Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
sabonis said:

bazı sorularım var.

1) yazın 18-22 derece arasında tutmak önemliymiş, nasıl yapıyonuz bunu?
2) ilk seferde başarılı (içilebilir bişe olması yeterli diyelim) bir bira yapmak kolay mı? yoksa ilk 2-3 sefer sıçma ihtimali yüksek falan mı?
3) detaylı böle aptala öğretir gibi step by step guide var mı?
4) her şeyi dahil edince şişe başı maliyet 3-4 lira gibi bişi mi oluyor?

1-) Soğutma çantaları var, veya strafordan yalıtımlı kutu yapıyorsun içine 1.5 litrelik şişeleri buz yapıp atıyorsun. Gunde 2 şişe yeterli oluyor genelde.
2-)İlk seferde bile mükemmel bira elde etmek mümkün ama damak tadın ev yapımı biraya henüz oturmadığı için deneyerek bulursun muhtemelen. Standart Efes, Tuborg içen adamsan Pilsner kitlerden biriyle başlayabilirsin. İlk yapışta şeker kullanmak daha iyi, kuru veya sıvı malt özlerine sonrakilerde geçmen daha iyi olur.
3-)Butik Bira'dan aldığın kitin içinden baya aptala anlatır gibi guide çıkıyor. Her şeyi harfiyen yapmana gerek yok aslında ama ilk kurulum için uymak faydalı.
4-) İlk kurulumda işini kolaylaştıracak ekipman alımına gore maliyet değişiyor ama 3 TL ortalama. Sonraki kitlerde 2'lere kadar düşürebilirsin ama daha iyi bira içmek istiyorsan 3-4 arası, hatta 5'lere kadar çıkabilir kit, malt özü ve maya kalitesine gore. (şerbetçi otu isteğe bağlı ama maliyeti çok etkilemez)
Mesaj tarihi:
2. kitimi red ale kurucam. Kendi maltı içinde geldi, bende şişele işleminde şeker yine malt kullanmak istiyorum ama kaç miligram yerine kaç miligram malt özü kullanacağımı bilimiyorum.
Butikbira forumlarına baktım ama forum topikleri baya kirli net bir cevap bulamıyorum. sıvı yada katı malt daha ona da karar veremedim. şişelemede malt kullanan oldu mu?
Mesaj tarihi:
KillJoy said:

kimse sallamamış lol.

gerçi benimde acil işim çıktı, şehir dışındayım şimdilik. Birileri görünce dürtsün beni 3-4 kişi olsak paylaşım için.


paticikce yapılan herhangi bir tadım buluşması şu kıvama gelebilir bence

http://www.youtube.com/watch?v=wcEzCSxS7D8
Mesaj tarihi:
Teşekkürler bütün yanıtlar için. Bir de yapımı ne kadar sürüyor onu sormayı unuttum. Bugün yapmaya başlasam ne zaman içiyorum? 2 ay falan mı?

Bir de kit nereden alıyorum güvenilir, başlangıç olarak ney önerirsiniz?
Mesaj tarihi:
2 hafta kovada duruyor ama daha çok da tutabilirsin. ondan sonra şişeliyorsun şişede de 1 haftaya içime hazır oluyor ama durdukça daha güzelleştiği için sen kafadan 1 ay de. özellikle sonlara kalan şişeler ilklere göre daha iyiydi. ama en hızlı 3 haftaya içersin.

gerçi bazı kitler daha uzun sürebilir. ama genelde böyle.

butikbira.com buradan al herşeyi.
Mesaj tarihi:
lord_gorthaur said:

2. kitimi red ale kurucam. Kendi maltı içinde geldi, bende şişele işleminde şeker yine malt kullanmak istiyorum ama kaç miligram yerine kaç miligram malt özü kullanacağımı bilimiyorum.
Butikbira forumlarına baktım ama forum topikleri baya kirli net bir cevap bulamıyorum. sıvı yada katı malt daha ona da karar veremedim. şişelemede malt kullanan oldu mu?
Öncelikli önerim, hiç o topa girme :) Ayarlamak zor çünkü onu. Malt özü kullanırsan tortu daha da artıyor. Şişeleme için kullandığın şeker tadı bozacak seviyede bir şeker değil, alkol oranını da değiştirmiyor.
Mesaj tarihi:
RamsesII said:

Cider Kiti aldım.Cider yapıcam.


en olayi o ..herhangi bir halt yapmana gerek yok..5 lt su sisesine bas meyvesuyunu-ben 4 lt basiyorum..-..4-5 su bardagi sekeri..1 gr da maya..% 14 15 alkollu icecek sana..

al maya saraba..

air valf e dikkat edersen 3 haftaya hazir..
Mesaj tarihi:
Holy said:

lord_gorthaur said:

2. kitimi red ale kurucam. Kendi maltı içinde geldi, bende şişele işleminde şeker yine malt kullanmak istiyorum ama kaç miligram yerine kaç miligram malt özü kullanacağımı bilimiyorum.
Butikbira forumlarına baktım ama forum topikleri baya kirli net bir cevap bulamıyorum. sıvı yada katı malt daha ona da karar veremedim. şişelemede malt kullanan oldu mu?
Öncelikli önerim, hiç o topa girme :) Ayarlamak zor çünkü onu. Malt özü kullanırsan tortu daha da artıyor. Şişeleme için kullandığın şeker tadı bozacak seviyede bir şeker değil, alkol oranını da değiştirmiyor.


Bence de hiç gerek yok, 3 gram şeker için (ki o da alkol olacak neticede şeker olarak kalmayacak) uğraşmaya değmez. Hep %100 malt bira geyiğinden oluyo bunlar B)-
Mesaj tarihi:

Yaz için biraz maliyetli de olsa net çözüm şöyle

http://img.photobucket.com/albums/v418/novgorod/E6897F90-7D99-497F-9218-8BD83E8168A0_zps2q4daefi.jpeg
http://img.photobucket.com/albums/v418/novgorod/2DB2BC5B-313C-4A83-A839-D62AD9C4E567_zpszfplytmy.jpeg
http://img.photobucket.com/albums/v418/novgorod/EBE627AB-9AE3-4A9F-BF8D-0FCA1ACC6214_zpssehclzww.jpeg

Mesaj tarihi:
Benim ilk kurduğum başlangıç kiti ile gelen Pilsner muhteşem oldu enteresan şekilde. Klasik şeker ile kurdum, malt özü falan kullanmadım. İkinci-üçüncü kurduğum lager ve buğdayı kuru malt özü ile kurdum. Daha tortulu oldular. Buğday kitine şişelemeye 4-5 gün kala portakal-tarçın çayı ilave ettim 500ml kadar. Tarçını biraz fazla kaçırmışım, tadı dominant idi ilk şişelerde test ederken. Ancak 15 günün sonunda tarçın aroması daha bir azaldı ve muhteşem bir şey oldu :P Arada böyle denemeler yapmakta fayda var bence. Lager de çok iyi, ancak sanki alkolü daha yüksek gibi. 3-4 tanesi bayıltmaya yetiyo.

Cervezayı ilk kez kovada 22 gün tuttuktan sonra şişeledim. Bakalım tad meselesi daha mı farklı olacak göreceğiz.

Hep Apple cider kuracam diyorum unutuyorum, yarın verecem şunun siparişini https://www.vinomarketturkiye.com/urun/apple-cider-kit bakalım nasıl olacak.

1.5-2 aylık yeni yetme olarak deneyimlerim.

1.) Kesinlikle yerli market biralarından çok daha iyi. En ucuz kitin tadı bile daha iyi.
2.) En az 1 ay civarı şişede beklemesi, tadı çok etkiliyo. Aslında 3 hafta kova, min. 1 ay şişe formülü işin rengini ve tadını değiştiriyor.
3.) En gıcık olduğum mesele tortu olayı. Hem maliyeti düşürmek, hemde daha az tortulu olsun derseniz kuru malt özü kullanmayabilirsiniz. Ancak Malt özü biraya hem alkol, hem de aroma konusunda fark yaratıyor.

Ankara'lı olanlarla tad günleri yapabilirdik, ancak İstanbul maalesef :/
Mesaj tarihi:
Ya da kuru malt özü veya şerbetçiotu ilavesi olsun olmasın minimum düzeyde tortu olsun istiyorsanız mutlaka bir mayalanma kovası alıp (musluksuz) mayalanmayı onda halledip musluklu kovaya aktarma çubuğu ile aktarıp şişelerseniz sadece şişeleme şekerinden doğan tortu ile muhatap olacaksınız ki bayağı fark ediyor tortuda. Ben bu şekilde şişelemeye geçtiğimden beri çok az tortu oluyor şişe dibinde. Tavsiye ederim, altı üstü 50 liralık bir kova ve aktarma çubuğu...
Mesaj tarihi:
Aldım ben de şişeleme kovasını BlackRose. Hakikaten farkediyo. Sifonluyorum, kesinlikle daha az tortu. Ha illa ki şişeleme şekerinden bile tortu oluyo, ona yapcak birşey yok. Çok kafaya takınca Biersol denenebilir. Remus kullanmıştı, sıkıntı olmadığını söylemişti.
Mesaj tarihi:
BlackRose said:

1

Holy said:

lord_gorthaur said:

2. kitimi red ale kurucam. Kendi maltı içinde geldi, bende şişele işleminde şeker yine malt kullanmak istiyorum ama kaç miligram yerine kaç miligram malt özü kullanacağımı bilimiyorum.
Butikbira forumlarına baktım ama forum topikleri baya kirli net bir cevap bulamıyorum. sıvı yada katı malt daha ona da karar veremedim. şişelemede malt kullanan oldu mu?
Öncelikli önerim, hiç o topa girme :) Ayarlamak zor çünkü onu. Malt özü kullanırsan tortu daha da artıyor. Şişeleme için kullandığın şeker tadı bozacak seviyede bir şeker değil, alkol oranını da değiştirmiyor.




Bence de hiç gerek yok, 3 gram şeker için (ki o da alkol olacak neticede şeker olarak kalmayacak) uğraşmaya değmez. Hep %100 malt bira geyiğinden oluyo bunlar B)-


kasmaya gerek yok o zaman sekere devam, saolun
Mesaj tarihi:
BlackRose said:

Ya da kuru malt özü veya şerbetçiotu ilavesi olsun olmasın minimum düzeyde tortu olsun istiyorsanız mutlaka bir mayalanma kovası alıp (musluksuz) mayalanmayı onda halledip musluklu kovaya aktarma çubuğu ile aktarıp şişelerseniz sadece şişeleme şekerinden doğan tortu ile muhatap olacaksınız ki bayağı fark ediyor tortuda. Ben bu şekilde şişelemeye geçtiğimden beri çok az tortu oluyor şişe dibinde. Tavsiye ederim, altı üstü 50 liralık bir kova ve aktarma çubuğu...


olay paradan ziyade ekstra bir adım işlem basamağının üşengeçliği.

bir de aktarma çubuğu ile diğer kovaya ne zaman alıyorsun şişeleme günü mü ?
Mesaj tarihi:
applev0dka said:

BlackRose said:

Ya da kuru malt özü veya şerbetçiotu ilavesi olsun olmasın minimum düzeyde tortu olsun istiyorsanız mutlaka bir mayalanma kovası alıp (musluksuz) mayalanmayı onda halledip musluklu kovaya aktarma çubuğu ile aktarıp şişelerseniz sadece şişeleme şekerinden doğan tortu ile muhatap olacaksınız ki bayağı fark ediyor tortuda. Ben bu şekilde şişelemeye geçtiğimden beri çok az tortu oluyor şişe dibinde. Tavsiye ederim, altı üstü 50 liralık bir kova ve aktarma çubuğu...


olay paradan ziyade ekstra bir adım işlem basamağının üşengeçliği.

bir de aktarma çubuğu ile diğer kovaya ne zaman alıyorsun şişeleme günü mü ?


Tabi şişeleme zamanı gelince önce temiz (musluklu) kovaya alıyoruz ordan da şişelere. Hatta şöyle bir güzellik var bu süreçte; şişeleme şekerini (misal 46x4=184 gr) temiz kovaya önceden toz halde döküp aktarıyoruz. Aktarma esnasında şekerin büyük kısmı zaten eriyor ama işlem bitince yine de bir iki karıştırıp şişeliyoruz. Böylece şişeleme esnasında şişelere tek tek döktüğümüz şekere harcadığımız süre/zahmet kadar da kazancımız oluyor.

Yani aslında daha uzun sürmüyor belki kısalıyor bile. Her türlü win-win; tortunun büyük kısmından kurtuluyorsun, şişe şekeri derdinden kurtuluyorsun mis gibi. Şişeleme şekerinin homojen dağılıyor olması da cabası.

Hatta şunu da yapabiliyorsun aktarma çubuğu alınca, hortumunu kullanarak bir ucunu musluğa diğer ucunu da önceki yöntemde musluğa taktığımız şişeleme çubuğuna bağlayıp kasada hazırda bekleyen şişelere seri bir şekilde doldurmak da mümkün. Hem musluktan doldurmanın fiziksel zorluğu ortadan kalkıyor hem de daha seri dolum yapılabiliyor.
×
×
  • Yeni Oluştur...