Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Hayat, Kişisel, Sağlık- Aort Damarı

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:

Evet patiler, yaşlanıyoruz.. Önce üni, iş hayatı, evlilik, çoluk çocuk derken yavaştan yaşlandığımızı hissediyoruz. Tabi yaşlandıkça hastalık problemleri ortaya çıkmaya başlıyor, hatta hiç belirtisi olmasa dahi sinsi hastalıklar, sorunlarla karsilasabiliyoruz.

Ben de geçtiğimiz haftalarda bu hastalık/ teşhislerden birinin öznesi oldum. 

Bu arada yaşım 38, evli ve 2 çocuk babasıyım. Nick/post uyumu yok kusura bakmayın, artık üye olurken kaç yaşındaydım, hangi kafadaydim kim bilir..

2 hafta önce halısaha da maç yapıyordum, tam kalbimin biraz altına sol göğüs kafesime çok sağlam bir darbe aldım, hemen yere yığıldım, nefesim kesildi, yerden kalkamadım birkaç dakika sonra kendime geldim, maça devam ettim. Sonra kas gevşetici vs. ağrı hafifledi, günlük hayatıma devam ettim. 3 gün sonra Spor salonunda ağırlık çalışması antremana devam ediyordum, omuz çalışıyordum, Latarel girerken biraz zorlayın dedim, bı anda çıt diye sol göğüs tarafından maçta darbe aldığım yerden sanki ses geldi ve çok güçlü bir travma yaşadım ve hemen sporu bırakıp eve geldim. Ama araca nasıl, bindim, nasıl kullandım bilmiyorum, acıdan hiç birşeyin farkına varamadım. Ertesi gün hastaneye gittim Göğüs hastalıkları kısmına, tomografi çekti sabah öğleden sonra rapor hazır olur ilaç vs. yazarız dedi doktor ben de tamam dedim, öğleden sonrayi beklelmeye başladım, haber geldi rapor çıkmış doktorun yanına gittim.

Doktor odasına aldı, biraz şaşkın ve üzüntülü şekilde yaşımı vs sordu, sigara, alkol, tansiyon, şeker, nefes darlığı, çabuk yorulma vs sordu çok şükür hiç biri yok dedim. 

Sonra dedi ki panik yapma, acil olarak kardiyolojiye gitmen lazım, Aort damarı genişlemesi var, normali 35 mm, sende 48 mm 50 den sonrasi sknti yirtilirsa hastaneye yetisemessin, yetissende masada kalma ihtimalin yüksek dedi ve hemen bir kaç tane kardiyolog adı söyledi..

Neyse ben tabi şoktayım, lan ne oluyoruz, Aort genişlemesi nedir vs derken. Hemen kardiyolog, kalp damar gezmeye başladı. Farklı farklı hastanelerde tomografi, ultrasonla muayene tüm sonuçlar aynı Aort damarı genişlemesi var 48 mm, 50 üstü ciddi sıkıntı ben tam sınırdayım. Üstelik yeni öğrendiğim bir genetik sorun Aort damarı 3 yapraklı normalde benimki doğuştan 2 yapraklı bu nedenle de Aort genişlemesine daha yatkın ve daha riskli.

Doktorların bir kısmı vakit kaybetmeden ameliyata girmen lazım dedi, bir kısmı da 3 ay izleyelim deyip ilaç yazdı.

Şimdi sudan çıkmış balık gibiyim, Spor kesinlikle yasak, stres, ağır kaldırma, heyecan, ani hareketler yasak. 2 haftadır hayatım tamamen değişti, eşim ailem arkadaşlarım şok oldular. Anormal bir durum yok fakat damar 10 sene sonra, 30 sene sonra, 2 sene sonra ya da 3 saat sonra da yırtılabilirmiş. Bilmiyorum, gerçekten. İşin kötüsü ameliyat olduktan sonra da eski hayatına donemiyorsun sürekli ilaç kullanımı gerekiyor. Açıkçası sporda, direksiyon basinda ya da yolda yürürken kalp krizi diye ölen insanların çoğunun Aort damarı yırtılması sonucu öldüğünü de öğrenmiş oldum. Gezdigim doktorların çoğu çok şanslısın erken teşhis bu hastalık da hayat kurtarıyor dediler.

2 haftadır hala ne olduğunu anlayamadım, şaka gibi geliyor yaşadıklarım. Bu arada hemen  cocuklari kontrole götürdüm çok şükür onlarda 2 yaprakcikli olma sorunu yok bu biraz moralimi düzeltti.

Özet: Sağlık çok önemli, imkan dahilinde mutlaka kendinizin ve ailenizin sağlık kontrollerini yaptırın canlar.

• Like 5
  • Nasi yani? 1
  • Uzuldum 4
Mesaj tarihi:

Geçmiş olsun. Allahtan erkenden farkedilmiş en azından. 

Forum bayağı eski olduğundan tartıştığımız şeylerde bizle beraber evrim geçiriyor, beraber yaşlanıyoruz gerçekten. 🙂

Allah hepimize/yakınlarımıza sağlık versin. 

• Like 1
Mesaj tarihi:

Abicim halısahada yığıldıktan sonra hangi cesaret ile devam ettin maça. Hiç mi haberlerde görmüyorsunuz patır patır halısahada gencecik insanlar gidiyor kalpten. Çok geçmiş olsun gerçekten çok şanslı bir insansın. 

• Like 2
Mesaj tarihi:

Aort genişlemesi ile darbenin alakası yokmuş yalnız, genetik yatkınlık sonucu benim Aort damarı genişlemesi ortaya çıkmış, yani daha önceden varmış bu hastalık. İşin kötüsü hiç bir belirtisi yok, vücudunda balonla geziyorsun ne zaman patlayacağı meçhul tespit edilene kadar.

Mesaj tarihi:

büyük geçmiş olsun. bir eniştemi öyle kaybetmiştik, ciddi bir mesele. ama önemli olan tespit olmuş ve sen de tedavi arayışına girmişsin. neyi seçerseniz acil şifalar dilerim.

• Like 1
Mesaj tarihi:

Cok buyuk gecmis olsun. Tespit edilmesi bile buyuk bir olay. 

Meraktan soruyorum, gunumuz teknolojisiyle (akilli saat, vs olur) surekli gozlemleme ve acil durumda sana yada yakinlarina uyari ve haber verme gibi bir imkan var mi?

• Like 1
Mesaj tarihi: (düzenlendi)

Kasimda bundan ameliyat oldum. Aort genisleten bir genetik hastaligin varsa muhtemelen agirlik kaldirmalar falan buyutmustur damari. Kapak degismeyecekse ilac kullanmana gerek yok ama kapak degisince omur boyu kan sulandirici kullaniyorsun. Yine de yirtilmasi ihtimalinden iyidir. 

Gecmis olsun. Ameliyat sureci ve sonrasi iyilesme sureci cok zor tabi de alternatifin yok pek. Tip cok gelisti genc yastayken olmak lazim.

Hangi genetik hastalik teshisi koyuldu bilmiyorum da cocuklara da yaptir kesinlikle o testi. Gecmis olsun.

Halisaha vs aman diyeyim.

Sparkcaster tarafından düzenlendi
  • Like 1
Mesaj tarihi:
Sparkcaster, 19.07.2025 16:44 tarihinde dedi ki:

Kasimda bundan ameliyat oldum. Aort genisleten bir genetik hastaligin varsa muhtemelen agirlik kaldirmalar falan buyutmustur damari. Kapak degismeyecekse ilac kullanmana gerek yok ama kapak degisince omur boyu kan sulandirici kullaniyorsun. Yine de yirtilmasi ihtimalinden iyidir. 

Gecmis olsun. Ameliyat sureci ve sonrasi iyilesme sureci cok zor tabi de alternatifin yok pek. Tip cok gelisti genc yastayken olmak lazim.

Hangi genetik hastalik teshisi koyuldu bilmiyorum da cocuklara da yaptir kesinlikle o testi. Gecmis olsun.

Halisaha vs aman diyeyim.

Cok gecmis olsun. Konusmussunuzdur belki de senin doktoru refere etsene o da baksin OP'a?

• Like 1
Mesaj tarihi:

gerçekten şanslısın ki görece erken tespit edilmiş. spor yaparken hızlı büyüyeyim diye bilinçsizce kullanılan anabolik steroidler de maalesef bu durumu ciddi tetikliyor. tedavi sürecinde kolaylıklar dilerim

• Like 1
Mesaj tarihi:

geçmiş olsun.

Abim geçen hafta ' işteyken çarpıntı oldu kalbim sıkışıyor gibi hissettim kısa bi an' demişti. kontrole gitti. aort damarların birinde ufak bi daralma görüp sanal anjiyo yapmışlar. 10 gün sonra çıkacak sonucu göre stent takılabilirmiş. 

• Like 1
Mesaj tarihi: (düzenlendi)
Gallant, 20.07.2025 00:03 tarihinde dedi ki:

Meraktan soruyorum, gunumuz teknolojisiyle (akilli saat, vs olur) surekli gozlemleme ve acil durumda sana yada yakinlarina uyari ve haber verme gibi bir imkan var mi?

evet var.  nabzı ve oksijen seviyesini ölçüyor.

tansiyon ve kalp ritmi takibi yapabiliyor. vo2max ölçüyor. hastanede ki kadar isabetli olmasa da ekg ölçen var.

hatta damar sertliği ölçen saatler de çıktı.

düşmeyi - bayılmayı veya trafik kazasını algılayıp acil servise veya belirlediğin kişiye durum ve konum bilgisini atabiliyor. 

düşme- bayılma gibi durumlar bilhassa yaşlı yakınlarımız için çok önemli olabiliyor.

ilk akla gelen apple watch. telefonla eşleşme durumunda olması lazım. 

tıbbi kimlik gibi bişey oluşturup oraya krtik bilgilerinizi yazıyorsunuz. mesela telefon ekran kilidi kapalı olsa dahi acil servis çalışanı ordan bilgileri görebiliyor. ilk bilgiler olarak ciddi önemli oluyor bazen.

bazı akıllı saatlerde arama yapmak için cep telefonuna ihtiyaç duymama özelliği de var.

marksman tarafından düzenlendi
  • Like 1
Mesaj tarihi:
Gallant, 20.07.2025 00:03 tarihinde dedi ki:

Emin değilim, iPhone uygulamaları var bir kaç tane. Bakınıyorum bende.

Mesaj tarihi:

Her ikinize de geçmiş olsun.

Bu tür durumlarda Siyami Ersek gibi kalp konusunda uzman bir hastanenin ekibini dinlemeyi genelde tavsiye ediyorum. Özel hastanelerde farklı öneriler geliyor.

• Like 1
  • Yeni Oluştur...