Ben iki ay önce SSD aldığımda benzer bir sorunu yaşadım. Simülasyon vs. gibi ağır bir programla düzenli çalışmıyorsanız "bana göre" windowsu yeni sürücüye baştan kurmak en kısa süren ve en sağlam çözüm veren yol. Öncesinde bir iki yöntem denemeye niyetlendim ama cidden yeni makine kurup üzerine programları tekrar indirmekten kısa süren ve daha temiz olan bir yöntem görmedim.
edit: düz kopi çalışmaz çünkü harddisk adreslerin falan büyük ihtimalle yeni sürücüyle değişecek. Onu makinenin başka programlarla (klon vs.) ayarlaması gerekebiliyor. Sırf kopyalarsan ve o an çalışsa bile farketmediğin başka bir sorun ilerde çıkabilir.
bir disk bölümleme programı ile partition'ları tekrar bölümle. kopyalamak istediğin kısmı bir sürücü, kalanı başka bir sürücü olarak böl. sonra tekrar klon dene. aklıma gelen ilk amele yöntemi bu
bin tane clone programı denedim. Hepsi C: üzerinden sistemi alıp kopyalamaya çalışıyor. 2. hdd'den vindoz klonlayan bulamadım. Sonunda yeminimi bozup clean install'a gidiyorum.
Büyük hdd yi küçük ssd ye kopyalamak accık tefferuatlı.
aynı SSD veya DAHA buyuk olanına uçarcasına oluyor da.
Neyse yapcağın zımbırtı şu:
Minitool partition wizard veya herhangi bir Partition programı ile o senin 500 gb HDD yi, SSD den düşük partition a resize et, ( Hatta SSD yi formatlamayı da tavsiye ediyorlar ) 80- 100 gb yeter, diğer kalan kısma partition yaratma, hiç bir şey yapma, boş kalsın , algılamasın windows orayı.
Ondan sonra herhangi bir clone programı ile ile o 80-100 gb lik kısmı clone et. ( Hatta o dediğim Minitool partition wizard da cloneliyor )
mac de carbon copy cloner var eski hdd den (500 gb) ilk etapta 120 lik ssd ye ardından 250 ye sorunsuzca geçiş yaptım kullanılanı kopyalıyor kısacası. Acronis True image ile denemeni tavsiye ediyorum aynı görevi yapıyorlar.
şimdi OS'i SSD'ye yüklediğimizde daha hızlı yükleme süreleri alıyoruz eyvallah da, ben OS'i HDD'ye yükleyip performansa ihtiyacım olan uygulamaları ve oyunları SSD'den çalıştırsam hayatımda çok büyük bir değişiklik olur mu?
Yani OS + program/oyun elementlerinin ikisi birden SSD'de olsa uygulamadan alacağım performans artar mı diğer opsiyona göre?
ikincisi oyunlarin cogu ram uzerinden performans gosteriyo yani, yukleme zamanlarindan kazanirsin ama genel performansda cok kazancin olmaz. surekli hdd den data okuyan oyun kendini yaksin ztn sdf
yer konusunda şöyle, 250gb ssd var işte. 2tb'lik de HDD var iki tane.
yapmak istediğim şey şu dediğin gibi oyunlar genelde bellek üzerinden yürüdüğü için H1Z1, ARK: Survival Evolved gibi oyunlar dışında hiçbirini SSD'ye kurmama gerek yok. Zaten loading süreleri katlanılabilir seviyede her şekilde. Oyunu 10 saniye önce yükleyeceğim diye SSD'ye kurmam yani. fakat spesifik oyunlar gerçekten SSD ile çok farkettiriyor.
Bunların dışında Lightroom, Photoshop, Premiere ve After Effects gibi sürekli kullandığım programları ve bu programların erişeceği dosyaları da SSD'de tutmayı planlıyorum.
OS, HDD'de dursa da bu programları SSD'den çalıştırsam bir şey kaybeder miyim sizce?
Öne çıkan mesajlar