Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

jazz müzik neden çok dinlenmiyor?


Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
çünküüüüüü insanlar (muazzam genelleme) artık zordan kaçıyorlar (klişe fakat doğru noktalara değinen bir tespit)

peki insanların çok fazla jazz dinlemesi jazz dinleyen bir bünyeyi sevindirir mi? (sorunsal gibi)

abi düşünsene, dönercilerde, büfelerde miles davis akıyor. (düşünmeye çalışıyorum)

parantezli mesajım hoşuma gitti bu arada.

neyse, şimdi, bizim dönerci amca böyle eti yavaş yavaş, miles davisin temposuna uygun kesiyor. böyle bir jazz kesiyor. müşterilerin gözlerinde bir parıltı. derin derin bakıyorlar. acı acı dinliyorlar miles'ın üflemesini. dönerci sonunda kesmeyi bitiriyor. bir bakıyoruz ki feci sanatsal bir kesin olmuş. tam bir jazz döneri jazz menüsü (keheheh).

jazz müziği herkes dinlese böyle mi olurdu, bilmem. bu şeye benziyor ya, herkes üniversite mezunu olsa ne olurdu diye.

yani bir şikayet ediliyor işte efendim neden jazz, blues dinlenmez. neden şöyle neden böyle. al ben seni göreyim, herkes dinlesin ulan. bu sefer de herkes dinlemesin dersin sen (der misin bilemedim şimdi)

jazz menü mü istemiştiniz efendim (bu çok distopik oldu)

bir de şey geldi aklıma. bizim düğünlerde blues çalsalar nasıl olur. bayağı güzel olur aslında. bence bluesa yatkın bizim millet. yeterki biri tanıştırsın. düğün başlamadan önce ver amfiye blues'u, ver bir muddy waters. sonra oyun havalarına geçersin. aralarda da bluesu koy kardeş. sonra yavaş yavaş blues oyun havalarının yerini alsın.

kızarlar sonra arkadaşım herkes blues dinlemesin! bu müziği kirlettiniz diye. ne büyük sorunsalmış arkadaş bu.
Mesaj tarihi:
ya ne gerek var şu muhabbeti yapmaya, orda burda çalsın insanlar alışsın diyorsun da başta sana hala normal gelmiyor ki matah bir şey sanıyorsun jazz dinlemeyi.

evet kaliteli müzikten yoksun bir millet, dünya geneli bir şey bu gerçi. saçma sapan müzik yapan insan dolu her yer.
Mesaj tarihi:
Simdi dugunlerde jazz blues calsinlar vs. demek sacma. Neden dersen o zaman afriamerikalilarin da dugunlerinde turku, oyun havasi falan calmasini beklemek gerekir. Dunya henuz o kadar kuresellesmedi. Blues'u ben kaliteli turkulerle karsilastiriyorum hep; dinlerken keyif almak icin o yore in insani olmak, o sarkiyi yazip besteleyenlerle ayni kaderi paylasmis olmak gerekiyor. Biz zaten bu noktada bluesu cok da anlamiyoruz.

Jazz denen olay da kulak alismadan ve belli bir muzik bilgisi birikimi olmadan tam olarak anlasilmiyor. Tabii burada bahsettigim smooth jazz falan degil tabii. Bir de su var ki dunyanin %90'i falan lirik muzikten hoslaniyor, sozler olacak, arka fon basit olacak falan. Jazz ise bunun tam tersi.

Ha son olarak jazz ya da blues elit insan muzigi degil, gazi antepte nasil dukkanlarda yoresel turkuler falan caliyorsa muhtemelen new orleansta da jazz, blues caliyordur dukkanlarda.
Mesaj tarihi:
Burnunu tek parmakla karistirirsin o duz muziktir. Burnunu seri bir sekilde tum parmaklarinla karistirirsin sokar sokar cikarirsin blublublu diye iste o da jazz dir arkadaslar. Gozunuzde canlandirin simdi.
Mesaj tarihi:
MasterHapLo said:

Ne fark var jazz blues arasinda?


jazz bluesdan türemiş bi müzik türü. Bu açıdan jazz da bir blues diyebiliriz. Blues babası yani olayların. Matematiksel farklılıklarla jazz oluşuyo diyebiliriz.
Mesaj tarihi:
Jazz'ın zamanı geçti malesef.

Bugün saygı duyulan bi müzik türü ama vakti zamanında ırkçılığın ağır olduğu dönemde aşağılık insanların aşağılık müziği olarak görülüyodu. Yine bugün saygı duyduğumuz Dizzy, Satchmo gibi adamlar o dönemlerde o algıyı kırıp kendilerine bi yer edinebilmek için şebeklik yapıyolardı.

Bu tarz davranmaya gerek görmeyen, hep özgün ve hep kendi olmaya çabalayan, bu şekilde müzik yaparak modal jazz, cool jazz gibi alt dalları yaratan ve hatta Jazz'ı bugünkü saygın noktasına getiren öncül kişilerin belki en başlarında gelen Miles Davis kendisi diyo, müzik dediğin zamana göre değişir, türü yoktur, yalnızca iyi ve kötü olarak ayrılır diye. Jazz'dan fusion'a kaydığında (ya da fusion'u yarattığnıda diyelim sdf) eleştirenlere kendisi isyan ediyodu, "ya ne olacağdı, jazz'ın vakti geçti artık, zaten bugünkü jazz bildiğimiz jazz değil" diye.

Bob Dylan Miles Davis'in aksine yıllarca elektronik enstrümanlara karşı direndi ama o bile sonunda pes etti. Miles'ın müzik dünyasına kattığı adamlardan biri olan Herbie Hancock da hep elektronik enstrüman manyağı olmuş bi adam olarak hala hem jazz'ın, hem fusion'un en önemli isimlerinden biri. Hatta belki de yaşayan en önemli jazz ismi olabilir.

O yüzden geçmişi geçmişte bırakmakta fayda var. Bugünün müzisyenleri bugünün popüler müzik türleri içerisinde kaliteli ve saygıdeğer müzikler üretemedikleri sürece biz kaliteli müzik seven dinleyicilerin kendi ortamlarımızda eski müzikleri dinlemekten başka şansımız yok malesef; bizden başkası ilgi duymuyo onlara sdf
Mesaj tarihi:
jazz dinleyen = entellektuel olayi nereden oturdu bu topluma onu asil merak ediyorum ben, bugun rap diyince insanin kafasinda nasil "zenci" steryotipi beliriyorsa eskiden jazzda oyleydi direk nigger isi

klasik muzik neden dinlenmiyorsa ondan dinlenmiyor jazz veya turk sanat muzigi, bugun zeki muren olmasa komple bitmisti turk sanat muzigi hani yeni nesiller az bucuk raki masasinda ondan biliyor, bir onceki jenarasyon onla buyumus filan, sorsan "musikiyi zeki muren oldurdu, ayak takimina indi" derler

"elit isi" denilen gene opera filan gene dunyada sirf imajdan rabet goruyor artik operaya gitme gibi bir statu sembolu olustugundan

gunumuz pop muzigi 90 lari aratirken cok konusmamak lazim, arabesk bile daha elit geliyor ortada gezinen zibidilerin muzigine kiyasla

https://lh3.googleusercontent.com/-LZrVe3Sox5k/AAAAAAAAAAI/AAAAAAAAAAA/XEQ9z_UPtGM/photo.jpg
×
×
  • Yeni Oluştur...