pattisliborek Mesaj tarihi: Mart 12, 2026 Mesaj tarihi: Mart 12, 2026 Saeros, 07.03.2026 16:33 tarihinde dedi ki: ya bi de wotlk ve legion ile bu expansionları karşılaştırmak biraz anlamsız. ikisi de yıllar yılı süregelmiş hikayelerin climax noktası yani. keşke hep o kadar iyi olsa ama olmuyor işte şahsen şu anki storyline bitsin diye dört gözle bekliyorum, acayip baydım çünkü void olayından. ama laurelin'in dediği gibi, storytelling daha iyi yeni expansionlarda. 2019'da Classic versiyonu çıktığından bu yana orada takılıyorum, eğlendiriyor beni. Retail için "i'm too old for this shit" modundayım. Midnight'a kadar tüm xpacları alıp hiçbirşey yapmadıysa levelling yaptım her seferinde, TWW'de bi ara hatta 13-14 m+ key yaptık classic'deki bir kaç 'genç' arkadaşın zorlaması ile xD. Yeni paketlerin hikaye sunumu falan tabiki daha iyi ama ben klasiğin sunduğu 'the world is yours' contentini daha sıcak buluyorum. Ortada zaten Lau'nun dediği gibi büsbütün bir hikaye yok, ufak tefek hikayeler var serpiştirilmiş sağa sola questlere. Mesela Duskwood'da Mor'ladim hikayesi, Stalvan'ın questleri vs var, bunlar kendi içinde başlayıp biten küçük hikayecikler. Sunum kısmı falan yok, 2003-4 yıllarında yapılmış bir oyun sonuçta. Dediğim gibi önümüze atılan 'world' contentin kendisi. Ne yalan söyleyim, seviyorum ben. Haftasonu kahvemi alıp chill chill o dünyada takılmak, arkamdan birşey koşturmuyorken halen iyi hissettiriyor. End game content zaten bu oyunda 20 kusur yıldır raidler bence. Klasik tarafında raidlerde rotasyon denen şey yok, zorluk denen şey de yok, Naxxramas kesinlikle overtune edilmiş bi raid mesela, zorlukla ilgisi yok gfdh. Ama orada da mesela bu klasikle beraber evrilen 'world buff meta' var istersen o modda oynarsan tam bir arcade hissiyatı veriyor, kafanda 4 satır buff, tek canın var, ölmezsen raidi 'Blastlıyorsun' ama öldüğünde tüm eğlence bitiyor dsfg. Yani Cumartesi akşamı çayımı kahvemi alıp discordda arkadaşlarla goygoy yaparak chill chill Blackrock Depths yapmak da eğlendiriyor, son raddeye kadar bufflanıp AQ40, Naxx clear atıp KT ne atacak bakalım demek de heyecanlandırıyor. Şu an TBC Anniversary'de takılıyorum, yine Lau'nun dediği gibi ne motivasyonu olduğu belli olmayan bir Illidan var sdf (meğer biz kandırılmışız, ruhani devami Legion'da görüyoruz zaten sdf) ama yine keyifli buluyorum TBC'yi, Kael ağabey'in çıldırmış modda takıldığı paket, sonuçta Tempest Keep was merely a setback! diyorum
Bone Mesaj tarihi: Mart 12, 2026 Mesaj tarihi: Mart 12, 2026 Açıkçası Vanilla, TBC, WotLK hikâye anlatımı ve dünya formatını, Cataclysm ve sonrasındaki hikâye anlatımı ve dünya formatından daha başarılı buluyorum. (Legion hariç diyeyim, o TBC'ye çok benziyordu) Vanilla'da hiç hikâye yoktu felan denmiş de, tabii o "hikâye var" ile ne kastettiğine göre değişir. Vanilla, TBC, WotLK döneminde taş gibi de hikâye vardı. Ama Cataclysm ve sonrasındaki değişim şu oldu. Oyun boyunca sanki bize bir kitap verilmiş, o kitap animated book gibi karşımızda sahne sahne ilerliyor. Klasik WoW'da gördüğümüz oyun yapısının tam üstünde ayrı bir layer gibi bu kitap görselleri konumlanmış. Ve oyunu oynarken bir yandan da kendi kendine akan kitabı izlemek zorunda kalıyoruz. Bu yapı, oyuna uzaktan baktığınızda sanki "hikâye ile zenginleştirilmiş" gibi gözükse de, açıkçası çok boktan bir storytelling sistemine neden oluyor. Normalde günümüz MMORPG'lerinde (mesela SWTOR bu açıdan baya iyiydi bence) bize bir "campaign" verir, oyun boyunca bu campaign'de ilerleriz. Arkadaşlarımızla takım hâlinde ilerlesek de, tek başımıza takılsak da, campaign'de ufak değişikliklerle belirli ilerlemerle karşılaşırız. Rütbe yükseldikçe campaignlerdeki hikâye akışı değişir, savaşmak zorunda kaldığımız konular değişir, savaş taktikleri değişir, ve campaignler bize bunu yavaş yavaş da olsa hissettirir. Bu da, oynadığımız karakterin "character arc" değişimini görmemize ve tatmamıza fayda sağlar. Klasik sonrası WoW'daki "Animated book" üst yapısı, bu bahsettiğim dinamizmi yaratmıyor. Hayır, Cairne'in ölmesini ölmemesini seçebilelim, sonraki hikâyeler de buna göre ayrı branch'lere ayrılsın, herkesin okuduğu kitap tamamen farklı olsun, herkes bambaşka hikâye serileriyle karşılaşsın demiyorum. Ama benim yaptığım şeylerin dünyada etkisini en azından kendim için görebileyim istiyorum. Kel'Thuzad (Classic), Kil'jaeden (TBC), The Lich King (WotLK), Deathwing (Cataclysm), Garrosh (MoP), Archimonde (WoD), Argus (Legion), N'Zoth (BfA), Sylvanas (SL), and Fyrakk (DF)'ı döven ekipte "ben" vardım, WoD'da Garrison'u "ben" kurdum ve "ben" komutanlık ettim, Legion'da "benim" bir Class Hall oldu ve bunu "ben" yönettim. Kurtardığım sayısız şehri ve kasabayı da dahil edebilirim. Ancak bahsettiğim o "animated book" layer'ına baktığımızda, "ben" olarak oynadığım karakterin dünyada en ufak bir etkisi ve anlamı yok. "Zengin hikâye" diye övülen o kitaba baktığımızda "ben" sadece bir figürandan ibaretmişim, düşük seviye bir NPC'mişim, "ben" olarak yaptığım her şey aslında yokmuş. "Ben" olarak oynarken aslında hayal görüyormuşuz, orada "ben" yokmuşum, ve kitap her şeyi Sylvanas - Varian - Magni - Tyrande arasında geçen maceralardan ibaret gösteriyor. Bir sonraki expansion'a geçtiğimizde yine aynı şey. Önceki expansion'da "ben" olarak yaptığım her şey çöpe atılıyor, hikâye Sylvanas - Varian - Magni - Tyrande arasında geçiyor. Ve yeni expansion'da her şeye baştan başlıyoruz. "Housing" gelebilmesi için bile elli bin expansion geçmesi gerekti. "Ben" oyunda o kadar değersiz görülüyor ki, boşa oynuyoruz gibi hissettiriyor. Oyun sonunda bize satılacak olan o "book"u alıp okumak milyon kat daha mantıklı. Bu da oyundaki immersion'ı çöpten bile boktan bir hâle getiriyor. Vanilla, TBC, WotLK hikâye anlatımı ve dünya formatını övmemin nedeni, bu bahsettiğim "animated book" layer'ına gerek duymadan hikâye sunması ve anlatması. Mesela bir bölgeye veya kasabaya gidiyoruz. Orada bize verilen quest'leri yapıyoruz. Bölgenin sonunda o bölgedeki mini senaryonun sonunu görüyoruz ve "Ben" olarak bir şeyler yaptığımı hissedebiliyorum. En azından o bölgeye bir etkim olmuş oluyor ve bu da roleplaying açısından bir immersion yaratıyor. Ayrıca bölgeler arasında hikâye bağlantıları ile, büyük çerçevede güzel bir anlatı yaratıyor, bize o ek paketin ana temasının hikâyesini gerçekten yaşamışız gibi hissettiriyor. TL;DR: Açıkçası Klasik WoW sonrasındaki "Seriealized" dizi yapısı yapmaya çalışıp becerememeleri yeirne, Klasik WoW'daki "Monster of the Week" dizi yapısı tarzını tercih ederim. Questler üstünden bir hikâye anlatımı, bizim sadece bir gözlemciden başka bir şey olmadığımız "Animated Book" benzeri hikâye anlatımından kat kat daha iyidir.
samaella Mesaj tarihi: Mart 12, 2026 Mesaj tarihi: Mart 12, 2026 Geçenlerde frostwhisper server başlığını başından bi okudum. Ahaha çok eğlenceliymiş ya, sanki farklı bir dünyada yaşanmış onca şeyler. Ben youtube da lore hikaye ve yorumlarını izleyerek devam ediyorum. Olay cosmic boyuta geçince bi sapıttı, takibi zorlaştı. Wc3 bağından kopunca, aslında belki de bizim de aidiyet bi gitti sanki. lvling, dungeon ve yeni insanlarla tanışma bu oyunun sevdiğim kısmıydı. Dünya değişti tabi Çelik de değişti https://youtube.com/@caleinalore?si=g15XSWg03wdbkD2Q Hikaye kısmını bu eleman güzel anlatıyor, kitaplardan da alıntılarla. 1
Laurelin Mesaj tarihi: Mart 12, 2026 Mesaj tarihi: Mart 12, 2026 sanssizsansli, 12.03.2026 11:25 tarihinde dedi ki: 1
Marl0_on Mesaj tarihi: Mart 20, 2026 Mesaj tarihi: Mart 20, 2026 sezon basi pvp'si tam bir iskence ya sdfhg
ahmedinejad Mesaj tarihi: Mart 20, 2026 Mesaj tarihi: Mart 20, 2026 Yav bana mı öyle geliyor yoksa bu bir gerçeklik mi random bg ne zaman girsem 10 maçın 8 ini falan alliance kazanıyor. Hadi alterac falan harita dengesiz diğerleri neden böyle oluyor valla anlamıyorum
Darksun Mesaj tarihi: Mart 20, 2026 Mesaj tarihi: Mart 20, 2026 merc olup alliance tarafından que a girme yok mu?
ahmedinejad Mesaj tarihi: Mart 20, 2026 Mesaj tarihi: Mart 20, 2026 Nasıl oluyor o bakayım var mı öyle bir şey.
ahmedinejad Mesaj tarihi: Mart 20, 2026 Mesaj tarihi: Mart 20, 2026 Bu arada blood Elif'in racial aoe silence'ı değiştirmişler megersem. Levellerken sürekli intrupt etmeye çalışıp durdum. Herhalde lag falan oluyor diyordum megersem kaldırmışlar mis gibi racial'i. Çok mu op geldi nedir ya mis gibiydi.
Laurelin Mesaj tarihi: Mart 20, 2026 Mesaj tarihi: Mart 20, 2026 ahmedinejad, 20.03.2026 17:46 tarihinde dedi ki: Bu arada blood Elif'in racial aoe silence'ı değiştirmişler megersem. Levellerken sürekli intrupt etmeye çalışıp durdum. Herhalde lag falan oluyor diyordum megersem kaldırmışlar mis gibi racial'i. Çok mu op geldi nedir ya mis gibiydi. mythic plus da kirik otesi idi, baska class oynamiyordu millet. zamana karsi yarisirken zibil tane tank buster caster olan dungeonlarda, butun partinin tek tusla butun moblara silence basmasi baya cheat idi 1
ahmedinejad Mesaj tarihi: Mart 20, 2026 Mesaj tarihi: Mart 20, 2026 şu fashion yarışması çok eğlenceli olur ileride. finalde çıplak birine kaybetsem de eğlendirdi sdgsdg.
Öne çıkan mesajlar