Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Evde Bira Tutosu


neutrino

Öne çıkan mesajlar

Küp şekerin içindeki sabit tutucu dandik yapışkanı biraya sokmamak ve gramajı yaklaşık yerine tam ayarlamak adına toz şeker daha iyi, ama o ölçü kabına ve şişenin ağzına garanti olsun diye koyduğum huniye starsan basınca da üstüne mutlaka şeker yapışıyor, ara ara tekrar temizlemek gerekiyor falan, o işler bana da zor geliyor açıkçası.

Bir de Bomonti şişesinin ağzından 1kg'lık küp şeker tam geçmiyor mesela, elimle ittirip köşelerini azıcık ufalatmam gerekiyor.

applev0dka said:

butik bira kitinden çıkan şeker ölçme aleti var ya üstünde 0.33 0.50 0.75 yazıyor.

içindeki kitapçıkta sırasıyla 2.4 4 6 gram şeker ölçer diyor.

50lik biraya 4gram mı koyuyoruz bunlar tarifi mi değiştirmiş ?


Kafalarına göre az az farklı tarifler olabiliyor başka sayfalarda/tariflerde, bir garip :) Şişeyi patlatacak kadar olmasın yeter işte, bir de 4g dene bakalım. Bu arada 2.75 de gerçekten az olabilir, güzel kapatıp uzun beklettiğim halde bazen gazsız oluyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

huni ve kaşığa starsanı basıp kağıt havlu üzerinde bekletiyorum ben o sırada şişe vs falan yıkıyorum, kuruyorlar

sonra yanyana 10-12 şişe sıralayıp huni ile löp löp bocalıyorum küp şekerden bile hızlı olabilir


bi arkadaş da 200gr ( su bardağı dolusu ) toz şekeri sıcak suda eritip kovaya döküp 2 karıştırıyormuş. ben pek sıcak bakmadım yönteme, o şeker homojen dağılmaz, karıştırırken tortu kaldırır diye bulaşmadım hiç
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Şekeri önden koyup sonra şişeleyenler var baya da ama ben de çok riskli görüyorum

Bu arada ilk deneyiminse zaten farklı miktarlarda şekerlemeni ve bunları şişe üstlerine not almanı öneririm. En azından bir kaç tane yap bu şekilde, ne kadar az/fazla şeker koyunca ne olduğunu görmüş/karşılaştırmış olursun

Her seferinde 1-2 şişede değişik bir şey deniyorum o an aklıma esen, bazısı faydalı oluyor. Sonuç iyi çıkmasa da işlemle ilgili kafamda bişeyler oluşturuyor
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

İş mavi saça, kemik gözlüğe, siyah ruja gelince her şey hipster alterno ama 27 yaşında evlenip çocuğu bile yapmak aynı tas aynı kezban. İntikam şeklinin de evin parasını çöpe atmak oluşu ne kadar boş beleş bir insan olduğunu gösteriyor zaten. Adama biraz sabır, biraz müstehak :p

İçeriden bilek gibi civatası olan musluğu önden çekerek sökmeye çalışması, beceremeyince "böyle izlemesi de zevkli aslında" diye R yapması, 5 dakika akmasına bile sabredemeyip illa kapağını açıp dökmesi falan da efsane vasat kız davranışları.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

hazır kit alim diyorum bi tane, daha önce yapmadım aklıma takılan bi kaç soru var

şimdi 19-25 derece arası bekletin deniyo 2 hafta, bu sıcak havalarda sıcaklığı sabit tutmak için napabiliriz?

birde bazısı demişki; "23 litre su çok bi kit için 16-17 litre su koyun daha tok-güzel bi bira çıkıyo ortaya" , bu konuda görüşüsünüz nedir

çoğu kişide fermantasyon bittikten sonra birayı şişede 1 hafta bekletip içmeyin, 2-3 ay bekleyince daha güzel ve berrak bi bira çıkıyo ortaya demiş (tadı ne kadar fark eder? görüntüsü dert değilde) değer mi?

şimdilik sorular bunlar.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

birinci soru: öncelikle facebooktan butik bira grubuna gir. orada her an yardım edenler var. soğutma işi için birsürü yöntem var, butik birada satılan soğutucular var, straforla kendin yapabilirsin ya da direk dolap alabilirsin. bu konularda facebook grubundaki paylaşımlardan görebilirsin neler yapmışlar diye resimli.

iki: kitlerin zaten çıkaracağı litresi belli. bunlar deneysel hareketler. pro olmadıkça girişmemek lazım. üzerinde yazan litreyi yaptığın sürece zaten çok güzel biran oluyor merak etme.

üç: evet doğru. bekledikçe güzel oluyor. ama 2-3 ay mı orası çok belli olmaz. ben yaptım bir hafta beklettim standart sürede içtim ve şarabımsı bir tadı var. 1 ay sonra ise mükemmeldi. zaten dayanamayıp içeceksin, çok aşırı hızla içmezsen çoğu bira güzel dönemine denk gelecek içerken.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Sıcaklıkta sabit tutmak için ben apartmanın yerin altında kalan bodrumda güvenli bir yere koyuyorum. Ama evde yalıtımı iyi bir kutu içinde (köpük vs) etrafına boz dolu şişelerle destek olarak soğuk tutuyorlar genelde. Bu şekilde sabit kalmıyor belki sıcaklık ama o aralıkta kalmış oluyor.

Su, şeker, maya veya içine katılabilcek başka şeyler tadı, yoğunluğu, gazı vs bi sürü dinamiği etkiliyor ama ilk yapışında kit tarifine uygun yapmanı öneririm. Sonra denersin farklı şeyler.

Şişenin içinde fermentasyon devam ediyor bir miktar. Mayalar canlı oluyor bir süre. Onlar iyice ölüp dibe çöksün, biranın tadı da iyice otursun içine diye söyleniyor o. Aslında biranın tipine göre değişen bir durum, 1 hafta beklemek kısa olabilir ama 2-3 ay beklemiyorum ben pek.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...