Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Evde Bira Tutosu


neutrino

Öne çıkan mesajlar

Bu arada şeker yerine farklı şuruplar deneyen var mı?

Alkol oranı kontrolü çok daha zor evet ama direkt ham glikozdan ziyade farklı tatlandırıcıya girmek istiyorum deneysel takılıp.

Pekmez, bal vb. deneyen var mı? Balı sanırım mead yapımında kullanıyoruz, az koysak biraya nasıl bir tat katar acaba?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yaparsın.

Biraz daha zahmetli olur sadece. Airlock için yer ayarlaman lazım, şişelerken damacana içindeki birayı sifonlayarak çekmen lazım dibindeki tortuyu almamak için falan.

Kova falan tamamen Pratik olduğu için tercih ediliyor.

Şişe kapatma aletini alman zorunlu mesela, o olmadan ancak grolsch tarzı şişelere kapatabilirsin.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Tadında değişiklik olmaz, sıkı kapandığından ve hava kaçmadığından emin olduğunuz her şişeye koyabilirsiniz.

Tekrar tekrar kullanılacağı için depozitolu şişeler tavsiye ediliyor ama o şişelere özel bir işlem yapılıyor mu depozitolu oldukları için bilemiyorum.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bLackcha0s said:

hala kit sipariş edemedim
bu kiti evde damacana ile falan yapamıyor muyuz abi?
elim gitmiyor bi türlü 180 lira vermeye


Yaparsın da ZOR olur. mayalama kovası 44 TL bişey ondan kısma, tortu dipte kalsın musluktan biranı al tertemiz işte.

Eh kapak alacaksın kapatmak için bir şişe kapatma aracı MECBUREN alacaksın.

Şişeler için PBW ve STARSAN seveee seve alacaksın. ingilterede almanyada ve USA'da bira yapan herkes bu iki ajanı kullanıyor.

bLackcha0s said:

ben 50 tane tuborg gold şişesi biriktirdim ocakta siparişi geçeyim o halde :)
bu şişeleri de bulaşık makinesinde yıkamak yeterli olur herhalde?


OL-MAZ. mutlaka önce pbw ile fırçalayıp su ile durulayıp sonra starsunlayacaksın. yoksa tuvalete litrelerce kötü kokulu alkollü kokuşuk bir sıvı dökersin. bu işin TEK alternatifi çamaşır suyu ve kaynar su ama onu da çok iyi arındırman lazım.

Yaaani tasarruf edebileceğin şeyler termometre, karıştırma kaşığı başka da yok. Evde bira yapacaksan bu seti almalısın hatta bence İYİ bira yapmak istiyorsan ölçüm seti de alman lazım. Oldu mu şişeleme zamanı geldi mi? Yüzde kaç alkol oldu gibi soruları Specific gravity ölçmeden yanıtlayamazsın.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Normalde ölçüm için bir başta ölçüm alın, bunun üzerinden alkol oranını hesaplayın diyorlar ama ben başta ölçüm almadım, şimdi aldığım ölçümü neyle karşılaştırıp doğru sonuç alabilirim? Direkt içine koyduğum su ile karşılaştırsam elde ettiğim değer doğru olur mu?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 2 hafta sonra ...
Buraya da koyayım ilk mahsül.

http://i91.fastpic.ru/big/2017/0111/55/1cbcf85ef7756fc4da4dd76339bbc355.png

Youngs harvest lager.
3 hafta yaklaşık 10-12C'de fermantasyon, 10 gün 20C'de şişede bekledi.

Acılık tam tadında, alkol oranı yaklaşık 4.2, biraz daha gazlanması lazım tabi.
http://i89.fastpic.ru/big/2017/0111/1a/6a2295e5f936a952d95d0f8fbf17791a.jpg
Etiketli halini de çekerim şişenin, etiket bu.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 2 ay sonra ...
Belgian candi kullanan oldu mu hic? Gozlemleriniz nedir?

Haftasonu siseleyecegimiz diaboloyu belgian candi ile yaptık, daha öncekine göre çok hızlı başladı ve hava çıkışı erkenden bitti, belki bir haftada. 10. Gün fg 1004 olmuştu (og 1066). Belki ilk haftası sonunda bile siselemeye hazırdı. Bugun veya yarin akşam siselicez artık ama baya hizlandirdi sanirim süreci.
Tada ve renge etkisi olcak mi bakalım..

Bi de cider deneyimi olan varsa tips/trick isterim

@Holy: renk ve berraklik güzel duruyor, biraz soğuk fermente etmemiş misin?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ben lagerleri hep soğuk fermente ediyorum ya, tadı çok daha nefis oluyor. Acılığı daha yüksek, farklı aroma oluşumu sıfır, berraklığı daha fazla.

Kit ile yaptıklarımda da 3. kitten sonra asla kit mayası kullanmadım, baya dandik bir maya hangi kit olursa olsun. Ayrıca maya satın almanızı tavsiye ederim.

Kiti bıraktım zaten artık arpaya geçtim, direkt malttan üretime başlıyorum. 7 kit kurdum bu güne kadar, yeterli tecrübeyi aldım sanırım kitten :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 3 hafta sonra ...
×
×
  • Yeni Oluştur...