiyor. He bir de arada fonksiyonu donusturmem falan gerekiyor elimdeki ise uygun olarak. Ama bunlarin hic birisi dogrudan yazilimla ilgili degil.

Liseden sonra da trigonometri gormedim ama o zaman gordugum trigonometrinin uzerine uc kurus bir seyi kendim koydum gerekli olan yerlerde yetiyor.

Kendinize ulasamayacaginiz hedefler koyarak ya da ogrenemeyeceginiz kadar sey ogrenmeniz gerekiyormus gibi dusunerek onunuzdeki 10 20 yilda zamana yaya yaya rahatca ogreneceginiz seyler altinda ezilmeyin. Bir yerden baslayin, ugrastikca neyi sevip sevmediginizi, neyi bilip neyi ne kadar ogrenmeniz gerektigini gorursunuz.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

4 saat önce, senko dedi ki:

bone trigonometri ile ne alakasi var allahini seversen ya

 

53 dakika önce, neutrino dedi ki:

Trigonometri sinus, cosinus falan, alakasi yok bone sacmalamis sdfsf

 

aynen öyle, herkesten özür diliyorum, yazılım mühendisliği ile matematiğin zerre alakası yok.

üniversiteler de bir bok bilmiyor zaten. buyrun siz yazılım mühendisliği profesörleri anlatsın.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

6 saat önce, Bone dedi ki:

yazılım konusunda doğru bir seçim yaptım mı yapmadım mı diye düşünüyorsan o sana bağlı bir şey biraz. eğer bulmaca çözmekten keyif alıyorsan, matematik ( özellikle trigometri) konuları senin ilgini çekiyorsa, yeni bir şeyler yaratmak istiyorsan, yazılım tam senlik bir yer. yok eğer başka heveslerin varsa, o ayrı.

 

şurada eksik yazmışım "özellikle trigonometri ve analitik geometri" olacaktı, trigometri ne la...

ama paticik yine paticikliğini yapmış, prof. dr.'lar sahneye çıkmış ?
sağolsunlar, üniversitelerde matematik öğreterek hata ediyormuşuz hep. bundan sonra tarih ve din felan öğretirler artık.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ben yanlış okumuşum, başını sildim. 

@orc_lordun söylediğinden devam edecek olursam genel anlamda, "bir şeyi yapmak için motivasyonum olmalı ve motivasyonum olmayan hiçbir şeyi yapmamam gerekir" kafasına fazla girmeyin. hayatta birçok şey yaptıktan sonra keyifli hale geliyor çünkü, motivasyon oradan sağlanabiliyor. herkesin motivasyonu da aynı değil zaten. motivasyonunun -şu an- olmaması illa direkt büyük bir yanlışın içinde olduğun anlamına gelmiyor. zaten her sevdiğin/zevk aldığın şey de her zaman zevkli gelmiyor, motive etmiyor. hayat böyle.

PrudenT tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

5 dakika önce, Akhlaur dedi ki:

Sen ne iş yapıyorsun bone ? Mesleğin ne ?

 

MF mezunuyum, information technology mezunuyum, yazılım mühendisliği masterı yaptım, elektronik mühendisliği diploması almak için uğraşıyorum, bir yandan da yazılım şirketim var, ama lisede ve üniversitede boşuna matematik okuduğumu paticik sayesinde öğrenmiş oldum. tüm hayatım bir yalanmış ? buradan tüm üniversitelere sitemlerimi iletiyorum.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

5 dakika önce, Bone dedi ki:

MF mezunuyum, information technology mezunuyum, yazılım mühendisliği masterı yaptım, elektronik mühendisliği diploması almak için uğraşıyorum, bir yandan da yazılım şirketim var, ama lisede ve üniversitede boşuna matematik okuduğumu paticik sayesinde öğrenmiş oldum. tüm hayatım bir yalanmış ? buradan tüm üniversitelere sitemlerimi iletiyorum.

boşuna matematik okumadın, ne yazdığının farkında ol bi yahu. "özellikle trigonometri" dersen insanlar ne alaka der tabi, kimse matematiğin ne alakası var demedi. mesela özellikle discrete math falan deseydin kimse bişi demezdi, trigonometri ney lan?

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...