Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Han Solo (2018)

Komutan

Öne çıkan mesajlar

ilk üçlemenin tadı nedir ? ilk üçleme bir değerin ekmeğini yiyip suyunu sıkmak için mi çekilmiştir yoksa bir adamın hayalgücünü, yaratıcılığını çok büyük riskler alarak detaya ve sanata önem vererek, ona bu riskli projede destek sağlayan yapımcılar ile YENİ bir eser mi yaratılmaya çalışmıştır ?

bunun cevabını kendin de verebilirsin. ancak seri üretime çevrilen, fabrika ürünü gibi sadece işin mühendisliği ve analitiği ve en sonunda elde edilecek olan kar göz önüne alınınca sadece, işin asıl orjinalliği yani o çok büyük firmaların ne yaparsa yapsın satın alınamayacak olan işin yaratıcı ve sanat kısmı eksik kalıyor. çünkü sanat ve yaratıcılık parayla satın alınmaz. risk ister,zaman ister sanat. öyle kolay değildir.pati forumu gibi mühendis ağırlıklı bir forum bunu anlamakta zorluk çekebilir ancak güzel sanatlar fakültesi mezunu olarak bunu kendimden biliyorum.

çünkü hiçbir sanat eserinin seri üretimi olmaz. seri üretilen bir ürün sanatsal değerden yoksundur.sanatın önemi eşsizliğidir, farklı yorumudur. sanat kopyalamaz, yorumlar.

ben de diyorum ki seri üretimden vazgeçelim ve risk alıp işib yaratıclığına ve sanatına daha çok önem verelim. işin yaratıcılık ve sanatsal kısmını daha çok süre verelim bütün süreyi renderlara harcıyacağımıza.

ne yazık ki kapitalist ve tek değeri para olan bir düzende biz vasat eserler tüketmeye her daim mahrum bırakılacağız.
Sosyal ağlarda paylaş

Sonunda Maul çıkması hakikaten çok gerizekalıcaydı ya

Tamam Rebels ten falan biliyorduk yaşadığını ama misal Corellia sahneleri sırasında Qi'ra nın force sensitive olduğuna dair bir işaret koyarsın eyvallah, Maul almış yetiştirmiş deriz yine boktan olmakla beraber yenilir yutulur

Yani filmin timeline içindeki yeri, genel aktörleri (crime syndicates) vb. düşünüldüğünde o sondaki hologramda Jabba the Hutt görmek çok daha yerinde olurdu, sadece bir factiondan diğerine defect etmiş derdik Hutt Cartelin de filmde adı geçiyorken garipsenmezdi.

Ama sırf Rebels vb. izlemeyenler mindfuck olsun diye Maul çoook alakasız olmuş

Sosyal ağlarda paylaş

back to the future'ın sanat yönünün, gelecek hayalinin veya geçmişi yorumlayışının sanatsal olarak değerli olduğunu zaten ben de kabul ediyorum.

ancak bir 3'leme seri üretim demek değildir. seri üretimden kastım aynen şuan disney'in hem star wars için hem de marvel için yaptığı, ortaya koyduğu bir ürününün üstünden onun üstüne hiç bir şey koymayarak, onu taklit veya kopyalayarak TEKRARlamasıdır.

3 back to the future filmi de bana göre her ne kadar kurgusal açıdan benzeşse dahi, 3'ünün de kendi filmine has bir yorumu ve farkı vardır ve 3ü de çok kesin bir şekilde birbirinden ayrılıp kendine taraftar bulabilir.

aynı george lucasın sw filmlerindeki gibi. adamın senaryolarını veya diyaloglarını, yönetmenliğini sevmeyebilirsiniz belki ama george lucas bir sanatçı olduğunu her filmde riskler alarak, mükemmel tasarlanmış zırhları bile bir sonraki film değiştirerek, insanlara sw evreninde görmediklerini göstererek, kısaca UFUK AÇARAK kanıtlamıştır.
Sosyal ağlarda paylaş

_Rave said:

DoGMeaT said:

gatekeeping yapacak kadar nerd'i olmanıza gerek yok

sinemaya gitmek sosyal bir aktivite,eş dostla yemek-sinema-çay-ev ettik fena mı ettik

zaten disneyin hedef kitlesi de sizin gibi casual izleyici abi.fast food gibi karnım acıktı, birşeyler atıştırdım modunda izlenilecek filmler yapıyor adamlar.

bunu casual izleyiciyi hor görmek için de yazmıyorum yanlış anlaşılmasın. ama sinema tarihinde iyi filmler detaycı veya geek/nerdlere hitap etmek için yapılan filmlerden çıkabiliyor anca ve ne yazık ki artık yapımcılar uğraş gösterip birşeyleri yaratmak yerine çerezlik menüler sunmayı tercih ediyor.çünkü para...

şunu kapitalizmin hedef kitlesi olarak değiştirelim. kapitalizm her zaman için sırf tüketmiş olmak için bir şeyler tüketen, bir kitleye ihtiyaç duyar ve ondan beslenir. çünkü bir ürünün seri üretimini yapmak farklı farklı ürünlerin üretimini yapmaktan hem daha kolay hem de daha karlıdır.reklamı,hypeı,popi kültürü kullanarakta bunu çoğu zaman sorgulamayan tüketici kitle için başarır.

kapitalizm olsun, faşizm olsun, komunizm olsun hepsinin en büyük hedefinin tek düze insan kitlesi yaratmak olması ilginç. ancak bu dünyaya her zaman değerli birşeyler katan FARKLI olandır.
Sosyal ağlarda paylaş

yalnız bak star wars un ilk filmi bir devam filmi olabiliceği ihtimal dahi olmadığı halde vader'ı öldürmek yerine uzay boşluğuna göndermekle yetinmişti.

yani bu anca bir sanatçı vizyonu ile olur.

ki günümüzde buna çok rastlıyoruz ancak o zaman için 70lerde bu çok radikal ve riskli bir karar, filmin kötü adamının sonunun muhallakta bırakılması.
Sosyal ağlarda paylaş

ha çok iyi filmlerin devam filmleri yok mu sırf iyi filmdi diye çekilen, tonlarca var.

ancak sadece ilk filmi kopyalamak yerine o yarattığı evrene yeni birşeyler katan, ikinci filmi izlediğinde ilk filmin aslında senin gözünde daha da büyüdüğü filmler başarılı oluyor.

bu filmin de başarısızlığı burda. bu filmi izlediğimde eski filmlerin gözümdeki anlamı veya değeri artmıyor kesinlikle. o filmlere hiçbir şey katmıyor tam tersine.
Sosyal ağlarda paylaş

ihtimal dahilindeydi, lucas'ın ana planında aslında a new hope'da ikinci filmdi ama imkanlar dahilinde onunla star verip devam etmek zorunda kaldı diye biliyorum. ardından da seriyi yeni bi raya soktu.

a new hope'dan öncesi de vader'a yönelik bir senaryoymuş, sonrasında da düşündükleri onun eksenindeydi. lucas'ın filmlerin kalbinde her zaman vader oldu. öldürmemesi doğal, ondan geçimini sağlayacağını biliyordu.

lucas en başından beri pazarlamacı kafasıyla seriyi yürüttü. hatta imkanını bulduğunda filmin haklarını bayğaı ucuza koparttı çünkü yaptığı işe inanıyordu.
Sosyal ağlarda paylaş

Bunu her SW filminde konusuyoruz ben cok uzun yazmistim daha once de.

Burada olay devam filmi cekilmesi veya hitap edilen kitleden cok kolaya kacilmasi. Yoksa herhangi bir SW filminin gisede cakilmasi gibi bir durum soz konusu degil, aksine su an SW ismi kotulestikce sizin eglencelik film yapiyorlar dediginiz filmlerin cakilmasi daha bile olasi. Yani ekonomik kaygilar o kadar sebepsiz ki katilmiyorum. Popcorn olsun diye cekmiyor aslinda, sadece risk alamiyorlar ve yaraticiliktan yoksun bir ekipleri var.

Bugun GRRM'den sapinca GOT'un durumu gibi. Elbette yaratanin yanina bile yaklasamazsin. Her kult seride/kitapta olmustur bu. Gitsin biri LOTR extended ceksin bakalim nasil olacak. Zor yani cok ugrasmak, cok emek filan bunlar kolay isler degil sanatsal konularda.
Sosyal ağlarda paylaş

o tamamen b planı ya, lucas'ın yıllar önce empire'da bu konu ile ilgili yazısını okumuştum.

biliyorsundur zaten star wars'ın ticari haklarını eline nasıl geçirdiğini onun hikayesini falan da anlatıyordu da işte filmine inandığı için bunları yapıyor uğraşıp, çabalayıp ama insanların anlayamayacağından korkuyor.

çünkü bir de o dönem çok fazla insan bu tutmaz, insanlar sevmez ağa başka iş bak sen kafasında olduğundan zaten tırsıyor. ama aksine müthiş tutuyor işte gerisini biliyoruz.

bir de aynı steven spielberg'de sw'nin yaratımında lucas'a bayağı yardım ediyor hatta akira kurosawa'nın da bayağı katkısı var.
Sosyal ağlarda paylaş

işte zaten anlatmak istediğim şey senin söylediğin şey aslında.

şuan olsa lucas'a böyle bir yatırım yapılmazdı. riske girmezdi yapımcılar. ama 70lerde sinema henüz milyarlarca dolar kazanılan bir sektör değil sanat ağırlıklı bir sektör. ödüllerin önemsendiği, başarının bu ödüller ile belirlendiği bir sektör. henüz kapitalizm pençesini geçirmemiş durumda sinema sektörüne. ha avengers milyar dolarlık gişe yapınca kapitalistlerin ağzının suyu aktı tabi.

yani biz bu düzen ile yeni bir star wars asla göremeyeceğiz o yüzden.
Sosyal ağlarda paylaş

Olay maalesef bir acquisition sonrasi gelen kar maksimizasyonu durumu. Baska bir topikte daha once yazmistim, maalesef kapitalist dunyada halka acik medya sirketlerinin durmadan content uretmekten baska sansi yok. Netflix dizileri o yuzden kotulesiyor, durmadan content pompalamak zorunda. Her ceyregin sonunda uye sayisi ne kadar artti/ yeni uyeler subscribe etti mi bilmemne hep istim uzerindesin. Earnings per share $1.01 dolar bekleniyorsa, ve eger $1.00 dolar gelirse hooop estimates failed oluyorsun boyle sacma bir sistemi var maalesef finansal marketlerin.

O yuzden sevdigim sirketlerin - ozellikle medya/entertainment/teknoloji alaninda - halka acilmasini kesinlikle istemiyorum. Bugun Bethesda, Valve halka acik olsalardi su an Elder Scrolls 7, Half Life 4 oynuyor olurduk. Bu da haliyle kaliteyi dusururdu cunku yaratici content uretmek hele ki disardan gelen baski yuzunden neredeyse imkansiz.

Eh SW'nin durumu da su an bu. Ozel bir sirketken - hisselerin cogunluguna sahip Lucas ben uretmiyorum kardesim yeterli bu bana dedigi surece kimse sana zorla birsey yaptiramazken, Disney 4 milyar dolara seni alirsa bunun parasini elbette cikaracaktir - burada sikinti bunun en kisa surede yapilmak istenmesi..

Yoksa sorun bana kalirsa hicbir zaman su olmadi: Daha basit filmler daha cok para kazandiriyor, alin kapitalist sistem. Hayir aksine, daha basit filmler aslinda film bazina muhtemelen daha fazla kazandirmiyor, ama burada sikinti quantity olayi. Ne kadar kisa surede ne kadar cok film yapalim derdi. Direk olarak dumbed-down yapma derdi degil aslinda. Yoksa Disney aldigindan beri adam gibi fanlarin istedigi gibi olsa film yapsa daha mi az para kazandirirdi, elbette hayir. Force Awakens Episode 4'un kopyasi olmasa cidden beklenmedik bir senaryo ozgun bir kurgu ile gelse bu insanlar o filme gitmeyecek, oyuncaklarini satin almayacak miydi?
Bugun Avengers Infinity var gise rekoru kiriyorsa daha dumbed down oldugu icin degil, daha iyi bir film oldugu icin yoksa hepsi super kahraman filmi ama X bir super kahraman filminden 10 kat daha fazla gise geliri yaziyor.

Zaten argumanimiz SW ne yaparsa yapsin patlamasinin imkansiz oldugu yonunde. Haliyle kisa surede yaratici bir seyler yapilamadigindan filmler basit, uzerine dusunulmemis, klise filmler oluyor.

Bu isin yaraticisi bile uclemeleri 3'er sene arayla cikartirken (ki begensek de begenmesek de belki uzerine yillarca dusunerek) bunlar firindan ekmek cikarir gibi film cikariyor. Dedigim gibi public company sikintisi bu. Aynisi netflix'te de var, Blizzard'da da var falan filan..
Sosyal ağlarda paylaş

patlaması imkansız değil sadece kredisi çok diyelim ona. Ama bitmeyeceği anlamına gelmiyor bu. Özellikle her yıl fanları tarafından gömülecek kapasitede 2şer film yapmaya devam ettikleri müddetçe . Hoş aramızda obiwan kostümüyle sinemaya gidenler var yıl olmuş 2018 yaş 30 :D

https://www.youtube.com/watch?v=Lrwt3vuTG84

Gişede çakıldıkları güne kadar böyle sürer bu olay. O günden sonra tekrar konuşmak gerek.
Sosyal ağlarda paylaş

DarKRideR said:

malum kişi ile ilgili spo

evet o saçmaydı, sadece filmlerden takip edenler için mesela iyice anlamsız bi olaydı hatta. ben de cartoonları izlemedim ama biliyordum mesela varlığını, ilk zaten bacaklarına baktım falan safsd

benim kafamda zamanlama çökmüş. ne alaka bunla diyordum, düşününce filmin hangi zamanda geçtiğini, oturdu kafamda.
Sosyal ağlarda paylaş

quixef said:

Sonunda Maul çıkması hakikaten çok gerizekalıcaydı ya

Tamam Rebels ten falan biliyorduk yaşadığını ama misal Corellia sahneleri sırasında Qi'ra nın force sensitive olduğuna dair bir işaret koyarsın eyvallah, Maul almış yetiştirmiş deriz yine boktan olmakla beraber yenilir yutulur

Yani filmin timeline içindeki yeri, genel aktörleri (crime syndicates) vb. düşünüldüğünde o sondaki hologramda Jabba the Hutt görmek çok daha yerinde olurdu, sadece bir factiondan diğerine defect etmiş derdik Hutt Cartelin de filmde adı geçiyorken garipsenmezdi.

Ama sırf Rebels vb. izlemeyenler mindfuck olsun diye Maul çoook alakasız olmuş

[REDACTED] hk.
Sosyal ağlarda paylaş

Şu video yeterli bence yukarıdaki tartışma için,

http://www.youtube.com/watch?v=Xayw6RfPa50

Daha önce de belirtmiştim, Disney aldığı andan beri Star Wars bambaşka bir boyuta girdi. Eski filmleri izleyen hiç kimse bu filmleri benimsemez, benimsemeyecek. Bana göre hala son çıkan 4 film arasında en elle tutulanı Rogue One, o da sırf en az değişime uğratabilecekleri Era olduğu için.

Sonuçta yapacak bir şey yok, öyle ya da böyle şimdiki Star Wars bu. Birazcık tecavüz kaçınılmazsa sözü geçerli. Solo'ya gitmeden önce de, gittikten sonra da şimdilerde değeri anlaşılan prequel'lara yaptığım hype'ın 20'de 1'ini yapmadım. Ha, ortam güzel oluyor bizim, kostüm vs. giyiyoruz, güzel fan sohbeti dönüyor.
Sosyal ağlarda paylaş

Şu ilk filmlerle ilgili tespitler yapılmış, benim duyduğum/okuduğum içerik de şöyle; Lucas 6 serilik SW'yi yazıyor. Fakat o dönem bilimkurgu filmleri çok revaçta değil, yeni yeni sektör başlıyor, üstüne de böyle 3lü seriler yok, bir de sen 6'lı yazmışsın hadi ikile diyorlar. Bu da 3'ün bir bölümü ile 5'i 4'e yedirip 4'ü biraz uzun tutup tek film olarak sunuyor, çekiliyor. Gişede başarı gelince devam olarak 4 5 6 geliyor. Sonra da vakit + para bulunca 1 2 3. O konuların konuşulduğu vakte yetişememişim, buraya ekleyeyim dedim.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...