Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Anime klasikleri mi, sezon mu?

GERGE

Öne çıkan mesajlar

• Genel Yönetici
Anime izlememis bir adam mahalle baskisiyla anime izlemeye baslayip bir yazi yazmis, adam on yargilarinin kirilmasini iyi anlatmis:

http://dashboardcitizen.com/happens-guy-doesnt-know-shit-anime-watches-anime/

Your Lie in April'de bu sezonun en iyi eseri olsa gerek ilk anime izleyenler icin, adamin klasikler yerine sezonla baslamasi da dogru bence, o tartisalim diyorum.

Sik sik etrafimdaki insanlar utanmadan anfinin ortasinda CR acip anime izledigim icin (Ecchi izlemeye utaniyorum ama, safe eserleri =) ) gelip neyle baslanacagini bu animelere, neyin iyi neyin kotu oldugunu soruyorlar. Hepsine guncel sezondan oneriler veriyorum ve alt yazinin uygunlugundan ve istikrarindan dolayi (anime stuff yok, batililastirilmis) HorribleSubs'dan cekmelerini soyluyorum. Ama cogu insan gordugum kadariyla eski klasiklerden baslatiyor. Yanlis bence bu, iyi bir giris olsa da Toradora izlemek ya da Haibane Renmei izlemek bence hem yeni baslayani toplulugun disinda tutuyor, hem de haftalik izleyip devamini gorme heyecanindan mahrum ediyor.

Guncel bir anime izleyip (uzun olanlar yerine sezonluk iste), reddit'te tartismalara katilip, bolum elestirilerini okuyup, begenirse bu sezonda baska ne varmis diye arastirma yapmasi kisinin daha uygun bence. Ozellikle animenin kendine ozgu 3 aylik maceralardan olusmasini anlamalari icin en iyi yol.

Ne diyorsunuz? Death Note ya da FMA izle mi demek gerekli; Parasyte, Your Lie in April, Chaika izle mi demek gerekli sizce?
Sosyal ağlarda paylaş

Anime biraz da nabza göre şerbet vermek gibi bana göre. Şirketteki ne kadar mmocu varsa hepsi SOA izliyor şu anda. Gördüler benden başladılar.

Kızlar genelde klasiklerden hoşlanıyor. Şirkette bir ara Light ve L muhabbetleri dönüyordu. Animelerin sadece çocuklara hitab ettiği algısını kırmak için klasiklerden başlatmak şart.

Ama duruma göre yeni sezondan da başlatabilecek animeler var.
Sosyal ağlarda paylaş

http://i0.kym-cdn.com/photos/images/newsfeed/000/538/731/0fc.gif

Cowboy Bebop, GTO filan gibi klasikleri izlemeyen anime izleyicisiyim diye gezmesin bi kere. Ama ne biliyim, Kill la Kill, Madoka, Psycho Pass filan tavsiye etmek için de bi 5-10 sene bekleyelim iyice bi yıllansın, sonra tavsiye ederiz de denmez mesela.
Güzel olan herşey izletilir bence. Yeni başlayanlardan da çok güzel olanları var.

Ama taraf seçmem gerekirse klasiklere biraz daha meyilliyim sanki. Mesela anime tarzı batıdan bayağı farklı, o açıdan giriş seviyesi animesi olarak alışması kolay animeler olarak FMA, Death Note filan tavsiye edilmesini doğru buluyorum (popüler shounenlerle başlayanlar filan da var Naruto, One Piece filan gibi, ama zaten ilgi duyup başlamak istiyorlarsa 500+ bölümlük şeyleri dayamamak lazım tabi, o yüzden onları hariç tutalım şimdilik. Bunlar daha çok tamamen ilgisiz kişilere olta atmak amaçlı olabilir belki :p)

Ayrıca -özellikle komedi animelerinde- eski animelere çok fazla gönderme yapıyolar, onları ne kadar fazla bilirse esprileri anlama oranı o kadar artacak. Esprilerin yarısını kaçırıp anime keyfini baltalamaya gerek yok, klasikleri de izletmek lazım yani.
Biraz eğitip, en azından Gintamayı filan -tamamen olmasa da- (bunun mümkün olduğunu sanmıyorum gerçi, japonların bile kaçırdığı şeyler vardır kesin :p) en azından izleyebilecek kıvama getirip sonra salmak en doğrusu gibi geliyor bana.

Yeni sezonlardan da bu tip animeler seçilebilir tabii, ya da bahsi geçen yazıdaki gibi direkt olarak kişinin ilgi duyacağı şeylerle alıştırılabilir. Ama pek güven olmuyor ya, sezon ortasına kadar güzel gidip sonra boka saran çok anime var, garantisi yok, yeni başlayanlara tavsiye etmek riskli.
Sosyal ağlarda paylaş

bu soruyu sormanıza, hatta sezon diyen çıkmasına bile şaşırdım. anime denen şey derya deniz, bir yılı toplasan "of cidden ne kadar güzeldi" denecek seri 3-4 tane ancak çıkıyor. yıllarca yadedilecek çıkan daha da az. 2008'den sonra kaydadeğer bir kötüleşme yaşandı, onu ancak atlatabildi adamlar derken bir daha resesyon vurdu, kalite (çizim değil kasıt) tekrar düşerken popülizm gene zirve yaparsa şaşmam.

elbette ki klasikler. klasik deyince 1980'ler olsun demiyorum tabii, son 15 yıldan tonla seri var ama mevcut sezona gelene kadar. yani ne bileyim son 1-2 yıl dense hadi gene bir derece ama sezon ne abi. synopsis'ini okuyunca harcadığım vakte üzüldüğüm şeyler dolu.

ha bir de yeni izleyiciden bahsediyoruz, bu yeni izleyici zaten japonların 'japon garipliklerini' en garipseyip tırsacak insan modeli. bu meyiller arttı işte 2008'den beri, moe'sidir tsundere'sidir, lolisidir ensestidir, gözün kapalı sezon torbasından isim çeksen ya bir acayiplik ya da high school haremli oğlan macerası çıkacak büyük ihtimalle.

onun yerine gidersin banko iyi serileri önerirsin bu binyılın içinden, izle izle bitmez zaten düzinelerce var geçen binyıla gitmeye gerek bırakmadan.

ha bu olay sadece anime için değil, ben film veya dizi de önerecek olsam birine, illa gıcır, yepisyeni olsun arayışında olmam asla. imdb top 250 çerçöp doldu 2000 sonrası marvel filmleriyle.
Sosyal ağlarda paylaş

sezon ne olm?

izlersin 9 bölüm sonra dünyaya uzaylılar saldırır, kendini süperkahraman olarak gören model vardı mesela noldu o? tırıs.

hem sonra sırf devam ediyor diye sinemaya giren film tavsiye etmek gibi bir şey bu yahu. ya da yönetmeni ölmemiş falan. ben anlamadım yani.

bitsin, bi gör sonunu, puanla, tavsiye et.
Sosyal ağlarda paylaş

Ben önerecek olursam fmab öneriyorum.

Bölüm sayısı ideal. Ne fazla gözde büyür, ne de az tadı damakta kalmaz.

Kendi başına başlayıp bitiyor. Konseptini yeni başlayan birisi hemen benimseyebiliyor. Hikaye sıkıcıda ilerlemiyor. Bir şeyler keşvediliyor. Giriş gelişme sonuç diyip bitirmemişler. Gelişme kısmı değişerek şekilleniyor.

fmab spoiler

niyeyse şu sahne aklımdan çıkmaz :D
http://www.youtube.com/watch?v=GAcVl2F3J_Y

Sosyal ağlarda paylaş

Densiz said:

Ben önerecek olursam fmab öneriyorum.

Bölüm sayısı ideal. Ne fazla gözde büyür, ne de az tadı damakta kalmaz.

Kendi başına başlayıp bitiyor. Konseptini yeni başlayan birisi hemen benimseyebiliyor. Hikaye sıkıcıda ilerlemiyor. Bir şeyler keşvediliyor. Giriş gelişme sonuç diyip bitirmemişler. Gelişme kısmı değişerek şekilleniyor.

fmab spoiler

niyeyse şu sahne aklımdan çıkmaz :D
http://www.youtube.com/watch?v=GAcVl2F3J_Y

benim gözümde mustangin o sahnesi tartışmasız fmab'ın en iyi sahnesiydi ya :)
Sosyal ağlarda paylaş

Bende klasik taraftarıyım hatta remakeleri güzelleştirilmiş dvd çekimleri falan güzel olur.
Cowboy Bebop, Berserk, Trigun, Black Lagoon, Black cat, Get backers, Gunxsword, Gun Grave... Epey uzun liste.
Ama birazda karşıdaki adam ne sever ne sevmez. Mesela KOR'un çizimleri ne kadar eskide olsa ne kadar başlarda göze de batsa konuya o kadar kaptırıyorsun ki kendini bir iki bölümden sonra hiç batmıyor.
Spordan hoşlanıyorsa slamdunk tsubasa yada ippo mesela iyi gaza getirir diyip başlatılabilir.
Sosyal ağlarda paylaş

ikisinin yeri ayrı. ben hiç böyle bir oturup 1 sezon bitireyim diyen insanlardan olamadım o yüzden dönemdeki animeleri takip etmek daha çok hoşuma gidiyor. oturuyorsun bakıyorsun ne çıkmış diye takip ettigin bir anime çıkmış mesela indirip izliyorsun sonra yorumlarına bakıyorsun falan ertesi gün başka bir anime için yapıyorsun böylesi güzel. ama dersin 20-40 dk benim dişimin kavuguna yetmez o zaman mecbur eskileri komple indirip yardıracan. he bir de animelerdeki göndermeleri anlamak için bazı kült serileri izlemek gerek.
Sosyal ağlarda paylaş

• 2 hafta sonra ...
çok fazla anime izlemişliğim yok (hatta pati'deki japonlara kıyasla hiç izlemedim denebilir) ama sanki yeni başlayan insana klasik önermemek hipster'lık gibi geliyor bana.

yani yeni başlayan insana "death note izle" deyince, rock/metal tavsiyesi isteyen insana nothing else matters önermiş olunuyor gibi bir endişe seziyorum.

şöyle bir durum olabilir: örneğin bir insan gider death note'tan önce on bin tane anime izler, sonra death note izlerken her şeyi pat pat tahmin eder. trope'lardır konunun gidişidir vs sayesinde. ya da seriyi yıllar sonra tekrar izleyince "heh güzelmiş. de yani çok da coşmaya gerek yok sanki" moduna girebilir. ama işte anime MEGA DERİN bir mevzu olduğu için bu hipster'lığa da saygı duyarım şahsen. rock metal şu bu konusunda ben dahil az çok dinlemiş herkes de böyle sonuçta. (ondan anladığım için onunla kıyaslamaya çalışıyorum)

bir de bu dediğim "death note ne ıy kıro" şeyiyle de çok karşılaşmadım aslında. "ilk kez anime izliycem, ne izliyim? ^_^" başlıklarında herkes önerir mesela. hatta "death note'u sonra izlesin şimdi izlerse öbürlerini beğenmez" diyenler de çıkıyor. sanırım bu dediklerim bu başlığa has bir durum gibi oldu.

aman ne diyorum her paragraf bir öncekiyle tartışıyor, fikirsiz kaldım resmen mal gibi. bu duruma karşı bir anime tavsiyesi olan var mı sfdss
Sosyal ağlarda paylaş

Aynı tarzı beğenmek zorundasın diye birşey yok :) Death note da ayık kalamadım ben ya sürekli uyuyordum, aksiyonu az olan animeler bana gitmiyor :P

Her hafta tek bölüm izlemeyide sevmediğimden genelde sezonu bitirmişlerden seçiyorum. Klasik ya da bölüm sayısı aşmış olan animeleri seversem tadından yenmiyor. Çok abartı vaktim olmadığından beni epey oyalıyor. Bölüm sayısı aşmışlardan naturo,fairy tail, bleach felan izledim gerçi, 1i zaten bitti , diğer 2 sini günceli yakaladım ara verdim biriktiriyorum.

Milattan önce kalmış güzel animeleri grafiklerden ötürü izleyemiyorum, aynı oyunları pek oynayamadığım gibi. Görsel şölen olan animelerin plot larıda iyiyse süper oluyor :)
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...