Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

How to chop wood ve diğer mutfak maceraları


DoGMeaT

Öne çıkan mesajlar

Ben görmedim tony hawki, ama mutfaktaki herkes biliyordu, mutfak penceresine fln uzağım, ama o an tony hawkin siparişini pisirecegimi biliyordum,  yemeği beğenmiş, cunku bugün de kahvaltiya gelmiş. Memnun kalmasa tekrar gelmezdi herhal.

Sürekli nba oyuncuları gelyo, VIP muamelesi görüyor oyle insanlarin tabakları fln, ama tony hawk bence en heycan yaratani oldu, o sırada tüm aşçılar heveslendi ama bana denk geldi, 

Bugünde fergie geldi. Hatta tony hawkla ayni yemegi yedi (scallops) , ona da yemek yapmis oldum ama eeh yani kim takar fergieyi

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 2 hafta sonra ...

Geçtiğimiz cumartesi, restoran cok yoğundu,

3-4 saat boyunca hiç durmadan yemek yaptim, yoğunluktan terimi silemedim, 

İstasyonda boğuldum, siparişleri takip edemedim, hatalar yaptım, ama yapılmayacak gibi değildi, cok kalabalık geldi açlar ordusu

Aynı anda 3-4 masadan sipariş alan garsonlar, yemeği yanlış masaya götürüp bana baştan yemek yaptıran garsonlar, sabah hazırlığını tam yapmayıp beni zorda bırakan sabahçı tayfası ve yoğunluk hepsi bı araya geldi be belimi kırdı adeta.

 

Gecenin vişnesi, restoran 11de kapanıyor, servis bitiyor, 22.30dan sonra yemek yapmak zül geliyor, bi yandan kapanış modundayiz, hemen bitirip eve gitmek peşindeyiz, oysa 11.05te sipariş geldi, haydaaa, tam kapanışa 1 dakka kala masa oturttular, deniz tarağı siparis, neyseki çabuk pişiyor, 5-6 dakkada yolluyabiliyorum, güzel bi tabak yaptım yolladim, geri geldi, bu deniz taraklari çiğ diye.

İmkansiz, deniz tarağıni pişirme seklimizden dolayı, az pişme ihtimali yok, zaten 1 dakikada pişiyor, cok pişirsem karton gibi bişi olyo, ne yediğini bilmeyen öküzün birine denk geldim, restoran kapanali 15 dakka olmuş, ben hala yemek yapiyorum, temizlik toparlama fln yerine, sonuçta 1e kadar çıkamadım mutfaktan, resmen iğrenç bi Güne mum dikti bu olay.

 

 

Eve geldiğimde ptsd yaşıyordum adeta, elim ayağım titriyordu, sigara üstüne sigara yaktım, moralim bozuktu

 

Ertesi gün, pazar, yanımdaki istasyondaki aşçı, soteci, bana laf yapiyor, "kardeşim zorlanirsan biftekleri ben pişiririm" fln diye, oysa yardim edebileceği 100 tane şey var, bifteğe gelene kadar, köpek

Neyse, bu salak soteci, sözde bana yardım edecekken, daha yogunluk başlar başlamaz yüzmeye başladı, aynı yemeği 2 kere yakti, 3.ye başladı, sous chef e laf söyledi yahu bu gnocchi ler tavaya yapışıyor, hayırdır diye , sous chef buna akıl vermeye başladı, yok balık spatulasi kullan, yok öyle yap boyle yap, soteci bu laflara kötü, ters tepkiler verdi

O sirada baska bi terslik oldu, elemana bı yeşillik lazim oldu, kutusunu bir açtı, bomboş, sabahçılara sövmeye başladı, bu nasıl hazırlık vs diye, haklı*, ama sous chef de haklı olarak sordu, e servis başlamadan önce kontrol etmedin mi? Diye.

*Hakli diyorum ama, pazar günü sabahçılar brunch fln derken baya yoğun çalışıyorlar, bi yandan tembeller, ve mallar, ama hafta sonları biraz bahaneleri var, gerçekten sotecinin servis başlamadan önce kontrol etmesi gerekirdi

Neyse, sotecinin morali bozuldu, sous chefe baya atarlı giderli laflar çarpmaya başladı, sous chef bunu molaya yollamak istedi, git bi hava al sakinleş diye, ama eleman hic orali olmadi, karşılıklı laf dalaşına dönüştü

Bu laflar devam etti derken, eleman arkasını döndü, ceketi çıkardı, çıktı gitti mutfaktan, buz kesti ortalik, herkes mala bağladı

Ben ocakta kalan yemeklerine koşturmaya başladım, bi yandan kendi yemeklerim bi yandan elemanin tavalarina bakiyorum, Millet şokta, restoran manager panik atak geçiriyor, sous chefler ve chef koştu geldi, herkesin suratı düşmüş

Daha rush in baslangici, saat 18.30, önceki gün aşçılık kariyerimin en zor cumartesilerinden biriydi, pazar boyle basladi, heralde beni bu akşam bu mutfağa gömecekler, ölecem burda diye içimden geciriyorum, korku stres bastı, soğuk soguk terliyorum

Neyse, korktuğum gibi olmadi, servis gayet smooth geçti, şaka yapip eglene eglene bitirdik günü, 1 adam eksik olmak zordu tabi, ama herkes bi tarafını sıktı, hallettik bi sekilde

 

Bugün Perşembe, son chill gün haftadaki, yarın cuma, seks, cumartesi zaten revenge of the aç people, üstümüzden geçecekler yine, hazir değilim korkuyorum, stresten midem bulaniyor düşündükçe

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 4 hafta sonra ...

18 haziranda başlamışım işe, anca 2 ay olmuş , ilk başlarda çok stresli geliyordu, işe giderken bazen, hele haftasonlari, korkudan midem bulanıyordu.

Şimdi biraz iyiyim, çok zor günler-durumlar atlattım, zorla alıştım, ilk başta kendi istasyonumla başa cikamayip boguluyordum, şimdi tavacinin işini fırıncı ile paylaşıp, 3 istasyonu 2 kişi yürüten hale geldik, geldim. Temizlik düzenlilik özenli çalışma konusunda iyi örnek olarak gösterilir oldum.

Asıl önemlisi (bence) , bu mutfakta sonunda ilk aşçılık yıllarımdan beri görüp takdir ettiğim bir "usta" özelliğini taklit etmeyi başardım.(gibi, %90 of the time)

Fritoz temizlemek, yahut kapanıştan 30 dakka sonra gelen siparişi pişirmek yahut çöpü kompost bidonlarina atmak gerektiğinde, fuck fucking fuck diye sövmek yerine gülümsüyorum, gönüllü oluyorum, ve şikayet etmeden moral bozmadan, aksine güle oynaya o zor/pis/yorucu işi halletmeye çalışıyorum. 

Herkes bu tür şeylerden kaçınıp moral bozuyor, ben aksine gönüllü yapmaya çalışıyorum, çünkü, o restoranın işlemesi için gerektiğinde fritoz temizlenecek, bunun kaçarı yok,.anasina bacisina söverek yaparsan zor olan iş daha da zorlaşacak, kendi moodun düşücek, onun yerine goygoya bağlar işin/mesleğin  parçası olarak görünce, bence daha kolay hallediliyor.

Fritoz temizliği zaten fena bi iş ama siz hele o kompostu görseniz literally kusarsiniz. Gün boyunca gıda atıklarını biriktirip, gece kapanışta otoparkta ki kompost bidonlarina atiyoruz, bize sebze meyve yetiştiren bı çiftçi var, ona yolluyoruz.

Ama o bidonlarin kokusu görüntüsü, maggotlar fln abooo, her seferinde bir "tecrübe" .

Yinede %100 gönüllü ben gidiyorum, şaşırıyorlar, oysa kapanışta fritozle kompostla ugrasmasam, başka bullshit işlere koşacam, orayi sil şunu kaldır ambalajla vs, sous chefler okul müdürü gibi etrafta direktif yağdırıyor fln, onlarla uğraşacağıma uzun süren pis işi yapar kafami dinlerim

 

Fritoz kompost fln küçük örnekler, sürekli pozitif, gülümser, takim oyuncusu modunda takilmaya çalışıyorum, bence işe yaradi, seviliyorum mutfakta, sous chefler koruyor kolluyor, herkes her konuda yardim ediyor çünkü biliyorlar ben de onlara sorgusuz sualsiz ederim. 30 aşçı var mutfakta , 2-3 klik e ayrılmış, ama ben herkesle iyi geciriyorum, şef'le de.

Şef'le aramiz cidden iyi, çalışıyorum sıkıntı çıkarmıyorum, üstüne küçük jestler yapıyorum adama , misal geceleri tam kapanışta ekmek kizartip yiyor, yazık acıdım, buna küçük tabaklar yapmaya başladım, küçük bi salata, 2-3 parça peynir zeytin reçel ekmek tereyağ, küçük bi kahvaltı tabağı:D  ilk verdiğimde wtf moment yaşadı, ama oturup patlatti adeta tabağı, yüzüne gülümseme geldi adamin, 2-3 kere yaptim bu tabagi adama. 

Şef, aşçılara 3 şekilde hitao ediyor.

Çoğunluğa ismiyle "jake, bring me some salt please"

Bi grup sevdiği tipe "brother", "emma, start the chicken brother"

En sevdiği tiplere"chef" diye hitap ediyor, bana da son bi haftadir chef yigit demeye başladı, ve ? moment, geçen pazar günü benim istasyonumdan kuzu pirzola spesyali sunduk, spesyal dediğim normalde menüde olmayan, o güne özel demek, her garsonun ilk önerdiği yemek olacak,  30 porsyon vardi ve hepsini sattık, müşteriler çok beğenmiş .tebrikler aldım, daha ne olsun

Bütün bu yazdıklarım laf laf laf, bakalım pratikte ne olacak,. çünkü yarin ilk performance reviewim var.  Bakalim ne olacak. 5 üzerinden puan alıyormuş herkes, kimse 5 almamış, 4 alanlar zaten en güçlü aşçılar, puan muan umrunda degil ben zam istiyom beni övme bana para ver.

 

Iyi gidiyo yani kenkular

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...