Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Evde Bira Tutosu


neutrino

Öne çıkan mesajlar

  • 2 hafta sonra ...
1800’lerin ikinci yarısında Londra’nın Thames nehri kıyısında bira imalathanesi işleten George Hodgson’un başı fena dertteydi. O günlerde İngiltere’nin sömürgesi olan Hindistan’daki İngiliz koloni memurlarına bira sevkiyatı yapıyor, her defasında da tomarla protesto telgrafı alıyordu: “Bunlar ne berbat biralar… Gurbetteki yurttaşlarınıza böyle bira göndermeye utanmıyor musunuz? Sizi hükümete şikâyet edecek, ruhsatınızı iptal ettireceğiz!”

Oysa zavallı adam Hindistan’a gidecek gemilere ürettiği en iyi biraları yüklüyordu. Doğruya doğru, iyi fiyata satıyordu ve ödemesini de hemen alıyordu. O yüzden hileye-hurdaya kaçması için de bir sebep yoktu.

Hodgson sonunda şikâyetlerden bıktı ve neler döndüğünü anlamak üzere biralarıyla birlikte Kalküta’ya giden bir gemiye bindi. O yıllarda Mısır’daki Süveyş kanalı devreye girmediğinden İngiltere’den Hindistan’a giden gemiler Afrika kıtasının en ucundaki Ümit Burnu’ndan dolaşıyor, neredeyse dünyayı yarılayan bu yolculuk en az üç ay sürüyordu. Dertli biracı külüstür bir şilepteki perişan bir yolculuktan sonra, limana indiğinde kendisini karşılayanlara “Hiçbir şey söylemeyin, ben ne yapacağımı biliyorum. Birkaç hafta dinlenip döndükten sonra size hayatınızda içeceğiniz en nefis biraları göndereceğim” dedi. Zira taş çatlasa 4-5 derece alkole sahip biralarının çektiği çileyi bizzat yaşamıştı. Bira fıçılarının istiflendiği ambarlar pisti, kol kadar sıçanlar geziyordu. Leş kokan tayfalar kirli gömleklerini dürüp büküp yastık yapıyor, fıçıların üzerine kıvrılıp uyuyorlardı. Biralar okyanusun sıcağını da, soğuğunu da içlerine çekiyor, tam anlamıyla işkence görüyorlardı. Haliyle de varış limanına gelinceye kadar bozulmuş oluyorlardı.

Hindistan için geliştirilen IPA biraları turuncu renkleri, narenciyemsi aromaları ve acımsı tadlarıyla ünlü.


Hodsgon döndüğünde özel bir imalat yaptı, biranın alkolünü yükseltti. Koruyucu özellikteki şerbetçiotunu da her zamankinin birkaç katı ekledi. Bu yeni bira, artık en çileli yolculuklara bile dayanacaktı. Nitekim öyle oldu, Hindistan’daki İngilizler ağız tadıyla bira içer hale geldi. Uyanık biracının ardından diğer meslektaşları da aynı yolu izlediler, Hindistan için özel biralar ürettiler. Ve adına da, “India Pale Ale” (IPA) dediler…

kaynak..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bu hafta alıcam ben bi kit. Direk Belçika birası veya buğday ile başlamanın bir sıkıntısı var mı?

https://www.butikbira.com/collections/baslangic-setleri

Bunların arasındaki tek fark bira kiti mi? Yani 110 liralık olanı alıp yanına istediğim bira kitini almak daha mantıklı di mi?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

dana22 said:

1800’lerin ikinci yarısında Londra’nın Thames nehri kıyısında bira imalathanesi işleten George Hodgson’un başı fena dertteydi. O günlerde İngiltere’nin sömürgesi olan Hindistan’daki İngiliz koloni memurlarına bira sevkiyatı yapıyor, her defasında da tomarla protesto telgrafı alıyordu: “Bunlar ne berbat biralar… Gurbetteki yurttaşlarınıza böyle bira göndermeye utanmıyor musunuz? Sizi hükümete şikâyet edecek, ruhsatınızı iptal ettireceğiz!”

Oysa zavallı adam Hindistan’a gidecek gemilere ürettiği en iyi biraları yüklüyordu. Doğruya doğru, iyi fiyata satıyordu ve ödemesini de hemen alıyordu. O yüzden hileye-hurdaya kaçması için de bir sebep yoktu.

Hodgson sonunda şikâyetlerden bıktı ve neler döndüğünü anlamak üzere biralarıyla birlikte Kalküta’ya giden bir gemiye bindi. O yıllarda Mısır’daki Süveyş kanalı devreye girmediğinden İngiltere’den Hindistan’a giden gemiler Afrika kıtasının en ucundaki Ümit Burnu’ndan dolaşıyor, neredeyse dünyayı yarılayan bu yolculuk en az üç ay sürüyordu. Dertli biracı külüstür bir şilepteki perişan bir yolculuktan sonra, limana indiğinde kendisini karşılayanlara “Hiçbir şey söylemeyin, ben ne yapacağımı biliyorum. Birkaç hafta dinlenip döndükten sonra size hayatınızda içeceğiniz en nefis biraları göndereceğim” dedi. Zira taş çatlasa 4-5 derece alkole sahip biralarının çektiği çileyi bizzat yaşamıştı. Bira fıçılarının istiflendiği ambarlar pisti, kol kadar sıçanlar geziyordu. Leş kokan tayfalar kirli gömleklerini dürüp büküp yastık yapıyor, fıçıların üzerine kıvrılıp uyuyorlardı. Biralar okyanusun sıcağını da, soğuğunu da içlerine çekiyor, tam anlamıyla işkence görüyorlardı. Haliyle de varış limanına gelinceye kadar bozulmuş oluyorlardı.

Hindistan için geliştirilen IPA biraları turuncu renkleri, narenciyemsi aromaları ve acımsı tadlarıyla ünlü.


Hodsgon döndüğünde özel bir imalat yaptı, biranın alkolünü yükseltti. Koruyucu özellikteki şerbetçiotunu da her zamankinin birkaç katı ekledi. Bu yeni bira, artık en çileli yolculuklara bile dayanacaktı. Nitekim öyle oldu, Hindistan’daki İngilizler ağız tadıyla bira içer hale geldi. Uyanık biracının ardından diğer meslektaşları da aynı yolu izlediler, Hindistan için özel biralar ürettiler. Ve adına da, “India Pale Ale” (IPA) dediler…

kaynak..


gelince sulandirirsiniz diyor. adamlar sulandirmadan iciyorlar falan filan.

ipa iyidir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Black-ice said:

bazı kitler zor olabiliyor diye duyuyordum buğday falan. facebook grubu var butik bira adıyla oraya girip bak baya bilgi öğrenirsin kafana takılanı sorarsın falan.


Buğdayın tek zorluğu standart hava kilidi ile zaptetmenin zor olması yoksa temelde aquilanın dediği gibi suya pekmez kıvamında malt özü dökmekten öte bir süreç değil. Buğday kitleri biraz fazla coşkulu olduğu için hava kilidinin kafasına aktarma çubuğundaki gibi bir plastik boru takıp bunun ucunu 5 litrelik su bidonuna sokmak problemi çözüyor gibi. Orda istediği kadar coşsun diyip kalan süreci aynen uygulayarak buğday kiti yapıyosun o kadar.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Biersol Bira Berraklaştırıcı
Biersol, ticari bira üretiminde yaygın olarak kullanılan gıda sınıfında ve doğal bir berraklaştırıcıdır. İçerdiği yüksek saflıktaki silika sol, birada bulanıklığına sebep olan bileşiklerin etkili ve hızlı biçimde çökmesini sağlar.

Birada durultma ve stabilite sağlayan Biersol berraklaştırıcı şu özelliklere sahiptir:

Bulanıklığa ve soğuk bulanıklığına (chill haze) neden olan protein ve fenolik bileşiklerin çökmesini sağlar.
Köpük dayanımına ve tada katkısı olan proteinlerin çökmesine sebep olmaz.
Sıkı bir tortu oluşturur.
Hayvansal bir ürün olmadığı için veganlar tarafından kullanılabilir.
Biranın tat, koku, köpük ve rengini etkilemez.
Piyasada şarap durultma için kizelsol, klarisil gibi adlar altında satılan düşük kaliteli, düşük saflıkta ve markasız çöktürücülerden farklı olarak Biersol:

Şarap için değil, şerbet ve genç bira asitlik derecelerinde maksimum etki gösterecek şekilde, bira için özel olarak üretilmiştir.
Avrupa standartlarında bir gıda ürünüdür. Almanya'da Erbslöh tarafından üretilmiş ve Belçika'da Brouwland tarafından ambalajlanmıştır.
Yüksek saflığı ve kalitesi sayesinde Alman Bira Saflığı Yasası ile uyumlu olduğu belgelenmiştir.
Biersol berraklaştırıcının etken maddesi olan silika sol, gıda saflığında ve %30'luk kolloidal silisyum dioksit çözeltisidir. Etki prensibi, negatif elektrik yüküne sahip silisyum dioksitin pozitif yüklü protein ve fenolik bileşikleri kendine çekerek birlikte çökme yoluyla biradan uzaklaştırmasıdır. Silisyum dioksit tamamen çöktüğü için işlem sonunda biradan bütünüyle uzaklaşmaktadır.



Kullanım
Biersol berraklaştırıcı evde bira yapımında iki şekilde kullanılabilir:

Kaynama sonunda ekleme: Biersol, tahıldan bira yapımında kaynamanın sonuna doğru, son şerbetçi otuyla birlikte, her 10 litre şerbet için 3-5 ml oranında kaynama kazanına eklenebilir. Bu şekilde eklendiğinde yukarıdaki özelliklere ek olarak sıcak tortunun da daha hızlı ve sıkı biçimde çökmesini sağlayacaktır.
Genç biraya ekleme: Biersol, kitten ve tahıldan bira yapımında genç biraya eklenerek kullanılabilir. Gaz çıkışı durduktan sonra ve şişelemeden önce, her 10 litre bira için 4-5 ml oranında eklenip biraya iyice karıştırılmalıdır. Dipteki tortunun havalanması Biersol'un performansını bir miktar olumsuz etkileyecektir. Daha etkili bir berraklık istenirse uygulamadan önce bira yeni bir kaba aktarılarak dipteki tortudan ayrılabilir.
Çok daha etkili bir berraklık için Biersol istenirse Young's bira berraklaştırıcı veya Isinglass berraklaştırıcı ile birlikte kullanılabilir. Bu durumda biraya ilk önce Biersol uygulanmalı, aradan en az 24 saat geçtikten sonra ise Young's berraklaştırıcı veya isinglass kullanılmalıdır.

Biersol çözeltisi donmaya ve düşük sıcaklıklara duyarlı olduğu için oda sıcaklığında saklanmalıdır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ben sırasıyla 500 gram şeker 500 gram malt / 700 gram malt ve 1000gr şeker 500 gr malt olarak yaptım.

resim çıkmamış burayada ekliyim senin uploadladıgın siteden.

https://s33.postimg.cc/7zt8s4oi7/Whats_App_Image_2018-06-13_at_20.08.24.jpg
https://s33.postimg.cc/6kro3jd67/Whats_App_Image_2018-07-07_at_20.24.19.jpg
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

KillJoy said:

acaba o mu puslu yapıyor?



İlk soru MAYA NEDİR? Bir sonraki pilsnerini US-04 ile yap bakalım nasıl gelecek gözüne, burnuna ve damağına.

https://cdn.shopify.com/s/files/1/0732/0991/products/fermentis-safale-s-04-bira-mayasi_e4d23220-6697-42f7-b7f9-712934237a3a_2048x2048.jpg?v=1451835498
https://www.butikbira.com/collections/ale-bira-mayalari/products/s-04-bira-mayasi

Bir sürü maya deneyip bunda takıldım kaldım ben. Aşırı popüler olduğu için kullanmak istemedim, ingilizler özellikle bunu çok kullanıyor ama hipster eğilimler genelde üzdü beni mayalama işinde. S-04 SON DERECE MAIN STREEM bir mayadır, kullanın kullandırın.


Mayanı seçerken flocculation VE sedimentation özelliğine bakmalısın. Yüksek olanlar sana daha tortusuz sonuç verecektir.

bundan sonrası nerdler için

Flocculation bazı cahillerce çökelme diye çevrilir ki çok yanlıştır. Sütün kaymağı da mesela flocculationdır. Molekillerin birbirine bağlanıp şerit veya tabaka yapıları oluşturmasıdır ki birada bu çok belirleyici olur. Bu şeritler ya kaymak ya da tortu olarak son üründen ayrılır.

daha fazlası için okuma ödevi

Sedimentation benzer bir etki yaratır ama bu sefer MAYANIN işi bitince yüzecek mi çökecekmi sorusuna cevap arıyoruz. Sedimentation yani flocculation değerini etkileyecek bir özellik. High sedimentation bir yeast low flocculation olamaz yani

Daha fazla okuma isteyenler için:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/j.2050-0416.1962.tb01871.x
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/j.2050-0416.2011.tb00495.x



merak eden varsa alkol dayanımı ve şeker sindirimi başlığını ve tat paletlerini de anlatabilirim maya seçimi ile ilgili.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...