Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Drone / multicopter hobicileri

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:

Cok feci drone alasim var. dji mavic air dusunuyorum.

amac yok aslinda. Boyle gezdigim yerlerde guzel fotolar, videolar cekeyim.

su izin olayi kafami karistiriyor. En azindan ege koylarinda filan cekmek icin de izin lazim mi? Mesela yelkenli ile ciktin yazin. O koylarda cekebilir misin izinsiz?

sonucta pahali. Guzel geliyor ama acaba pisman olr muyum? 

Mesaj tarihi:

grama göre değişiyor o. 500gr üzerindeyse kayıt yaptırıyorsun. TR'de durum inanılmaz saçma boyutta. 500gr olduğu için kayıt yaptıramıyorsun, yaptıramadığın için de kırmızı bölgelerde uçuramıyorsun ki her yer kırmızı bölge ? 

spacer.png

Mesaj tarihi:

Kırmızı bölgelerde uçuş yapacaksan kayıt ve izin gerekli. Kayıt ve izin alman için 500gram üstü drone kullanman gerekli. 500 gram altı kullanıyorsan da yeşil bölgelerde uçur işte sana karışan yok diyor. O bölgelere de SHGM sitesi üzerinden görebiliyorsun. 

Mesaj tarihi:

500gr alti kayit oluyor abi. Gerek yok sadece ama istersen oluyor.

benim sorum daha cok kirmizi bolge olsa dahi koy vs gibi yerlerde ucursam bir sekilde yakalaniliyor mu? 

Ya da mesela gocek civarini biriniz acip koyabilir mi kayit olan varsa? Oyle koy, orman, dah bayir vs

• 6 yıl sonra ...
Mesaj tarihi: (düzenlendi)

Kızım çok ısrar etti bir tane dji Neo aldım yolda geliyor. Sanırım 500gr altında olduğu için kayıt ettirmeme veya uçma izni almama gerek yokmuş. Yine de kayıt ettiririm ben bunu oluyorsa.  (Ama uçma yasağı olan yerler varmış) Yeni baslayan biri için tavsiyeleriniz var mı şunu mutlaka al veya yap diye. 

ahmedinejad tarafından düzenlendi
Mesaj tarihi:

oo hayırlı olsun güle güle kullansın. evet 500gr tr, 250gr eu için kayıt ettirme zorunluluğu var. tr için dji neo'yu kaydettirmeye gerek yok ama kayıt zor bir şey değil 2 dakikalık iş o yüzden yap gitsin. bende başlangıç seviyesi ve profesyonel seviye 2 kayıt var, henüz profesyonel pilotluğu gerektirecek modeller kullanmadım ama olsun dursun kenarda ilerde lazım olur dedim. galiba geçen ay açmışlardı kayıtları o zaman yaptım ben de büyük seviye için olanı.

uçma yasağı olan yerler kısmına bakarsan eğer uçuracak yer bulamazsın gibi bir şey o yüzden çok takılma o kısma. dikkat etmen gereken bir kaç şey oluyor, jammer olabilen askeri bölgeler karakollar yatlar vb gibi alanların yanında dikkatli olmak lazım. bazıları direkt drone'u kontrol altına alıp belirli alana çekiyor bazıları da sinyali kesip stop ettiriyor. pil bitene kadar havada kalıyor sonra da o bölgeye düşüyor. 

bunların dışında genellikle şehirlerde herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor, yeterli uydu sinyali alabildiği için rahatlıkla uçurursun. Neo'nun irtifasını ve menzilini bilmiyorum ama eğer dji controller 2 varsa elinde en kötü 2-3 km uzağa uçurursun rahatlıkla. 

ben istanbulda ortaköyden kadıköye uçurup getirmişliğim var deniz üstünden hiçbir sorun olmadı. ama mesela ortaköy'de köprü viyadüğünün hemen altındaki karakolun oralara uçurdum bir ara direkt sinyal kesildi aha dedim sıçtık ama ani müdahale ile menzilden çıktım geri kalanını drone'un kendi return to home özelliği otomatik olarak devreye girerek kaldırdığım yere geri geldi.

tavisye edebileceğim aslında çok şey var ama muhtemelen profesyonel çekimler falan yapmayacağınız için gerek yok. yoksa freewell'in nd filtrelerini önerirdim doğru pozlamalar için.

ha bir de bendeki dji mini 5 pro. müthiş alet herkese tavsiye ederim eğer drone istiyorsanız.

Mesaj tarihi:

Benim ev Esenboğa iniş kalkış açısının içinde kaldığından komple kırmızı gözüküyor çevrem. 🙂 Bayındır barajı var yakinda musait alan oraya gideriz artık sık sık. Evin çevresinde parklarda falan belki arada ucururum ama alet çok sesli diyorlar rahatsız etmemek lazım milleti. Senin gibi köyde olsam sabah akşam gezdiririm ya fındık bahçelerinde devriye gibi 🙂

Mesaj tarihi: (düzenlendi)

havalar düzelse uçurucam epey ama işte bir sürü işten güçten vakit de ayıramayabilirim 1-2 ay. 

ses çıkarma işi yakın mesafede evet çıkarıyo ama yani şöyle 40-50 metre yukardayken kimse duymuyor bile. maksimum irtifa 120 metre aklında olsun, ayarlardan değiştirebiliyorsun ama regülasyonlarda da 120 metre sınırı koyulmuş o yüzden 120 metrede kalsın maks irtifa. ya bi de zaten akıl karı değil drone'u 120 metreden yukarı çıkarmak falan. hani olacağından değil ama atıyorum 300 metre falan yukarı çıkardın bi planör geçer bir şey geçer hiç görmezsin gidersin motoruna çarptırırsın gg sonra. 120 metre zaten hayli hayli yetiyor nşa'da her yeri net çekebilmek için.

park yerlerinde gönül rahatlığıyla uçurursun hiçbir şey olmaz. havalimanlarının orası sıkıntı çıkarabilir hiç gitme o taraflara. ha bir de elektrik kablolarına dikkat et. neo'da lidar sensör var mı bilmiyorum varsa o nesneleri görüp kendisini durdurabiliyor ama elektrik kablolarını göremeyebiliyor. 

bir de bazı elektrik kablolarının yapısı gereği statik bir enerji yayıyormuş, bu da controller ile drone arasındaki sinyali kesebiliyor, kabloların yanında sinyal kesiliyor uyarısı alırsan sebebi bu. 

mesela bizim köyün etrafı dağlık alanlar olduğu için hem uydu sayısını az görüyor hem de sinyal verimi baya düşüyor. ben burada maks 1.5 km uzağa götürebildim köy civarlarında. ama aşağı ovada veya erbaa taraflarında rahatlıkla uçar 2-3 km. gerçi çok uzaklara uçurmanın da pek bir olayı yok da hani işte ne biliyim bazen insan kaptırıp gidiyor her yeri göreyim diye haha

şey var bir de bu drone olayı çobanların baya işine yarar kullanmayı bilseler. koyun olsun sığır olsun bunların önünde uçuruyosun hayvanlar tersi yöne yöneliyor. oturduğun yerden güdebiliyosun sürüyü lol

sanssizsansli tarafından düzenlendi
Mesaj tarihi:

benim kumanda yok ya. telefondan takılırız şimdilik. çocuk hoverboardla gezerken onu takip etsin, ormanları çekelim falan filan. telefonla menzil daha kısaymış sanırım zorlamam çok fazla. mavi gölün üstünde dolandırırım biraz heyecan olur düşerse göte girer 10k sdgsd

• Yeni Oluştur...