Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

The Lordling of the Rings (2022) - Amazon


sanssizsansli

Öne çıkan mesajlar

  • Genel Yönetici

Araştırdım biraz (Google ama araştırdığım deyince daha karizma duruyor). İki farklı grup sahipmiş Tolkien'in eserlerine: Tolkien Estate (aile işte) ve Middle-earth Enterprises (tüzel kişilik). Bunlar farklı farklı parçalara sahipmiş.

Tolkien ölmeden önce çocuklarının ödeyeceği miras vergisi çıksın diye The Hobbit'in ve The Lord of the Rings'in film (dizi bundan sayılmıyor, burası anladığınız gibi önemli), sahne ve merchandise (oyunlar da bunlardan sayılıyor ya da sayılmıyor, aşağıda bahsettim.) haklarını satmış; Middle-earth Enterprises bundan çıkmış.

Dizi hakları ise ailedeymiş. Aile de Amazon'a kök söktürmüş işte. Dizi için de sadece 50 saatlik hak vermişler, çok kısıtlı haklar ayrıca. Silmarillion'u filan vermemişler.

Merchanside olayına gelince çok davası var bunun eski IP'ler için. Bir tarafta sadece fiziksel şeyler merchandise sayılır deniyor (oyuncak, figür, board game vb.) bir tarafta oyunlar gibi dijital şeyler de dahildir deniyor. Ama LotR için mahkemede anlaşma yapıldığı için oyun hakları Middle-earth Enterprises'ı satın alan Embracer'da. Hala Eidos Montreal LotR oyunu yapabilir günün birinde yani ?

Ama dizi hakları Middle-earth Enterprises'da olmadığı için Amazon bunları alsa da dizisine pek yaramazdı. Oyun vb. de istemiyor belli ki, Amazon'un oyunları pek başarılı olmadı zaten.

PS. Beni en rahatsız edenlerden biri de Elrond'un Galadriel ile konuşmaları oldu. Sanki Galadriel kendisine bakmayınca kızıyla evlenmiş gibi...

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

İlginç bir başka durum da Kanada’da eser haklarının yazar öldükten 50 yıl sonra kalkması. Tolkien 1973 yılında öldü, yani 2024 başından itibaren eserleri üzerindeki telif hakları Kanada’da kalkacak. O tarihten itibaren Kanada üzerinden bir şeyler yapılırsa şaşırmam.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Galadriel disrespect hoşuma gitmedi benim de dizide. Sanki sıradan elfmiş gibi davranıyor herkes ona. Gerge'de demiş zaten karakterin ismi Galadriel değil de random bi elf olsaydı rahatsız etmeyecekti.

Dizi yine de iyi bence. Prodüksiyon yürümüş. İstedikleri kadar zenci koysunlar bana fark etmiyo. Cüceler filan iyiydi gayet. Bi Celebrimboru beğenmedim. Elrond'da Oblivion npc sine benziyor sdf.

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici
12 dakika önce, Komutan dedi ki:

İlginç bir başka durum da Kanada’da eser haklarının yazar öldükten 50 yıl sonra kalkması. Tolkien 1973 yılında öldü, yani 2024 başından itibaren eserleri üzerindeki telif hakları Kanada’da kalkacak. O tarihten itibaren Kanada üzerinden bir şeyler yapılırsa şaşırmam.

Çalışmıyor o. Bern Sözleşmesi var. Eserin yazıldığı ülkenin kuralları geçerli. UK kuralları yani hala, Kanada artık telif yok diyemez.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

26 dakika önce, GERGE dedi ki:

Çalışmıyor o. Bern Sözleşmesi var. Eserin yazıldığı ülkenin kuralları geçerli. UK kuralları yani hala, Kanada artık telif yok diyemez.

Ama mesela ilk defa İngiltere’de yayınlanan Winnie the Pooh Kanada’da 2007’de kamu malı olmuş, İngiltere’de 2026’da olacakmış.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ikinciyi demin izledim, gene üzmedi ama uçurmuyor da.

Spoiler

bir yandan “kadim zamanlarda eskiler neler yapmış peh peh” fantezi trope’unun “now is the future, old man” diye tersine çevrildiği bir dönemi izlemek keyiflendirdi hani. “öyle bir ocak bir daha asla yapılamaz, sırları tarihin sayfalarında kayboldu” yerine “bir ocak yapıcaz ki aklın durur” sohbetini görmek heyecanlandırdı.

şikayetçi olacağım bir aktör görmedim henüz ama keşke piri diyebileceğim birileri olsa. lore kısmını bilmiyorum ama ‘multiculturalism’ hariç iğreti duran birşey yok benim için hala. 

Sam tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

5 saat önce, GERGE dedi ki:

Dizi hakları ise ailedeymiş.

Anladigim kadari ile tum dizi haklari ailede (hobbit, lotr, silmarion etc..)

su an satin alinanlar, 

1. embrace tarafindan hobbit ve lotr'nin film + oyun + merchandise haklari

2. amazon tarafindan 50 kusur maddelik appendix haklari (sadece dizi). Yine anladigim kadari ile bu appendix'ler 2. cag'da gecen olan olaylari kullanma hakki + aradaki bosluklari doldurma hakki veriyor. Yine de buyuk kisitlari var, mesela Galadriel'in abisi Finrod'un adini bile soyleyemisler dizide.

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

On 02.09.2022 at 15:43, Norak dedi ki:

Hobbitler cok iyi olmus, cuceler de fena degil, galadrieli pek tutmadim yapmacik hani elftir soguktur desen oteki elflerde oyle bisi yok, intro dandik olmus ne anlatmaya calisiyorsa bisi anlasilmiyor ehe. birde en ufak sauron/orc kiprasmasina mordor muzigi giriyore her seferinde siritmis biraz.

Suna cok guldum ya helal. Cidden sigil i cikiyor basiyorlar Mordoru sfds.

On 01.09.2022 at 23:56, Xenocide dedi ki:

Ben baya beğendim şahsen. Trailerlardaki o aşırı glowlar dizide yoktu. Sanki elestirileri duymuslar da "glowlari kaldirin oyle export alin hadi bakim" demiş jeff reyis fjdmsk 

Bu gunleri de gorduk cok sukur.

 

 

Bu da guldurdu.

Ilk bolumu daha yeni izleyebildim. Ya Gerge hakli Galadriel/Lore konusunda da ben cok takilmak istemiyorum ona. Gorsel olarak beni tatmin etti. Tamam Middle Earth gibi hissettirmedi tam; ama bir Wheel of Time yavanligi yok - ha ama dediginiz gibi Elfler cok elf degil gibi. Mesela PJ filmlerinde Haldirinden tut Loriendeki elflerde cok ayri mistik bir hava/aura vardi burada goremiyoruz onu cok net. Kulaklarin fazla dikkat cekmesinden mi bilmiyorum; boyle Xena/Hercules deki humanoidler havasini verdi olurdu ya hani boyle.

Dizi olmasi bircok sapma/filler getirecek bunlardan kacis yok. Lore konusunda elleri de kisitli olabilir dediginiz gibi onu da bilmiyorum. Yeter ki toplama baktigimizda yillar sonra tekrar izleyebilecek birsey olsun, arada epik sahneleri olsun, kendi icinde en azindan butunluk versin ve kaygilara gore saptirmasinlar diziyi neyse o cekilsin. Renk tonu olarak PJ filmleri enfesti oyle birseyi zaten beklemiyordum ama sanirim asiri dusurmusum beklentiyi.

Elf muzikleri HOMM 4'u cok animsatti bu arada direk aklima geldi bilmiyorum. Fena degildi muzikler oyle epik seyler yoktu tabi de arkada fena gitmiyor.

2'den sonra tekrar yazarim ama yine de HBO cekseydi keske sunu diye dusunmuyor degilim. SJW konusunda da zenci elf siritiyor malesef, belki screen time dan olabilir, neden boyle birseyi yadirgadim bilmiyorum ama siritti bana. Yanlis bir dusunce belki.

Sotto tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Galadriel karakterini epey bir sevdiğim için çok heyecanlıydım bu dizi hakkında, ilk iki bölümü de keyifle izledim aslında ama bazı unsurlar dizinin çıtasını epey bir düşürmüş.

Karakterlere boyut kazandıramamışlar, neredeyse hiçbirisinin doğru düzgün background'ı veya motive'i yok. 8 bölümün ikisinde kurabildikleri neredeyse tüm karakterlerin birer tane filan karakter özelliği olduğu bir noktadayız, bu da böyle bir tip işte diyip geçmiş gibi yazarlar. İlerledikçe değişir dicem ama bu konuda pek umutlu değilim.

Dizinin temposu bir tuhaf, rastgele karakterler arası dolaşıp duruyor gibiyiz, belli bir mantık çerçevesinde ilerlemekten ziyade biraz da şunu gösterelim diyorlar sanki. Bu henüz hikayeyi kurdukları için düzelecektir ama Nori tarafını izlemek filan baya akıştan kopartıyor şu haliyle insanı.

Bunun yanında birisi daha demiş, jeneriğin olayını anlayamadım, güzel duruyor diye yapmışlar heralde.

Yine bir başkasının da bahsettiği, sıklıkla yaşanan ufak tefek mantık hataları aceleye gelmişlik hissi veriyor.

Nihayetinde, ileride yayınlanacak bölümlerde daha iyiye gideceğini düşünüyorum dizinin ama başlangıcı bence bir başarı değil.

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Abi daha 2 bölüm oldu ne ara background kazandıracaklar karaktere

Tamam Kitaplara göre mesela Galadriel daha yüce bir varlık gibi, burada biraz normal insan olmuş ama e dizi çekiyosun birşeyler olacak mecburen, gençliğini falan anlatıyosun bir anlamda. Yine de eleştirilebilir anlıyorum ama dizi izlenir seviyede, lotr a bir ihanet gibi düşünmemek lazım en azından sw nin başlına gelenler gelmedi.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

4 saat önce, Marl0_on dedi ki:

Dizinin temposu bir tuhaf, rastgele karakterler arası dolaşıp duruyor gibiyiz,

 

O kadar bekledim bir ara izlerken dikkati toplayamadım. OF hadi bu sahne geçsin ne olacaksa olsun düşüncesi geliyor. Got ta aynısı olmamıştı.  House of Dragon da da benzer hissiyat oluştu. Süregelen canlılığı , merak hissini oluşturmadı izlerken. İnşallah ileri ki bölümler de temposu düzelir

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ya Galadriel konusunda elbette bir noktada epikliginden taviz vermek zorundasin, katiliyorum. Saatler boyu surecek dizi yapiyorsan LOTR veya kitap Galadriel gibi olmasi imkansiz bu isin; Tom Bombadilde de ayni seyleri soyledim onceden; ozel ve “insanustu” ama insanlarin oynadiklari karakterleri uzun soluklu dizide veya filmde belli skala oturtmak zor. Sauron u insan oynasin CGI yerine ayni hissiyat olusacak muhtemelen ki burada hikaye Galadriel uzerinden donuyor; bu sefer de abartili bir karakter izleyeceksin bolumler boyu. Yani zor dengesi bu isin ki gencligini cocuklugunu goruyorsun. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Relatively speaking abi. Cocukluguyla acmadi mi. Third Age de 8k yasinda diye geciyor sanki Tolkien Wiki de 3k cikarsak 5 bin yasinda filan.

Dedigim gibi isin zorlugu bence yastan farkli ama. Tum epik karakterler icin gecerli bu. Ha Gandalf nasil oldu diyeceksin - Gandalfi cok dar bir zaman icerisinde tanidik mesela. Gecmisini gelecegini gormedik. 
 

Benim argumanim diziyi uzerine cektigin karakterin her saniye epik olamayacak olmasi uzerine - hele ki en buyulu karakterden biriyse. Zor is yani. PJ filminde acayip bir aura verebiliyorsun 10dk lik screentime da.

su hayatta sevdigim settingler sayili zaten ben de cok isterim daha epik olsun dark olsun o olsun bu olsun da; politika gibi iste, guc bende degil beklentilerimizi farklilastiriyoruz. 
isi skalaya vuracak olursam eger simdilik SW-Disney / Amazon-WoT kadar kotu gormedim, bakalim.

Sotto tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...