Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Semavi dinlerin sümer mitolojisi olduğu gerçeği

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
uc gundur su topic guncelde, uzuluyorum o yuzden yaziyorum.

bakin hepinizin tahmin ettiginin aksine zeka ve akil ne kadar genis dusunebildiginiz, hafizanizda ne kadar islem cozebildiginiz, Theory of multiple intelligences nezdinde hangisini ne kadar iyi becerebildiginiz degil.

mantik, kendini bilme, ogrenme, duygusal zeka, yaraticilik, problem cozme vs bunlar beyninizde gomulu olan cesitli bolmeler ile biyolojik olarak belirleniyor gibi gorunse de aslinda bunlari temelinden etkileyen simule edemedigimiz temel etken var: merak.

bugun bilgisayarlarimiz siz aksini dusunuyorsunuz ama kopekten kediden daha aptal. kendini suren araba zekasi? sifir. satranc oynayan insani yenen bilgisayar? sifir. cunku merak sifir. neden satranc oynadigini neden araba surdugunu neden compute ettigini bilmiyor.

artificial intelligence yapamamizin sebebi bu https://youtu.be/rHKwIYsPXLg (merak edenler linki)

o yuzden bir isin nasil oldugunu cozmeniz sizi hicbir zaman akilli yapmaz. sizi akilli yapan sey bir seyin neden oldugunu ne kadar efektif cozebildiginizdir. buzdolabinin uzerine balik koydugunuzda kedi de insan da merak eder. insanin meraki atom duzeyine kadar gelisebilmisse de kedinin yedim, doydum, survival ile yetinmek zorunda kalmistir.

nasil sorusunu cevaplayarak insanlar ve kediler baliga ulasirlar. yani, nasil sorusu, guzel insanlar, sadece size fonksiyonun girisi ve cikisini verir. bununla yetindiginiz anda zekaniz, akliniz sinirlanir. ornegimizde insanin akilli olmasinin sebebi neden baligin gozu canli? neden kemigi var? neden kuyrugu genis? sorularinin gelebilmesidir.

inanmak ise bir nasil fonksiyonudur. soru sorabilecek yer olmaz. instruction'i verirler, fonksiyon boyunca neden sorusu topraga gomulur. fonksiyonu anlarsiniz fakat bilgisayardan farkiniz kalmaz. merak duygunuz hic olmadiysa zaten sorun yok, olduysa ama sonucu size tatmin edici gelmisse merak duygunuz yeteri kadar yoktur ve artik bitmistir bu yuzden zeka gelisimi inandiginiz anda durur.

ben bu yaziyi temel olarak atheist arkadaslar icin yazdim

x- biz niye variz abi?
a- epistemik ve objektif olarak bakarsak abi canlilar su tarihten sonra soyle gelismisler
x- ondan onceki canlilar neden varmis?
a- belirli zamandan once canli yok primitive canlilar kosullar olusunca ortaya cikmaya baslamis
x- peki kosullari simule edebiliyor muyuz, yapsak?
a- abi cok yaklastik kopyalayabiliyoruz ama henuz yapamadik. ben simule edebilecegimize inaniyorum

bu noktada akil bir sonuca sabitlenmis ve merak sonlanmistir arkadaslar daha fazla ustelemeniz bir yere vardirmaz.

ayni sekilde bigbang'ten once bir sey olduguna inanmiyorum. allah yok cunku ben evrenin genisleyen ve daralip patlayan bir sonsuz yapi olduguna inaniyorum.

burada inaniyorum yerine, inanmiyorum, dusunuyorum, ongoruyorum kullanip yine ayni fonksyonu ima etmeniz bir seyi degistirmiyor. sonucta zihniniz daha fazla neden sorusuna yer veremiyor.

bir dine mensup arakdaslarin durumu daha fena o yuzden anlasamayiz herhalde. onlar neden sorusundan olumune kacarak sadace fonksiyonu dalliyorlar ki buradan da bir onceki postumun 6. maddesine donuyoruz.
Mesaj tarihi:
Marty said:

allahin varligini kuranda yazanlarla kanitlamaya calisanlardan, adem havva, nuh muhabbetlerinden sonra agnostik'in yazdiklarini okumak colde vahaya ulasmak gibi hissettiriyo

bi de gerekli yerde kadinlari dovebilirsinci var.

aklim almiyor ya yil 2016, elinin altinda internet var her bilgiye ulasabiliyosun. insan haklari, hukuk, esitlik bu kavramlar yeni cikmis kavramlar da degil, gozunun onunde hepsi.
hele paticikte zaman geciren biri olduguna gore; bu kavramlarin daha duzgunce yururlukte oldugu medeni ulkeleri de gorebilen biri oldugunu varsayiyorum. nasil oluyor anlamiyorum gercekten.

dini falan gectim ya, neye inanmak isterse inanir insan, kimseye de kanitlamak zorunda da degil gidip milleti ikna etmek gibi bi derdi yoksa da, kadin dovmeyi nasil normal gorebilir bi insan. gercekten almiyor kafam.

paticike yazmasi kafami karistiriyor. yazmasa, boyle insanlar var tabi, hem de bir suru var. magarada yasar gibi yasiyolar diyip gecicem.

elinin altında internet olmasıyla ne alakası var bunun :D

insanlar bir şeylere inanma ihtiyacı duyuyor. bireysel düşünmek yerine grup insanı olmayı tercih ediyor. daha kolay, daha az uğraştırıcı ve başkaların fikirlerini kendin fikrinmiş gibi savunabiliyorsun.

paticikte de aynı şeyi görebilirsin, buradaki üyeler de normal insan sonuçta.

kendini galatasaraylı, ateist, vegan, komünist vs olarak tanımlamak ve bunları bir din desteklermişçesine savunmak.

A+ gibi akımların İslamiyet'ten bir farkı yok pek.
Mesaj tarihi:
Esh said:

BonePART said:

bu arada dinin en güzel cevap verdiği soru bence evrenin varoluşu
her ne kadar bilim zamanda evrenle beraber ortaya cıktıgından big bangden öncesi yoktur desede kimi zaman ordada net bi cevap yok

Big bangin otesini arastiriyolar ya olm artik. Big bang bir fact amk. Dunyanin yuvarlak olmasi gibi bisi.

Event horizonin otesini teorik olarak aciklamaya kasiyolar zaten. Singularity i bilmenin imkani yok ki

Big Bang bir "fact" derken?

Big Bang bir varsayım. Yapılan gözlemleri açıklamak için kullanılan bir teori. Teoriyi belli bir yere kadar hesaplarla destekleyebiliyorsun da, direk olarak "Big Bang olduğunu" kanıtlamak mümkün değil.

alternative teoriler de var, Projection Universe düşünceleri gibi.

başka örnekler için:

http://listverse.com/2015/12/27/10-alternatives-to-the-conventional-big-bang-theory/
http://www.space.com/24781-big-bang-theory-alternatives-infographic.html
http://phys.org/news/2015-02-big-quantum-equation-universe.html
http://discovermagazine.com/2008/apr/25-3-theories-that-might-blow-up-the-big-bang
https://www.quora.com/Are-there-any-alternatives-to-the-Big-Bang-theory
Mesaj tarihi:
internet insanların birşeylere inanma ihtiyacı duymasını neden engelleyemiyor diye şaşırıyoruz işte. yanardağ patlayınca açıklayamadığı için yüce kudrete bağlayan adamdan olabildiğince uzaktayız teknoloji olarak ama insanlar hala cennetten kovulduğumuza falan inanıyor.
Mesaj tarihi:
evrim konusuna da değinmek gerekir aslında
yaratılışı destekleyecek bilimsel hiçbir veri yokken genetik moleküler biyoloji vb evrim konusuyla tamamıyla tutarlı ve bilim dünyasında tartışılan bişey de değil
Mesaj tarihi:
Laurelin said:

bombilo said:

aktiftablet said:

Bir sürü kitap var ama bir tanesi sonuncu oldugunu söylüyor. Sonnuncuya inanınca diğerlerine inanmıyosun diye bişey yok :)

şu sonuncu olduğunu söylemede tamamen self-justification. iddia edildiği gibi direk referanslar yok.

birde şöyle bir sıkıntı var; önceki kitapların çoğu konuda tahribata uğradığı savunulup ve bu yüzden "son" kitabın geldiği belirtilirken, konu bu son kitabı justify etmeye geldiğinde, birden "tahrip edilen" kitaplar "kaynak" oluveriyor.

birisi guzel bir grafik koymustu suraya, tevrat piramidin temeli, ustune incil cuk diye oturuyor ondan sonra tepede egri durup sallanan bir kuran vardi ahah

cok fazla tutarsizliklar var ki kabe yi ibrahime baglamaya calismasi korkunc tarihi yanlisliklar barindiriyor. kabenin ilk, kudus tapiginanin ikinci cami olarak sunulmasi filan komik yani

az tarih ogrenince zaten ortaya cikiyor cogu sey

şöyle solid argümanlarla gelin işte :)
yoksa kendi kendini işaret edebilir ben ilahi kaynağım diye, oradan çürütülemiyor.
Mesaj tarihi:
Fistan said:

dine dönen falan yok
iyice dinsizleşiyor zamanla insanlar

benim gözlemlediğim var. yaş ilerledikçe ölümü düşünmeye başlıyo insan, yokoluşu düşünürken varoluşu düşünmeden olmaz doğal olarak. varoluşu anlayamayınca, ölüm de yokoluş olarak anlaşılamıyor, ve olümü bir yokoluş olarak görmeyen dinler bir kapı açıyor...
Mesaj tarihi:
fistanın dediği toplumdaki seküler eksene doğru oluşan kayma ile ilgili. evet dünya genelinde dine inananlar azalıyor bu istatistiksel olarak doğru diye biliyorum.

senin dediğin ise gençliğinde fizyolojik ve gayet doğal olarak dinin bütün kurallarını yerine getiremeyen (ve getirmeyen ama içini inandığı için ferah tutan) müminlerin yaşlanınca göt korkusu + gençlik enerjilerinin azalması etkisiyle dinin gereklerini daha çok yerine getirmesi. umre ziyareti, namaz. dışardan bakınca da adam ne kadar doğru yolda cart curt deniyor zaten. gençken yapılan bütün günahlar kafada affoluyor.
Mesaj tarihi:
Black-ice said:

internet insanların birşeylere inanma ihtiyacı duymasını neden engelleyemiyor diye şaşırıyoruz işte. yanardağ patlayınca açıklayamadığı için yüce kudrete bağlayan adamdan olabildiğince uzaktayız teknoloji olarak ama insanlar hala cennetten kovulduğumuza falan inanıyor.

internetten önce televizyon vardı, kütüphaneler vardı. bir şeyler öğrenmek isteyen yine gidip öğrenebiliyordu.

ancak ona rağmen yanlış bilgileri savunanların ve bu uğurda gruplaşanların olduğunu görüyoruz. bu işte yukarda bahsettiğim, birey insanı olmak yerine grup insanı olmanın bize daha basit ve kestirme gelmesiyle alakalı.

insan dediğin varlık böyle bir şey işte. yapacak bişi yok.

internet bize bilgilere daha hızlı erişme kolaylığı getirmiş olabilir, ama yanlış bilgilerin yayılma hızını da o ölçüde arttırmıştır.
sadece bilmemkaç milyon kişi de o fikri destekliyor diye onun peşinden gitmeyi tercih ediyorlar.
Mesaj tarihi:
Black-ice said:

fistanın dediği toplumdaki seküler eksene doğru oluşan kayma ile ilgili. evet dünya genelinde dine inananlar azalıyor bu istatistiksel olarak doğru diye biliyorum.

senin dediğin ise gençliğinde fizyolojik ve gayet doğal olarak dinin bütün kurallarını yerine getiremeyen (ve getirmeyen ama içini inandığı için ferah tutan) müminlerin yaşlanınca göt korkusu + gençlik enerjilerinin azalması etkisiyle dinin gereklerini daha çok yerine getirmesi. umre ziyareti, namaz. dışardan bakınca da adam ne kadar doğru yolda cart curt deniyor zaten. gençken yapılan bütün günahlar kafada affoluyor.

evet inanıp da dindar olmayanlar için kısaca göt korkusu da diyebilirsin. aslında din zaten tövbe edince affediliyosun diyo, illaki sahtekarca yapıyorlar diyemeyiz yani.

ama inanmayıp, ya da bu konuda kafa yormayıp inanmaya başlayanları ben gözlemledim belli yaştan sonra, muhtemelen bu sorgulamaları yaptıkları için

edik: yanarddağ patlamasını, fırtınaları vs yi açıkladığımız için onların tanrılarına tapınılmıyo ama hala varoluş/yokoluş meselesi açıklanamadı, internette ölümden sonrasıyla ilgili bi bilgi yok dolayısıyla şu an insanların inandığı çoğu din buna yönelik birşeyler söylediği için inanılıyor.
Mesaj tarihi:
televizyon, kitapla interneti nasıl bir tutabilirsin abi. internetten bilgiye ulaşmanın kolaylığıyla bir mi onlarınki.

tabi ki ona rağmen yanlış bilgi savunan olacak, internetten daha büyük birşey çıksa yine yanlış bilgi savunan çıkar.

insan o kadar acaip ki allah kendi inse dünyaya yine karşı çıkan bir kitle olur zaten.
Mesaj tarihi:
İnternette , bilgi var da, %95 kirlilikten başka bir şey değil.

Hele bu sosyal medyalarda direk %99 , Şekilli bir resim koyup, altına da afilli bir söz yazıp , onun da altına meşhur birinin adını yaz. Ver gitsin. Bakan bile yok, doğru mu, değil mi. Boş boş resimlerin altına Amin diye yazan 10 binlerce kişi var.

Kitapları tercih ederim şahsen doğruluk konusunda.

Televizyonla başladı, internet ile insanlar iyicene beynini kullanmayı bıraktı.
Mesaj tarihi:
reyou said:

iki ucu boklu degnek bu, kimse diger tarafa ne oldugunu kanitlayamaz. hadi kuran'in bozulmus oldugunu ya da yalan oldugunu ispatlasan bile, bir yaratici olup olmadigini ispatlayamazsin ki. yada onun kurallarinin gercekten ne oldugunu.

hani bu konuda bilim ve machine learning bile bir fikir veriyor. su anda bile embriyo cagini yasayan AI bile insanlari sasirtabiliyor.

su dedigim milyar kez soylenmistir zaten;

bundan bilmem kac sene sonra (hadi diyelim 1K), bir programci kendine matrix vari dijital/biyokimyasal bir evren yaratip, icine, kendi kendine dusunebilen agentlar yerlestirip, etrafa parametreler dagitip, hadi bakalim kendi "ozgur irade" nizi kullanip beni bulmaya calisin diyebilir. icine bir de fizik motoru attin mi tamam.

o program ci da bu agentlarin tanrisi oldu. pratik te de uzerinden ne kadar zaman gecerse gecsin agent lar kendi aralarinda kisir dongu halinde tartisirlar ve o programcinin olup olmadigini bilemezler. eger programci istemezse tabi. sistemde bug olusturmus olabilir ya da bug var mis gibi gosterebilir. insanlik o doneme hic gelemezse, tanricilik yalan olur zaten.

belki de programci yoktur, ya da vardir, kim bilebilir aski? asktan olene kadar.
Mesaj tarihi:
Dinde mantık yoktur. Sorgulayamazsın. Ya inanırsın yada inanmazsın. Bu kadar basit. İnanmak için bi gözleme yada kanıta ihtiyaç yoktur.
Çoğu zaman da mantık aramama şartı yüzünden bazı gruplar, sermayesiz bir para-güç kazanma aracı olarak kullanır dini. Örnek olarak assasinler ve fetö verilebilir. Din ve inanç kötüye kullanıma çok açıktır. Dikkatli olmak gerekir.
Bu arada evrim sadece basit bir teoridir.
Mesaj tarihi:
bilim adamlari bilgisayar yapsin kullan. araba yapsin kullan. ilac yapsin ic. her yaptiklarindan faydalan.

konu evrim olunca "ya evrim sadece teori" niye? cunku adem var havva var elma var yilan var. tamam.
Mesaj tarihi:
yok abi kusura bakma. paticikte görmek istemediğim bir cahillik seviyesi bu.

hani ben dindeki açıklamaya inanıyorum demek var bir de boyunun yetmeyeceği bilimsel açıklamalara imza atmak var.

aç biraz araştır bakalım teori neymiş, evrim neymiş öyle gel. o zaman belki muhattabımız olabilirsin.

http://www.evrimagaci.org/soru-cevap/45

http://www.evrimagaci.org/soru-cevap/56

http://www.evrimagaci.org/makale/395

http://www.evrimagaci.org/makale/396
Mesaj tarihi:

KillJoy said:

reyou said:

iki ucu boklu degnek bu, kimse diger tarafa ne oldugunu kanitlayamaz. hadi kuran'in bozulmus oldugunu ya da yalan oldugunu ispatlasan bile, bir yaratici olup olmadigini ispatlayamazsin ki. yada onun kurallarinin gercekten ne oldugunu.

hani bu konuda bilim ve machine learning bile bir fikir veriyor. su anda bile embriyo cagini yasayan AI bile insanlari sasirtabiliyor.

su dedigim milyar kez soylenmistir zaten;

bundan bilmem kac sene sonra (hadi diyelim 1K), bir programci kendine matrix vari dijital/biyokimyasal bir evren yaratip, icine, kendi kendine dusunebilen agentlar yerlestirip, etrafa parametreler dagitip, hadi bakalim kendi "ozgur irade" nizi kullanip beni bulmaya calisin diyebilir. icine bir de fizik motoru attin mi tamam.

o program ci da bu agentlarin tanrisi oldu. pratik te de uzerinden ne kadar zaman gecerse gecsin agent lar kendi aralarinda kisir dongu halinde tartisirlar ve o programcinin olup olmadigini bilemezler. eger programci istemezse tabi. sistemde bug olusturmus olabilir ya da bug var mis gibi gosterebilir. insanlik o doneme hic gelemezse, tanricilik yalan olur zaten.

belki de programci yoktur, ya da vardir, kim bilebilir aski? asktan olene kadar.

Bu mantiga itirazimiz zaten yok da, peki seni bulamadilar diye kendi yarattiklarini cezalandirir misin?

Veya gonderdigin seylerin kesin olarak senden geldigini bilemedikleri icin ve dogal olarak bunlara inanmayi secmedikleri icin.

Asil soru o zaten dinde.

Onun disinda cok defa tekrarladik ancak dinlerin tek Tanriyi isaret etmesi, o dinlerin de o tek Tanri tarafindan gonderilmis oldugunu gostermiyor.

Zaten insanligin zihinsel evrimi surecinde de tek Tanri inanisi daha mantikli geldigi icin insanlar buna inaniyor - mantik araniyor yani. Bugun dedigim gibi, insanlarin Fil tanrisina tapmayip, goremedikleri omnipotence varliga tapmalari onlara daha mantikli gelmesindendir.
(Mesela buna baska bir ornek de Islam'in bizim toplumumuzda ve kendi aramizda -mantiksal nedenlerle - yumusatilmasidir. Yoksa gercekten kariniza vurun diyor, veya baska bize anlamsiz gelen seylerden bahsediyor din. Ama bunlarin bazilari mantiksizdir ve biz onu hikayesi var zaten, o tam oyle degil e indirgiyoruz. Halbuki bal gibi de oyledir)

Bugun hicbir din kitabi yaratilmamis olsaydi insanlar muhtemelen su an putlara ve Gunes'e zaten tapmiyor olurdu.
  • Yeni Oluştur...