Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Hamsiköy Sütlacı


Bone

Öne çıkan mesajlar

"Hakiki" Hamsiköy Sütlacıyla kıyasıyla ne kadar farkediyor bilmiyorum, ama evde sütlaç için çok güzel bir tarif:

- 1 litre çiğ inek sütü (Çiğ olmasa da olur)
- 60 gram pirinç (Kırık pirinç de kullanabilirsiniz)
- 70 gram şeker (35 gr kullandım)
- Yarım çay kaşığı tuz

- Pirinci yıkayın.
- Sütü, pirinci, tuzu bir tencereye koyun.
- Ocağın altını açın, kaynayana kadar karıştırın.
- Süt kaynayınca ocağın altını kısın ve 30 dakika boyunca pişirmeye devam edin.
- Ocağın altını açın, şekeri ekleyin, kaynayana kadar karıştırın.
- Süt kaynayınca ocağın altını kısın ve 30 dakika boyunca pişirmeye devam edin.
- Ocağı tamamen kapatın, sütlacı toprak güveç kaselerine bölüştürün.
- 250 derece önceden ısıtılmış fırına kaseleri koyun ve 15 dakika pişirin.
- Ilık veya soğuk servis edin.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

9 dakika önce, reyou dedi ki:

baslik: Hamsiköy Sütlacı

icerik: Hamsiköy Sütlacıyla kıyasıyla ne kadar farkediyor bilmiyorum

 

kardeşim, direk Hamsiköy'de yediğinizle ne kadar farkediyor bilmiyorum diyorum. Hamsiköy'e özel süt, özel fındık kullanıyorlarmış. tadı elbet daha güzel olur. saçmalama otur evde pişir ye.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

20 dakika önce, Bone dedi ki:

 

kardeşim, direk Hamsiköy'de yediğinizle ne kadar farkediyor bilmiyorum diyorum. Hamsiköy'e özel süt, özel fındık kullanıyorlarmış. tadı elbet daha güzel olur. saçmalama otur evde pişir ye.

pirinc ?

seker ?

2/10 would not get diabetics. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici

2 hafta önce tek başıma ilk defa fırın sütlaç yaptım. Hamsiköy olanda da yumurta oluyor hatta fırına atıldığı zaman üstü güzelce kızarıyor diye hatırlıyorum, sanırım o açıdan fark var.

Bunun dışında geçen gün Vedat Milor'un "Baklava vs Sütlaç" videosunu izledim. Aslında sütlaç bizim dışımızda dünya mutfağında benzer alternatiflerle yer alıyor. Bahsedilen meşhur Fransız ve İspanyol versiyonlarını bulamadım ama aklıma direkt Amerika'daki rice pudding geldi.

Rice pudding tariflerine bakıp en basitlerinden birini buldum. Fırına atma kısmı hariç aşağı yukarı buna benziyor. Farklı olarak ne kadar akışkan olması istendiğine göre servis etmeden önce biraz sütle sulandırıyorlar. Bunun dışında rice pudding'in çikolatadan meşhur kuru üzümlüsüne kadar farklı versiyonları var. Mesela Lübnan mutfağında kayısı kurusu ve antep fıstığı koyarak servis ediyorlarmış. Neyse gereksiz bilgilere devam etmeyeyim ama sütlaca düştüğüm şu günlerde güzel bir tesadüf oldu ☺️

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Tarifte sikinti var. Genelde cok az pirinc (normalde ben bir tatli kasigi pirinc kullaniyorum) konularak, sutlacin kivamini yakalamasi icin nisasta veya pirinc unu kullanilir. Tarif 60gr pirinc kullanarak kivam saglamaya calisiyor. Yaparken kastirir, 2 saat kivam tutmasini beklersiniz.

250 derece firinda 15dk pisirmeyle ustu tamamen komur olur. Zaten guvec kaplari direk firina konmaz. Once derin tepsinin icerisine konur ve tepsinin ici su doldurulur.

Ben az pirincli seviyorum, cok pirincli anne sutlacina benziyor.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

8 saat önce, Gallant dedi ki:

Tarifte sikinti var. Genelde cok az pirinc (normalde ben bir tatli kasigi pirinc kullaniyorum) konularak, sutlacin kivamini yakalamasi icin nisasta veya pirinc unu kullanilir. Tarif 60gr pirinc kullanarak kivam saglamaya calisiyor. Yaparken kastirir, 2 saat kivam tutmasini beklersiniz.

 

tarifte sıkıntı yok. "Hamsiköy" Sütlacı tarifi bu şekilde. kıvam almak için nişaşta, pirinç unu, yumurta vs kullandığında standart sütlaç tarifine geçiyor.

evde 3 kere yaptım valla. ne kıvam tutmasını 2 saat bekliyorsun, ne yaparken kastırıyor, ne de 15 dk pişirmeyle üstü tamamen kömür oluyor. yukarıdaki tarifteki dakikalar tam yerinde.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

tarifi yapmadim ama ben yumurta sarisi katmayi seviyorum bence kivami ve rengine katkisi guzel oluyor.

sutlaci da cok seviyorum , sutlac muhallebi kazandibi puding supangle ne varsa gomerim

kazandibi yapmak cok zor fantastik gibi geliyor ama aslinda muhallebi yapip duz tepsiye dokup ocakta alttan isi veriyorsun sonra yuvarliyorsun, gayet kolay.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...