Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Ben de aldım fermanteri hazırladım merakla bekliyoruz, %100 malt için şeker yerine malt özü koyuluyor. Şeker yerine 1e1 değiştiriliyor.

Şişe meselesini düşünüyorum, elalemin içtiği şişeleri temizlesem de iğrenirim gibi geliyor. O yüzden bira yüklemesi yapmaya başladım 3 haftada 23lt yine zor gözüküyor ama bakalım.
Mesaj tarihi:
yeahh1986 said:

Ben de aldım fermanteri hazırladım merakla bekliyoruz, %100 malt için şeker yerine malt özü koyuluyor. Şeker yerine 1e1 değiştiriliyor.

Şişe meselesini düşünüyorum, elalemin içtiği şişeleri temizlesem de iğrenirim gibi geliyor. O yüzden bira yüklemesi yapmaya başladım 3 haftada 23lt yine zor gözüküyor ama bakalım.


İkeada kapağı pıt diye açılan bi şişe var, hatta o tarz bi bira markası da var pahalı bişey, o şişelere yapsan olur mu acaba? Kapağı plastik tıpalı, metal aksamı çekip açıyosun falan
Ben bira yapıcak olsam o şişeye yaparım
Mesaj tarihi:
kim açtı bu topiği zor tutuyorum kendimi
eve çıkayım direk yapıcam tadı güzel oluyor mu gerçekten?

bir de merak ettiğim bişey var şişelemeyi nasıl yapıyorsunuz
ağzını falan neyle kapatıyorsunuz?
Mesaj tarihi:
Drall said:

yeahh1986 said:

Ben de aldım fermanteri hazırladım merakla bekliyoruz, %100 malt için şeker yerine malt özü koyuluyor. Şeker yerine 1e1 değiştiriliyor.

Şişe meselesini düşünüyorum, elalemin içtiği şişeleri temizlesem de iğrenirim gibi geliyor. O yüzden bira yüklemesi yapmaya başladım 3 haftada 23lt yine zor gözüküyor ama bakalım.


İkeada kapağı pıt diye açılan bi şişe var, hatta o tarz bi bira markası da var pahalı bişey, o şişelere yapsan olur mu acaba? Kapağı plastik tıpalı, metal aksamı çekip açıyosun falan
Ben bira yapıcak olsam o şişeye yaparım

http://www.smartdrinks.ro/uploads/products/2011W28/0118-bere-grolsch-sticla-gallery-2-973x1395.png
Mesaj tarihi:
mantarlı olmaz abi, içindeki basınç mantarı fırlatır gazlanırken. yukarıdaki fotoğraftaki şişe olur eğer uğraşamam dersen.

yoksa ben şundan aldım;

http://ecx.images-amazon.com/images/I/91W7tbtAEFS._SX355_.jpg

istediğin renk şişe kapağı da bulursun. crown cap diye geçiyor ingilizcesi.
Mesaj tarihi:
Black-ice said:

mesela mantarlı cam şişeler fln oluyor böyle ikeada fln onlara olur mu ?


abi annen hiç yemeklik domates yapmadı mı sonra şişeleyip kaynatıp kışın kullanmak için..

bizde bile şişeleme zınbırtısı var veririm ben sana kapak takacağın zaman
Mesaj tarihi:
Butikbira'dan iki sefer bira yaptım ben de. İlki pilsner, ikincisi lager hazır setiyle.

İlkinde "çevir-aç şişe kullanmayın" uyarısını şişelemeye başlarken gördüm, artık çok geçti mecbur yaptım, kapaklar yeterince sıkı kapanmadığından gazı az oldu. Onun dışında (komple 1 kg. şekerden yapmama rağmen) beklediğimden çok daha iyi oldu, ben ilk yapışımın da etkisiyle biraz kötü bekliyordum ama öyle olmadı hiç.

İkincisinde 500 gr. şeker, 500 gr. şerbetçiotlu toz malt özü kullandım. Onu şişeleyeli 1 hafta oldu daha, dün dayanamadım bir tanesini açtım. Gaz olarak sorunum çözülmüş, gayet çasırt diye patlayarak açıldı, içimi de gazlıydı. Bira da biraz daha iyi olmuş ama şerbetçiotu özütü çok iyi değilmiş sanırım, fazla Efes'imsi bir tadı olmuş. Belki şişede vakit geçirdikçe daha temiz olur.

Üçüncüsü için buğday seti aldım, özel buğday birası mayasını da aldım paketten çıkan yerine. Onu da yapınca paylaşacağım.

Butikbira'ya yeni gelen 24'lü pet şişelerden de aldım, bir kısmını deneme amaçlı kullandım. Lezzeti bozan bir durumu yok, cam şişeyle aynı duruyor. Basınç kontrolü çok büyük avantaj, yandan sıkıyorsun anlıyorsun hemen. Kapak tutmadı, gaz kaçırdı vs. derdi de yok. Hafif olduğundan boşunu depolaması da kolay. Sevdim o yüzden baya, tavsiye ederim.

Cam istiyorsanız da Bomonti'nin çevir aç olmayanları yeterince iyi, hem de depozitolu olduğundan bulması kolay. Önce kaynar suda bekletip hem etiketlerini sökersiniz, hem kullanılmış şişe aldıysanız mikrobu falan kırılır. Sonra zaten PBW ve Starsan ile yıkandığından hijyen problemi olmaz. Diğer alternatifse Eminönü Mercan'dan Grolsch tarzı mantarlı şişe almak.
Mesaj tarihi:
Toz şeker kullanırsın. Hatta şekeri litre başına gram olarak hesaplayıp ölçekli şekilde suda kaynatırsan daha iyi olur sterilizasyon bakımından. Sonra komple karıştırıp şişelersin tek tek uğraşmayıp.
Mesaj tarihi:
Muntons hazır kitlerinde litre başına 4.5 gr. şeker diyor, yani şişe başına 2.25 grama geliyor. Marketlerde 360'lı toplamda 1 kg. olan küp şeker paketlerinden alırsanız küpün tanesi 2.75 gr. oluyor. O yüzden ya biraz daha gazlı olsun diyip bir küp atacaksınız, ya da 750 gr. 360 adet olan markalardan tercih edeceksiniz, İslamik marketlerde oluyor öyle şeyler. Yine de 33'lük şişeye 1 küp biraz overkill olur gibi.

Bu arada Butikbira'nın Türkçe tarifiyle Muntons'un kendi web sitesinde (veya malt extract içinden çıkan booklette) yazan şeyler de biraz tutarsız. Şişelemeden sonra Butikbira "1 hafta bekleyin yardırın" diyor, Muntons "2 gün oda sıcaklığı, sonra 2 hafta serin ortam, sonra için" diyor. Şeker için de Butikbira direk 1 küp şeker diyor, Muntons yukarıda dediğimi diyor. Ben üreticiyi dinliyorum haliyle ama biraz da deneme yanılma.

Direk kazana eklemek alkol oranını arttırır sadece, mayalanma kovada biter. Şişeye koymak şişede de biraz mayalanma sağlayıp, çıkan karbondioksiti de şişede hapsedip gazlanma sağlamak için.
Mesaj tarihi:
Butikbira'nın tarifleri tutarsız ya, 1 haftada fermentasyon tamamlanır diyorlar, okuduğum her yerde en az 2 hafta denilmiş oysa.

Şekeri de direkt kazana önceden atmıyoruz, şişeleme aşamasında katıp sonrasında dolduruyoruz, şişeye şeker katmayla bir farkı olmuyor dolayısıyla.
Mesaj tarihi:
O zaman da şekerin baya bir kısmı boşa gider. Karıştıramazsın da o saatten sonra çünkü, tortu havalanır, rezil olur bira. İki rekat fazla gayret edip doğru gramajı şişeye atmak lazım her türlü.
Mesaj tarihi:
Olabilir aslında, ya da havalanan tortu elbet şişede de çökecek, ama benim içime sinmedi :)

Grolsch o mantarlı şişeyi getirmiyor artık galiba bu arada, bildiğin metal kapaklı şişesi vardı geçen, üzdü.
×
×
  • Yeni Oluştur...