Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Bu arada şeker yerine farklı şuruplar deneyen var mı?

Alkol oranı kontrolü çok daha zor evet ama direkt ham glikozdan ziyade farklı tatlandırıcıya girmek istiyorum deneysel takılıp.

Pekmez, bal vb. deneyen var mı? Balı sanırım mead yapımında kullanıyoruz, az koysak biraya nasıl bir tat katar acaba?
Mesaj tarihi:
Stout koyucam bir sonraki kite de, Stout içine öyle akçaağaç, pekmez gibi aromalar koyup tam kış birası yapmayı planlıyorum.

Tecrübe eden varsa super olur.
Mesaj tarihi:
yaparsın.

Biraz daha zahmetli olur sadece. Airlock için yer ayarlaman lazım, şişelerken damacana içindeki birayı sifonlayarak çekmen lazım dibindeki tortuyu almamak için falan.

Kova falan tamamen Pratik olduğu için tercih ediliyor.

Şişe kapatma aletini alman zorunlu mesela, o olmadan ancak grolsch tarzı şişelere kapatabilirsin.
Mesaj tarihi:
Tadında değişiklik olmaz, sıkı kapandığından ve hava kaçmadığından emin olduğunuz her şişeye koyabilirsiniz.

Tekrar tekrar kullanılacağı için depozitolu şişeler tavsiye ediliyor ama o şişelere özel bir işlem yapılıyor mu depozitolu oldukları için bilemiyorum.
Mesaj tarihi:
yetmez abi. içinden çıkan sanayi tipi durulayıcılarla durulaman falan gerekiyor. sen araştır iyice şu işi öğreneceğin çok şey var daha. :d

içinden kitapçık çıkıyor zaten anlatıyor orada hepsini. ama internette depozito şişe temizliği için kolaylaştırıcı fln yöntemler var bakarsın onlara.
Mesaj tarihi:
bLackcha0s said:

hala kit sipariş edemedim
bu kiti evde damacana ile falan yapamıyor muyuz abi?
elim gitmiyor bi türlü 180 lira vermeye


Yaparsın da ZOR olur. mayalama kovası 44 TL bişey ondan kısma, tortu dipte kalsın musluktan biranı al tertemiz işte.

Eh kapak alacaksın kapatmak için bir şişe kapatma aracı MECBUREN alacaksın.

Şişeler için PBW ve STARSAN seveee seve alacaksın. ingilterede almanyada ve USA'da bira yapan herkes bu iki ajanı kullanıyor.

bLackcha0s said:

ben 50 tane tuborg gold şişesi biriktirdim ocakta siparişi geçeyim o halde :)
bu şişeleri de bulaşık makinesinde yıkamak yeterli olur herhalde?


OL-MAZ. mutlaka önce pbw ile fırçalayıp su ile durulayıp sonra starsunlayacaksın. yoksa tuvalete litrelerce kötü kokulu alkollü kokuşuk bir sıvı dökersin. bu işin TEK alternatifi çamaşır suyu ve kaynar su ama onu da çok iyi arındırman lazım.

Yaaani tasarruf edebileceğin şeyler termometre, karıştırma kaşığı başka da yok. Evde bira yapacaksan bu seti almalısın hatta bence İYİ bira yapmak istiyorsan ölçüm seti de alman lazım. Oldu mu şişeleme zamanı geldi mi? Yüzde kaç alkol oldu gibi soruları Specific gravity ölçmeden yanıtlayamazsın.
Mesaj tarihi:
Normalde ölçüm için bir başta ölçüm alın, bunun üzerinden alkol oranını hesaplayın diyorlar ama ben başta ölçüm almadım, şimdi aldığım ölçümü neyle karşılaştırıp doğru sonuç alabilirim? Direkt içine koyduğum su ile karşılaştırsam elde ettiğim değer doğru olur mu?
Mesaj tarihi:
Tam ölçü olmaz tabi ama, kullandığım kitin yaklaşık OG değeri olarak 1036-1040 gibi bir rakam buldum. Bunu kullansam en azından yaklaşık bir alkol yüzdesi yakalar mıyım?
Mesaj tarihi:
Elbette ama işe yaramaz. Diyelim 1008'de bitti fermentasyon.

Abv 5,25% ile 3,68% arası olacak.

E zaten ölçmesen de yaklaşık alkol bu olur dersin, değil mi? Ben tahminde bulunayım senin bir 4.5% abv gibi olacak.
  • 2 hafta sonra ...
Mesaj tarihi:
Buraya da koyayım ilk mahsül.

http://i91.fastpic.ru/big/2017/0111/55/1cbcf85ef7756fc4da4dd76339bbc355.png

Youngs harvest lager.
3 hafta yaklaşık 10-12C'de fermantasyon, 10 gün 20C'de şişede bekledi.

Acılık tam tadında, alkol oranı yaklaşık 4.2, biraz daha gazlanması lazım tabi.
http://i89.fastpic.ru/big/2017/0111/1a/6a2295e5f936a952d95d0f8fbf17791a.jpg
Etiketli halini de çekerim şişenin, etiket bu.
  • 2 ay sonra ...
Mesaj tarihi:
Belgian candi kullanan oldu mu hic? Gozlemleriniz nedir?

Haftasonu siseleyecegimiz diaboloyu belgian candi ile yaptık, daha öncekine göre çok hızlı başladı ve hava çıkışı erkenden bitti, belki bir haftada. 10. Gün fg 1004 olmuştu (og 1066). Belki ilk haftası sonunda bile siselemeye hazırdı. Bugun veya yarin akşam siselicez artık ama baya hizlandirdi sanirim süreci.
Tada ve renge etkisi olcak mi bakalım..

Bi de cider deneyimi olan varsa tips/trick isterim

@Holy: renk ve berraklik güzel duruyor, biraz soğuk fermente etmemiş misin?
Mesaj tarihi:
Ben lagerleri hep soğuk fermente ediyorum ya, tadı çok daha nefis oluyor. Acılığı daha yüksek, farklı aroma oluşumu sıfır, berraklığı daha fazla.

Kit ile yaptıklarımda da 3. kitten sonra asla kit mayası kullanmadım, baya dandik bir maya hangi kit olursa olsun. Ayrıca maya satın almanızı tavsiye ederim.

Kiti bıraktım zaten artık arpaya geçtim, direkt malttan üretime başlıyorum. 7 kit kurdum bu güne kadar, yeterli tecrübeyi aldım sanırım kitten :)
  • 3 hafta sonra ...
×
×
  • Yeni Oluştur...