Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Ekonomi Tıkırında - Kriz Var, Kriz Var Bunalım Var...

fedaykin

Öne çıkan mesajlar

Ekonomi tıkırında
Ekonomi tıkırında
Kriz var, kriz var bunalım var
Ekonomi tıkırında

Bugünler sık sık söyleyip durduğum bir şarkı ne yazık ki bu. Şu an sadece sıkıldığımdan dolayı içimi dökmeye açıyorum bu konuyu. Sağıma bakıyorum sorun, soluma bakıyorum sorun. Komşu sanayi sitesi olan Mermercilerde nerede ise çalışan firma kalmamış durumda. Çalıştığımız dökümcülerin çoğunun bulunduğu Hasköy sanayi sitesinde son bir ayda elliden fazla dükkan kapandı. Bize fason çalışan adamlar her gün beni arayarak ağlıyorlar abi ne olur iş ver diye ama bizde adam çıkarttık sonunda. Geçen hafta fuarda konuştuğum bir bütün firmalarda aynı durumda, işçi çıkartmadık diyen bir tek firma olmadı.

Ekonomi tıkırında
Ekonomi tıkırında
Ekonomi tıkırında

Resmen zil takıp oynamak için uygun bir ortam oluşmuş durumda. İşin daha da kötüsü bu senenin sonuna kadar bir düzelme olmasını hiç kimse beklemiyor.

Gelecek hafta bir grup işçiyi yıllık izne çıkartacağız ama nereye kadar.

Ekonomi tıkırında
Ekonomi tıkırında
Ekonomi tıkırında

Geçen sene Belçika’dan tezgah aldığımız firma şu an kapanmış durumda, bir sorun çıksa kiminle konuşacağımız belli değil. Uçları aldığımız firma haftanın sadece 3 günü çalışıyor. CBN taşları aldığımız firma ise 4 gün.

Bakalım herhalde bizde haftada 3 gün çalışmaya geçeceğiz bir kaç hafta sonra.

Ekonomi tıkırında
Ekonomi tıkırında
Ekonomi tıkırında
Sosyal ağlarda paylaş

Yalnız değilsiniz. Metal işleme işiyle uğraşan akrabalarımın da durumu çok çok kötü şu an. Fabrikalar çalışıyor, mal veriyor ama parayı alamıyorlar, e hammaddeyi de borçla aldıklarından o borcu da ödeyemiyorlar. Kısır döngü tamamen, bakalım ne olacak, ayakta kalan kalacak, çekilen çekilecek.
Sosyal ağlarda paylaş

Annemin calıştığı firma ( türkiyede sayılı alüminyum şirketlerinden biri)
önce kusurlu işçileri çıkardı
yetmedi yüksek düzey yöneticilerin maaşlarını ödememeye başladı
yetmedi ücretsiz izine çıkardı işçilerin %25 ini
yetmedi izine çıkarmadıkları işçilerin %20sini işten çıkardı.
yetmedi TÜM ödemeleri kesti,3 aydır kimse maaş alamıyor.geçen ay 500 TL dağıtıldı,3 aydır alınan ilk para buydu.
tüm ödemeler bitince şirket hatları,otobil sistemi flnda pert oldu.

şirket resmen ölmüş durumda,üretim %55 düştü,yıl sonuna kadar böyle devam edicekmiş.

hayırlısı.
Sosyal ağlarda paylaş

Biz de rot firmalarına fason çalışıyoruz, bir firma para ödeyememekte, diğer bir firma (bursa)kapandı, 3 aydır haber alamıyoruz. İzmir'de bir firma kapanmış. Çalıştığımız ve ayakta kalan firmalar ise siparişleri sezona göre yarı yarıya düşürdü. Üretim düşmüş, herkes şikayetçi. İşçi çıkarma yok şimdilik ama ay içi avans veremeyecek durumdayız. Bugün 5 ytllik parlatma taşını aldırsam mı aldırmasam mı diye düşünür oldum.
Kriz teğet geçecekmiş peh.
Sosyal ağlarda paylaş

TÜİK'in sabunlanmış verilerine göre sanayide kapasite kullanım oranı son beş aydır aşağıdaki şekilde giderek artan bir ivme ile tepe taklak gidiyor.

- Ağustos: - % 3.6
- Eylül: - % 4.3
- Ekim: - % 6.8
- Kasım: - % 13.3
- Aralık: - % 17.6

Daha da kötüsü TİSK'in Ocak beklentisi - % 20

Ekonomi tıkırında
Ekonomi tıkırında
Ekonomi tıkırında
Sosyal ağlarda paylaş

2001 krizini fırlatılan anayasaya bağlayıp sezere demedik laf bırakmayanları bu kriz döneminde hükümete yüklenmelerini bekliyoruz.zamanında sokaklarda yürüyorlardı ecevite yazar kasa fırlatıyorlardı.başbakanım açımmmmmmm diye.hadi bakalım akpye yapın muhalefetinizi görelim.

kısaca ekonomi tıkırında.29 martta yüzde 47 den fazla alacak hayırlısıyla :) benim milletim inadına oy verir akpsine.fakat iyi oluyor diyorum.önlem almayan hükümete oy yağdıran bu millete müstahak.
Sosyal ağlarda paylaş

odiflame said:
2001 krizini fırlatılan anayasaya bağlayıp sezere demedik laf bırakmayanları bu kriz döneminde hükümete yüklenmelerini bekliyoruz.zamanında sokaklarda yürüyorlardı ecevite yazar kasa fırlatıyorlardı.başbakanım açımmmmmmm diye.hadi bakalım akpye yapın muhalefetinizi görelim.

işin komik yanı da o zaten.

Şu meşhuuuuuur 2001 krizindeki verileri al, şimdiki verilerin yanına koy karşılaştır. en az 10 katı beter bir durum var.

ama halen "ohooo 2001 krizi çok kötüydü, çok pisti, iğrençti, kakaydı" diyen adamlar, tutup da günümüzü hiç eleştirmiyor.

demek ki 2001 krizini eleştirmelerin arkasında bir artniyet var diye düşünüyor insan.

ya da akp basını ele geçirdiği için ve seçim hediyeleriyle halkın gözünü boyadığı için herkes sus pus vaziyette.

hani halen "oo bu liberal kapitalist serbest ekonominin güzelliği, sen başarısızsan sistem ne yapsın" diye savunanlar var, o ayrı.

ama nereye baksam, birisinin fabrikası kapanıyor, birisi işten çıkartılıyor, birisinin maaşı ödenmiyor felan.

Halen "kriz bize teğet geçti" deniyor.
Sosyal ağlarda paylaş

eheh krizde bile ideolojik gözlükler takılmış, "kemalist kriz iyiydi, akpci kriz felaket" diye bi söylem tutturmayı da muhalefet etmek sanmış bazı arkadaşlarımız. bi oturun düşünün, bi kafanızı kaşıyın.

2001deki global bir kriz değildi. bizim kendi mali yapımız çökmüştü, bunda 28 şubat süreciyle beraber hortumlanan bankalar, bir türlü istikrarlı bir politika oturtamayan hükumetlerin ve merkez bankasının payı tabii ki çok büyük. tabi olay anayasa fırlatılması falan değil, ciddi bir kurumsal çöküş yaşandı. ve belki de iyi oldu.

21 şubat 2001de faizler bir gecede %7500 olmuş, imkb bi günde %18 düşmüş..hala "abartılacak bişey yoktu" falan diyosunuz.

o günün rakamlarıyla bugünün rakamlarını kıyaslarken, ülke ekonomisinin ne kadar büyüdüğünü, mesela dış ticaret hacminin 2001dekine oranla kaç kat arttığını falan da hesaba katmanızı öneriyorum.

bugünkü krize gelindiğindeyse, bunlar daha iyi günlerimiz. dünyanın en büyük ekonomileri batışta, hızla herşey devletleştiriliyor, ekonomiler daraltılıyor ve talep azalıyor. bu durumda yürütülecek strateji 2009-2010 yıllarında özellikle önem kazanacak. bu iki yılı çok ciddi bir kitlenme-bir devalüasyon falan yaşamadan atlatabilirsek 2001deki günleri tekrar yaşamama ihtimalimiz mevcut.

yani teğet meğet yok, ama 2001deki çökmüş mali yapıya nazaran bugün biraz daha sağlam durabiliyoruz. bu da kriz sonrası uygulanan IMF politikalarının ve sağlamlaştırılan bankacılık sisteminin bir getirisi. yani pembe tablo çizmek değil amacım, ama o krizi yaşamasaydık bugün daha da ciddi sonuçlar görüyo olabilirdik. yoksa bütün global ekonomileri vuran kriz elbette bizi de çok ağır vurucak, işsizlik artacak, fabrikalar kapanıcak, üretim azalacak, ekonomi küçülecek. ağzımızla kuş tutsak bile bu böyle, her ülkede yaşanacak bu. yani burada kuru kuru muhalefet etmek yerine politika geliştirmek, ekonomik sorunlara ve krize çözümler önermek sanki daha mantıklı olur gibime geliyo.

yoksa kahrolsun akp, ananı al git tayyip falan filan eğleniriz, problem yok.
Sosyal ağlarda paylaş

kriz varsa harcamalarınızı kısın,

kriz beklentisi olduğunda yıl sonu karlarınızı sermayeye katsaydınız, daha az yeseydiniz, daha az içseydiniz.

[teknikbilgi]

kapitalist sistemlerde business cyclelar izlenir.
abd açık açık diyor ki "kardeşim bu sistem yaklaşık 7 yılda bir resesyona giriyor, napalım yapacak bir şey yok."
madem sistem böyle ona göre tedbir alın.

1973 ve 1979-80 abd petrol krizi (bizi pek ilgilendirmedi gerçi bu. zaten açtık)
1987 dünya çapında borsa krizi oldu,
1994te global kriz vardı,
2001de de abd krize girdi (sir'ün dediği gibi sadece bizde değildi kriz. ancak bizim o günkü sistemimiz bugüne göre çok daha dandik olduğundan acısını çok çektik)
2008de resesyon zaten bekleniyordu.
ama ayı bankalar kudurdular mortgage krizini de patlatmayı başardılar, üstüne tuz biber oldu.
kriz sana bana özel değil.
kriz herkesin krizi.
eğer ki sistem değişikliğine gidilmezse 2015te de kriz var uyarayım.

[/teknikbilgi]

para varken devlet bize karışma, devlet vergileri indir,
paralar suyunu çekince sosyal devlet nerede. oldu.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...