Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

First Person Totalwar vari savaş mmo su


Feamer

Öne çıkan mesajlar

Ağzımı sulandıran, fikrimi çelen oyun fikri, shogun 2 konusundan ilhamla…

Şöyle bir oyun olsa da oynasak, valla kafamda kurarken azım sulandı 1000+ kişilik harbi klan(ordu) ların toplanıp first person olarak savaşacağı bir MMO. Düşünsenize Türk ordu(klan-guild) olarak toplanıp mesela Almalarla falan savaşıyoruz veya uğraşamam bu liselilerle değip paralı asker gibi diğer ordulara katılıyorsun falan…

Düşünsenize oyunu zorluğu tamamen karşı ordunun ve içindeki kişilerin başarısına kalmış bir şey. Hiçbir sınıf ağacı ve yeteneği yok düz insan ve teçhizatlarımız var, ve m&B olduğu gibi onları kullana bilme yeteneği sadece bizde, savaşta ölünce de envanterimizde(evimizde, veya göçebe çadırımızda) kiler hariç hepsini kaybediyoruz.(buda savaşı bırakıp kaçmak için bir neden olabilir pek ala) Mesela kendi komutanınız ve kurmayları atıyorum Pazar saat 7 de bilmem ne haritasında falancalarla savaş kararı alınıyor ve size mail geliyor. “şu saat de şu haritada falancalarla filan yüzünden savaşımız vardır. Draft listesi geliyor 100 hafif piyade, 500 uzun mızrakçı, …. Falan diye alınan her kelleye 10 altın, orduya katılmak isteyenler çavuşlara kayıt yaptırsın. Ordunu diziliği ve savaş planı savaş öncesi bildirilecektir.” Sen hemen envanteri açıyorsun silahlarını kontrol ediyorsun ve gidip atıyorum okçu olarak ismini yazdırıyorsun. Hata paran varsa okçu olarak zıncır zırh, kalkan ve kılıç ta alabilirisin ve çavuşların seni seçme şansı artar daha elit bir ordu kurmak için. (Hatta ülke ülke bölüne bilir ve ülkendeki klanlar aralarında uluslar arası savaşlarda kim komutan olarak savaşacak diye maçlar yapılabilir.) Diyelim komutan olarak Fransızlarla maç ayarladınız hemen savaşılacak haritaya ve klan olarak asker durumunuza bakıyorsunuz atıyorum olmaz ya bizde; her kez artiz gibi saldır-saldır modun da, Fransızlarda ağır süvari ağırlığı var diye istihbarat raporları var, komutan ve kurmayları doğal olarak süvariye karşı mızraklı çıkarmak isteyecek karşılarına ama kimse kayıt yaptırmıyor, ee komutan olmak kolay değil, mızrakçılara vereceğin kelle başı ve katılım parasını artıracaksın. (Bu arada gerçekçilik için komutan ordusuna dağıtmayı taahhüt ettiği parayı savaşa yanında getirecek ve savaş kaybedilme durumunda o para karşı tarafın ganimeti olacak.)

Savaş zamanı yaklaştı ve bizde savaş meydanında yerimizi savaş dizilişine göre yerimizi aldık,(süvarilere emir: düşman komutanın kelesini getirene 1000 altın) savaş planını okçu birliği subayından dinliyoruz, basitçe “Etkili atış menziline kadar bekliyoruz, sonra atış yapıyoruz düşman süvarisi mızrakçılar ile birleştiği zaman yerimizi hafif piyadeye bırakıp kanatlara geçiyoruz.” Savaş başlıyor ve planın uygulanma zamanı geliyor, gerçekçi olarak savaş gürültüsünde biz subayın emirlerini kulaklıklarımızdan duyamıyoruz sadece 2-3 mt çevresindekiler duyabiliyor, o da doğal olarak komutanın emirlerini direk duyamıyor, savaş içindeki emir değişikliklerini ulaklarla bildirmek lazım v.b. gibi… neyse vakit geliyor, düşman süvarisi mızrakçılarımız ile temas halinde önceden alınan emirler doğrultusunda atışı kesip, subayımızdan gelecek emirler için kulağımız borazan, davul v.b. sesinde, gözümüz de bayrak ve flamalarda. Neyse emir geliyor(veya emir hiç gelmiyor çünkü subay ölmüş…)ve kanatlara doğru ilerliyoruz (burada bittimi biten bir stamina olabilir at gibi durmadan koşmayı engellemek için)

Kanatlara giderken toz duman gürültünün içinden bir bakıyoruz kanatlar düşmüş ve üzerimize düşman geliyor. (Komutanın kelesine 1000 altını duyan disiplinsiz süvari işini gücünü bırakıp düşman merkezine çok giriyor ve orada telef oluyor…) ve bizde üstümüze gelen süvariye karşı son çırpınışlar. Sinsi gibi yayı çekip bire bir savaşan düşmanları arkadan avlamak için doğru zamanı bekliyorum ama o karmaşada arkadan gelen süvarin mızrağı ile mort… Bir umutla en iyi yayımı ve zincir zırh falan kaybedip savaşının gidişatını seyretmek üzere bulutlar üzerindeki yerime valkyrie larla gidiyorum. Yukarısı nors mitleri gibi bütün ölüler yukarda savaşı izleyip muhabbet ediyor, derken bizim süvarileri görüyorum ve sitem ediyorum onlara…

Oyun fikrim bu ve böyle bir şey olmasını gönülden talep ediyorum. Yani bu işleri yapacak adam olsam yapmaya çalışacak kadar yada yeteri kadar param olsa bir stüdyo kurup yaptıracak kadar… M&B kadar olsa yeter sadece işi zorlaştıracak 2000+ kişilik kalabalık, haritaların ayrıntılı ve düzgün dinamiklerle yapılası (kar-yağmur v.b.) ve benim için olmaz sa olmaz silah ve ülkelerin tarihsel gerçekçiliği….

M.B. bile bu kadar takipçi yapmışa iyi kotarılmış böyle bir sistem fenomen olur gibime geliyor. Ya insanlar bıkmadı daha 6 kişi zindan yapmak tan, koridor-koridor dolaşıp duş basmaktan, skill kovalamaktan, eşek öldürüp kulak toplamaktan. Ben ki mm olara verdiğim vereceğim paraya acıyan adam böyle bir şey için-er olarak oynamak bile yeter- para vermeye acımam.

Ya valla piyangodan para çıksa da adam toplayıp yaptırsam şu oyunu diyorum…
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Benzer oyun fikirleri pekcok oyuncunun aklina geliyor, fakat bence bu tur oyunlarin duzgun bicimde islemesi pratikte cok zor.

Temel sorun kalabalik bir oyuncu toplulugunun koordinasyonunu saglamak.

Oncelikle yuzlerce kisinin belli bir saatte oyuna girip birkac saat oyunda kalmalari gerekiyor. Gelecegim dedigi halde gelmeyenler, oyun esnasinda bir isi cikanlar, teknik bir takim sorunlar yuzunden baglantisi kopanlar olacaktir. Uc bes kisi olsa sorun degil, ama ordunun onemli bir yuzdesinde bu tur sorunlar cikar. Degil yuzlerce, sadece 40 ve 25 kisilik WOW raidlerinde yasadiklarima dayanarak konusuyorum.

Ikinci olarak emirlerin dinlenmesi, insanlarin oyun icinde koordine hareket etmeleri sorun yaratacaktir. Gecenlerde birkac kisi Red Orchestra 2 oynuyoruz, bir arkadasa "Sen su yandaki sokaga bak, bizi kanattan avlamasinlar" dedik. Ama bir sure sonra kanattan birileri gelip bizi arkadan indirdiler. Cunku sokaga bakmakla gorevli arkadas sikilip baska tarafa gitmis. Bu dedigim sadece 4-5 kisilik bir grupta olusan sorun. Yuzlerce kisiden olusan bir orduda bu tur sorunlar kat kat daha fazla olur.

Bu sorunlara iki cozum dusunulebilir. Birincisi gelmeyen veya savastan cikan kisilerin yerine yapay zekanin konmasi. Fakat tabii yapay zekanin bir insan gibi performans gostermesi mumkun olmayacaktir.

Ikinci cozum ise asiri derecede hardcore bir guild yapilanmasi. Secilen adamlarin gelip gelmedigi, emirleri dinleyip dinlemedigi cok ciddi bir sekilde denetlenir ve standartlara uymayanlar hemen atilir. Ama bu tarz bir yapiya adapte olabilecek oyuncu sayisi fazla olmayacaktir. En iyi ihtimalle birkac tane guild bu seviyeyi tutturabilir.

Neticede bana bu tur bir oyun fikri ancak yapay zeka cok gelistiginde uygulanabilir gibi geliyor. Buyuk oranda yapay zekadan olusan ordularin icine insanlar da girip cikar.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Harbiden savaşlarda 1000 kişilik ordu dedigin daha ilk çarpışma anında 950 falan oluyordur gibi geliyor bana :D belki benim uydurmam ama savaşa gelmeyeninden savaş anında kaçanına kadar baya bir kayıp oluyordur. Bu oyun fikri welcome to internet kadar eskidir ki mount and blade en yakını buna onu bile ne kadar çok oynamıştık o yüzden güzel tabii ama olabilitesi oyun yapımı açısından çok zor o kadar büyük bir yapılandırmayı kaldırıcak oyunu yapmak için harcanacak meblağ öyle riske girilebilecek bir para olmayacaktır bunu yapacak adam kazanç sağlayacagından %100 emin olmak ister o da olmadıgı ıcın olmuyor işte.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

fikir güzel. 2000 oyuncu sayısı bence şöyle bulunabilir. Savaşı 3 günde bir yaparsın. Savaşa katılmak isteyenler adını kaydettirir. +500 kişi de yedek olarak bekler. yoğunluğa göre savaş tarihleri uzayıp kısalabilir. bir günde birden çok savaşda olabilir böylece.
böyle bir oyunun çok sağlam olması lazım
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Myshkin said:

dalga geçtiğimiz knight online da buna benzer etkinlikler oluyordu yalnız hatırladığım kadarıyla.


Mount and blade gibi yetenege baglı olması lazım. Level olmayacak vuruş oyle sihirle olmayacak birebir mount and blade gibi vurdun vurdun vuramadın ıskaladın mantıgında olmalı oyle malis falan degil. Onun dışında çok harika bir oyuncunun digerinden tek farkı kazandıgı para ile alabilecegi item olur o kadar . Mage olmaz Priest olmaz falan oyunda kafadan. Yani mount and blade mmorpg bahsettigi. Tabii bunun profları olur para kazanılır savaş olmadıgında veya savaştan önce sipariş verilir toptan yapılır bir ton detayı var ama dedigim gibi şöyle bir oyunun maliyeti inanılmaz yüksek olur girilecek riske göre benim param olsa girmem bu riske açıkcası. Tutmazsa zararı büyük olur.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Cidden bu fikir çok eskiden beri var, şahsen ben ilk Mediewal:1 TW'yi oynadığımdan beri bunu düşlerdim, elinde mızrakla köylü olarak başlayıp derebeyinin okçusu olmak sonra rank atlamak falan filan işte.

M&B ile buna en yakın oyunu gördük ama sadece Single playerında oldu bu, çünkü Multisinde herkes ayrı kafadan takılıyor ve harala gürele oluyor sadece.

Sen 1000+ kişiden bahsediyorsun ki bu imkansız gibi bişi, arkadaşların yazdığı gibi 25-40 kişilik raidlerde bile düzen zorlan sağlanırken bu sayı 8-10 seneye falan zor olur.

Ama yine de 40-60 kişilik düzenli ordu biçiminde savaşlar yapılabilir M&B motoruyla bile. Orduya araziyi en geriden tepeden görecek bir Guild master (lord) emirler vererek yönetebilir mesela. Dediğin gibi çeşitli para ödülleri olabilir.

En basitinden Taleworlds firması M&B-2 çıkaracağına böyle bir sisteme el atsa, hem MMO'dan parayı vurur hem de büyük bir yenilik getirmiş olur.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

xunn said:

Red said:

abiler warband oynayın

ben hala arada 100-200 kişilik serverlara girip siege atıyorum

yok böyle keyif


Çok kötüsünüz abi.

O kadar kötüsünüz ki kaldıramıyorum.


olm inanmış gibi oynuyorsun sende.az rahat oynasan mutlu olcan ahahha
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Red said:

xunn said:

Red said:

abiler warband oynayın

ben hala arada 100-200 kişilik serverlara girip siege atıyorum

yok böyle keyif


Çok kötüsünüz abi.

O kadar kötüsünüz ki kaldıramıyorum.


olm inanmış gibi oynuyorsun sende.az rahat oynasan mutlu olcan ahahha


Yoldaşlarımın kanları dökülürken sakin kalabilen bir yürek cenge layık değildir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Sona yazacağımı başa yazacağım, "lan daha 11 e 11 fifa falan yapamıyoruz sen neyin kafasısın" açıklamaya çalışayım şöyle bir girişle: yakın ve uzak gelecek de bu veya benzeri bir oyunu geleceğini beklemek bana da pek olası gelmiyor çünkü her ne kadar aksini
iddia eder gibi devasa online lar gelişse de, oyunculuk insanlık tarihin yazıldığından beri hiç olmadığı kadar bireyselliğe doğru gidiyor. Oyunlar eğlencedir, oyunlar eğiticidir,
oyunlar hayal gücüdür. orta çağda bile ellerinde tahta kılıçlar la sağa sola koşan veletler sadece çocukça eğlenmiyorlardı (oyun) aynı zamanda çocukluktan, gelecekteki yaşantıları
için gerekli olan bir şeyin talimi yapıyorlardı, keza kız çocuklarının ellerine bez bebekler boşuna verilmiyordu. ama bu bütün eğitim ve çocukları oyalama işi ile birlikte
çocukların hayal gücüde gelişiyordu...şimdi o kadar olmasa da 10 sene sonra gelişen teknolojilerle oyun kavramı da değişecek ve bence bu hayal kurma kavramı da ortadan kalkacak.
Mesela biz ilk kağıda bakarak hayal kurduk, sonra pikseller ya kendimizin temsili cengaverler yada güzel kızlardır, sonra teknoloji gelişti daha az hayal kurduk çünkü artık her
şey önümüzdeydi sesli diyaloglu grafikli suretler, o kadar alıştıktı oyunda ki diyalog eksiklerini bile tamamlayacak hayal kurmayı yadırgar olduk. Öte yandan oyun yapan firmalara bakıyorum ağırlıklı olarak amerikan şirketleri hani şu tek başlarına dünyayı kurtaran süper Kahramanların olduğu amerikanın, bu kültürden çıkan adamların geliştirecekleri oyunlardan da bu bağlamda pek bir şey beklememek lazım onu anlatmaya çalıştım anlayacağınız. Veya aş parantez Tolkien nin dediği gibi fantastik edebiyat kaçış edebiyatıdır ve genelde kimse bu kaçışta kalabalık bir guruptaki önemsiz bir asker olmak istemez kapa parantez.
Ben senelerdir yolda yürürken bile savaş taktiklerini süvari hücumlarını, piyade manevralarını düşünürüm, ve bu yüzden efkar bastığında kafa epik savaş meydanlarına kayıyor. Valla ben sadece yazayım kafam dağılsın muhabbet olsun diye bu kadar yazı yazdım ve aslında bi savaşıp gelmiş kadar oldum ne diyim. (ya bu nordikler ne kıyak adamlar mış ya adamların cennet hayaline bak sabah savaş kavga ölen ölüyor
akşama ölenler diriliyor muhabbet şölen...)

hayal gücü...


Tabi ki hayal gücü olan her oyuncunun buna benzer bir oyun ve oyunların hayalını kurması normaldır. Benimde 1 haftadır canım sıkkın kılıcı kalkanı alsam da olaylara aksam modum da geziyorum :) shogun2 deki geyik tekrar canlandırdı ama oradaki geyiği harlamak istemedim sonra. Neyse canımın sıkkın olduğu bir zamanda aklıma geldi şöyle olsa böyle olsa diye bende işi gücü bırakıp bunları yazdım. Sizi temin ederim bu işlerin manyağı olarak hayalını kurmak bile beni rahatlatı sonra bu fikre aşık olup aşık aşık dolaştım cumartesi, önce kardeşime söyledim beni tersledi bu kız yaramaz diye sana ama ben dinlemedim tabii. Zamanında üniversite sınavına hazırlanırken test çözmeyi bırakıp antık savaşları inceleyen bir adamın sonuçta ( geometri testi çözmek yerine büyük iskenderin savaşları incelemek)
Neyse sonra sizin yazdıklarınız da okudum...
ama ben hala ümitliyim. CA dakiler 15 sene önce çıkıp üç boyutlu ve büyük haritalarda 30-50 dk kalık savaşların yapılacağı500+ birimlik bir oyun yapacam deyince aynı tepkiyi almışlardır her halde o zamanki str referansları zaten ortada...
Gerçi Türkiye deki baba oyuncuların mekanında bile böyle bir iş için 500 kışı toplayamıyorsak oyunculuk iyi yerlere gitmiyor demek ki...

Fikre geri dönersek şöyle de yapılabilir (ya ben çok sıkıldım str ve hand-to-hand action oyunu diye yapılan abukluklardan -shogun 2 aldık hepsini ama şu anda roma surrectum 2 oynuyorum o derece) Neyse hadi o kadar adam bulamadık ama multi total var düşünün haritadaki her birlik-bölüğün kontrolü bir kişide firt person olarak bu bölükleri (geri kalan
yapay zeka) kontrol ediyoruz, iste önde dur ister arkada adamlara verilecek emri çeşittiliği çok fazla, gerçeklik için harita yok diğer dostların neler yaptığını toz duman
arasında flamalardan sezmeye çalışıyoruz ve savaş öncesi brifingden... Bu oyunu konsolda bile pc ile eşit şartlarda oynana bilir bence

şimdi bu oyunu beraber ve karşılıklı oynayacak 20 kişi bulamıyormuyoruz, bence koca Türkiye de buluruz gibi. evet bulduk şimdi ne yapıyoruz toplanıp evrene pozitif
enerjilerimizi gönderip böyle bir oyun çıkmasına ön ayak oluyoruz :)

ya bıkmadınız mı falancalar filanca bosu şu saniye indirmiş bizde asacaz bu sn inderecez diye mekanik dövüşlerde hayalgücü ve yetenek törpülemeye, saatler günler geçirmeye
bırakalım koreliler uğraşın. ruslar 5 maçtır kaybetmemiş beyler organize olup bunları yenecez bu sefer...

gerçi bu bir sefer yapılsa ilk söylediğime de yol açılır ki sade meydan savaşları değil singleplay, skirmis maçlar ve stor line bile yapılabilinir

Grafiklere para gömmeye gerek yok bu da zaten bütçeyi de rahatlatır...

evet pozitif enerji.....

Çok çok uzun oldu yazı birde editör gerekecek bunu toparlamak için…
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...