Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

İş Planları hk.


sanssizsansli

Öne çıkan mesajlar

biraz spontane biraz da gerekli gördüğüm yerleri yazararak bir girizgah yapmak istiyorum. zira artık hayatıma değişik kararlar alıp farklı yönlere gitmeye meyilliyim.

aşağı yukarı 8-9 senedir baya sallantılı bir hayatım oldu hem iş hem kişisel manada. yakınlarımı kaybettim, sevdiklerimi kaybettim, ilişkilerim bitti gitti hatta bi tanesi başıma büyük işler açtı kaç sene uğraştık ettik neyse...

benim meslek post production. kurgu cart curt detaya girmeyeceğim öyle işler. sıkıldım. zaten son senelerde pek de yaptım sayılmaz. kişisel hayatımdaki bazı durumlardan ötürü biraz mesleğe uzak kaldım. tekrar döndüğümde de eski tadını alamadım...

bir süredir ne yapsam ne etsem diye düşünüyordum. aklıma ne gelirse araştırıyorum işte maksat fikir olsun falan.

en son bu yaz köye gittim. benim köydeki ev biraz büyükce. gerçi kime göre neye göre büyük de neyse işte. alt bodrum katında aşağı yukarı 100-150 mt2 bi alan var.

içeri girdim bi baktım ulan dedim burası tam mantar yetiştirmelik alan. sonra baya düşündüm soruşturdum ettim. köylüyle konuştum, çarşıda kimle konuşsam fikrini aldım. dedim ben bu işi bir araştırayım. şehre dönünce ilk işim detaylarını öğrenmek.

geldim işte bir süredir araştırıyorum. valla bildiğiniz nevi deryaymış bu konular. sıfırdan meslek öğreniyoruz haliyle böyle olması normal fakat hani mantar özelinde çok ince bir klasman gibi de duruyor. zira o kadar çok çeşit ve pazar alanı var ki neyi seçip neye yönleneceğime karar veremedim.

 

şimdi en azından tek tek giderek piyasada hangi mantarların olduğunu ve benim kafamdan nelerin geçtiğini yazayım.

biliyorsunuz kültür mantarı ve istiridye mantarı en popüler olan ürünler piyasada. işte son zamanlarda shiitake porçini kestane gibi türler de ekseriyetle karşımıza çıkıyor ama tüketim rakamları ne kadar emin değilim. bir de egzotik mantar türleri var ki benim aklımda olan nihai hedef bunlarla alakalı.

 

kültür mantarı yetiştirmesi maliyet ve gelir açısından makasın çok kapalı olduğu ve ekstra bir emek sarfetmen gereken alan. özellikle sterilizasyon, hastalık riskleri falan üretim miktarını baya azaltıyor. piyasada ortalama kabul edilen rakamlar ton başına yüzde 25-30 verimlilik esasına dayalı. kompost üreticileri falan pazarlamalarını bu yönde yapıyorlar. yani 10 ton kompost kullandığın bir alandan 2.5-3 ton mantar hasat etmen bekleniyor dönemsel total fluşta.

fluş ne bu arada onu söyleyeyim. mantarlar meyver verme aşamasında hasat edildikçe tekrar bir meyve daha veriyor. bir daha hasat edince son bir fluş daha veriyor. her evereye bu adı veriyorlar işte. her fluşta verim düşüyor tabii. ama totalde kaba haliyle bu bahsettiğim rakamlara ulaştığında gelir gider hesabında bir artıya geçiriyor.

 

günümüz şartlarında sanırım 100 mt2 alandan aylık aşağı yukarı 50-80bin tl bırakıyor böyle bir işletme. çünkü bu mantarın satışı daha kolay, hem pazarda hem de toptancılara elden çıkartabiliyorsun çok hızlı bir şekilde. toptancı ve pazar arasında fark olduğu için tabi bu pazarlama stretijine bağlı olarak gelir rakamı oynuyor.

 

istiridye mantarı ise kültüre göre nispeten daha kolay. işçiliği de az. basit bir kompost poşetinde uygun ortam koşullarında çok da ilgilenmeden üretebiliyorsun.

istiridye mantarının pazardaki fiyatı daha yüksek, gider ve gelir açısından kültüre göre daha kazançlı fakat bunun da satışı o kadar kolay değil.

heryerde satılmıyor, satılsa da kültür kadar çok tüketilmiyor.

satış kısmı daha bir meşakkatli yani. zaten tokatta istiridye mantarının ne kadar gideceği muamma. yani bazı insanlarda hala mantar zehirli olabilir o yüzden hiç yemiyorum algısı var. o yüzden deneme şansı bile vermiyorlar. yeni bir şey hele ki mantar gördüklerindeyse şüpheleri biraz daha artıyor ve aman bunu da denemeyek nolcak başımıza iş açarız kafasındalar.

 

 

tamam şimdi buraya kadar en azından türkiyedeki mantar pazarına dair genel bir şeyler yazdım.

benim planlarımsa şöyle:

 

Lion's Mane mantarını duyanınız olmuştur belki özellikle global piyasada bir kaç senedir baya popüler bir ürün. mental sağlık, adhd şu bu bir sürü problem için beyin elastisisine katkıda bulunup onarmaya yaradığından dolayı araştırmalara ve podcastlere bir hayli sohbet konusu olmuştu.

amerikada bir kaç sene öncesine kadar ufak miktarlarda da olsa yetiştiren vardı ama ben şu an için baktım. piyasası inanılmaz büyümüş ve bir sürü ufak çaplı hobi işletmesi çıkmış, bunlar üretip ticaretini yapıyorlar. 

özellikle supplement olarak daha fazla rağbet görüyor. toz formunda bu. sade veya herhangi bir şeyin içine katarak da tüketebiliyorsunuz ekstratını.

baya da güzel oluyormuş denemedim henüz.

bu mantar hem taze hem kuru tüketilebiliyor. taze tüketilirse kızartmalara çok yakışıyor. tadı istiridye eti yengeç eti gibi su ürünü tadındaymış. 

yani yemek için tüketsen de çok güzel ama bunu taze taze piyasaya sürmek zor. piyasaya sürsem kim alacak bilmediği şeyi. 

çünkü fiyatı da diğerlerine göre baya yüksek bir mantar bu. normal şartlarda 250 gram taze aslan yelesi mantarını markette reyona koysam 400-500 tl minimum.

yani o yüzden ilk aşamada marketttir şudur budur zor işler. niş alanlar restoranlara gurmelere satsam yine tokattan oraya yetiştirmek zor iş.

 

ben de dedim ki bu işi öğreneyim, tokatta uygulama yapayım deneyeyim. verimine bakayım. eğer kuru olarak çıkarttığım ürütünü sağlık veya ilaç sanayinde bir firmayla anlaşırsam toptan satarım. onlar da paketlerler supplemente falan çevirirler işte.

bu sayede ürünün telef olmasının da önüne geçmiş olurum. 

 

tabi ben bunları anlatıyorum da arada çok fazla detay var. oralara girmiyorum yoksa hani neyi niye böyle düşündüğüme dair altında baya bi araştırma var. 

 

bu aslan yelesi mantarını iyice öğrenir istanbulda ufak çaplı bir gurme yetiştiriciliğine de döndürebilirim ileride ama ona sonradan bakıcam.

 

fakat tabii bunların yanında şöyle bir durum da var. özet, istiridye mantarının atık kompostu solucan gübresi yapmak için yem görevi de görüyor. bu solucan gübresi olayı baya basit. bi tane çadır kuruyosun. atık kompostu içine döküyosun üstüne de bu solucanları. onlar kompost çürüğünü yiyip gübreye çeviriyor. 

bu gübre de tarım da şurda burda kullanılıyor. benim bunu yapmak için aşağı yukarı verimsiz bir 3-4 dönüm tarlam da var. hem de bu yetiştirmeyi yapacağım 5 dk yürüme mesafesinde yol kenarında.

 

eğer istiridyeyi bu şekilde yaparsam atığını da paraya dönüştürme şansım oluyor ama iş çok komplikeleşiyor haliyle. nasıl yetişirim ilk etapta bilmiyorum ama sistem oturursa basit aslında.

 

heh bir de şey var. ipek böceği kozası yetiştiriciliği

bunu bileniniz var mı bilmiyorum da senenin sadece bir döneminde aşağı yukarı 2 aylık bir periyotta üretimi var bu işin. koza birlik böcekleri size bedava temin ediyor.

bir böcek kutusu aşağı yukarı 15 metrekarelik bir kapalı alanda yetiştirilebiliyor. alanda sıkıntı yok da bu meretin beslenmesi için taze dut yaprağı lazım. onun için de bir dutluk lazım. dutluk kolay. bakıma gerek yok yaprak versin yeter niyetiyle 2-3 dönüme fidan etsen, 3 sene sonra yeterli yaprağı veriyor. ha istersen dutu büyüt meyvesini de sat sana kalmış..

neyse bu böceğe veriyosun dut yaprağını yiyo. maks 40-50 günde kozaları veriyor. kilo başından satıyorsun. ülkede baya açık varmış zaten ipek konusunda. anında alıyorlar. bugünün hesabıyla 100 metrekare alandan işler rayında gitse 2 ayda aşağı yukarı 400-500 bin tl bırakıyor. 

 

diyorum ki mrt ayında gidip 2 ay ipek böceğini aynı bodrum katında yetiştirip, sonrasında yine aynı alanda aynı tezgahlarda falan temizliğini vb yapıp mantara hazır hale getirebilirim. bu sayede mayıstan ekim kasıma kadar mantar yetiştiririm sezonluk. 

 

istanbuldaki evimi de airbnb'ye vericem o sezonda. orda iş yaparken burdan da gelir olur.

sonraki planları da sonraki postlarda yazarım yoruldum çok spontane oldu sdf 

  • Like 1
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

sanssizsansli, 13.11.2024 00:34 tarihinde dedi ki:

satış kısmı daha bir meşakkatli yani. zaten tokatta istiridye mantarının ne kadar gideceği muamma. yani bazı insanlarda hala mantar zehirli olabilir o yüzden hiç yemiyorum algısı var. o yüzden deneme şansı bile vermiyorlar. yeni bir şey hele ki mantar gördüklerindeyse şüpheleri biraz daha artıyor ve aman bunu da denemeyek nolcak başımıza iş açarız kafasındalar.

Aaa ben... Ne zaman konuştuk ya biz?

Ayrıca istiridyeyi geçtim, kültür mantarına bile güvenmiyorum ben. Hadi aralarında bi tanesi serseri çıksın, ilkokul terk olsun? Ben zehirlenince bana kim bakacak? Milyon tane farklı besin maddesi var. Mantar da yemeyivereyim. Eksik olsun.

Alternatif sunayım bi de sana... Tokat'ın toprağını bilmiyorum ama eğer uygunsa ve ufak bir arazin varsa sahlepi de düşünebilirsin. Çok yakın bir arkadaşım fellik fellik uygun toprak arıyor. Dediğine göre yetiştirme maliyeti ve işçiliği yok gibi bişeymiş. Dikiyomuşsun. Kendi kendine yetişiyormuş garibim sdfsdf

Ben anlamam. Kendisi üzümden illalah ettiği için sahlepe geçmeye karar vermiş. Aklında bulunsun.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

sanssizsansli, 13.11.2024 00:45 tarihinde dedi ki:

bu arada tüm bu süreçte chatgpt'yi kullanmak acayip faydalı oluyor. inanılmaz bir hız kazandırıyor angarya araştırmalarda. 

kenarda hem sesli hem yazılı olarak asistan olarak kullanıyorum gün boyu hehe.

Sen yine de oradan aldığın kritik bilgilere çok güvenme. Yoktan "fact" yaratan bir program bu. Önemli şeyleri sen de kontrol et. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Mantar işini bir ara ben de çok araştırmıştım, hatta başlayacaktık ama olmadı. Mantar işinde kompost çok önemli, bulunduğun yere kompost getirecek üretici var mı bilmiyorum ama kompostun kalitesi ve hastalıksız olması en önemlisi. Asıl para samanı temin edip kompostu kendin üretebilebilirsen geliyor.

İstiridye mantarı üretiminde de havaya çok spor yayılıyor, eğer tam yüz maske kullanmazsan zamanla spor ciğerlere yerleşip ciddi sağlık problemleri yapıyor. Bu bakımdan kültür çok daha risksiz.

Pazar olarak kültürü çok hızlı elinden çıkartabiliyorsun, istiridye de fena değildi son zamanlarda. Lion's mane i hiç duymamıştım araştırdığım zamanlarda fakat bu tarz spesifik olanlar için önce pazarını hazır edip başlamak lazım bence.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Benim kardeşim mantar üretti bir süre, sonra vazgeçti. Çünkü mantar depolayabileceğin bir ürün olmadığı ve tüccar bunu bildiği için suistimal ediyor. Vermesi gereken fiyattan aşağı fiyat veriyor, işine gelirse diyor. Senin o durumda ya zarar edip paramın en azından bir kısmını kurtarayım ya da sana bu fiyata vereceğime çöpe dökerim gene de sana vermem kararını vermen gerekiyor.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

10 sene önce istirdye mantarı işine girmiştim arkadaş yapıyordu yatırıma ortak oldum. Tutmadı, hem bozuldu şimdi hatırlamıyorum ama raflara yaptırmıştık çuvallar içinde yetiştiriyorduk. Büyütürüz diyorduk ama satamadık bir kısmını satmayı başardık hatır gönül de. O dönem istiridye mantarı furyası vardı ancak restaurantlar oteller öğrendim ki 100 gram ile zaten 1 ay idare ediyorlarmış çok koyulan, istenen bir şey değilmiş 😄 

bizim de çanakkalede boşta duran 60 dönüm yer var 2 farklı parsel. Sürekli orası kafamda bakımı zahmetsiz git gel uğraştırmayacak bir şeyler araştırıyorum 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Luriel, 13.11.2024 10:15 tarihinde dedi ki:

Benim kardeşim mantar üretti bir süre, sonra vazgeçti. Çünkü mantar depolayabileceğin bir ürün olmadığı ve tüccar bunu bildiği için suistimal ediyor. Vermesi gereken fiyattan aşağı fiyat veriyor, işine gelirse diyor. Senin o durumda ya zarar edip paramın en azından bir kısmını kurtarayım ya da sana bu fiyata vereceğime çöpe dökerim gene de sana vermem kararını vermen gerekiyor.

aslında optimal olarak ürün işleyebileceğin ve alternatif nihai ürünlere çevirebileceğin ekipmanın olsa iyi olur, kurutma veya turşu yapma gibi.

bununla birlikte ben de baktım zamanında mantar işine (galiba herkes bir bakmış sdfs), sırf mantar üretip satarak kazanabilmen için kompostu kendin yapman gerekiyor sonucuna ulaşmıştım, kompost yapabileceğin alanların belli koşulları vardı yaşam alanlarına mesafe vb. gibi.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Aceace, 13.11.2024 02:07 tarihinde dedi ki:

Aaa ben... Ne zaman konuştuk ya biz?

Ayrıca istiridyeyi geçtim, kültür mantarına bile güvenmiyorum ben. Hadi aralarında bi tanesi serseri çıksın, ilkokul terk olsun? Ben zehirlenince bana kim bakacak? Milyon tane farklı besin maddesi var. Mantar da yemeyivereyim. Eksik olsun.

Alternatif sunayım bi de sana... Tokat'ın toprağını bilmiyorum ama eğer uygunsa ve ufak bir arazin varsa sahlepi de düşünebilirsin. Çok yakın bir arkadaşım fellik fellik uygun toprak arıyor. Dediğine göre yetiştirme maliyeti ve işçiliği yok gibi bişeymiş. Dikiyomuşsun. Kendi kendine yetişiyormuş garibim sdfsdf

Ben anlamam. Kendisi üzümden illalah ettiği için sahlepe geçmeye karar vermiş. Aklında bulunsun.

sahlepi gördüm ama araştırmadım.

aslında trüf mantarı için 2-3 dönüme meşe fidanı ekip kültürlemesi yapılabiliyor ama 4-5 sene sonra ilk hasatı verirse veriyor o da kısmet. trüf pahalı tamam ama satma ihtimali zor ben onu tokatta toplayıp dağıtamam. kurutmasını yapacak kadar da riske edilecek şey değil.

ama böyle bir şey yapsam meşe ektiğim alana lavanta ekerim senelik masrafını çıkartıyor. fakat işte birbiriyle uyumlıu bir şeyler olsun istiyorum.

vivavale, 13.11.2024 09:28 tarihinde dedi ki:

@sanssizsansli

Ne kadarlık bir sermaye düşünüyorsun ya da gerekli bir rakam var mı?

aklımda henüz bir rakam yok, piyasada alan bazlı ne kadar tutacağına dair rakamlar aşağı yukarı belli ama ben neyi yetiştireceğime net karar verdikten sonra ortaya çıkacaktır.

Argoel, 13.11.2024 09:57 tarihinde dedi ki:

Mantar işini bir ara ben de çok araştırmıştım, hatta başlayacaktık ama olmadı. Mantar işinde kompost çok önemli, bulunduğun yere kompost getirecek üretici var mı bilmiyorum ama kompostun kalitesi ve hastalıksız olması en önemlisi. Asıl para samanı temin edip kompostu kendin üretebilebilirsen geliyor.

İstiridye mantarı üretiminde de havaya çok spor yayılıyor, eğer tam yüz maske kullanmazsan zamanla spor ciğerlere yerleşip ciddi sağlık problemleri yapıyor. Bu bakımdan kültür çok daha risksiz.

Pazar olarak kültürü çok hızlı elinden çıkartabiliyorsun, istiridye de fena değildi son zamanlarda. Lion's mane i hiç duymamıştım araştırdığım zamanlarda fakat bu tarz spesifik olanlar için önce pazarını hazır edip başlamak lazım bence.

kompostu kendin üretsen evet ama o kadar büyük kilolara çıkıp kompostu pastorize edebileceğim ne alan ne alet var. ufak miktarları pastorize ede ede de yapılabilir ama astı astarından pahalıya gelir sanki.

küçük ve niş ürünlerde kompost derdi fazla olmuyor. aslan yelesinin kompostu da daha steril malzemeler pelet odun talaşı vb. hani bir şekilde temin eidlip doldurulabilir de kocaman kazanlar yetli ısı, serilecek serin alan, toplanacak steril oltam işi biraz riski. pastorizasyonda tam temizlik olmuyor ama yine de bazı mikrobiyellerin ölmüş olması gerekli. 

Luriel, 13.11.2024 10:15 tarihinde dedi ki:

Benim kardeşim mantar üretti bir süre, sonra vazgeçti. Çünkü mantar depolayabileceğin bir ürün olmadığı ve tüccar bunu bildiği için suistimal ediyor. Vermesi gereken fiyattan aşağı fiyat veriyor, işine gelirse diyor. Senin o durumda ya zarar edip paramın en azından bir kısmını kurtarayım ya da sana bu fiyata vereceğime çöpe dökerim gene de sana vermem kararını vermen gerekiyor.

evet bunları bildiğim için zaten piyasadaki klasik ürünler yerine alternatifler de bakıyorum. üretim kapasitesini yüksek tutmaktansa belli miktarda aslan yelesi üretip bunu kurutubilme şansım daha kolay. kuru gıdayı da paketleyip satmam daha kolay. satmasan da depoda tutar istanbuda aktarlara bile satarım.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ahmedinejad, 13.11.2024 09:16 tarihinde dedi ki:

Sen yine de oradan aldığın kritik bilgilere çok güvenme. Yoktan "fact" yaratan bir program bu. Önemli şeyleri sen de kontrol et. 

bunu atlamışım. evet her dediğine atlamıyorum. sağlamasını yapıyorum kritik şeylerde. ama atıyorum mesela bir hesap yapılacak işte. diyosun ki şu kadar alanda şu kadar ürün koyulabiliyor, her ürün şu kadar ortalama getirisi var. sen tüm girdilerle bir hesap yap bana tablo çıkar diyorsun çıkarıyor. hani o 5 dk içerisinde en azından kaba bir fikir oluşuyor kafada. 

bazen de çok teknik ama basit bir detay aklıma takılıyor onu soruyorum cevaplıyor ki aklımda gereksiz bilinmez bir kaygı unsuru kalmasın.

 

bazı sonuçları google'dan daha efektif cevaplarken bazen hala google kullanıyorum tabii. ama süreçi hızlandırmak açısından çok iyi ya.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

mantarın şöyle bir güzelliği de var. belli bir ölçeğe kadar tam olarak toprak tarımı tarzında bir yetiştirme koşulu yok. daha çok temiz ortam ve labaratuar çalışmalarına benzer processleri var. hobi için bile çok zevkli bir alan. hani sadece işin misel ve spore tarafına bile yönlenip tecrübe kazansam evmin kenarında keyfe keder eksperimental şeyler üretip hem eğlenir hem de potansiyelini keşfederim. bakarsın ilerde bir furya olur bir şey olur en azından know how hazır bir şekilde planlar yaparız yine. bilmek iyidir 😛

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

şu an piyasasını bilmiyorum ama fena değil. çok zahmetli bir şey de değil.  alana yakın sağlıklı dut ağacı varsa taze verebiliyorsan böcekler x5 veriyorlar falan. youtube'da var baya anlatan ama günvcel bir video yok bu seneki fiyatları anlatan.

sanssizsansli tarafından düzenlendi
  • Like 1
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 2 hafta sonra ...
fresia, 14.11.2024 19:17 tarihinde dedi ki:

kolay gelsin ipek işinde kazançlar nasıl

bizim köy dut ağacı dolu /erzincan

Erzincan'ın hangi köyü ?, ipek böcekçiliği işinde çok para var diye Erzincan'da çok fazla köy giriyor, benim büyük dedeler o yüzden dut ekiyorlar. O yüzden Erzincan buğday pazarında sürekli dut kurusu satılır. İpek böcekçiliği ise yalan oluyor. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...