Genel Yönetici orc_lord Mesaj tarihi: Kasım 28, 2024 Genel Yönetici Mesaj tarihi: Kasım 28, 2024 Erzincan'ın hangi köydü cidden ya. Bizimkiler kesin tanır Dut dışında ceviz olayına girenlerde artmış diye duydum.
sanssizsansli Mesaj tarihi: Mayıs 21, 2026 Konuyu açan Mesaj tarihi: Mayıs 21, 2026 buraya bir update gireyim. mantar vb. konularındaki planlarımı bir süre askıya aldım. çeşitli sebepleri var ama en temel sebep enflasyon, ham madde pahalılığı, pazarın yetersizliği falan. klasik kültür ve istiridye mantarı işine girmek de istemiyorum zaten benim hedefim egzotik mantarlardı. dolayısıyla şimdiye kadarki yaptığım çalışmalarda elde ettiğim know how'ı bu işin üniversitesinden mezun olmuşum gibi cebime attım duruyor kenarda. ama köy hayatına adaptasyon ve buralarda bir düzen kurma işlerimi hız kesmeden devam ettiriyorum. ben ettiriyorum da havalar ettirmemek için çok fazla çaba sarfediyor. haberiniz vardır bizim tokat ve çevresinde 2 aydır havalar tarihinde görülmemiş bir absürtlükte ilerliyor. geçen sene buraya geldiğimde tarihinin en sıcak yazını yaşamıştı. sıcaktan neredeyse hiçbir şey yapamayacak vaziyetteydik. köylünün mahsüllerin yanması da cabası. bu sene de öyle bir soğuk ve yağmur var ki hem benim işlerimi hem de köylünün işlerini aksatıyor. köylü tarlasına ektiği mahsülün çürümesinden ve mantar yapmasından korkuyor çünkü durdurak bilmeden yağmur yağıyor. ben de tarla gibi büyük çaplı alanlarda denemelere geçmeden dedim bari bu sene evimin arkasındaki bahçe alanına biraz peyzaj çalışması yapayım, etrafı toparlayayım ottur, piç ağaçlardır vesaire keseyim. davut abiyle anlaştık yevmiyeli olarak çalışıcak benimle beraber. 6 haftadır burdayım. daha başlayamadık hiçbir şeye. o süreçte dedim bahçeyi hazırlayana kadar sebzeleri, toprağı, gübre çeşitlerini ve bilimum bu konuyla alakalı ne varsa oturup tek tek hepsini öğreneyim. aşırı hiperfokusla yaptığım için ve istanbuldayken de ön hazırlık çalışmalarında bizim buralarda nelerin olup olmayaacağını araştırarak geçirdiğim için manyak gibi bilgi dağarcığım gelişti. fakat işte uygulamada yine doğa şartlarının azizliği beni her şeyden alıkoyuyor. her şeyi adım adım ampirik olarak tecrübe etmem bir yandan güzel ama bir yandan da çabalarımın boşa gitmesinden korkuyorum. misal işte hani genel geçer şeyler vardır torf karışımını öğrenirsin tohumları viyollere eklersin, belli başlı şeyler vardır bunları uygularsan tohumlar fide olur fideyi sonra şaşırtır başka büyük bir saksıya geçirirsin daha sonrasında esas yetiştirme alanına veya daha büyük bir saksıya son olarak ekersin. yaklaşık 3 hafta oldu. bir sürü şey ektim hatta listeyi koyayım bir sn. şimdi bu listede bazı türler experimental bazıları da ideal sebzeler meyveler falan. havaların soğukluğu ve bozuklu o kadar garip ki ya bir çoğu hala filizlenme aşamasına geçmedi ya da bazıları bitmeyen soğuk ve viyollerde oluşan nem dengesizliğinden dolayı damping off hastalığına yakalandı. bazıları da ani hava değişimlerinde güneş görsün de leggy seedling olmasın diye çıkarttığım için yandı. evin içine alıyorum soba yakıp ısısını kontrol edeyim diye, o da ölme eşeğim ölme. tabi bu bana dediğim gibi tecrübe oluyor. bu tarz durumlarda ne yapacağımı ne yapmayacağımı öğreniyorum. indoor geliştirme yöntemlerin öğreniyorum bir yandan. belki bir sonraki sene ne olur ne olmaz diye indoor toollar alacağım grow light ve ısıtma matları gibi. yani ona göre yeni önlemler alıyor yeni şeyleri sipariş listeme ekliyorum sonuçta uzun vadeli duran şeyler depoda saklarım diye. işte sıvı gübredir, npk 15 15 15'tir, humik fulvik asittir, mikorizya mantarı, kompost başlatıcı falan ve daha bir sürü şey. hobi olsun diye başladım profesyonel gardeningci olucam bu gidişle ama bu mücadele ilk aşama için beklentimin üstünde masrafla sonuçlanmaya başladı. ya diyorum bazı yerlerde insanların hiçbir şeyle uğraşmayıp toprağa tohum atıp unutması sonra 3-4 ay içerisinde gidip mahsülünü toplaması ne büyük avantajmış. hayıflanıyorum galiba anasını satiyim sdfsd mantar işini hayal etmemdeki en büyük sebep kontrollü üretimin daha mümkün olması. böyle hiç hesapta olmayan şeylerin sürekli emeklerini piç etmesi durumunu sevemedim ömrüm boyunca. sırf bu yüzden belli konularda fazlasıyla mükemmelliyetçi ve control freake dönmüşüm. ama neyse dediğim gibi bu hem bana tecrübe oluyor hem de fidelerin gelişim sürecinde hardening off dedikleri bir şeyi tecrübe ediyorum. hava şartlarının değişkenliği tohumdan çıkan fidelerin adaptasyon sürecinde daha kuvvetli hale gelmesini sağlıyor. da işte umarım elimde patlamaz yoksa malum yaz sezonu gelicek 1 aya ve buranın yazı kısa oluyor, bahara çok hızlı geçiliyor eylül civarlarında. benim ektiğim şeylerin nşa'da şöyle bir 4 ay geçişiyle birlikte sıcak havalara ihtiyacı var. eylül gibi ani soğursa havalar bu sefer de tam meyve verme zamanlarında yetersiz güneş ışığı ve ısı almaktan meyvelerini veremeyecek. hani ideal şartlarda bu işe nisan aylarında başlanıp temmuz gibi mahsül almaya başlıyorsun ama benimki eylülü bulucak galiba. işte böyle. bu sezon bunları bi becerebilirsem çok güzel bir hobi bahçesi yapacağım. peyzajını yaptığım alanda hem yükseltilmiş sebze yatağı hem de aldığım genişçe keçe saksılarda ürün yetiştireceğim. bu işin temelini böyle böyle öğrenerek bir sonraki aşamada neler yapabilirim diyerek daha sonrasında başka şeyler düşüneceğim. misal 4-5 dönümlük bir tarla var eve 5 dk'lık yürüme mesafesinde. belki orada farklı şeyler denerim ilerde. oranın da toprağının bir kısmı alttan aşırı akan su yolu sebebiyle bataklıkla çamurluk arasında bir seviyede. hatta adına sülükgöl diyorlar bizim köylüler oranın. aşırı sudan sülükler türüyor o alanda. o yüzden önce orayı nasıl adam ederim diye hesap kitap yapmam lazım sonra nasıl kullanabilirim diye plan. sonraki senelerde bakarım artık. viyollerin 2 hafta önceki halinin görüntüsü ve keçe saksılarımın hazırl şekilde beklemedeki hali: bir de şöyle geldiğim vakitlerde güneşli bir günde hızlıca drone kaldırıp etrafı biraz çektim. bizim evin etrafını tepeden bir göreyim neler yapabilirim gibisinden. biraz da köyün etrafında uçurdum. göletin oraya götürdüm falan. videonun bir yerinde davut abi var evimin oraya gelirken görüp bakıyor o ney la diye sdfsdf bu sene zaten drone ve diğer kamera ekipmanlarıyla bir belgesel yapma planım da var. bizim gürcülerin göç hikayesi tarzında. burada onu da paylaşırım vakti gelince. 6 1
fresia Mesaj tarihi: Mayıs 24, 2026 Mesaj tarihi: Mayıs 24, 2026 bereketli topraklar hocam beyaz yaka kafasıyla planlı programlı yapmak iyi de biraz taktik maktik yok bam bam bam yapıp işe girişmek lazım ama küçük ölçekte tecrübe edip büyütmek de makul (bakkal açıp tecrübeyle supermarkete dönüştürmek gibi) diğer çiftçilerin tarlasında amele gibi çalışıp püf noktaları öğrenip para kazanmak da denenebilir her yörenin her iklim şartına dayanan en verimli bitkisi var diğer türlü sera kurmadan olmuyor
sanssizsansli Mesaj tarihi: Mayıs 24, 2026 Konuyu açan Mesaj tarihi: Mayıs 24, 2026 yaptığım ölçekteki işlerin taktik maktik yok bambam kısmını geçen sene yaptım oradan biraz öğrendim. şuan daha teknik ilerlemeye çalışıyorum da işte hava şartları hala berbat. benlik bir durum yok şu an. köylünün de tecrübesinden faydalanıyorum ama onlar bile daha bir çok şeyin aslında sebebinin ne olduğunu nasıl işlediğini benim bu süreçte öğrendiğim bilgilerle pekiştirdiler. yoksa onlar atadan gördükleriyle devam ediyorlar bam güm. fide yetiştirmekle alakalı bilgileri neredeyse hiçbirinin bildiği yok. atıyolar toprağa büyüyünce ana yerine yerleştiriyorlar. neyin niye olduğunu anlatınca da seviniyorlar tabi sfsd bir ara çarşıya gittiğimde bi manuel yazdırıcam sayfaya. orada yaprakların renginden bitkilerin mevcut fiziki durumunun ne olduğunu, hangi durumda hangi element ve güre çeşitiyle müdahale edilmesi gerektiğini, hangi böceklerin ne ile def edileceğini falan yazdırıcam. yoksa mesela davut abi işte yukarda bahsettiğim; burada patlıcan olmuyor çok böcek sarıyor dedi. verdim 1 litre NeemAzal karışımı, dedim bunu 15 günde bir yapraklara fısfısla hiçbir şey olmaz. deneyecek bakalım. 1
miyaw33 Mesaj tarihi: Mayıs 24, 2026 Mesaj tarihi: Mayıs 24, 2026 vay adam bizim oralıymıs,bende erbaa kozludanım 1
sanssizsansli Mesaj tarihi: Mayıs 24, 2026 Konuyu açan Mesaj tarihi: Mayıs 24, 2026 15 dk buraya. Yalnız erbaa çok gelişti diğer yerler nal topluyo niksar falan.
miyaw33 Mesaj tarihi: Mayıs 25, 2026 Mesaj tarihi: Mayıs 25, 2026 Köyde ufak bir arazi var ama senin gibi cesaret edemem tekrar dönmeye,bizim oralarda yaşamak zor,o kadar bagnazlar ki,üç ay sonra bırakır kaçarım 1
Öne çıkan mesajlar