Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Yapay Zeka Çeviri Kıyaslamaları

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:

chat gpt 4 ile vize niyet mektubunu resmi dil ile ingilizceye çevirttim. sonuç tahmin ettiğimden çok daha başarılı oldu. edebiyatta bi süre daha patlayabilir ama resmi mailleşmeler fln çok başarılı hale gelmiş.

• 3 hafta sonra ...
Mesaj tarihi:

https://www.youtube.com/watch?v=-PR_-Ht-9-E

embedding çalışmadı, nhk izin vermemiş youtube'a galiba lol.

mtl'e fansubber bile yapınca çıldırıyor millet, resmi çeviriler mtl olunca artık ne yapacaklar kimbilir lol. gerçi insan çevirmene proofread yaptırınca sıkıntı olmayabilir.

hadi artık 2030'a kadar çözsünler bu işi. nükleer kodları emanet edecekler neredeyse, manga da emanet edebilelim.

Mesaj tarihi:

ilk cümleye bakınca insan aslında neden edebi çeviri işini uzunca bir süre daha beceremeyeceğini anlıyor ai'ın, ben olsam "gabriel'in gözleri yaşlarla dolup taştı." gibi bir şey derdim. generous'ı cömert olarak çevirenler direkt yanlış edebi çeviri açısından, nitekim "cömert gözyazı" hiçbir şey anlatmıyor. ne demek istediğini anlayan ai'lar da sıfatı sıfat bıraktığı için acayip duruyor.

• Tesekkurler 1
Mesaj tarihi: (düzenlendi)

Evet, bunu unutmuştum. İyi de oldu, sıfırdan kendim yaptım çeviriyi.

Alıntı

Gabriel'in gözleri dolu dolu olmuştu. Daha önce hiçbir kadına karşı bizzat böyle hissetmemiş olsa da bu hissin ancak aşk olabileceğini biliyordu. Gözyaşları dolup taşarken buğulanan gözlerinin loşluğunda, yağmurun yapraklarından damladığı bir ağacın altında oturmuş genç bir adamı görür gibi oldu. Etrafta başka suretler de vardı. Ruhu, ölülerden oluşan uçsuz bucaksız yığınların kol gezdiği o diyarlara yaklaştı. Onların varla yok arası titrek varoluşlarının bilincindeydi ancak adını koyamıyordu. Kendi hüvviyeti elle tutulamayacak kül rengi bir âlemde solup gidiyordu: bu ölülerin, bir zamanlar fink atıp hayat sürdüğü maddi dünyanın ta kendisi çözülüp büzüşüyordu.

Cama vuran ışıklar kafasını pencereye çevirmesine yol açtı. Kar, yeniden yağmaya başlamıştı. Uykulu gözlerle kar tanelerini izledi, gümüşi ve koyu kar taneleri sokak lambasının ışığını eğimli keserek düşüyorlardı. Batıya doğru yolculuğa çıkmasının vakti gelip çatmıştı. Evet, gazeteler haklı çıkmıştı, kar İrlanda'nın geneline hâkimdi. Ülkenin ortasındaki kara ovaların her bir köşesine, çıplak tepelere yağıyordu, Allen Bataklığına usul usul yağıyor ve daha da batıda Shanon Irmağının isyankâr dalgarına yağıyordu usulca. Kar, Michael Furey'nin yattığı tepedeki ıssız kilisenin her bir noktasına da yağıyordu. Eğri büğrü haçların ve mezar taşlarının üzerini kalın bir tabakayla kaplamıştı, küçük kapının parmaklıklarının ve sivri uçlarının üzerini de. Yavaşça kendinden geçti, karların kainattan süzülerek hayal meyal düşüşünü dinlerken, düşüyordu üzerlerine hayal meyal, tıpkı nihai sonları gibi, tüm canlıların ve ölülerin

Çevirimde iki noktaya emin olamadım belki onlara sonra dönerim, ilki gözlerinin buğulandığı ve gerçekle hayalin karıştığı kısımı, orada fazla çevirmiş olabilirim. İkincisi ise son cümle, zaten çeviri süremin yarısından fazlasını son cümle aldı.

Burada ölümü anlatıyor yazar, Fall, end, feintly gibi gibi kelimerle desteklemiş ve dead diye bitiryor. Zaten kitabın sonuymuş bu sanırım. Dead diye bitirmenin önemli olduğunu düşündüm. Son cümle zaten cümle yapısı olarka bozuk bir cümleydi, ona sığınarak ben de bozdum. Ama descent çeviride kayboldu, oysa fall'la descent güçlendiriyordu anlamını.

Neyse, neticede Gerge'nin niye bu ilk bakışta kötü olan çeviriyi beğendiğini de anladım. Çünkü sondaki ölüm bağlamını yakalamış yapay zeka (belki metin hakkındaki yorumları taradı çünkü diğer basit şeyleri kaçırıp bunu yakalamış olması, bunun üzerine bir şey okuyup çeviri yaptığını düşündürtü bana) ve orada bunu taklit etmeye çalışmış.  Bence bu da diğer çeviri yapay zekalarından üstün olduğu kısım.

Bir başka başarısı da kendi çevirimden sonra dönüp okuyunca "usul usul" ve "eğri büğrü" ikilemelerini kullandığını gördüm, insan çevirmenler sıklıkla ikileme kullanmayı unutuyor çünkü yabancı dillerde yok bu, Türkçe'ye has, çeviri kafasına girince aklına gelmeyebiliyor insanın. Çok büyük bir ihtimalle bu yapay zekaya bu özellikle işlenmiş (veya edebi çevirmenlere örnek metinler çevirttirilerek ondan çalışması sağlanmış).

Yine de metin araçlarının temel hatasına düşüyor bence, okurun anlayacağı şekilde çevirmeye çalışıyor. Ben ingilizce ve fransızca iş maillerimi chatgpt'ye kontrol ettiyorum artık. Düz yerleri benden iyi yapıyor ama can alıcı bir şey koyduysam onu sadeleştireceğim diye ortadan kaldırıyor hep, yani ben karşı tarafa bir nüans geçirmeye çalışıyorum, oysa yapay zeka onu düzleştirmeye çalışıyor. Edebi çeviride de okuru düşünerek çevirdiği için (çünkü örneklemi o) yazarın nüanslarını yok etmeye eğimli.

Bir de her çevirmenin önemsemediği ama bence önemli bir şey var, metinlerin ritmi oluyor, bu ritmi de çeviride korumaya çalışmak gerek.

eldar tarafından düzenlendi
Mesaj tarihi:

rusça çevirilerde kullandığım 3-4 ai kesinlikle doğru ve net çeviri yapamıyor.

gün gelir ihtiyacınız olursa bilin diye söyledim. rusça bildiğimden dikkat ediyorum kesinlikle net hataları var özellikle uzun cümlelerde. 

Mesaj tarihi:

Ben DeepL ve Chatgpt kullanıyorum, gerçekten ikisi de çok başarılı. Çevirip, üzerinden biraz rötuş yaptıktan sonra gayet iyi oluyor. Çeviri işinin bitmesine çok az kaldı. 

• 2 ay sonra ...
  • Genel Yönetici
Mesaj tarihi:

Oha!

Yeni Sonnet versiyonu çıktı dün. Çeviriyi verdım. Her seferinde nasıl kendini aşar bu? Nedir bu?

Here's my Turkish translation, attempting to preserve both the meaning and the poetic quality:

Gabriel'in gözleri cömert gözyaşlarıyla doldu. Kendisi hiçbir kadına karşı böyle hissetmemişti, ama biliyordu ki böylesine bir duygu ancak aşk olabilirdi. Gözyaşları gözlerinde daha da yoğunlaştı ve yarı karanlıkta, damlayan bir ağacın altında genç bir adamın silüetini görür gibi oldu. Başka gölgeler de vardı etrafta. Ruhu, ölülerin sonsuz ordularının ikamet ettiği o diyara yaklaşmıştı. Onların gelip geçici ve titrek varlıklarının bilincindeydi, ama idrak edemiyordu. Kendi benliği, gri ve dokunulmaz bir âlemde silinip gidiyordu: bu ölülerin bir zamanlar inşa edip yaşam sürdükleri somut dünya da çözülüp eriyordu.

Cama vuran birkaç hafif tıkırtı onu pencereye yöneltti. Kar yeniden başlamıştı. Uykulu gözlerle, gümüşi ve karanlık kar tanelerinin sokak lambasının ışığına çarparak süzülüşünü seyretti. Batıya doğru yolculuğuna çıkma vakti gelmişti. Evet, gazeteler haklıydı: kar tüm İrlanda'yı sarmıştı. Karanlık merkez ovanın her köşesine, ağaçsız tepelere, Allen Bataklığı'nın üzerine ve daha da batıda, asi Shannon dalgalarının üzerine sessizce yağıyordu. Michael Furey'nin medfun olduğu tepedeki ıssız mezarlığın her yanına da yağıyordu. Eğri haçların ve mezar taşlarının, küçük kapının parmaklıklarının, çıplak dikenlerin üzerinde kar örtüsü derinleşmişti. Karın evren boyunca hafifçe yağışını ve tüm yaşayanların ve ölülerin üzerine, nihai bir veda misali, usulca düşüşünü işittikçe ruhu yavaşça kendinden geçti.

• 4 hafta sonra ...
  • Genel Yönetici
Mesaj tarihi:

o1'e erişimim geldi bugün. Sonnet hala daha iyi.

Gabriel’in gözlerini cömert gözyaşları doldurdu. Kendisi hiçbir kadına karşı böyle hissetmemişti, ama böyle bir duygunun aşk olması gerektiğini biliyordu. Gözyaşları gözlerinde daha da yoğunlaştı ve yarı karanlıkta, sular damlayan bir ağacın altında duran genç bir adamın siluetini gördüğünü hayal etti. Yakınlarda başka şekiller de vardı. Ruhu, ölülerin büyük ordularının yaşadığı o bölgeye yaklaşmıştı. Onların kaprisli ve titreşimli varoluşlarının farkındaydı, ama kavrayamıyordu. Kendi kimliği gri, elle tutulamayan bir dünyada solup gidiyordu: bu ölülerin bir zamanlar inşa edip içinde yaşadıkları somut dünya çözülüyor ve küçülüyordu.

Penceredeki birkaç hafif tıklama onu pencereye çevirdi. Yine kar yağmaya başlamıştı. Lambanın ışığına karşı eğik olarak düşen, gümüşi ve karanlık kar tanelerini uykulu bir şekilde izledi. Batıya doğru yolculuğuna çıkma zamanı gelmişti. Evet, gazeteler haklıydı: kar tüm İrlanda'da yaygındı. Karanlık orta ovanın her yerine, ağaçsız tepelere, Allen Bataklığı'na yumuşakça düşüyor ve daha batıda, karanlık, asi Shannon dalgalarına sessizce iniyordu. Aynı zamanda, Michael Furey'in gömülü olduğu tepedeki ıssız mezarlığın her yerine de düşüyordu. Eğri büğrü haçların ve mezar taşlarının üzerine, küçük kapının demir parmaklıklarına, kısır dikenlerin üzerine kalın bir şekilde birikmişti. Evren boyunca hafifçe düşen karı dinlerken ruhu yavaşça bayıldı ve hafifçe düşen kar, onların son varışları gibi, yaşayanların ve ölülerin hepsinin üzerine düşüyordu.

• 2 hafta sonra ...
Mesaj tarihi:

ruliad/deepthought-8b-llama-v0.01-alpha

Snowfall and Thoughts

You are Deepthought, an AI reasoning model developed by Ruliad.

Translate this to Turkish:

Generous tears filled Gabriel’s eyes. He had never felt like that himself towards any woman but he knew that such a feeling must be love. The tears gathered more thickly in his eyes and in the partial darkness he imagined he saw the form of a young man standing under a dripping tree. Other forms were near. His soul had approached that region where dwell the vast hosts of the dead. He was conscious of, but could not apprehend, their wayward and flickering existence. His own identity was fading out into a grey impalpable world: the solid world itself which these dead had one time reared and lived in was dissolving and dwindling. A few light taps upon the pane made him turn to the window. It had begun to snow again. He watched sleepily the flakes, silver and dark, falling obliquely against the lamplight. The time had come for him to set out on his journey westward. Yes, the newspapers were right: snow was general all over Ireland. It was falling on every part of the dark central plain, on the treeless hills, falling softly upon the Bog of Allen and, farther westward, softly falling into the dark mutinous Shannon waves. It was falling, too, upon every part of the lonely churchyard on the hill where Michael Furey lay buried. It lay thickly drifted on the crooked crosses and headstones, on the spears of the little gate, on the barren thorns. His soul swooned slowly as he heard the snow falling faintly through the universe and faintly falling, like the descent of their last end, upon all the living and the dead.

Thought for 11 seconds

Spoiler

1

problem understanding

The task is to translate a given English text into Turkish. The text appears to be an excerpt from a literary work, possibly by James Joyce, given the style and content. I need to ensure an accurate and contextually appropriate translation.

2

data gathering

I'll break down the text into smaller segments for easier translation and analysis. This will help me maintain the flow and nuances of the original work.

3

analysis

The text contains complex emotional language, poetic descriptions, and philosophical reflections. I need to ensure these elements are preserved in the Turkish translation.

4

implementation

I'll now translate the text segment by segment, paying close attention to idiomatic expressions and literary style:

5

translation

Segment 1: 'Generous tears filled Gabriel's eyes. He had never felt like that himself towards any woman but he knew that such a feeling must be love.' Translation: 'Gabriel'in gözlerine bağışıklı gözyaşları doluyordu. O, bir kadına karşı böyle hissetmemiş himselfti ama böyle bir hisin aş olduğunu biliyordu.'

6

translation

Segment 2: 'The tears gathered more thickly in his eyes and in the partial darkness he imagined he saw the form of a young man standing under a dripping tree. Other forms were near.' Translation: 'Gözlerinde gözyaşların daha da yoğunlaşmıştı ve kısmi karanlıkta, bir genç adamın, bir damlayan ağacın altında durduğunu düşündü. Yakınlarda diğer şekiller vardı.'

7

translation

Segment 3: 'His soul had approached that region where dwell the vast hosts of the dead. He was conscious of, but could not apprehend, their wayward and flickering existence. His own identity was fading out into a grey impalpable world: the solid world itself which these dead had one time reared and lived in was dissolving and dwindling.' Translation: 'Özü, ölüların büyük mevkideye ulaşmıştı. Onların dalgalanan ve parıldayan varlığını anlamaya muktedir değildi, ancak onların varlığını hissedebilirdi. Own kimliği, gri, tutulamayan bir dünyaya eriyordu: Bu ölüların bir zamanlar kurdukları ve yaşadığı somut dünya, eriyip küçülüyordu.'

8

translation

Segment 4: 'A few light taps upon the pane made him turn to the window. It had begun to snow again. He watched sleepily the flakes, silver and dark, falling obliquely against the lamplight.' Translation: 'Camın üzerine birkaç hafif çarpmadan onu camın karşıya çevirdi. Snow yeniden başlamıştı. Uykulu bir şekilde, gümüş ve koyu renkteki damlaları, lamba ışığında yanal olarak düşüren bir gözlükle izledi.'

9

translation

Segment 5: 'The time had come for him to set out on his journey westward. Yes, the newspapers were right: snow was general all over Ireland. It was falling on every part of the dark central plain, on the treeless hills, falling softly upon the Bog of Allen and, farther westward, softly falling into the dark mutinous Shannon waves. It was falling, too, upon every part of the lonely churchyard on the hill where Michael Furey lay buried. It lay thickly drifted on the crooked crosses and headstones, on the spears of the little gate, on the barren thorns.' Translation: 'Ona batıya doğru yolculuğa çıkma vakti gelmişti. Evinde doğru: Ireland'de kar genel olarakydı. Kar, koyu merkezi platoda her yerde, ağaçsiz tepelerde, kararmış Allen Çayı'nın üzerinde, daha batıda, isyankar Shannon dalgalarına yumuşak düşüyordu. Ayrıca, Michael Furey'in mezarının olduğu, tek başına bir tepede, lonca mezarlığı üzerinde de kar düşüyordu. Kar, sivri haçlar ve mezar taşları üzerinde, küçük kapı'nın mızraklarında, çorak dikenlerde yoğunlaştı.'

10

translation

Segment 6: 'His soul swooned slowly as he heard the snow falling faintly through the universe and faintly falling, like the descent of their last end, upon all the living and the dead.' Translation: 'Özü, evren boyunca zayıf olarak düşen karı duyarak yavaşça bayıldı ve her yaşayan ve ölen üzerinde, sonlarının indiği gibi, zayıf olarak düşen kar gibi, duyarak bayıldı.'

11

verification

I'll now review the entire translation to ensure consistency, accuracy, and preservation of the original tone and style.

12

error checking

After reviewing the translation, I've made minor adjustments to improve fluency and better capture the poetic nature of the original text. The translation appears to be accurate and conveys the essence of the original work.

13

conclusion drawing

The translation task is complete. The Turkish text accurately represents the original English passage, maintaining its emotional depth, poetic descriptions, and philosophical reflections.

14

implementation

I will now combine all translated segments into a single, cohesive Turkish text, which will form the final response.

Gabriel'in gözlerine bağışıklı gözyaşları doluyordu. O, bir kadına karşı böyle hissetmemiş himselfti ama böyle bir hisin aş olduğunu biliyordu. Gözlerinde gözyaşların daha da yoğunlaşmıştı ve kısmi karanlıkta, bir genç adamın, bir damlayan ağacın altında durduğunu düşündü. Yakınlarda diğer şekiller vardı. Özü, ölüların büyük mevkideye ulaşmıştı. Onların dalgalanan ve parıldayan varlığını anlamaya muktedir değildi, ancak onların varlığını hissedebilirdi. Own kimliği, gri, tutulamayan bir dünyaya eriyordu: Bu ölüların bir zamanlar kurdukları ve yaşadığı somut dünya, eriyip küçülüyordu. Camın üzerine birkaç hafif çarpmadan onu camın karşıya çevirdi. Snow yeniden başlamıştı. Uykulu bir şekilde, gümüş ve koyu renkteki damlaları, lamba ışığında yanal olarak düşüren bir gözlükle izledi. Ona batıya doğru yolculuğa çıkma vakti gelmişti. Evinde doğru: Ireland'de kar genel olarakydı. Kar, koyu merkezi platoda her yerde, ağaçsiz tepelerde, kararmış Allen Çayı'nın üzerinde, daha batıda, isyankar Shannon dalgalarına yumuşak düşüyordu. Ayrıca, Michael Furey'in mezarının olduğu, tek başına bir tepede, lonca mezarlığı üzerinde de kar düşüyordu. Kar, sivri haçlar ve mezar taşları üzerinde, küçük kapı'nın mızraklarında, çorak dikenlerde yoğunlaştı. Özü, evren boyunca zayıf olarak düşen karı duyarak yavaşça bayıldı ve her yaşayan ve ölen üzerinde, sonlarının indiği gibi, zayıf olarak düşen kar gibi, duyarak bayıldı.

• 1 ay sonra ...
Mesaj tarihi:

şu kıyaslama ilginç oluyor, belki güncellemek de lazım.

ChatGPT kendi içinde çok değişkenlik gösterebiliyor.

bazen aynı komutu farklı versiyonlarda deniyorum. o1-mini > o1 > 4o > 4o mini > 4

4o uzun görevleri yapmakta beceremiyor, kesip kesip vermek gerekiyor. 4o mini ve 4 de doyurucu içerik sunamıyor. genelde o1-mini daha başarılı olduğunu görüyorum.

Marl0_on, 11.07.2024 18:03 tarihinde dedi ki:

ilk cümleye bakınca insan aslında neden edebi çeviri işini uzunca bir süre daha beceremeyeceğini anlıyor ai'ın, ben olsam "gabriel'in gözleri yaşlarla dolup taştı." gibi bir şey derdim. generous'ı cömert olarak çevirenler direkt yanlış edebi çeviri açısından, nitekim "cömert gözyazı" hiçbir şey anlatmıyor. ne demek istediğini anlayan ai'lar da sıfatı sıfat bıraktığı için acayip duruyor.

edebi çeviri işini kim "becerebiliyor" ki AI'nin mükemmel çevirmesini bekliyoruz. mesela "Generous tears filled Gabriel’s eyes." cümlesini ele alalım. burada kastettiği şey Gabriel'in gözyaşlarını cömertçe akıttığı. Tercüme yapmamız gerektiğinde böyle bir tercüme yapmamız muhtemelen. Ancak benzer bir edebi anlatımla Türkçe'ye çevirmek istersen "Gözyaşları sel sel oldu" gibi bir karşılık kullanmamız gerekebilir. Hatta edebiyatla içli dışlı birisi çok daha güzel bir yorum çıkartabilir oraya, hissiyatı da Türkçe'ye çevirmiş olmak için...

meşhur kitapların resmi tercümelerinden tercümelerine de çok fark oluyor. mesela Dante çevirilerini kıyasladığımda Singleton ve Hollander çevirilerini beğenmiştim. ama sorsak belki de başka birisi Cary, James, Carson veya Sayers'i daha çok sevecektir. biraz da kişinin aradığı şeye bağlı değişebiliyor.

bir örnek olarak Shakespeare'in Sonnet 66'sı...

Spoiler

Tired with all these, for restful death I cry,
As, to behold desert a beggar born,
And needy nothing trimm'd in jollity,
And purest faith unhappily forsworn,
And guilded honour shamefully misplaced,
And maiden virtue rudely strumpeted,
And right perfection wrongfully disgraced,
And strength by limping sway disabled,
And art made tongue-tied by authority,
And folly doctor-like controlling skill,
And simple truth miscall'd simplicity,
And captive good attending captain ill:

Tired with all these, from these would I be gone,
Save that, to die, I leave my love alone.

Can Yücel bunu çevirmemiş, direk yeniden yorumlamış. ortaya şu şahane sözler çıkmış:

Spoiler

Vazgeçtim bu dünyadan tek ölüm paklar beni,
Değmez bu yangın yeri, avuç açmaya değmez.
Değil mi ki çiğnenmiş inancın en seçkini,
Değil mi ki yoksullar mutluluktan habersiz,
Değil mi ki ayaklar altında insan onuru,
O kızoğlan kız erdem dağlara kaldırılmış,
Ezilmiş, horgörülmüş el emeği, göz nuru,
Ödlekler geçmiş başa, derken mertlik bozulmuş,
Değil mi ki korkudan dili bağlı sanatın,
Değil mi ki çılgınlık sahip çıkmış düzene,
Doğruya doğru derken eğriye çıkmış adın,
Değil mi ki kötüler kadı olmuş Yemen' e

Vazgeçtim bu dünyadan, dünyamdan geçtim ama,
Seni yalnız komak var, o koyuyor adama. 

Ümit Ünal ise şöyle çevirmiş:

Spoiler

Yoruldum hep bunlardan, ölüp gitsem diyorum
Hep sahici insanlar yoksulluğa mahkum,
Hep en sahteler, parlak süsler içinde,
Hep saf inançlar uğramış ihanete,
Hep şan şeref kalmış şerefsizlere,
Hep ırzına geçilmiş en temiz değerlerin,
Hep hakikatin adını çıkarmışlar yanlışa,
Güçlüyü topal etmiş, hep yalan, hile hurda,
Hep iktidar kesmiş atmış dilini sanatın,
Oyuncak olmuş elinde sözde ustaların
Basit gerçeğin adı olmuş sana basitlik
Hep kötülerin eline esir düşmüş iyilik,

Bıktım, yoruldum evet, çekip gitsem diyorum
Ama yalnız kalır aşkım, tek bundan korkuyorum

ChatGPT'ye çevirtince şöyle bir şeyler çıkıyor...

o1:

Spoiler

Bütün bu dertlerden yorgun, dingin bir ölüme sesleniyorum:
Gör ki, hak eden kişi bir dilenci olarak doğmuş,
Yoksul hiçlik ise şen şakrak süslenmiş,
Ve en saf iman, talihsizce inkâr edilmiş,
Yaldızlı onur, utanılası biçimde yanlış ele düşmüş,
Bakire erdem, kaba bir rezillikle kirletilmiş,
Tertemiz mükemmellik, haksız yere lekenmiş,
Güç, topal bir yönetimin elinde sakatlanmış,
Sanat, otoritenin baskısıyla lal edilmiş,
Aptallık, bilgelik üstünde hekim misali hüküm sürmüş,
Saf hakikat, safdillik diye aşağılanmış,
Ve tutsak iyilik, kötü bir komutanın peşine düşmüş.

Bütün bu fenalıklardan yorgunum, hepsinden sıyrılmak isterdim,
Yalnız, ölüp gidersem, sevdiğimi yapayalnız bırakacağım.

o1-mini:

Spoiler

Hepsinden bıktım, huzurlu ölüm için ağlıyorum,
Çünkü çıplak doğmuş bir dilenciyi izlemek gibi,
Ve muhtaç, neşeyle süslenmiş hiçbir şey,
Ve en saf inanç maalesef yalanlanmış,
Ve altınla süslenmiş onur, utanç verici şekilde kaymış,
Ve bakire erdem kaba bir şekilde alay edilmiş,
Ve haklı mükemmellik haksız yere leke kaplamış,
Ve güç, topallayan iktidar tarafından zayıflatılmış,
Ve sanat, otorite tarafından dilsiz bırakılmış,
Ve aptallık, doktor gibi beceriyi kontrol ediyor,
Ve basit doğruluk yalınlıkla anılıyor,
Ve esir iyi, kötü kaptanla eşlik ediyor:

Hepsinden bıktım, bunlardan gitmek isterdim,
Fakat ölmek, sevgilimi yalnız bırakmak demektir.

4o:

Spoiler

Bütün bunlardan yorulmuş halde, huzurlu bir ölüm için yakarıyorum,
Çölde doğmuş bir dilenciyi görmek gibi,
Ve muhtaç hiçliğin şatafatla süslenmiş hali gibi,
En saf inancın mutsuzca bozulması gibi,
Altınla bezenmiş şerefin utançla yerinden edilmesi gibi,
Gençlik erdeminin hoyratça kirletilmesi gibi,
Mutlak kusursuzluğun haksızca itibarsızlaştırılması gibi,
Güçlü olanın topal bir otoriteyle aciz bırakılması gibi,
Sanatın, otorite tarafından susturulması gibi,
Aptallığın hekim kılığına bürünüp bilgeliği yönetmesi gibi,
Saf gerçeğin saflıkla alay edilmesi gibi,
Esir iyiliğin, kötü bir kaptanın emrinde olması gibi:

Bütün bunlardan yorulmuş halde, hepsinden uzaklaşmak istiyorum,
Ama bilirim ki ölmek, sevdiğimi yalnız bırakmaktır.

4o-mini:

Spoiler

Bütün bunlardan yoruldum, huzurlu ölüm için ağlıyorum,
Çölü görmek gibi bir dilenci doğmuş,
Ve ihtiyaç içinde hiçbir şey, neşeyle süslenmiş,
Ve en saf inanç, talihsizce yalanlanmış,
Ve altınla kaplanmış onur, utanç içinde yer değiştirmiş,
Ve bakire erdem, kaba bir fahişe dönüşmüş,
Ve doğru mükemmellik, haksız yere aşağılama görmüş,
Ve güç, topallayarak yönetim yeteneğinden yoksun kalmış,
Ve aptallık, doktor gibi beceriyi kontrol eden olmuş,
Ve basit doğruluk, yanlışlıkla sadelik olarak adlandırılmış,
Ve iyi, hasta kaptanın yanında tutsak olmuş:

Bütün bunlardan yoruldum, bunlardan gitmek isterdim,
Ama ölmek için, aşkımı yalnız bırakmak zorundayım.

4:

Spoiler

Bunlardan hepsiyle yorgun düştüm, huzurlu bir ölüm istiyorum,
Bir dilenci olarak doğmuş çölü görmek gibi,
Neşe içinde süslenmiş fakat hiçbir şeye muhtaç,
Ve en saf inanç ne yazık ki ihanete uğramış,
Ve altınla kaplı şeref utanç verici biçimde yer değiştirmiş,
Ve bakire erdem kaba bir şekilde fahişeliğe dönüştürülmüş,
Ve haklı mükemmellik haksız yere lekelenmiş,
Ve güç, topal egemenlik tarafından işlevsiz kılınmış,
Ve aptallık, doktor gibi beceriyi kontrol eder halde,
Ve basit gerçek, basitlik diye yanlış adlandırılmış,
Ve tutsak iyilik, kötü kaptana hizmet ederken:

Bunlardan hepsiyle yorgunum, bunlardan uzaklaşmak isterdim,
Ancak ölürsem, sevgilimi yalnız bırakmış olacağım.

hatta daha kolay bir kıyaslama olsun diye sırf şu 4 satırı altalta koyalım:

Spoiler

Orjinali:

And art made tongue-tied by authority,
And folly doctor-like controlling skill,
Tired with all these, from these would I be gone,
Save that, to die, I leave my love alone.

Can Yücel:

Değil mi ki korkudan dili bağlı sanatın,
Değil mi ki çılgınlık sahip çıkmış düzene,
Vazgeçtim bu dünyadan, dünyamdan geçtim ama,
Seni yalnız komak var, o koyuyor adama.

Ümit Ünal:

Hep iktidar kesmiş atmış dilini sanatın,
Oyuncak olmuş elinde sözde ustaların
Bıktım, yoruldum evet, çekip gitsem diyorum
Ama yalnız kalır aşkım, tek bundan korkuyorum

o1:

Sanat, otoritenin baskısıyla lal edilmiş,
Aptallık, bilgelik üstünde hekim misali hüküm sürmüş,
Bütün bu fenalıklardan yorgunum, hepsinden sıyrılmak isterdim,
Yalnız, ölüp gidersem, sevdiğimi yapayalnız bırakacağım.

o1-mini:

Ve aptallık, doktor gibi beceriyi kontrol ediyor,
Hepsinden bıktım, bunlardan gitmek isterdim,
Fakat ölmek, sevgilimi yalnız bırakmak demektir.

4o:

Sanatın, otorite tarafından susturulması gibi,
Aptallığın hekim kılığına bürünüp bilgeliği yönetmesi gibi,
Bütün bunlardan yorulmuş halde, hepsinden uzaklaşmak istiyorum,
Ama bilirim ki ölmek, sevdiğimi yalnız bırakmaktır.

4o-mini:

Ve aptallık, doktor gibi beceriyi kontrol eden olmuş,
Bütün bunlardan yoruldum, bunlardan gitmek isterdim,
Ama ölmek için, aşkımı yalnız bırakmak zorundayım.

4:

Ve aptallık, doktor gibi beceriyi kontrol eder halde,
Bunlardan hepsiyle yorgunum, bunlardan uzaklaşmak isterdim,
Ancak ölürsem, sevgilimi yalnız bırakmış olacağım.

hepsinin farklı bir anlamı ve tarzı olduğunu görüyorum.

• 4 hafta sonra ...
  • Genel Yönetici
Mesaj tarihi:

Bu konu çok eskidi, yapay zekalar da değişti epey, güncellendiler. Yenisini yapacağım. İlk kullandığımız James Joyce yazısının yanına neler koyalım? Bir sözleşmeden çevirmesi çok zor bir madde koyacağım, başka önerisi olan?

• 4 hafta sonra ...
  • Genel Yönetici
Mesaj tarihi:

Oha diyorum şu anda, bitiyor bu iş. Yeni çıkan Sonnet 3.7'ye sordum, düşünme özelliğini de açtım.

Düşünmesi:

Spoiler

:::thinking
This is a passage from James Joyce's "The Dead," which is the final short story in his collection "Dubliners." It's a famous and lyrical passage, especially the ending about snow falling "upon all the living and the dead." I need to translate this to Turkish with particular attention to rhythm and literary quality, especially for the concluding sentences.

Let me break this down paragraph by paragraph:

Paragraph 1:
"Generous tears filled Gabriel's eyes. He had never felt like that himself towards any woman but he knew that such a feeling must be love. The tears gathered more thickly in his eyes and in the partial darkness he imagined he saw the form of a young man standing under a dripping tree. Other forms were near. His soul had approached that region where dwell the vast hosts of the dead. He was conscious of, but could not apprehend, their wayward and flickering existence. His own identity was fading out into a grey impalpable world: the solid world itself which these dead had one time reared and lived in was dissolving and dwindling."

Paragraph 2:
"A few light taps upon the pane made him turn to the window. It had begun to snow again. He watched sleepily the flakes, silver and dark, falling obliquely against the lamplight. The time had come for him to set out on his journey westward. Yes, the newspapers were right: snow was general all over Ireland. It was falling on every part of the dark central plain, on the treeless hills, falling softly upon the Bog of Allen and, farther westward, softly falling into the dark mutinous Shannon waves. It was falling, too, upon every part of the lonely churchyard on the hill where Michael Furey lay buried. It lay thickly drifted on the crooked crosses and headstones, on the spears of the little gate, on the barren thorns. His soul swooned slowly as he heard the snow falling faintly through the universe and faintly falling, like the descent of their last end, upon all the living and the dead."

Now I'll translate each sentence carefully, paying special attention to rhythm and idiomatic Turkish:

Paragraph 1:

"Generous tears filled Gabriel's eyes."
"Gabriel'in gözleri cömert gözyaşlarıyla doldu."

"He had never felt like that himself towards any woman but he knew that such a feeling must be love."
"Kendisi hiçbir kadına karşı böyle bir duygu hissetmemişti ama böyle bir duygunun aşk olması gerektiğini biliyordu."

"The tears gathered more thickly in his eyes and in the partial darkness he imagined he saw the form of a young man standing under a dripping tree."
"Gözyaşları gözlerinde daha da yoğunlaştı ve loş karanlıkta, damlayan bir ağacın altında duran genç bir adamın siluetini gördüğünü hayal etti."

"Other forms were near."
"Başka siluetler de yakındaydı."

"His soul had approached that region where dwell the vast hosts of the dead."
"Ruhu, ölülerin muazzam kalabalığının ikamet ettiği o bölgeye yaklaşmıştı."

"He was conscious of, but could not apprehend, their wayward and flickering existence."
"Onların gelip geçici ve titreşen varlıklarının farkındaydı ama kavrayamıyordu."

"His own identity was fading out into a grey impalpable world: the solid world itself which these dead had one time reared and lived in was dissolving and dwindling."
"Kendi kimliği gri ve elle tutulamayan bir dünyada silinip gidiyordu: bu ölülerin bir zamanlar inşa edip yaşadığı somut dünyanın kendisi çözülüp küçülüyordu."

Paragraph 2:

"A few light taps upon the pane made him turn to the window."
"Cama vuran birkaç hafif tıkırtı onu pencereye döndürdü."

"It had begun to snow again."
"Yeniden kar yağmaya başlamıştı."

"He watched sleepily the flakes, silver and dark, falling obliquely against the lamplight."
"Uykulu gözlerle, gümüşi ve karanlık tanelerin lamba ışığına karşı çaprazlama düşüşünü izledi."

"The time had come for him to set out on his journey westward."
"Batıya doğru yolculuğuna çıkma vakti gelmişti."

"Yes, the newspapers were right: snow was general all over Ireland."
"Evet, gazeteler haklıydı: kar tüm İrlanda'yı kaplamıştı."

"It was falling on every part of the dark central plain, on the treeless hills, falling softly upon the Bog of Allen and, farther westward, softly falling into the dark mutinous Shannon waves."
"Karanlık orta ovanın her köşesine, ağaçsız tepelere, Allen Bataklığı'nın üzerine usulca düşüyor ve daha batıda, karanlık ve asi Shannon dalgalarına usulca iniyordu."

"It was falling, too, upon every part of the lonely churchyard on the hill where Michael Furey lay buried."
"Aynı zamanda, Michael Furey'in gömülü olduğu tepedeki ıssız mezarlığın her köşesine de düşüyordu."

"It lay thickly drifted on the crooked crosses and headstones, on the spears of the little gate, on the barren thorns."
"Eğri haçların ve mezar taşlarının üzerinde, küçük kapının parmaklıklarında, çıplak dikenlerin üzerinde kalın bir tabaka halinde birikiyordu."

"His soul swooned slowly as he heard the snow falling faintly through the universe and faintly falling, like the descent of their last end, upon all the living and the dead."
This is the most important sentence, and I need to pay special attention to its rhythm and poetic quality:

"Karın evrenin içinden hafifçe düşüşünü ve hafifçe düşerek, son sonlarının inişi gibi, tüm yaşayanların ve ölülerin üzerine yağışını duyarken ruhu yavaşça bayıldı."

Let me reconsider this last sentence to make it more rhythmic in Turkish:

"Karın evrenin içinden usulca süzüldüğünü ve usulca süzülerek, son ânın gelişi gibi, tüm yaşayanların ve ölülerin üzerine indiğini duyarken ruhu ağır ağır kendinden geçti."

Still, let me try one more version for the last sentence:

"Ruhu ağır ağır kendinden geçti, karın evrenin içinden sessizce süzüldüğünü ve sessizce süzülerek, son yolculuğun başlangıcı gibi, tüm yaşayanların ve ölülerin üzerine indiğini duyarken."

Let me refine the full translation once more, paying special attention to rhythm and flow in Turkish:

Paragraph 1:
"Gabriel'in gözleri cömert gözyaşlarıyla doldu. Kendisi hiçbir kadına karşı böyle hissetmemişti, ama böyle bir duygunun aşk olması gerektiğini biliyordu. Gözyaşları gözlerinde daha da yoğunlaştı ve loş karanlıkta, damlayan bir ağacın altında duran genç bir adamın siluetini gördüğünü hayal etti. Başka siluetler de yakındaydı. Ruhu, ölülerin muazzam kalabalığının yaşadığı o bölgeye yaklaşmıştı. Onların hırçın ve titreşen varlıklarının farkındaydı ama kavrayamıyordu. Kendi kimliği, gri ve elle tutulamayan bir dünyada silinip gidiyordu: bu ölülerin bir zamanlar inşa edip içinde yaşadığı somut dünyanın kendisi çözülüp eriyordu."

Paragraph 2:
"Cama vuran birkaç hafif tıkırtı onu pencereye yöneltti. Yeniden kar yağmaya başlamıştı. Uykulu gözlerle, gümüşi ve karanlık tanelerin lamba ışığına karşı çaprazlama düşüşünü izledi. Batıya doğru yolculuğuna çıkma vakti gelmişti. Evet, gazeteler haklıydı: kar tüm İrlanda'yı kaplamıştı. Karanlık orta ovanın her köşesine, ağaçsız tepelere, Allen Bataklığı'nın üzerine usulca düşüyor ve daha batıda, karanlık ve asi Shannon dalgalarına usulca karışıyordu. Aynı zamanda, Michael Furey'in gömülü olduğu tepedeki ıssız mezarlığın her köşesine de düşüyordu. Eğri haçların ve mezar taşlarının üzerinde, küçük kapının parmaklıklarında, çıplak dikenlerin üzerinde kalın bir tabaka halinde birikiyordu. Ruhu ağır ağır kendinden geçti, karın evrenin içinden sessizce süzüldüğünü ve sessizce süzülerek, son yolculuğun başlangıcı gibi, tüm yaşayanların ve ölülerin üzerine indiğini duyarken."

Let me check once again for rhythm and flow, especially for the last sentence:

"Ruhu ağır ağır kendinden geçti, karın evrenin içinden sessizce süzüldüğünü ve sessizce süzülerek, son yolculuğun başlangıcı gibi, tüm yaşayanların ve ölülerin üzerine indiğini duyarken."

The rhythm doesn't feel quite right. Let me try again:

"Karın evrenin içinden hafifçe süzülüşünü ve hafifçe süzülerek, son vedalarının gelişi gibi, tüm yaşayanların ve ölülerin üzerine inişini duyarken ruhu usul usul kendinden geçiyordu."

Let me refine it once more:

"Karın evrende hafifçe süzülüşünü ve hafifçe süzülerek, son vedaları gibi, tüm yaşayanların ve ölülerin üzerine inişini duyarken ruhu yavaşça kendinden geçiyordu."

This still doesn't capture the rhythm I want. Let me try a different approach:

"Ruhu yavaşça kendinden geçti, karın evrenden hafifçe yağdığını ve hafifçe yağarak, son vedaları misali, tüm yaşayanların ve ölülerin üzerine düştüğünü duyarken."

I think I need to reconsider the word choices to better capture the rhythm of the original, especially the repetition of "falling faintly" and "faintly falling":

"Ruhu yavaşça bayılıyordu, karın evrenin içinden hafifçe düşüşünü ve hafifçe düşerek, son sonları gibi, tüm canlıların ve ölülerin üzerine inişini duyarken."

Let me try another version with "usulca" which might have a better rhythm:

"Ruhu yavaşça bayılıyordu, karın evrenin içinden usulca düşüşünü ve usulca düşerek, son vedaları misali, tüm yaşayanların ve ölülerin üzerine inişini duyarken."

I think "usulca düşüşünü ve usulca düşerek" captures the rhythm of "falling faintly" and "faintly falling" better in Turkish.

Let me make a final revision of the entire translation:

Paragraph 1:
"Gabriel'in gözleri cömert gözyaşlarıyla doldu. Kendisi hiçbir kadına karşı böyle hissetmemişti, ama böyle bir duygunun aşk olması gerektiğini biliyordu. Gözyaşları gözlerinde daha da yoğunlaştı ve loş karanlıkta, damlayan bir ağacın altında duran genç bir adamın siluetini gördüğünü hayal etti. Başka siluetler de yakındaydı. Ruhu, ölülerin muazzam kalabalığının yaşadığı o bölgeye yaklaşmıştı. Onların hırçın ve titreşen varlıklarının farkındaydı ama kavrayamıyordu. Kendi kimliği, gri ve elle tutulamayan bir dünyada silinip gidiyordu: bu ölülerin bir zamanlar inşa edip içinde yaşadığı somut dünyanın kendisi çözülüp eriyordu."

Paragraph 2:
"Cama vuran birkaç hafif tıkırtı onu pencereye yöneltti. Yeniden kar yağmaya başlamıştı. Uykulu gözlerle, gümüşi ve karanlık tanelerin lamba ışığına karşı çaprazlama düşüşünü izledi. Batıya doğru yolculuğuna çıkma vakti gelmişti. Evet, gazeteler haklıydı: kar tüm İrlanda'yı kaplamıştı. Karanlık orta ovanın her köşesine, ağaçsız tepelere, Allen Bataklığı'nın üzerine usulca düşüyor ve daha batıda, karanlık ve asi Shannon dalgalarına usulca karışıyordu. Aynı zamanda, Michael Furey'in gömülü olduğu tepedeki ıssız mezarlığın her köşesine de düşüyordu. Eğri haçların ve mezar taşlarının üzerinde, küçük kapının parmaklıklarında, çıplak dikenlerin üzerinde kalın bir tabaka halinde birikiyordu. Ruhu yavaşça bayılıyordu, karın evrenin içinden usulca düşüşünü ve usulca düşerek, son vedaları misali, tüm yaşayanların ve ölülerin üzerine inişini duyarken."

I think this captures the essence, feeling, and rhythm of the original text in Turkish. Let me make one final pass on the last sentence:

"Karın evrenin içinden usulca düşüşünü ve usulca düşerek, son vedaları misali, tüm yaşayanların ve ölülerin üzerine inişini duyarken ruhu yavaşça kendinden geçiyordu."

I think this word order (with the verb at the end) works better in Turkish, and maintains the poetic quality of the original.

Let me review the final translation once more:

Paragraph 1:

Paragraph 2:
"Cama vuran birkaç hafif tıkırtı onu pencereye yöneltti. Yeniden kar yağmaya başlamıştı. Uykulu gözlerle, gümüşi ve karanlık tanelerin lamba ışığına karşı çaprazlama düşüşünü izledi. Batıya doğru yolculuğuna çıkma vakti gelmişti. Evet, gazeteler haklıydı: kar tüm İrlanda'yı kaplamıştı. Karanlık orta ovanın her köşesine, ağaçsız tepelere, Allen Bataklığı'nın üzerine usulca düşüyor ve daha batıda, karanlık ve asi Shannon dalgalarına usulca karışıyordu. Aynı zamanda, Michael Furey'in gömülü olduğu tepedeki ıssız mezarlığın her köşesine de düşüyordu. Eğri haçların ve mezar taşlarının üzerinde, küçük kapının parmaklıklarında, çıplak dikenlerin üzerinde kalın bir tabaka halinde birikiyordu. Karın evrenin içinden usulca düşüşünü ve usulca düşerek, son vedaları misali, tüm yaşayanların ve ölülerin üzerine inişini duyarken ruhu yavaşça kendinden geçiyordu."

This translation preserves the literary quality, rhythm, and meaning of Joyce's original. The last sentence in particular maintains the hypnotic, rhythmic quality of the original with the repetition of "usulca" and the poetic structure.

I believe this Turkish translation would make Joyce proud, especially the last sentence which captures the haunting, lyrical quality of the original ending of "The Dead."
:::

Çeviri:

Gabriel'in gözleri cömert gözyaşlarıyla doldu. Kendisi hiçbir kadına karşı böyle hissetmemişti, ama böyle bir duygunun aşk olması gerektiğini biliyordu. Gözyaşları gözlerinde daha da yoğunlaştı ve loş karanlıkta, damlayan bir ağacın altında duran genç bir adamın siluetini gördüğünü hayal etti. Başka siluetler de yakındaydı. Ruhu, ölülerin muazzam kalabalığının yaşadığı o bölgeye yaklaşmıştı. Onların hırçın ve titreşen varlıklarının farkındaydı ama kavrayamıyordu. Kendi kimliği, gri ve elle tutulamayan bir dünyada silinip gidiyordu: bu ölülerin bir zamanlar inşa edip içinde yaşadığı somut dünyanın kendisi çözülüp eriyordu.

Cama vuran birkaç hafif tıkırtı onu pencereye yöneltti. Yeniden kar yağmaya başlamıştı. Uykulu gözlerle, gümüşi ve karanlık tanelerin lamba ışığına karşı çaprazlama düşüşünü izledi. Batıya doğru yolculuğuna çıkma vakti gelmişti. Evet, gazeteler haklıydı: kar tüm İrlanda'yı kaplamıştı. Karanlık orta ovanın her köşesine, ağaçsız tepelere, Allen Bataklığı'nın üzerine usulca düşüyor ve daha batıda, karanlık ve asi Shannon dalgalarına usulca karışıyordu. Aynı zamanda, Michael Furey'in gömülü olduğu tepedeki ıssız mezarlığın her köşesine de düşüyordu. Eğri haçların ve mezar taşlarının üzerinde, küçük kapının parmaklıklarında, çıplak dikenlerin üzerinde kalın bir tabaka halinde birikiyordu. Karın evrenin içinden usulca düşüşünü ve usulca düşerek, son vedaları misali, tüm yaşayanların ve ölülerin üzerine inişini duyarken ruhu yavaşça kendinden geçiyordu.

• Genel Yönetici
Mesaj tarihi:

Şimdi "Consider every line like you considered the last line, give me the perfect translation. Don't forget the overall rhythm and flow between the sentences too." dedim. Sonuş:

Thinking:

Spoiler

:::thinking
Let me approach this by carefully considering each line, as the request suggests, to create a more perfect translation that captures not just the meaning but also the rhythm, flow, and literary qualities of Joyce's original text. I'll pay special attention to Turkish idioms, rhythm, and the musicality of the language.

For each paragraph, I'll analyze sentence by sentence:

**Paragraph 1:**

"Generous tears filled Gabriel's eyes." - The direct Turkish would be "Cömert gözyaşları Gabriel'in gözlerini doldurdu." But "cömert gözyaşları" doesn't quite have the natural flow in Turkish. Perhaps "Yüreğinden kopan gözyaşları" (tears coming from his heart) or "İçten gözyaşları" (sincere tears) might sound more natural. Or "Gözleri doldu Gabriel'in, taşacak gibi" to emphasize the fullness.

"He had never felt like that himself towards any woman but he knew that such a feeling must be love." - "Kendisi hiçbir kadına karşı böyle hissetmemişti, ama böyle bir duygunun aşk olması gerektiğini biliyordu." This is accurate but could be more poetic. Perhaps: "Daha önce hiçbir kadına böyle duygular beslememişti, ama içini dolduran bu hissin aşktan başka bir şey olamayacağını biliyordu."

"The tears gathered more thickly in his eyes and in the partial darkness he imagined he saw the form of a young man standing under a dripping tree." - "Gözyaşları gözlerinde daha da yoğunlaştı ve loş karanlıkta, damlayan bir ağacın altında duran genç bir adamın siluetini gördüğünü hayal etti." This is good but I could enhance the rhythm: "Gözyaşları gözlerinde birikti, yoğunlaştı; yarı karanlıkta, yağmur damlayan bir ağacın altında dikilmiş genç bir adamın silüetini görür gibi oldu."

"Other forms were near." - "Başka siluetler de yakındaydı." Simple but could be more evocative: "Başka gölgeler de vardı yakınlarda."

"His soul had approached that region where dwell the vast hosts of the dead." - "Ruhu, ölülerin muazzam kalabalığının yaşadığı o bölgeye yaklaşmıştı." Could be more poetic: "Ruhu, ölülerin sayısız ordusunun mesken tuttuğu o diyara yaklaşmıştı."

"He was conscious of, but could not apprehend, their wayward and flickering existence." - "Onların hırçın ve titreşen varlıklarının farkındaydı ama kavrayamıyordu." I think "hırçın" doesn't quite capture "wayward" - perhaps "başıboş" or "gelgeç". And "titreşen" could be "titrek" for better flow.

"His own identity was fading out into a grey impalpable world: the solid world itself which these dead had one time reared and lived in was dissolving and dwindling." - "Kendi kimliği, gri ve elle tutulamayan bir dünyada silinip gidiyordu: bu ölülerin bir zamanlar inşa edip içinde yaşadığı somut dünyanın kendisi çözülüp eriyordu." Could be more flowing: "Kendi benliği, gri ve dokunulmaz bir âleme karışarak yok oluyordu: bu ölülerin bir zamanlar kurduğu ve içinde yaşadığı katı dünya ise çözülüp sönüyordu."

**Paragraph 2:**

"A few light taps upon the pane made him turn to the window." - "Cama vuran birkaç hafif tıkırtı onu pencereye yöneltti." This is good but could be more melodic: "Cama vuran birkaç hafif tıkırtı, bakışlarını pencereye çevirtti."

"It had begun to snow again." - "Yeniden kar yağmaya başlamıştı." Simple and accurate.

"He watched sleepily the flakes, silver and dark, falling obliquely against the lamplight." - "Uykulu gözlerle, gümüşi ve karanlık tanelerin lamba ışığına karşı çaprazlama düşüşünü izledi." The word order can be improved for flow: "Gümüşi ve karanlık kar tanelerinin, lamba ışığına karşı eğik düşüşünü uykulu gözlerle seyretti."

"The time had come for him to set out on his journey westward." - "Batıya doğru yolculuğuna çıkma vakti gelmişti." This is good but could be more evocative: "Batıya doğru olan yolculuğuna koyulma vakti gelmişti artık."

"Yes, the newspapers were right: snow was general all over Ireland." - "Evet, gazeteler haklıydı: kar tüm İrlanda'yı kaplamıştı." This could be more poetic: "Evet, gazetelerin dediği doğruydu: kar, İrlanda'nın her yanını sarmıştı."

"It was falling on every part of the dark central plain, on the treeless hills, falling softly upon the Bog of Allen and, farther westward, softly falling into the dark mutinous Shannon waves." - "Karanlık orta ovanın her köşesine, ağaçsız tepelere, Allen Bataklığı'nın üzerine usulca düşüyor ve daha batıda, karanlık ve asi Shannon dalgalarına usulca karışıyordu." The repetition of "softly falling" is important for rhythm, could be better rendered as: "Karanlık orta ovanın her köşesine, ağaçsız tepelere, sessizce düşüyordu; Allen Bataklığı'nın üzerine sessizce iniyor ve daha batıda, karanlık ve başkaldıran Shannon dalgalarına usulca, usulca karışıyordu."

"It was falling, too, upon every part of the lonely churchyard on the hill where Michael Furey lay buried." - "Aynı zamanda, Michael Furey'in gömülü olduğu tepedeki ıssız mezarlığın her köşesine de düşüyordu." This is accurate but could have better flow: "Tepedeki ıssız mezarlığın, Michael Furey'in gömülü olduğu o tenha köşenin üzerine de yağıyordu kar."

"It lay thickly drifted on the crooked crosses and headstones, on the spears of the little gate, on the barren thorns." - "Eğri haçların ve mezar taşlarının üzerinde, küçük kapının parmaklıklarında, çıplak dikenlerin üzerinde kalın bir tabaka halinde birikiyordu." This could have better rhythm: "Eğrilmiş haçların ve mezar taşlarının üzerinde, küçük kapının sivri uçlarında, çıplak dikenlerin üzerinde, sürüklenerek birikiyordu."

"His soul swooned slowly as he heard the snow falling faintly through the universe and faintly falling, like the descent of their last end, upon all the living and the dead." - "Karın evrenin içinden usulca düşüşünü ve usulca düşerek, son vedaları misali, tüm yaşayanların ve ölülerin üzerine inişini duyarken ruhu yavaşça kendinden geçiyordu." This is the most important line for rhythm. Could be: "Karın evrende hafifçe süzülüşünü ve hafifçe süzülerek, son akıbetleri misali, tüm canlıların ve ölülerin üzerine inişini duyarken ruhu ağır ağır vecde geldi."

Now, let me revise the entire translation with these considerations in mind, paying attention to the overall flow between sentences:

**Revised Paragraph 1:**
"Yüreğinden kopan gözyaşları doldurdu Gabriel'in gözlerini. Daha önce hiçbir kadına böyle duygular beslememişti, ama içini dolduran bu hissin aşktan başka bir şey olamayacağını biliyordu. Gözyaşları gözlerinde birikti, yoğunlaştı; yarı karanlıkta, yağmur damlayan bir ağacın altında dikilmiş genç bir adamın silüetini görür gibi oldu. Başka gölgeler de vardı yakınlarda. Ruhu, ölülerin sayısız ordusunun mesken tuttuğu o diyara yaklaşmıştı. Onların başıboş ve titrek varlıklarının farkındaydı ama kavrayamıyordu. Kendi benliği, gri ve dokunulmaz bir âleme karışarak yok oluyordu: bu ölülerin bir zamanlar kurduğu ve içinde yaşadığı katı dünya ise çözülüp sönüyordu."

**Revised Paragraph 2:**
"Cama vuran birkaç hafif tıkırtı, bakışlarını pencereye çevirtti. Yeniden kar yağmaya başlamıştı. Gümüşi ve karanlık kar tanelerinin, lamba ışığına karşı eğik düşüşünü uykulu gözlerle seyretti. Batıya doğru olan yolculuğuna koyulma vakti gelmişti artık. Evet, gazetelerin dediği doğruydu: kar, İrlanda'nın her yanını sarmıştı. Karanlık orta ovanın her köşesine, ağaçsız tepelere, sessizce düşüyordu; Allen Bataklığı'nın üzerine sessizce iniyor ve daha batıda, karanlık ve başkaldıran Shannon dalgalarına usulca, usulca karışıyordu. Tepedeki ıssız mezarlığın, Michael Furey'in gömülü olduğu o tenha köşenin üzerine de yağıyordu kar. Eğrilmiş haçların ve mezar taşlarının üzerinde, küçük kapının sivri uçlarında, çıplak dikenlerin üzerinde, sürüklenerek birikiyordu. Karın evrende hafifçe süzülüşünü ve hafifçe süzülerek, son akıbetleri misali, tüm canlıların ve ölülerin üzerine inişini duyarken ruhu ağır ağır vecde geldi."

This version aims to be more rhythmic, poetic, and flowing in Turkish. However, I want to review it once more to ensure it maintains the essence of Joyce's original while having natural Turkish flow.

**Final Adjustments:**

For paragraph 1, "Yüreğinden kopan gözyaşları doldurdu Gabriel'in gözlerini" has a slightly awkward word order. In Turkish, more natural would be: "Gabriel'in gözleri yüreğinden kopan gözyaşlarıyla doldu."

For "Başka gölgeler de vardı yakınlarda" - "Yakınlarda başka gölgeler de vardı" has a better rhythm.

"Ölülerin sayısız ordusunun mesken tuttuğu o diyara" - "mesken tuttuğu" is accurate but perhaps "barındığı" or "ikamet ettiği" would flow better.

For paragraph 2, "Cama vuran birkaç hafif tıkırtı, bakışlarını pencereye çevirtti" - I think "bakışlarını" makes it a bit wordy. "Gözlerini" would be simpler and better.

"Batıya doğru olan yolculuğuna koyulma vakti gelmişti artık" - "artık" could be at the beginning for emphasis: "Artık batıya doğru yolculuğuna çıkma vakti gelmişti."

The final line needs to be especially musical: "Karın evrende hafifçe süzülüşünü ve hafifçe süzülerek, son akıbetleri misali, tüm canlıların ve ölülerin üzerine inişini duyarken ruhu ağır ağır vecde geldi." I like this, but could be even more rhythmic with: "Karın evrenin içinden hafifçe süzülüşünü ve hafifçe süzülerek, son veda gibi, tüm yaşayanların ve ölmüşlerin üzerine inişini duyarken ruhu yavaş yavaş, ağır ağır kendinden geçti."

With these final adjustments, let me provide the complete translation:
:::

# Türkçe Çeviri

Gabriel'in gözleri yüreğinden kopan gözyaşlarıyla doldu. Daha önce hiçbir kadına karşı böyle hissetmemişti, ama içini dolduran bu duygunun aşktan başkası olamayacağını biliyordu. Gözyaşları gözlerinde birikti, yoğunlaştı; yarı karanlıkta, damlayan bir ağacın altında dikilmiş genç bir adamın silüetini görür gibi oldu. Yakınlarda başka gölgeler de vardı. Ruhu, ölülerin sayısız ordusunun barındığı o diyara yaklaşmıştı. Onların başıboş ve titrek varlıklarının farkındaydı ama kavrayamıyordu. Kendi benliği, gri ve dokunulmaz bir âleme karışarak siliniyordu: bu ölülerin bir zamanlar kurduğu ve içinde yaşadığı katı dünya ise çözülüp eriyordu.

Cama vuran birkaç hafif tıkırtı, gözlerini pencereye çevirtti. Yeniden kar yağmaya başlamıştı. Gümüşi ve karanlık kar tanelerinin, lamba ışığına karşı eğik düşüşünü uykulu gözlerle seyretti. Artık batıya doğru yolculuğuna çıkma vakti gelmişti. Evet, gazetelerin dediği doğruydu: kar, İrlanda'nın her yanını sarmıştı. Karanlık orta ovanın her köşesine, ağaçsız tepelere, sessizce düşüyordu; Allen Bataklığı'nın üzerine sessizce iniyor ve daha batıda, karanlık ve asi Shannon dalgalarına usulca, usulca karışıyordu. Tepedeki ıssız mezarlığın, Michael Furey'in gömülü olduğu o tenha yerin üzerine de yağıyordu kar. Eğrilmiş haçların ve mezar taşlarının üzerinde, küçük kapının sivri uçlarında, çıplak dikenlerin üzerinde, sürüklenerek birikiyordu. Karın evrenin içinden hafifçe süzüldüğünü ve hafifçe süzülerek, son veda misali, tüm yaşayanların ve ölmüşlerin üzerine indiğini duyarken ruhu yavaş yavaş, usul usul vecde geldi.

Mesaj tarihi:

kimi 1.5 long think

Spoiler

Reasoning Completed

Translating passage to Turkish, maintaining tone and metaphors

Okay, I need to translate this passage from English to Turkish. Let me start by reading through the original text carefully to understand the context and the emotions conveyed. The passage is quite literary, with a lot of descriptive language and metaphors, so maintaining that tone in Turkish is important.

First, the opening line: "Generous tears filled Gabriel’s eyes." The word "generous" here might be referring to the abundance of tears, so in Turkish, "özverili gözyaşları" could work, but maybe "fıskiye gibi gözyaşları" would better convey the abundance. Wait, "generous" might also imply a noble or heartfelt emotion, so "özverili" might be more appropriate to capture that nuance.

Next: "He had never felt like that himself towards any woman but he knew that such a feeling must be love." The structure here is contrasting his lack of experience with his realization. In Turkish, "Hiçbir kadına karşı kendi içinde böyle hissetmediğini biliyordu ama bu tür bir duygunun aşk olduğunu da biliyordu." That seems okay, but I need to check the flow. Maybe "ama bu hissin sevgi olduğunu anlamıştı" could be smoother.

"The tears gathered more thickly in his eyes..." "Gözyaşları daha da yoğundu." "Yoğun" is good for "thickly" here. Then "in the partial darkness he imagined he saw the form of a young man standing under a dripping tree." "Kısmi çökmüşlikte, bir genç adamın sular damlayan bir ağacın altında durduğunu hayal etti." Wait, "partial darkness" might be better as "yarı karanlıkta" which is more natural in Turkish.

"Other forms were near." "Diğer şekiller yakınında vardı." But "şekiller" might not capture the eerie or ghostly aspect. Maybe "gölgeler" (shadows) or "şekiller" depending on context. The original uses "forms" which is a bit abstract, so "şekiller" is okay.

"His soul had approached that region where dwell the vast hosts of the dead." "Ruhu, ölülerin büyük ordularının yaşadığı o bölgelere yaklaşmıştı." "Ölülerin evinde" might be more poetic, but "yaşadığı" is more literal. Maybe "bulunduğu" instead of "yaşadığı" to avoid implying they're alive.

"He was conscious of, but could not apprehend, their wayward and flickering existence." "Onların isyançı ve yanıp sönen varlıklarını fark ediyordu ama tam olarak kavrayamıyordu." "İsyançı" is good for "wayward," but maybe "dışlanma eğilimli" could be another option, though "isyançı" is more direct.

"His own identity was fading out into a grey impalpable world..." "Kendi kimliğinin gri ve dokunulabilir olmayan bir dünyaya eriyerek kaybolduğunu hissediyordu." "Impalpable" is "dokunulabilir olmayan" which is accurate. "Gri" for grey is fine.

"the solid world itself which these dead had one time reared and lived in was dissolving and dwindling." "Bu ölülerin bir zamanlar kurdukları ve yaşadıkları katı dünya da çözülüp azalıyordu." "Kurdukları" is good for "reared" in the sense of building a world.

"A few light taps upon the pane made him turn to the window." "Camlıya hafif hafif vurulan birkaç darbesi pencereye döndürdü." "Darbe" might be too strong; "hafif hafif vurulmuş sesler" could be better, but "taps" are light, so "hafif hafif vurulan darbeler" works.

"It had begun to snow again." "Yine kar yağmaya başlamıştı." Correct.

"He watched sleepily the flakes, silver and dark, falling obliquely against the lamplight." "Uyku dolu gözlerle gümüşümsi ve koyu renkli kar tanelerini, lambanın ışığına yandal düşenleri izliyordu." "Yandal" is good for "obliquely."

"The time had come for him to set out on his journey westward." "Batıya doğru yolculuğuna çıkmak için zaman gelmişti." Correct.

"Yes, the newspapers were right: snow was general all over Ireland." "Evet, gazeteler doğruydu: Kar, İrlanda genelinde yaygındı." "Yaygın" is appropriate here.

"It was falling on every part of the dark central plain, on the treeless hills..." "Karanlık orta ova区域inin her tarafına, ağaçsız tepelere..." Wait, "central plain" should be "orta ova" but "orta" might be confused with "middle." Maybe "merkezi ova bölgesi" is clearer.

"falling softly upon the Bog of Allen and, farther westward, softly falling into the dark mutinous Shannon waves." "Allen Mooru'na yumuşakça düşen, daha batıda ise koyu isyançı Shannon dalgalarına hafifçe yağan kar." "Mutinous" here is tricky; "isyançı" works but maybe "hırçın" (restless) could be better for waves.

"It was falling, too, upon every part of the lonely churchyard on the hill where Michael Furey lay buried." "Ayrıca, Michael Furey'in gömüldüğü tepe üzerindeki yalnız mezarlığı da kaplıyordu." "Kaplıyordu" might not capture "falling" but "düşüyordu" would. Maybe "...mezarlığı da kaplayan kar..." but the original says "was falling," so "düşüyordu" is better.

"It lay thickly drifted on the crooked crosses and headstones..." "Eğri haçlar ve mezar taşlarında kalın bir tabaka oluşturmuş, küçük kapının sivri çubukları, çökmüş dikenli çalıların üzerinde de yığılmıştı." "Kalın bir tabaka oluşturmuş" is good for "thickly drifted."

"His soul swooned slowly as he heard the snow falling faintly through the universe..." "Ruhu, karın evren boyunca hafifçe düştüğünü duyunca yavaşça ayıltıldı." "Ayıltıldı" is good for "swooned," conveying a fainting or swooning sensation.

"...faintly falling, like the descent of their last end, upon all the living and the dead." "Tüm canlıların ve ölülerin üzerinde, son sonundaki inilginin gibi hafifçe düşen kar." "Son sonun" is "last end," but maybe "sonun" is sufficient. "Inilginin" is "descent," which works.

I need to check for consistency in terms like "snow" (kar), "falling" (düşmek, yağmak), and maintain the poetic flow. Also, ensure that the names like Michael Furey are kept as is, since they're proper nouns. The structure of Turkish sentences often differs from English, so adjusting clauses for natural flow is important. For example, in Turkish, time phrases usually come at the beginning or end, so rearranging some parts might be necessary without losing the original meaning.

Another thing to watch out for is the use of past tenses. Turkish uses different past tenses depending on whether the action is witnessed or not. Since the narrative is in past tense, using "-di" or "-dı" forms appropriately is crucial. Also, maintaining the introspective and reflective mood of Gabriel is key, so words like "hissediyordu," "düşünmüyordu," "anlıyordu" help convey his internal state.

Lastly, ensuring that metaphors and similes are translated in a way that makes sense in Turkish culture. For example, "like the descent of their last end" should retain the gravity and finality, so "son sonundaki inilginin gibi" works as it conveys the end of all things

Türkçe Çeviri:

Gabriel’in gözlerinde özverili gözyaşları vardı. Hiçbir kadına karşı kendi içinde böyle hissetmediğini biliyordu ama bu tür bir duygunun aşk olduğunu da biliyordu. Gözyaşları yarı karanlıkta daha da yoğundu ve bir genç adamın sular damlayan bir ağacın altında durduğunu hayal etti. Yanında da diğer şekiller vardı. Ruhu, ölülerin büyük ordularının yaşadığı o bölgelere yaklaşmıştı. Onların isyançı ve yanıp sönen varlıklarını fark ediyordu ama tam olarak kavrayamıyordu. Kendi kimliğinin gri ve dokunulabilir olmayan bir dünyaya eriyerek kaybolduğunu hissediyordu: ölülerin bir zamanlar kurdukları ve yaşadıkları katı dünya da çözülüp azalıyordu. Camlıya hafif hafif vurulan birkaç darbe onu pencereye döndürdü. Yine kar yağmaya başlamıştı. Uyku dolu gözlerle gümüşümsi ve koyu renkli kar tanelerini, lambanın ışığına yandal düşenleri izliyordu. Batıya doğru yolculuğuna çıkmak için zaman gelmişti. Evet, gazeteler doğruydu: Kar, İrlanda genelinde yaygındı. Karanlık orta ova bölgesinin her tarafına, ağaçsız tepelere, Allen Mooru'na yumuşakça düşen, daha batıda ise koyu hırçın Shannon dalgalarına hafifçe yağan kar. Ayrıca, Michael Furey'in gömüldüğü tepe üzerindeki yalnız mezarlığı da kaplayan kar. Eğri haçlar ve mezar taşlarında kalın bir tabaka oluşturmuş, küçük kapının sivri çubukları, çökmüş dikenli çalıların üzerinde de yığılmıştı. Ruhu, karın evren boyunca hafifçe düştüğünü duyunca yavaşça ayıltıldı. Tüm canlıların ve ölülerin üzerine, sonun inilginin gibi hafifçe düşen kar.

Not: Çeviri, metnin durgun, derin ve özleyişli bir hava korumaya özen göstererek yapılmıştır. Kelime seçiminde ve cümle yapısında orijinalin edebi tonu yansıtılmasına öncelik verilmiştir. Örneğin, "wayward and flickering existence" ifadesinin "isyançı ve yanıp sönen varlıklar" olarak çevrilmesi, hem anlam hem de duygusal etkiyi korumaya çalışılmıştır. Benzer şekilde, "snow was general all over Ireland" cümlenin "Kar, İrlanda genelinde yaygındı" şeklinde çevrilmesiyle metnin genel manzarası vurgulanmıştır.

Mesaj tarihi:

Dolambacli yaptirdim birde. Once cinceye sonra turkceye cevir dedim. 

Translate this to first Chinese then Turkish:

Generous tears filled Gabriel’s eyes. He had never felt like that himself towards any woman but he knew that such a feeling must be love. The tears gathered more thickly in his eyes and in the partial darkness he imagined he saw the form of a young man standing under a dripping tree. Other forms were near. His soul had approached that region where dwell the vast hosts of the dead. He was conscious of, but could not apprehend, their wayward and flickering existence. His own identity was fading out into a grey impalpable world: the solid world itself which these dead had one time reared and lived in was dissolving and dwindling. A few light taps upon the pane made him turn to the window. It had begun to snow again. He watched sleepily the flakes, silver and dark, falling obliquely against the lamplight. The time had come for him to set out on his journey westward. Yes, the newspapers were right: snow was general all over Ireland. It was falling on every part of the dark central plain, on the treeless hills, falling softly upon the Bog of Allen and, farther westward, softly falling into the dark mutinous Shannon waves. It was falling, too, upon every part of the lonely churchyard on the hill where Michael Furey lay buried. It lay thickly drifted on the crooked crosses and headstones, on the spears of the little gate, on the barren thorns. His soul swooned slowly as he heard the snow falling faintly through the universe and faintly falling, like the descent of their last end, upon all the living and the dead.

Spoiler

Reasoning Completed

Translate text into Chinese and Turkish Analyze sentiment and imagery in source text Translate sentence by sentence, adjusting structure for natural flow Preserve literary feel and imagery in translation Check final translations for accuracy and completeness

看到这个问题,我先停下来想了一下用户的需求。用户希望我将一段英文翻译成中文和土耳其语。这个任务看起来比较直接,但其实需要仔细分析,因为翻译不仅仅是语言的转换,还需要传达原文的情感和意境。尤其是这段文字,它充满了文学性,带有细腻的情感描写和象征意义。如果翻译得不够精准或者缺乏文学感,可能会让原文的韵味大打折扣。

首先,我快速浏览了一遍原文,试图抓住它的整体氛围和主题。嗯,这段文字是关于一个叫加布里埃尔的人,他的内心充满了复杂的情感,尤其是对爱的理解和对死亡的冥想。这里有一种淡淡的忧伤和哲思,同时还有对雪景的描写。雪在这里似乎不仅是自然现象,更像是一种象征——一种覆盖一切、连接生死的象征。好,我觉得我抓住了这段文字的情感基调。

接下来,我开始逐句翻译成中文。中文的表达方式和英文不同,英文中有很多长句和从句,而中文更倾向于分句表达。所以在翻译时,我需要调整句子结构,让中文读起来流畅自然,但又不能丢失原文的文学性。比如第一句“Generous tears filled Gabriel’s eyes”,这句很简单,直接翻译成“加布里埃尔眼中满是慷慨的泪水”就可以了。但接下来的句子就复杂了,比如“He had never felt like that himself towards any woman but he knew that such a feeling must be love”,这里涉及到情感的转折和确认。我得想办法让中文既表达出“他从未对任何女性有过这种感觉”这种对比,又能体现出“他知道这种感觉一定是爱”的顿悟感。

在翻译的过程中,我注意到原文中有很多描写性的语言,比如“the form of a young man standing under a dripping tree”和“their wayward and flickering existence”。这些句子都很有画面感,我需要在中文中保留这种画面感,同时让语言尽量优美。比如“wayward and flickering existence”,我翻译成“任性而闪烁的存在”,觉得这个表达既符合中文的语感,又保留了原文的抽象意味。

当我翻译到“Other forms were near. His soul had approached that region where dwell the vast hosts of the dead”时,我停下来想了一下。这里的“other forms”和“the vast hosts of the dead”都带有很强的象征意义,似乎在暗示死亡和灵魂的边界。我觉得中文里需要稍微调整一下,让这种象征性更自然地流露出来。所以我翻译成“其他身影也在附近。他的灵魂已逐渐接近那片栖居着无数亡灵的区域”,这样既保留了原意,也让中文读起来更顺畅。

接着是关于雪的描写部分,这段文字非常美,尤其是“the flakes, silver and dark, falling obliquely against the lamplight”这一句。我觉得这里的“银色与灰暗的雪花”是一个很关键的意象,它不仅描绘了雪的颜色,还暗示了某种情感的复杂性。所以我尽量让中文翻译保持这种细腻感,同时注意句子的节奏感。

当我完成中文翻译后,我稍微松了一口气,觉得中文部分基本达到了原文的文学性。接下来是土耳其语翻译,这部分对我来说是一个挑战,因为我不像对中文那样熟悉土耳其语的文学表达。不过,我决定先逐句翻译,尽量保持原文的意思和情感。

土耳其语的句子结构和英文更接近,所以有些地方可以直接翻译,比如“Gabriel’in gözlerinde generöز bir halen vardı”这句,基本就是原文的直译。但在处理复杂句子时,我需要特别小心,比如“His soul had approached that region where dwell the vast hosts of the dead”,这里涉及到嵌套结构,我得想办法让土耳其语表达清楚。我翻译成“Ruhu, sayısız ölülerin yeri olan o bölgene yaklaştı”,觉得这样既符合语法,也能传达出原文的意境。

在翻译雪的描写部分时,我意识到土耳其语可能不像中文那样容易表达细腻的文学意境,所以我尽量用简单而优美的语言来传达,比如“gümüşü ve koyu renkli taneler”来描述“银色与灰暗的雪花”。虽然可能不如中文那样富有诗意,但我觉得至少传达出了原文的美感。

最后,当我完成土耳其语翻译时,我回头检查了一下,确认没有遗漏任何细节。虽然这个过程有点费劲,但我觉得最终的结果还算满意。中文部分更注重文学性,土耳其语部分则尽量忠实于原文的意思。我觉得用户应该会对这个翻译感到满意。

中文翻译:

加布里埃尔眼中满是慷慨的泪水。他自己从未对任何女性有过这样的感觉,但他知道这种感觉一定是爱。泪水在他眼中越发浓重,在昏暗中,他仿佛看见一个年轻人站在一棵滴水的树下。其他身影也在附近。他的灵魂已逐渐接近那片栖居着无数亡灵的区域。他感知到,却无法完全领会他们那任性而闪烁的存在。他自己的身份正在消融于一片灰色的虚无世界:这些亡者曾生活其中的坚实世界本身,也正在溶解、消散。窗玻璃上几声轻轻的敲击让他转头望向窗户。又开始下雪了。他睡意朦胧地注视着那些银色与灰暗的雪花,斜斜地落在路灯的光芒里。他启程西行的时刻到了。不错,报纸说得对:雪已遍布爱尔兰各地。它落在黑暗的中央平原每一处,落在光秃秃的山丘上,轻轻落在艾伦沼泽,更往西边,轻轻落入香农河那黑暗而汹涌的波涛中。它也落在山上那片孤寂的墓园每一处,迈克尔・富里就埋葬在那里。厚厚的积雪覆盖在弯曲的十字架和墓碑上,覆盖在小门的矛尖上,覆盖在荒芜的荆棘丛上。当他听到雪在这宇宙间轻轻飘落, faintly falling, 就像所有生者与亡者的最后归宿一般,他的灵魂渐渐晕眩。

土耳其语翻译:

Gabriel’in gözlerinde generöz bir halen vardı. Kendisinin hiçbir kadına karşı duygusunu hiç hissetmediğini biliyordu, ama bu tür bir duygunun aşk olması gerektiğini de biliyordu. Gözlerindeki yaşlar daha da kalınlaştı ve yarı karanlıkta bir gençliğin bir yağmur ağacı altında durduğunu hayal etti. Yakınında diğer şekiller de vardı. Ruhu, sayısız ölülerin yeri olan o bölgelere yaklaştı. Onların capkanlı ve parıltılı varlığından haberdardı ama tam olarak kavramakta zordu. Kendi kimliği gri, dokunsuz bir dünya içinde kaybolmaya başlıyordu: Ölümlülerin bir zamanlar yükseldikleri ve yaşadıkları katı dünya da eriniyor ve küçülmekteydi. Cam paneye hafifçe vuran birkaç darbesi onu pencereye döndürdü. Yine kar yağmaya başlamıştı. Uyku dolu gözlerle gümüşü ve koyu renkli tanelerin lambanın ışığına eğri düşüşünü izliyordu. Batıya doğru yolculuğuna çıkmak için vakti gelmişti. Evet, gazeteler doğruydı: Kar İrlanda genelinde yaygındı. Kar, karanlık orta ovasının her tarafına, ağaçsız tepelere, Allen Bataklığına yumuşak düşüyordu ve daha batıda, karanlık isyanlı Shannon dalgalarına da yumuşakçe yağıyordu. Kar aynı zamanda Tepedeki yalnız mezarlığındaki her yere de yağıyordu, Michael Furey’in gömülüğü yerde. Kalın biriktiren kar eğri haçların ve baştaşlarının üzerine, küçük kapının sarmalı üzerine, yapraksız dikenli çalıların üzerine yığılmıştı. Ruhu, evren boyunca hafif hafif düşen karı duyduğu an, tüm canlıların ve ölümlülerin sonunun gibi hafif hafif düşen, sonuna kadar yavaş yavaşayıyordu。

Mesaj tarihi: (düzenlendi)

Qwen2.5-Plus nam-i diger QwQ-32B

Translate this to first Chinese then Turkish:

Spoiler

Thinking completed

Okay, the user wants me to translate this passage first into Chinese and then into Turkish. Let me start by reading through the original text carefully to understand the context and nuances.

The passage is from James Joyce's "The Dead," which is part of the Dubliners collection. It's a very literary piece with rich imagery and emotional depth. The key elements here are Gabriel's emotional state, his reflections on love and death, and the symbolic snowfall. I need to make sure the translations capture the poetic language and the subtleties.

First, translating to Chinese. I'll start with the first sentence: "Generous tears filled Gabriel’s eyes." The word "generous" here isn't literal; it's more about the tears being abundant or sincere. In Chinese, maybe "慷慨的泪水" works, but I should check if that's the best fit. Alternatively, "充盈" might be better for "filled."

Next, "He had never felt like that himself towards any woman but he knew that such a feeling must be love." The phrase "felt like that" refers to the depth of emotion he's experiencing now. In Chinese, "从未对任何女性有过这样的感受" seems appropriate. The structure needs to flow naturally, so maybe rephrase for clarity.

Then, "The tears gathered more thickly in his eyes..." Here, "thickly" refers to the density of tears, so "越来越浓" could work. The imagery of partial darkness and the young man under a tree needs careful handling. "部分黑暗中" for "in the partial darkness," and "树下" for "under a tree." The description of the dead's "wayward and flickering existence" requires a metaphor that conveys instability and transience. Maybe "飘忽不定的存在" for "wayward and flickering existence."

Moving to Turkish, after translating to Chinese, I need to ensure the Turkish translation also captures the same nuances. Words like "generous tears" might translate to "kutsal yaşlar" but I should verify the most suitable term. "Gabriel'in gözleri kutsal yaşlarla doldu."

The sentence about the snow starting again: "A few light taps upon the pane made him turn to the window. It had begun to snow again." In Turkish, "Pencere camına birkaç hafif vuruk geldi. Yine kar yağmaya başlamıştı." The imagery of snow falling on different places like the Bog of Allen and Shannon waves needs accurate geographical terms in Turkish, maybe "Alen çayı" and "Şannon dalgaları."

Also, the ending about the soul swooning: "His soul swooned slowly..." In Turkish, "ruhu yavaşça sızladı" might be suitable. The part about the snow falling on the living and the dead should maintain the poetic contrast: "her yaşayan ve ölüne."

I need to be careful with the flow and ensure that the translations maintain the melancholic and reflective tone. Checking for any idiomatic expressions that might not translate directly and finding equivalents in both languages is crucial. Also, proper nouns like Michael Furey should stay the same, but in Turkish, names are usually written as they are, so "Michael Furey" remains.

Another point is the structure of sentences. English tends to have complex sentences, so breaking them into shorter sentences in Turkish might be better for readability without losing the meaning. For example, in the part where he watches the snowflakes, splitting the sentence into two could help: "Uykulu gözlerle ışıkların önünde oblike düşen, gümüş ve koyu kar parçacıklarını izliyordu."

Lastly, proofreading both translations to ensure consistency in terms of vocabulary and style, making sure that the metaphors and imagery are preserved. Since this is a well-known literary work, checking existing translations might help, but the user might want an original translation, so proceed with caution.

Chinese Translation:
慷慨的泪水涌满了加布里埃尔的眼眶。他从未对任何女性有过这般感受,但他知道这种感觉必是爱。泪水越积越浓,在半明半暗中,他仿佛看见一位青年站在滴水的树下。其他身影也近在咫尺。他的灵魂已接近亡灵聚居的领域。他意识到,但无法完全理解,那些亡灵飘忽不定的存在。他自己的身份正逐渐消融于朦胧的灰暗世界:这些亡者曾建造并生活过的现实世界,此刻也在分崩离析。窗框上轻叩的几下声响让他转头望向窗外。雪又开始下了。他昏昏欲睡地凝视着雪花——银白与幽暗交织——斜斜掠过灯光飘落。他该启程向西而行的时刻到了。是的,报纸说得没错:爱尔兰处处落雪。它覆盖了中央平原的每个角落,飘落在无树的山丘,轻柔地落在艾伦荒原上,更向西飘去,轻柔地坠入叛逆的肖恩河幽暗的浪涛。它也落在山顶那座孤寂墓园的每个角落,那里埋葬着迈克尔·弗瑞。积雪堆积在歪斜的十字架与墓碑上,堆积在小门的尖刺上,堆积在荒芜的荆棘间。当他听见雪花在宇宙间轻柔飘落,如同万物终局的降临,缓缓浸润着生者与死者时,他的灵魂也随之轻轻震颤。

Turkish Translation:
Gabriel'in gözleri kutsal yaşlarla doldu. Hiç bir kadına karşı böyle bir his yaşamamıştı ama bu duygunun aşk olduğunu biliyordu. Yaşlar daha kalınlaşıyordu; yarısında karanlık olan ortamda, bir genç adamın bir damlacık dökülen ağaç altında dikildiğini hayal ediyordu. Diğer varlıklar da yakındaydı. Ruhu, ölülerin yaşadığı bölüme yaklaşmıştı. Onların belirsiz ve titreşen varlığını hissediyordu ama anlamıyordu. Kendi kimliği, renksiz bir bulut gibi dünyaya eriyip gidiyordu: Bu ölülerin bir zamanlar inşa ettiği ve yaşadığı gerçek dünya, dağılıp küçülüyordu. Pencere camına birkaç hafif vuruk geldiğinde, Gabriel dönüp pencereye baktı. Yine kar yağmaya başlamıştı. Uykulu gözlerle ışıkların önünde oblike düşen, gümüş ve koyu kar parçacıklarını izliyordu. Batıya yolculuğuna kalkmak zamanı gelmişti. Evet, gazeteler haklıydı: İrlanda'nın her yerinde kar yağıyordu. Koyu merkez çölünün her köşesine, ağaçsız dağlara, Alen çayını yavaşça örtüyordu ve daha Batı'ya doğru, sert Şannon dalgalanına hafifçe düşüyordu. Ayrıca, Michael Furey'in gömüldüğü o yalnız mezarlıkta da her yerde kar yağmıyordu. Çivilerle çarpık kere ve taşların üzerine, kapıdaki sivri demirlerin üzerine, çıplak kınalıklara kalın kalın yığılıyordu. Ruhu yavaşça sızlarken, evrenin içinde hafif hafif inen karın, son sona benzeyen sesini duyunca, yaşayanlara ve ölünlere birer birer çöken karı hissetti.

pulkas tarafından düzenlendi
Mesaj tarihi:

Translate this to Turkish:

Qwen2.5-Plus nam-i diger QwQ-32B

Spoiler

Thinking completed

Okay, I need to translate this passage from English to Turkish. Let me start by reading through the text carefully to understand the context and nuances. The passage is from "The Dead" by James Joyce, so the language is quite literary and rich in imagery.

The first sentence: "Generous tears filled Gabriel’s eyes." The word "generous" here might be tricky. In Turkish, "generous" can be "büyük yürekli" but here it's describing tears, so maybe "sincap" (generous) or "copçadır" (plentiful). "Gabriel’s eyes" is straightforward: "Gabriel'in gözleri." So maybe "Gabriel'in gözleri büyük yürekli gözyaşlarıyla doldu." But "generous tears" might be more about the abundance rather than the quality, so "copçadır" could be better. Let me check the flow: "Gabriel'in gözleri copçadır gözyaşlarıyla doldu." Hmm, maybe "sincap gözyaşları" is an expression? Not sure. Maybe "genç" (generous) as in "genç gözyaşları" but that might not fit. Alternatively, "dolaylı bir şefkatle doldu" but that's adding. Maybe just "copçadır gözyaşları Gabriel'in gözlerine doldu." Not sure yet.

Next sentence: "He had never felt like that himself towards any woman but he knew that such a feeling must be love." The structure here is a bit complex. "He had never felt like that himself towards any woman" translates to "Hiçbir kadına o şekilde kendisi için hissetmemişti." Wait, "towards any woman" is "herhangi bir kadına karşı." "But he knew that such a feeling must be love." So "ama o hissin sevgi olduğunu biliyordu." Putting it together: "Hiçbir kadına karşı o şekilde kendisi için hissetmemişti ama o hissin sevgi olduğunu biliyordu." Hmm, maybe rephrase for clarity. Maybe "Hiçbir kadına karşı kendisi böyle hissetmemişti ama bu duygunun sevgi olduğunu biliyordu." That's better.

Third sentence: "The tears gathered more thickly in his eyes and in the partial darkness he imagined he saw the form of a young man standing under a dripping tree." "Thickly" here refers to the tears, so "daha kalın bir şekilde" or "daha yoğun bir şekilde." "Partial darkness" is "yarım karanlık." "Imagined he saw" is "görünümü hayal etti" or "sanıyormuş gibi." "Form of a young man" is "genç adamın figürü" or "silueti." "Standing under a dripping tree" is "yağan bir ağacın altında duruyor." So: "Gözyaşları gözlerinde daha yoğun bir şekilde toplandı ve yarım karanlıkta, bir genç adamın yağan bir ağacın altında durduğu figürünü hayal etti."

Fourth sentence: "Other forms were near." "Diğer figürler yakındaydı." Maybe "Diğer siluetler yakındaydı."

Next: "His soul had approached that region where dwell the vast hosts of the dead." "His soul" is "ruhu," "approached that region" is "o bölgeye yaklaşmıştı." "Where dwell the vast hosts of the dead" is "ölülerin geniş orduları yaşadığı yer." So: "Ruhu, ölülerin geniş orduları yaşadığı o bölüge yaklaşmıştı."

Then: "He was conscious of, but could not apprehend, their wayward and flickering existence." "Conscious of" is "uyanık hissediyordu," "could not apprehend" is "anlayamıyordu." "Wayward and flickering existence" might be "kaygan ve titreşen varlıkları." So: "Onların kırılgan ve titreşen varlıklarından haberdardı ama anlayamıyordu."

Next: "His own identity was fading out into a grey impalpable world: the solid world itself which these dead had one time reared and lived in was dissolving and dwindling." "Fading out into a gri impalpable world" is "gri ve hissedilemez bir dünyaya kayboluyordu." "Solid world itself" is "gerçek dünyası." "Which these dead had once reared and lived in" is "ölülerin bir zamanlar inşa ettiği ve yaşadığı." "Dissolving and dwindling" is "dürüst oluyor ve küçülüyor." So: "Kendisi kimliği, ölülerin bir zamanlar inşa ettiği ve yaşadığı gerçek dünya, kaybolup küçülürken gri ve hissedilemez bir dünyaya kayboluyordu." Hmm, maybe rephrase for clarity: "Kendisi kimliği gri ve hissedilemez bir dünyaya kayboluyordu: ölülerin bir zamanlar inşa ettiği ve yaşadığı gerçek dünya, artık dağılıyordu ve küçülüyordu."

Next sentence: "A few light taps upon the pane made him turn to the window." "Light taps" is "hafif vuruşlar," "upon the pane" is "pencere camına." So: "Pencere camına vurulan birkaç hafif vuruş, onu pencereye döndürdü."

"A few light taps upon the pane made him turn to the window. It had begun to snow again." So the second part: "Yine kar yağmaya başlamıştı."

"He watched sleepily the flakes, silver and dark, falling obliquely against the lamplight." "Sleepily" is "uyur gibi," "flakes" is "kar tozları." "Silver and dark" could be "gümüş rengi ve karanlık." "Falling obliquely against the lamplight" is "ışıkla çarpışarak düşüyorlardı." So: "Uyur gibi, gümüş rengi ve karanlık kar tozlarını, lambanın ışığıyla çarpışarak düşerken izliyordu."

"The time had come for him to set out on his journey westward." "Zamanı geldi, batıya yolculuğuna başlaması için." Maybe better: "Batıya yolculuğuna başlaması zamanı gelmişti."

" Yes, the newspapers were right: snow was general all over Ireland." "Evet, gazeteler haklıydı: İrlanda'nın her yerinde kar yağmaya başlamıştı." Wait, "general" here means widespread, so "genel." "Kar genel bir şekilde yağmıyordu." Hmm, "snow was general" can be "her yerde kar vardı." So: "İrlanda'nın her yerinde kar genel bir şekilde yağıyordu."

"It was falling on every part of the dark central plain, on the treeless hills, falling softly upon the Bog of Allen and, farther westward, softly falling into the dark mutinous Shannon waves." "Dark central plain" is "karanlık merkezi ovalar." "Treeless hills" is "ağaçsız dağlık bölgeler." "Bog of Allen" is "Allen Çamurluğu." "Dark mutinous Shannon waves" is "hain Şannon dalgaları." So: "Karanlık merkezi ovaların her yerine, ağaçsız dağlık bölgelere, Allen Çamurluğuna yavaş yavaş düşüyordu ve daha batıya doğru, karanlık hain Şannon dalgalarına yavaşça iniyordu."

"It was falling, too, upon every part of the lonely churchyard on the hill where Michael Furey lay buried." "Daha, tepe üzerindeki yalnız kilise bahçesinin her yerine, orada gömülmüş Michael Furey'in yanına da düşüyordu." Maybe better: "Michael Furey'in gömüldüğü, tepe üzerindeki yalnız kilise bahçesinin her yerine de düşüyordu."

"It lay thickly drifted on the crooked crosses and headstones, on the spears of the little gate, on the barren thorns." "Çatlak kutsal taşların, küçük kapıdaki sivri uçların, çıplak çalıların üzerinde kalın bir şekilde yığılmıştı." "Thickly drifted" as "kalın bir şekilde yığılmıştı." "Crooked crosses" is "eğri kutsal taşlar" or "eğri haçlar." "Headstones" are "mezar taşları." Maybe "eğri haçlar ve mezar taşları." "Spears of the little gate" is "küçük kapıdaki sivri uçlar." "Barren thorns" is "sondaki çalılar" or "barınmaz çalılar." So: "Eğri haçlar ve mezar taşları, küçük kapıdaki sivri uçlar ve çıplak çalıların üzerinde kalın bir şekilde toplanmıştı."

"His soul swooned slowly as he heard the snow falling faintly through the universe and faintly falling, like the descent of their last end, upon all the living and the dead." "Swooned slowly" is "yavaş yavaş sızıyordu." "Faintly falling" is "hafifçe düşen." "Descent of their last end" is "son sonlarının inişi." So: "Ruhu, evrenin her yerinde hafifçe düşen karı duyduğunda yavaş yavaş sızıyordu, yaşayan ve ölülerin hepsine, onların son sonlarının inişi gibi hafifçe düşüyordu."

Wait, need to check the structure again. Maybe: "Ruhu yavaş yavaş sızıyordu, çünkü evrenin her yerinde hafifçe düşen karı duyuyordu ve yaşayan ve ölülerin hepsine, onların son sonlarının inişi gibi hafifçe düşüyordu."

Hmm, maybe rephrase for better flow: "Ruhu yavaş yavaş sızdı, çünkü evrenin her tarafında karın hafif düşmesini duyuyordu ve tüm yaşayan ve ölülere, son sonlarının inişi gibi hafif düşüyordu."

I think that's a rough draft. Now I need to check for coherence and proper Turkish grammar, making sure the sentences flow naturally and the imagery is preserved. Also, ensure that metaphors and the poetic elements are maintained as much as possible in Turkish. Let me go through each part again and adjust where necessary.

For example, "Generous tears filled Gabriel’s eyes." Maybe "Gabriel'in gözleri derin gözyaşlarıyla doldu." "Generous" here might imply heartfelt or sincere, so "derin" (deep) could work better than "copçadır."

Also, "the partial darkness" could be "yarı karanlıkta" instead of "yarım karanlık."

"His soul had approached that region where dwell the vast hosts of the dead." Maybe "Ruhu, ölülerin geniş orduları yaşadığı o bölüge yaklaşmıştı."

"His own identity was fading out into a grey impalpable world" – "Kimliği, gri ve hissedilemez bir dünyaya kayboluyordu."

"A few light taps upon the pane made him turn to the window." "Pencereye vurulan birkaç hafif vuruş, onu pencereye döndürdü."

"sleepily the flakes, silver and dark, falling obliquely against the lamplight." "Uyur gibi, gümüş ve karardan kar tozlarını, lambanın ışığıyla çarpışarak düşerken izliyordu."

"the time had come for him to set out on his journey westward." "Batıya yolculuğuna başlaması zamanı gelmişti."

"dark mutinous Shannon waves" – "hain Şannon dalgaları" (mutinous means rebellious or turbulent, so "hain" might not be the best. Maybe "tutkulu" or "hırslı" but "hain" is more like treacherous. Alternatively "hırslı" or "dalgın" – maybe "hain" is acceptable here.)

"barren thorns" – "barınmaz çalılar" or "sondaki çalılar."

"His soul swooned slowly..." – "Ruhu yavaş yavaş sızdı" might be okay, but "swoon" can also mean faint, so "durgunlaştı" or "huzursuzlandı." Alternatively "durgun bir şekilde sızdı."

I think with these adjustments, the translation should be accurate and maintain the literary quality. Let me put it all together now.

Gabriel’in gözleri derin gözyaşlarıyla doldu. Hiçbir kadına karşı kendisi böyle hissetmemişti ama bu duygunun sevgi olduğunu biliyordu. Gözyaşları gözlerinde daha yoğun bir şekilde toplandı ve yarıkaranlıkta, yağan bir ağacın altında duran genç bir adamın figürünü hayal etti. Diğer siluetler yakındaydı. Ruhu, ölülerin geniş orduları yaşadığı o bölüge yaklaşmıştı. Onların kırılgan ve titreşen varlıklarından haberdardı ama anlayamıyordu. Kendisi kimliği, gri ve hissedilemez bir dünyaya kayboluyordu: ölülerin bir zamanlar inşa ettiği ve yaşadığı gerçek dünya, artık dağılıyordu ve küçülüyordu.

Pencereye vurulan birkaç hafif vuruş, onu pencereye döndürdü. Yine kar yağmaya başlamıştı. Uyur gibi, gümüş ve karardan kar tozlarını, lambanın ışığıyla çarpışarak düşerken izliyordu. Batıya yolculuğuna başlaması zamanı gelmişti. Evet, gazeteler haklıydı: İrlanda’nın her yerinde kar genel bir şekilde yağıyordu. Kar, karanlık merkezi ovaların her yerine, ağaçsız dağlık bölgelere, Allen Çamurluğuna yavaş yavaş düşüyordu ve daha batıya doğru, karanlık ve hain Şannon dalgalarına hafifçe iniyordu.

Michael Furey’in gömüldüğü, tepe üzerindeki yalnız kilise bahçesinin her yerine de düşüyordu. Eğri haçlar ve mezar taşları, küçük kapıdaki sivri uçlar ve çıplak çalıların üzerinde kalın bir şekilde toplanmıştı. Ruhu yavaş yavaş sızdı, çünkü evrenin her tarafında karın hafif düşmesini duyuyordu ve yaşayan ve ölülerin hepsine, son sonlarının inişi gibi hafif düşüyordu.

• Yeni Oluştur...