Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Müzik servisleri kıyaslaması


GERGE

Öne çıkan mesajlar

  • Genel Yönetici
# Deezer vs. Spotify vs. Tidal

Üç tane müzik servisimiz var artık, tarafsız olarak kıyaslamaya çalıştım. Hepsinin deneme sürümü var bu arada, kendiniz de bakın. Apple Music ve Rdio kapalı bizlere.

Kendimce puan da verdim, sonunda da topladım onları.

## Arşivler

Önce arşivleri çok dikkate almadığımı söylüyorum, çünkü kısa sürede aynılaşıyorlar. Birinde bulup da birinde bulamadıklarımı 3-4 ay sonra baktığımda buldum ve her servis açısından sadece onda bulacağınız şeyler çıkıyor. Ötekilerde bulup baktığınızda bulamadığınız bir-iki albüm varsa dikkate almayın derim.

Burada değinmem gereken iki şey var ama: [list]
[*] Tidal'in özel bir projesi var hiç bir firma ile imza atmamış sanatçıların müziğini yayınlayan, az bir fark yaratır belki. USA odaklı ama.
[*] Aralarından sadece Deezer'in yerel bir ofisi var, bu nedenle farklılıklar olabiliyor, özel playlistler filan.
[/list]
Deezer genel olarak Türkiye için daha iyi ama yerel olarak da çalıştıkları için. Bazen piyasaya çıkmadan önce yayınladıkları yerli albümler filan oluyor.

Burada Deezer 2 puan alıyor, Spotify ve Tidal 1.

## Ses Kaliteleri ve Ücret

Spotify ve Deezer aynı. Tidal'in Spotify ve Deezer'la aynı fiyata olan ₺10'lik paketi aynı, ₺20'lik paketi ise .flac. Epey daha kaliteli yani ekipmanınız varsa. Yoksa da sesin yoruculuğu gibi şeyler konusunda fark yaşarsınız ama aktif olarak bir fark duymazsınız.

Ödemelere gelince Tidal'a sanal kartlar ve PayPal Nakit gibi hazır kartlarla ödeme yapamıyorsunuz. Aklınızda bulunsun.

Tidal 3 puan alıyor, Deezer ve Spotify 1.

## Mobil Programları

Benim açımdan tek ölçüt var, organizasyon ne kadar iyi? iPhone dışında tüm platformları (iPad dahil) test ettim. iPhone'da farklılık varsa biri söylesin.

Deezer en iyisini sunuyor tüm platformlarda. Albüm, artist, playlist, parça, following ve download diye kategorilere ayrılmış. Bu şekilde ne istediğinizi kolayca buluyorsunuz.

Tidal da aynı, offline ve online arşiv güzelce albüm, artist, parça ve playlist olarak ayrılmış. Ama Tidal'in WP programı yok.

Spotify biraz daha dertli. İlk çıktığında sadece playlist'leri indirebiliyordun, zaman içinde albüm ve artist olarak organize edebilme olanakları da çıktı ama hala offline ve online ayrımı yok. Organizasyon dağınık biraz. Diğerlerine üstün yanı ama mobil programlarıyla öteki ortamları kontrol edebilmeniz. SmartTV'de çalarken mesela mobili uzaktan kumanda gibi kullanabiliyorsunuz SmartTV arayüzü ile uğraşmadan.

Deezer ve Tidal 3 puan alıyor burada, Spotify offline-online ayrımını net yapmadığı için hala 2 puan.

## Koleksiyon Yönetimi

Mobildeki farklılıklari saydım hemen yukarda ama masaüstünde feature parity var diyebilirim. Aynı işte özünde; albüm, şarkı, artist, playlist diye ayrılıyorlar.

Deezer'da eskiden klasör yaratabiliyordun, bu şekilde öne geçiyordu ama kaldırdılar.

Burada hepsine 2 puan, çok fazla albüm ve sanatçı ekleyince işler karışıyor çünkü. Deezer'ın klasör sistemi buna bir çözüm getirilebileceğini göstermişti.

## Radyolar

Burası Spotify ve Deezer arasında gelir, sizin ne istediğinize bağlı tamamen.

Tidal en ilkeli, sadece artist radyosu vardı. Yeni çıktı ama, düzelir diye umuyoruz. Ama ağır radyo dinleyicisiyseniz Tidal'i tercih etmeyin.

Deezer'in farklı radyoları var, tematik radyo konusunda üstün. Klasik artist radyosu var. Ek olarak iki farkli radyosu var, birincisi Flow. Bununla tüm arşivinizin ve onlara benzer parçaların düzgün bir karışımını dinliyorsunuz. Epey iyi, ilgisiz türler arasında atlamalar yapmıyor pek, güzel geçişler sunuyor.

Deezer'ın ikinci radyosu Mix'ler. Bunlarla bir tür seçiyorsunuz ve sizin arşivinizdekileri ve öncelikli olaran onlara benzerleri çalan bir radyo bu da. Biraz caz dinleyeyim diyince epey kaliteli sonuçlar alıyorsunuz.

Spotify'ın da tür radyoları var ama Deezer'ın Mix'leri kadar başarılı değiller. Sizin arşivinize pek bulaşmıyor çünkü, o türden çalıyor sadece. Spotify'ın asıl üstün özelliği ama playlist radyoları. Playlist'e koyduğunuz şarkılara benzer şarkılardan özel bir radyo kuruyor size. Bazılarına göre sırf bu özelliği ile öteki servislere genel olarak üstün hatta.

Burada Spotify 3 puan alıyor, Mix yok ama playlist radyosu ezici bir avantaj. Deezer 2, Tidal 1.

## Masaüstünden erişim

Deezer ve Spotify masaüstü programlarıyla şarkı indirebiliyor, Tidal indiremiyor. Tidal gibi ortalama 100MB tutan şarkılar barındıran bir servis için devasa bir eksiklik bu. Programları ayrıca aplikasyon haline getirilmiş web arayüzü sadece, web arayüzü ise sadece Chrome ile .flac çalıyor. Epey de kaynak tüketiyor.

Burada Deezer ve Spotify 3'er puan alıyorlar, Tidal 0.

## Kendi şarkılarınız

Bu konuda üstünlük açık ara Deezer'a ait çünkü kendisinden başka bunu sunan yok. Kendi riplediğiniz ya da iTunes'den filan satın aldığınız ya da korsanladığınız şarkıları Deezer hesabınıza yükleyebiliyorsunuz. Ama karışık biraz, tüm yüklediklerinizi tek bir listeye atıyor, güzelce organize etmiyor. Kendiniz playlistlere ayırabilirsiniz tabii.

Deezer 2 puan alıyor burada, aynı özelliği sunmayan Tidal ve Spotify ise puan almıyor.

## Keşif

İlk önce hepsinin Last.fm desteklediğini söylemeliyim, böylece keşif için Last.fm'de kullanabilirsiniz.

İkinci olarak radyoları bunun dışında tuttum. Tavsiye sistemlerini karşılaştırıyorum burada.

Temel olarak Deezer ve Spotify benzerler, sık sık yenilenen kişisel tavsiyeler sunuyorlar.

Spotify genel olarak bu kişiyi dinledin, bunlar da ona benzer kişilerden öteye gitmiyor. Spotify'ın benzersiz özelliği her hafta size özgü bir playlist hazırlaması tamamen tavsiye şarkılardan oluşan. Tavsiyeler düzgün de.

Deezer ise bir güzel bir tavsiye sayfasına sahip. İçinde tavsiye şarkılar, playlistler ve artistler var. Ve genelde çok iyi çalışıyor bu sistem. Sırf 10 kere dinlediğin bir şarkı için o şarkıya benzer şarkıların olduğu dinlemediğin bir albümu filan söylüyor. Sürekli yeni playlistler öneriyor. Başarılı.

Tidal'dan bahsetmeme gerek yok, tavsiye sistemi yok abilerimizin. Yok! Artist sayfalarında Similar Artists var sadece.

Tidal yine 0 puan alıyor, Spotify haftalık playlistleri nedeniyle, Deezer da daha kapsamlı tavsiye algoritmasından dolayı 3'er puan alıyor.

## Sonuç

Sonuç da söyle:

Deezer %72
Spotify %60
Tidal %40

En iyi bulduğumun 72 puan aldığını düşünürsek sektörde geliştirecek çok şey olduğunu söyleyebiliriz. Rekabetin arttığı bu dönemde işe koyulsunlar artık.

Deezer'ın Spotify'dan üstün puan topladığı alanlar şunlar:

[list]
[*] Arşiv (1 fark)
[*] Mobil App (1 fark)
[*] Şarkı yükleme (Sadece Deezer'da var)
[/list]
Spotify'ın Deezer'ı geçtiği alan ise radyoları sadece. Bir de keşif sistemleri farkli Deezer ile, karar vermeden önce o kısmı tekrar bir düşünün.

Tidal'ın ötekilerden daha yüksek puan aldığı tek alan ₺20'lik paketin ses kalitesi.

Son tavsiyem sizin için ses kalitesi çok önemliyse ve tavsiye sistemi gibi şeyleri umursamıyorsanız Tidal kullanmanız. Ama masaüstüne şarkı indiremediğinizi ve kısa sürede AKK'ye takılacağınızı da unutmayın.

Spotify ve Deezer arasında seçim yapacaksanız eğer Deezer'ın şarkı upload sistemi ve Spotify'ın daha üstun radyo sistemi iki servisin temel çekim noktaları. Bunları kıyaslayın ve ardından temel olarak farklı olan tavsiye sistemlerini inceleyin. Deezer'in mobil aplikasyonunun daha düzgün organize olduğu da bir faktör olabilir, ama olmayabilir de; size kalmış.

Yardımcı olabilmişimdir umarım.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

GERGE said:

Bathory said:

Sarki yukleme spotify'da yok mu? Daha onceden vardi ve ben baya kullaniyordum olmayan artistler icin. Fakat son yillarda hic ihtiyac duymadim. Kaldirildi mi ki o ozellik?


Yok su anda oyle bir sey.


Biraz önce yaptım var yahu o başından beri

local files'tan ekliyorsun playlistine, saniyesinde mobil olarak dinleyebiliyorsun
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

İpadi sisteme bağlıyorum, hoparlörü sokağa çevirip biramı alıp aşağı iniyorum, komşularla aşağıda ortam kuruyoruz, bu esnada telefondan istediğim şarkıyı açıyorum. Bunu enpara sayesinde ayda beş liraya yapıyorum. Bence spotify eziyor. Ayrıca bilgisayardan spotifayına şarkı yükleyip onu teleonda dinleyebilmenin nesi yetersiz anlamadım, deezerın özelliğinin farkı ne? Senin yerel şarkılarını başkaları da mı dinleyebiliyor?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Fistan said:

spotify online ofline seçeneği var
arşivde de öyle 3 ay sonra oluyo demek komik
anlık bi şarkı dinlemek istediğinde arayıp bulamadın mı 3 ay sonra eklerler ya diye not edersin artik
yazdigin incelemelere göre verdiğin puanlar bana uymuyo mesela bir de


ya fistık ne çıkıntı bir adam oldun sen
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...