Genel Yönetici GERGE Mesaj tarihi: Eylül 16, 2008 Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 16, 2008 Güzel bir şey buldum. Ön yargısız bir yazı, Linux ya da Microsoft tarafını tutmuyor yazar: http://www.michaelhorowitz.com/Linux.vs.Windows.html Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Venator Mesaj tarihi: Eylül 16, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 16, 2008 Şöyle bi gözden geçirdim yazıyı, yazarın dediği bir noktaya çok şiddetli katılıyorum: Linux'un belki de en büyük sorunu applicationların yüklenmesidir. Evet, olayı bilen sana bana kolay geliyor olabilir ama yoldan geçen birisine "-apt get install" olayını anlatamazsınız, ya da Synaptic diye bişey var diyemezsiniz deseniz de "o ne ya, haa güzelmiş" (meali = e iyiymiş de 10 dakkaya kesin unuturum) diyeceklerdir. (örnekleri ubuntu'dan veriyorum çünkü en ciddi tecrübem onda) İnsanlar kurulumlarının çift tık ötede olmasına alışkınlar ve seviyorlar, ben de seviyorum. Basit ve net çünkü, ikonlu falan bi .exe dosyası var basıyorsunuz next next diyorsunuz ve yüklüyor. Tamam, synaptic gizi çözümler çok güzel ama onu bulan, kullanan ve çoğu programın istediği dependencylerde bir sorun olunca fixleyebilen adam zaten olayı çözmüş demektir. Bişeyler daha geveleyeyim, Hala çok programcı OS'u linux en azından bana öyle geliyor, arada bir girip bakıyorum ama hala bana o havayı veriyor. 3D desktop için grafik kartı ayarları yaparken kod yazmak istemiyorum açıkçası hehe :) Ne bileyim hazır olmalı, olabilmeli sonuçta kod hazırsa ayar da koyabilirsin buton da olabilir olmalı da. Ama çoğu şey hala terminalden, ki insana bir "kod yazıyorum vaow" havası katsa da bence biraz eski model. Zira ASCII karakterleriyle bişeyler yapmak moda olsaydı o zaman popüler olan oyunlar grafik MMORPGler değil 90ların text MUDları olurdu ( illa çok ileri olacak demiyorum onlar da başarısız oluyor, önemli olan text ile grafik arasındaki dengeyi bulmak ). Bir tek ubuntu var zaten sevip kullanabildiğim, o da bu denge ve kolaylık konusunda en başarılı distro. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
riglous Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Iyide bu ubuntu'nun degil KDE ve Gnome'un sorunu. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sypro Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Şu yükleme olayı neden bu kadar büyük dert anlamıyorum. netten satırı bulduktan sonra terminal açıp kopyala yapıştır yapmak ve entera basmak insanlara bu kadar zor gelmemeli. Next next finish güzel şey tabi ama işler öyle yürümüyor. Öyle olduğu için AutoCAD 1.1 gb setup'a sahip, ama Qcad 4mb 'lık bir paket. Tüm bağımlılıkları zaten sistemde mevcut, siz sadece başlatıcı paketi çekiyorsunuz olay bitiyor. Bağımlılıklarla ilgili de kimin ne sıkıntısı olmuş ki bu güne kadar? Ubuntu zaten varsa bağlı bir paket yükliyim mi abi diye soruyo. Kaldı ki synaptic var, çok da zor yerde değil, eğer o kadar zorsa masaüstüne kısayol koyarsın yani. Adept var, yetmiyorsa gDebi var. .deb uzantılı (windowsta exe indirdiğimizi varsayarsak) bir dosya indirip çift tıklıyorsunuz (windowsta da çift tıklıyoruz, ironik.) ve install package'a basıyoruz (next next next yok, sadece install var.) şifremizi giriyoruz (farz edin ki antivirüs programınız çalıştırdığınız bir exe'yi blocklayayım mı blocklamayayım mı diye sordu) ve kuruyor. Varsa bir bağımlılık otomatik onları da kuruyor. Bunda da zor bir yan yok. Ha emeklemeden uçmayı (koşmak bile değil yani) düşünen kişiler için yapabilecek bir şey yok. Sistemi kurduğu ikinci dakika compiz kurmaya çalışan ve xorg.conf yedeği almayı bilemediği için sistemi açamayan kişilere gıcık oluyorum. Önce ne kullandığını bir idrak et sonrası zaten çok rahat. Kaldı ki neredeyse 7/24 destek verdiğimiz tanınan Türkiye forumu var. Çok aykırı bir donanım hatası olmadığı sürece neredeyse her türlü soruna bir çözüm bulundu bu güne kadar. Bu da zor geliyorsa üzgünüm artık, linux kullanmaya layık deyilsiniz demek istiyorum. Şöyle düşünelim, en başından beri linux kullandınız, windows masaüstü neye benziyor onu bile görmediniz hiç. Bir gün esti ve windows kurdunuz, neyin ne olduğunu anlamaya mı çalışırsınız yoksa görsel açıdan harika olmasına mı? falan filan falan filan.. neticede program kurulumunu bu kadar abartmaya gerek yok. win ve ubuntuyu bir arada kullanan biri olarak yazıyorum bunları, ne ubuntu sempatizanıyım ne de linux fanatiği. Sadece "çamur atmak" bu kadar kolay olmamalı diyenlerdenim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Genel Yönetici GERGE Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Konuyu açan Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Senin Ubuntu-tr sitesi iyiymiş ya. Çalışmak isterim ben de orada günde bir saat falan ayırabilecek olsam da... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dasaaa Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 hmm güzel yazı da linux işini bilene güzel. standart bilgisayar kullanıcısına hitap eden bir şey değil.. en büyük ekslikliğine gelirsek imajı kötü. herkes windows'tan nefret ediyor ama linux'a bulaşmayacek derecede çekiniyor.. bir ürünün kalitesi vs. bunlar ayrı şeyler. önce imajı oturtması lazım.. dev bir şirket olmadığı için de zor sanki bu.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mum_Chamber Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 syprocuguma katilmiyorum ben, cogu linux dagitimi isletim sistemini bir arac olmaktan cikarip bir amac haline getiriyor. bunu ben kabullenirim, ali, veli kabullenir ama her kullanicinin kabullenmesini bekleyemezsin. adam facebook'a girmek, onun disinda da zerre ugrasmak istemiyor. kendince hakli da.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Absolut Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 91den beri bir fiil PC ile gerek oyun gerek iş hayatı yüzünden iç içeyim. 1 kere dahi Linux ihtiyacı duymadım. Duyacağımıda sanmıyorum. Sevemedimn bir turlu yani 2 tıkla halledebileceğin şeylri kasıp koşturup yapmak bana zor geliyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Genel Yönetici GERGE Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Konuyu açan Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Linux Mint gibi şeylerde iki tikla halledebiliyorsun her şeyi. Ama dün yazdığım Arch Linux'e baksana. İnsanlar bunu görünce korkuyor. Mint de aynıdır, Arch da diye düşünüyor. Bunun önüne yavaş yavaş LiveCD'lerle falan geçiliyor ama. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
di Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Windows'da program indirip cift tikliyorsunuz, linux'ta sadece repository icinde aratip kur diyorsunuz. Zor bir yani yok. Ha illaki ben once indiricem, sonra cift tiklayip kurucam diyorsaniz linux'ta hali hazirda mevcut olan bir secenek bu. Kurun ubuntu ya da debian'i, hayatiniz boyunca inceleyemeyeceginiz kadar cok .deb paketi listelensin onunuze. Nasil windows'un installer exe'si varsa, ubuntunun'da installer deb'leri var. Eskiden iskenceydi ama su an icin degil. Her isinizde konsol kullanmak zorunda degilsiniz. Artik herseyi gui ile halledebiliyorsunuz ki windows'unkine oranla cok cok daha stabil, hizli ve gorsel olarak daha iyi bir arayuzu var. bkz: compiz/fusion. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ghaldszar Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Ben yazıya katılıyorum açıkcası. Kurulum çok sıkıntılı. Belki son zamanlarda biraz daha kolaylaşmıştır bazı şeyler ama yine de çok şey değiştiğini sanmıyorum. Linuxun ilk dönemleriydi slackware' in dönemi. Kurayım dedim kurcalıycam Linuxu. Windowsa kılım OS2 seviyorum Linux gibi alternatif çıkmış uçtum sevinçten. Ne yaptıysam ne ettiysem kuramadım Slackware bir türlü. Arkadaşa kurdurttum ilk sorunda da öyle kaldı elimde. Daha sonra Suse çıktı popularitesi arttı ve ben hayatımda ilk ve tek defa bir işletim sistemine para verip getirttim. Yok onu da kuramadım. Yıllar sonra Red Hat kurabildim ilk defa. Bu sefer de programları kurmakta sorun yaşadım. Bir ICQ kurayım dedim 3 gün uğraştım tüm ICQ türevleriyle. Sonunda kurdum ama başka kurma sorunlarında sildim gitti. Yıllardır Windows kullanıyorum, ama kullanmaya nasıl başladım nasıl öğrendim. Önce kullanmaya başladım sonra sorun olduğunda çözmeye çalıştım göçünce de format atıp tekrar yükledim. Ne dos' ta ne windowsun hiç biri sürümünde format atıp tekrardan işletim sistemi kurarken sorun yaşamadım kimseden de yardım almadım. Önce işletim sistemi kurulabilmeli programlar kolay yüklenebilmeli ki kullanıcı da kullanmayı öğrensin. Ondan sonra ıncık bıncık ayarlarla uğraşılır. Bence böyle olmalı. Siz kolay diyenler bazı ayarlar sistemler hakkında çok ciddi bilgiler sahibisiniz ve kurarken herşey kolay geliyor size ama değil. Sadece kullananlar için Linux gerçekten zor ki sırf next mantığı ile kurulan windows programlarını kurmakta zorlanan o kadar çok kullanıcı varki, hem de çoğunluğu onlar oluşturuyor. Her linux dendiğinde IBM' e küfrederim. Eğer zamanında OS/2' nin kaynak kodunu açsaydı bugün işler çok farklı olurdu. IBM OS/2 yi mezara götürüyor yazık oldu. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
di Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 En kıl zamanlarında çok hardcore girişmişsin sen. O yüzden başın ağrımıştır doğrudur =) Ubuntu dene mesela fırsatın varsa. Hiç olmadı live sürümüne bir göz at. Epeyce şey değiştiğini göreceksin zaten hemen. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
roket adam Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Ben de absolut a katılıyorum. Bilgisayara MS DOS 6.22 ve Windows 95 ile başladım, server sürümleri dışında tüm windowsları kullandım sayılır. Evet, stabil değiller, evet çöküyorlar, evet virüs bulaşma ihtimali daha yüksek, fakat kullanım kolaylığı ve plugnplay olayı bu tüm dezavantajları kapatıyor direkt. Linux da kullandım. Ama arkadaşımın verdiği cd deki Windows'ta çalışan programı kuramayınca canım sıkıldı. Ufak bir program kurmak için bana fazlasıyla yabancı gelen bir sistemi öğrenmek zor geldi. En basitinden, şu iki alt konudaki Arch Linux olayı. Her şeyi kendimiz ayarlıyoruz, sınırsız modifikasyon, tamam da, neden bu kadar kasalım? Bir nevi kendini tatmin etme yöntemi, ben oldum dedirten bir yöntem olsa gerek bu, başka bir şey değil. Günlük işlerim için rahatça Windows, hadi Win i geçtim Ubuntu kurup kullanmak gayet pratik bir yöntemken, bu kadar kasmanın ve zorlamanın mantığı nedir anlayamadım. Arch Linux olayını özetlemek gerekirse, hani bilgisayar kullanımında biraz ilerledikten sonra, artık amatörlüğü bırakalım biraz uzman olmaya kasayım, kod yazma - komut satırından çalışma falan öğreneyim dersin ya, o safhadaki bir insanın kullanacağı bir işletim sistemi bence. Fark yaratmak, farklı olmak bazen işletim sistemi seçme safhasında bile etkili olabiliyor. Belki bir coder ortamında Arch Linux kullanıyorum çok zor oldu kurması :( muhabbeti ile cool olabilirsiniz. Bunun için de değmez. said: Ama çoğu şey hala terminalden, ki insana bir "kod yazıyorum vaow" havası katsa da bence biraz eski model. Zira ASCII karakterleriyle bişeyler yapmak moda olsaydı o zaman popüler olan oyunlar grafik MMORPGler değil 90ların text MUDları olurdu şeklinde belirtmiş bir arkadaş, bahsetmek istediğim buydu bi önceki paragrafta. (burada arch ı iş kullanımı için vb. kullananlardan bahsetmiyorum, elbette gereksiz tüm modülleri çıkartılmış bir web server gayet iyi performans verecektir ve bu durumda arch kullanmak gerekli olabilir) Sonuç olarak, Linux'un gerçekten ev kullanıcılarına katacağı pek bir şey yok. Belki kullanıcıların bilgisayarlarında kurulu gelen vista-xp 'nin lisans ücretlerinin cepte kalmasına yardımcı olur. Yine de zannetmiyorum ki oğluna bilgisayar alan bir baba, iki gün sonra oğlu arkadaşından oyun alıp Linux a kuramayınca Linux'tan hala memnun olsun. Neden zorlanalım ki kolayı varken. Ben demode Windows'ları kullanmaya devam edeyim, arada Mac OS ta kurmaya kasayım en iyisi. Bilemiyorum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
di Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Windows size göre sizi sınırlayan bir sistem değilse, rahatsanız Linux ya da diğer sistemler zaten gereksiz sizin için. Yalnız belirtmek istiyorum ki siz nasıl linux'a geçiş sırasında zorluk/sorun yaşayan bir windows kullanıcısıysanız aynı sorun benim için linux->windows geçişini yaparken nüksetmişti ki daha önce windows kullanmışlığım olmasına rağmen oldu bu. Tekrar yazmak gerekirse; linux şu anda sorunlarının çoooook büyük bir kısmını arkada bırakmış ve çeşitlilik konusunda istenenden fazlasını veren bir sistem. Şu an için şurada yazılanları genele maletmek çok büyük haksızlık o yüzden. Kurulum için de bu böyle. Disk bölümlendirmesi mi zor geliyor ? E bunu windows kurarken de yapıyorsunuz ? Sadede gelecek olursak, zor olan linux ile uğraşması değil, sizin alışkanlıklarınızı geride bırakmanız. evet alındım linux'a karşı böyle yazılar yazılmasına =P Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Genel Yönetici GERGE Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Konuyu açan Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Bence Arch gibi sistemler ego tatmini masaüstü kullanıcısı için sadece derken yanılıyorsun. Eğer ego tatmini yapmak isteseydim Arch yerine Linux from Scratch rehberi falan yazardım. O gereksiz modullerin atılması Open Office'inde Firefox'un da hızını epey arttırıyor. Benim notebook'da pil ömrü kafadan bir saat kadar arttı. Biraz (ve sadece kurarken, epeydir hiç kasmadan Gnome'un GUI'sini kullanarak kullanıyorum) kasmaya gönüllüysen Windows'dan da, Ubuntu'dan da daha hızlı bir sistemin olur. Bu Ooo'da bile fark yaratır ve. Bence Windows'un oyun dışında hiç bir çekici noktası yok. Pro yazılımlar için Mac var. Çoğu Linux'da da çalışıyor (Ah! Pro Tools, ah!). Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bone Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 linux için çoğu kişi "çok kolay kardeşim, kullanamıyorsanız zaten bırakın, pc'yi hiç kullanmayın"a getirtiyor. e elbette 3-4 sene kullandığınız bir sistemin ıncığını cıncığını ezberlemişsinizdir, normaldir. ama linux iddia ettiğiniz kadar kolay bir sistem değil. linux stabilitesiyle, virüs geçirmezliğiyle felan tanınıyor. birçok kişi de "aha şu versiyonu kur, herşeyi bir tık ile halledersin" diye övüyor. ama linux işi o kadar kolay değil. hani öyle mouse kullanmaktan aciz bir adam değilim. zamanında dos kullandım, c..'ler, dır'lar havada uçuşuyordu o zamanlar. eskiden macintosh da kullandım, son çıkan macos işletim sistemlerini de gördüm, gayet güzeller bu arada. bir sürü kod felan da yazabiliyorum, konsol kodlarını öğrenince yazmaktan aciz değilim. ama şöyle ki, linux herşeyi kasten kastırmakta bir numara işletim sistemidir. ubuntu kurdum en son. tamam os üstünde temel navigasyon işini kolaylıkla yapabiliyorsunuz. sağ tık, sol tık, yukarı çık, aşşağı in, sağa dön, sola dön, bir sürü fonksiyon var. ama iş sistemi kullanmaya gelince çok kastırıyor. örnek vereyim, internete bağlanmak için modem ayarı yapmam gerekti. modem cd'sinden çıkan driverlar alakasız bir distribution'a aitmiş. onda bile bir ton kod yazıp, çıkartıp, silip, ekliyecekmişiz kendimiz. o bizim distribution'da çalışmıyormuş zaten. windowsa döndüm, internette onlarca siteyi gezdim dolaştım. "denetim masasına gir, donanım ekle kaldıra gir, o herşeyi otomatik halleder" gibi birşey olacağını sanmadım elbette. ama sabit bir çözüm yöntemi de bulamadım. sadece çalışabileceğini iddia eden bir takım kodlara rastladım. linuxe döndüm ve konsola o kodları birebir yazdım. hiç bir işe yaramadı. sıkıldım ubuntuyu sildim ben de. sonra fixmbr. yanlış anlaşılmasın, sadece ubuntu kullanmadım linux olarak. windowsa ulaşamadığım zamanlar, değişik linuxler kullanıp denemişliğim, kullanmışlığım oldu. ama hiç bir zaman primer (birincil) işletim sistemi olarak linux kullanmadım. çünkü: Mum_Chamber said: syprocuguma katilmiyorum ben, cogu linux dagitimi isletim sistemini bir arac olmaktan cikarip bir amac haline getiriyor. esas olay burda bitiyor sanırım. işletim sistemini amaç olarak kullanmakla, araç olarak kullanmak arasında ayrılıyoruz linuxçülerle. windows açıkken genelde 3 şey altında geçiyor zamanım. Oyun, surf, multimedia. Gün boyunca wallpaper'ımı görmüyorum bile. Windows çökmediği sürece de windowsun ayarlarını kurcalamama gerek kalmıyor. bir program kurcaksan, exe'ye basıyorsun herşeyi o hallediyor. Linuxte ise, ek ayar yap, şu kodu yaz, buraya mount et, tekrar çalıştır, console'u aç şunları yaz, unmount et tekrar çalıştır, bunu kapa onu aç, daha fazla ek ayar yap... diye geçip gidiyor. commodore 64, dos, turbo pascal, html, javascript, c, c++, php, asp vs kodlarına yabancı değilim. buna rağmen konsola yazılan komutlar bana çok karışık geliyor. ha, "c de neymiş, 60'lardaki, 70'lerdeki program dillerinde uzman değilsen, zaten linux kullanamassın" deniliyorsa, eyvallah derim, ne diyim. bence bir işletim sisteminde, kullanıcı dostu komutlar olmalı. open yerine xopenk13, run yerine vfr, delete yerine -del^fol+C:%file&exist gibi şeyler yazılınca, hiç birşey anlaşılmıyor :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bone Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Windows'u savunduğum sanılmasın, Windows da mükemmel değil, gördüğüm kadarıyla çok eksiği var. Mesela "program bir sorunla karşılaştı, lütfen bilgisayar yöneticinizle görüşün" gibi hatalar çıkıyor windowsta. Bu ne be. Bilgisayar yöneticisi dediğin sihirbaz mı, hatanın ne olduğunu söylemeden pat diye bulacak? Ha bir de "buyrun, benim?" yani. istesem dünyadaki en bilgili bilgisayarcı olayım, bilgisayar bana hatanın nedenini söylemedikçe neyle çözeceğimi nasıl anlayım ki ben. Bill Gates'i mi çağırcaz problemi halletsin diye? "0x0000c2345 nedeniyle bu program çöktü" dediğinde google'dan arayıp bulabiliyorsunuz mesela çözümü. küçük bir numara yığını bile problemi çözmenizde yardımcı olabiliyor. windows'un problemlerde "git yöneticinle görüş, ben karışmıyorum" demesi yerine, problem hakkında daha detaylı bilgi vermesi çok daha iyi olurdu. ne biliyim, "gogobaytlar hektorşın modülüyle uyuşmadığından bilgisayar legerukları korüzyona girdi, biz de telfiyon kısmını kapatınca, program çöktü" gibi birşeyler yazsa, sen de "haa, demek ki öyleyken böyle" diyceksin, sorunu anlıyacaksın, çözümü bulacaksın. ama windows bir tuhaf. kullanıcıların hepsini beginner kullanıcı muamelesi yapıyor. atıyorum denetim masasında bir ayar yapacaksın, "sen bırak, elleşme, git bilgisayarı aldığın yerdeki adamı çağır, o yapsın" gibi absürt uyarılar çıkartabiliyorum. "arkadaşım, zaten bilgisayarı aldığım yerdeki adam da benim" diyemiyorsun, anlamıyor. herşeyde bu beginner kullanıcı seviyesine hitap etme kaygısını görmek mümkün. bir işletim sisteminin otomatik olarak herşeyi halletmesi çok güzel birşey. ama windows gibi de kullanıcısına sürekli kısıtlama getirmesin yav. mesela programlar çöktüğünde "microsofta haber ver" gibi %100 gereksiz bir kutucuk çıkıyor. ona da ayrıca hastayım. "haber ver" diyip gönderince karşılığında işe yarar birşey de olmuyor ki. sadece microsofta bilgi kirliliği... Diğer bir çok sevdiğim olaysa, windowsun geliştirilmeye açık olmaması. Open source olmayan programlar bile çılgın bir community sayfasına ve tema/mod özelliğine sahipken, windowsta çok kısıtlı destek var. Open source olmadan da, windowsun kendini daha geniş bir kitleye açabilmesi lazım. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Venator Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 O sorun vista'da ciddi bir dert zaten katılıyorum Bone. XP gibi sistemlerde admin olmadan bile herşeyi rahatlıkla yapabiliyordun, vista'da admin olarak girince bile kan kusturuyor :) Ya neyse, linux karşıtı olarak da görülmeyeyim zira dual boot Xp ile Ubuntu çalıştırıyorum, Ubuntu'dan da gayet memnunum. Eleştirim daha çok diğer distrolara yönelik, zira Bone'un dediği gibi terminalle boğuşulan problemlerle karşılaşmak münkün, oluyor. Bana bi kere ubuntu ilk çıktığı zamanlarda, 1 gün uğraştıktan sonra kernel update ederken kernel panic! hatası olmuştu mesela, sinirden ubuntuyu silip üstüne windows kurmuştum ve o zamanlar tek işletim sistemimdi ubuntu. Neyse, o günlere göre bir gelişme var tabi ama hala linux cok "amac" isletim sistemi hakkaten, demek istediğimi güzel özetlemiş insanlar :) Yani, bunun iyi yanları da var tabii. Mesela XP'de matlab çalıştırırken hafızayı doldurup memory hatası alabiliyorum bazen, bunu diğer arkadaşlara sordum birisi de aynı hatayı alıyormuş. Sonra linux'a matlab'ı kurup çalıştırmış hafızayı istediği gibi ayarlayabildiğinden sorun düzelmiş. Bilgisayarın hafızasıdır, işlemcisidir, seri portudur gibi daha detaylı işleri ayarlamak istiyorsanız linux cok yararlı tabii. Network analizidir, seri port iletişimidir gibi teknik konularda tutoriallar genelde hep linux üzerinden yapılır (en azından bize öyle yaptılar) zaten çünkü sistem buna uygundur. Kısacası, işiniz zaten bilgisayarsa e linux kullanın zaten, daha iyi. Ama değilse ubuntu dışında kullanmayın, bence. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
riglous Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Bone said: commodore 64, dos, turbo pascal, html, javascript, c, c++, php, asp vs kodlarına yabancı değilim. buna rağmen konsola yazılan komutlar bana çok karışık geliyor. ha, "c de neymiş, 60'lardaki, 70'lerdeki program dillerinde uzman değilsen, zaten linux kullanamassın" deniliyorsa, eyvallah derim, ne diyim. bence bir işletim sisteminde, kullanıcı dostu komutlar olmalı. open yerine xopenk13, run yerine vfr, delete yerine -del^fol+C:%file&exist gibi şeyler yazılınca, hiç birşey anlaşılmıyor :) Iyide Linux zaten C'nin kendisi..!.1!. Eger C'ye asinaysan bunda da zorlanmaman gerekir. Ayrica arac/amac konusunda size katilmiyorum. En basitinden yerini bildigim bir dosyayi, istedigim bir yere kopyalayacaksam, o dosyayi ben gormek zorunda degilim. Cok daha seri bir sekilde bu isi shell araciligiyla gerceklestirebilirim. Aynisini Windoz'da da yapamaz miyim? Yaparim tabi. Ancak Win98'sen bu yana MS kullanicinin komut sistemine (dos-shell) ulasmasinin onunu kesme amaci guduyor. Bu nedenle kisitli bir yonetim soz konusu. Ayrica gunluk kullanimda bu saydigin multimedia/internet/oyun uclusu de grafiksel olarak destekleniyor. Cogu yerde sikistirilmis dosyalari normal hale getirmek icin shell komutu yazilir, tar.gz dosyalari icin. Sanirim bu yukarida bahsettigin biraz buna gonderme. En basiti sikistirilmis bir dosyayi cift tiklayarak da acabilir istedigin bir yere kopyalayabilirsin. Ancak komut sistemiyle bu isi cok daha seri yapabiliyorsa insan, niye grafiklerle ugrassin ki? Biraz da boyle dusunmeniz lazim... Bir sonraki nokta... Benim bilgisayarimi benden baskasi kullanamaz mesela. Belli basli seylerin kisayollari vardir (tus olarak) ve hicbir yerde bunlara yonlenen fiziki bir kisayol bulunmaz. Bilgisayara oturan da genelde malak gibi ekrana bakar kalir... Amma velakin bu sacma isin cok basit bir cozumu var. Shell'i acip firefox yazarsan senin onune firefox gelir. Bu butun (hadi butun olmasin cogu) sistemde boyledir. Fiziksel ayarlar, Windows'ta oldugu gibi, farkli bilgisayarlara gecildiginde ortadan kaybolur ve yabanci kullanicilari kisitlar. Ancak bunun aksine GNU/Linux kullanan birisi cok daha ozgurdur bu bakimdan. Herhangi bir Linux, Mac veya UNIX'i rahatlikla kullanabilir. Bu acidan dusunurseniz bence asil Windows'un "amac" oldugunu farkedersiniz. Zira Windows sizi kendi kolesi yapmaktan oteye gitmiyor. Dahasi kendi sisteminizin esiri haline getiriyor. Bu gun flashdisk'e yuklenen isletim sistemiyle, herhangi bir bilgisayara gidip kendi OS'inizi kullanma imkanina sahipsiniz. Ben buna "amac" degil, kalifiye "arac" derim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
roket adam Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Venator said: O sorun vista'da ciddi bir dert zaten katılıyorum Bone. XP gibi sistemlerde admin olmadan bile herşeyi rahatlıkla yapabiliyordun, vista'da admin olarak girince bile kan kusturuyor :) offtopic Microsoft Vista yı satarken az çok bilgisayar bilen kullanıcılar için o özelliğin ne işe yaradığını ve nasıl kapatılacağını içeren bir UAC rehberi vermeliydi bence sdffds. Kimle konuşsam "olm oyun yüklicem alet bana soruyor 10 kere" diyor çünkü sdsg. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sam Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 valla benim için işletim sistemi deyince istediğim bütün programları çlaıştırabilen bir zemin demek, buna oyunlar da, genel amaçlı geniş program yelpazesi de dahil. bu nedenle ne linux ne de mac os vb'yi neden kullanayım sorusuna cevap göremiyorum hala. kaldı ki günümüzde pc (windows) bile kullanımı hantal ve külfetli olduğu suçlamasıyla konsollar ve kullanımı daha yalın mobil cihazlarla rekabetten etkileniyor, "iki satır net'ten arayın bulun yapıştırın ne olacak" sözünün anlamını kavramak pek mümkün değil. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
PrudenT Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 windows wins. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Genel Yönetici GERGE Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Konuyu açan Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Hepiniz Linux'ü neden sevmediğinizi yazdınız. Ben de birşeyler yazayim. İki yıldır neredeyse sürekli Linux kullanan biri olarak ben de Windows'a geçtiğimde, bir internet cafeye falan gittiğimde rahatsız oluyorum. Ama bu Windows, Linux farkından değil. Gnome'dan çıkıp KDE (hatta Xfce) kurduğumda bile rahatsız oluyorum. Windows'a özgü en büyük rahatsızlıklarımı sayarsam: Windows'un bazı programları yükleyince reboot istemesi rahatsız ediyor. Windows'un force-quit diye bir şey sunmaması rahatsız ediyor, hatta bir program takıldığında bazen sistemi bile yanında götürüyor, çıldırıyorum. Yeni bağladığım bir yazıcı bağladıktan 5 saniye sonra çalışmaya hazır hale getirememesine sinir oluyorum. Bazen sürücü bile istiyor utanmadan. Harddisk'e yüklediğim dosyaları parçalayıp duruyor. Defrag olayı nedir ya? Yeni klasör yaratmak için sağ tık menüsünde biraz dolaşmak gerekiyor, rahatsız oluyorum. Gnome ne kolay. Sürekli çalışan antivirüs ve antispyware programları çok kaynak tüketiyor. Her programı ayrı update ediyoruz, zaman alıyor. Aslında bence Windows kullanmak Linux'den daha çok zaman harcıyor. Linux'de kullandığın tüm programları tek bir komutla kurabilirsin, hepsi önceden belirlediğim Gtk ya da Qt ayarlarına uygun olur hem de; Windows'da hepsini ayrı ayrı sitelerinden download edip kurman, ayarlaman gerek. Programlar sildikten sonra arkalarında bir sürü şey bırakıyor, en sonunda Windows format istiyor. Program Ekle/Kaldır kullansan bile bu düzelmiyor. Registry'i bir türlü çözemedim. 3.1'den beri Windows, 95'den beri registry kullanırım hala dökümanlara bakmadan kullanamıyorum. Linux'ün /etc klasörü ve gconf çok daha kolay geliyor. Bir de Linux'un ayarlarına anlaşılmaz derler. Windows'da programları derleyek kurmaya hiç kalkışmadım, derlenmiş programın hızını arıyorum. Hep mi Windows kötü diyorsun dersiniz ama öyle. Linux açık kaynak bir sistem. Eğer Windows'da olan ama Linux'de olmayan bir sey çıkarsa ortaya biri kodlar, Linux'de de olur. Windows'da olduğu gibi bir sonraki sürümü beklemek gerekmez. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
senko Mesaj tarihi: Eylül 18, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 18, 2008 ya bana bu linux vs win konusu bile saçma geliyor. windows dediğin microsfot tarafından yapılmış işletim sistemi. microsoft dediğin içinde en baba yazılım mühlerini bulunduran bi firma. linux ise herkes bişiler ekliyor, bikaç ciddi firma var o kadar. linux'un yapıp ta win'in yapamayaacağı ne var bilgisayarı normal bir kullanıcı olarak kullanacaksak. bana linux vakit kaybı gibi geliyor. winde 5 dakkada kurup optimize ettiğim tomcat'i linuxte kurmak için 1günümü harcayacaksam bu vakit kaybıdır benim için. enterprise sistemlerde desen sun gibi bi baba var linuxe bi laf etmek bile düşmez. adamlar hardware + software kombosunu çakıyorlar uyumluluğun dibine vuruyorlar. linux anca işte hobi olarak kullanılan bişi olur. işletim sisteminin inciğini cıncığını karıştırmak isteyenler için. ha bide free licence. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
senko Mesaj tarihi: Eylül 18, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 18, 2008 ha bide yazılımcı, programcılıkla uğraşan elemanların bazılarında linux sevdası var hakketen neden anlamıyorum, linux kullanabilmek heralde onları biraz daha yazılımcı hissettiriyor olabilir diye düşünüyorum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar