Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Deneme süresi içerisinde istifa etmek ve tazminatlar vs. (Hukuki soru)

MeSh

Öne çıkan mesajlar

Selam,

Şimdi ben bi halt yiyip hali hazırda çalışırken gittim başka iş buldum. Adamlarla anlaştık ettik, ben mevcut işimden istifa ettim. İhbar süresi vs. derken yeni firmada işe başladım.

2. günden itibaren ağır pişman oldum, maddi olarak eski firmama göre hala daha iyi olmasına rağmen inanılmaz irite oldum boş vaatler salladıkları için ve 3. günün şafağında eski müdürümü aradım. Benim pozisyonu direk doldurduklarını, yeni pozisyon açmaları gerektiğini bunun biraz zaman alabileceğini falan söyledi.. Yeni işimdeki 12. günümde de pozisyonu açtılar beni geri aldılar.

Bu 12 günlük süre zarfında, eski işime dönemeyebilir oluşumdan ötürü buradan nefret ettiğimi çaktırmadan ve sahte gülümsemelerle işime devam ettim ve Almanya vizesi çıkardılar bana bazı eğitimler ve oryantasyon için falan.

Ben 12. gün, eski işimden pozisyon için onay gelir gelmez yeni müdürü arayıp yarın istifa edeceğimi söyledim. Ertesi günde gittim istifayı bıraktım, çıktım.

Sözleşmemde eğitim masrafları erken ayrılma halinde tazmin edilir vs gibi hiçbir madde yok. 2 numaralı madde de taraflar 2 aylık deneme süreci içerisinde ihbar süresi ve tazminat olmaksızın sözleşmeleri tek taraflı feshedebilir yazıyor. Ben de istifaya bu şekilde yazdım, tazminatsız ve ihbar süresiz olarak feshediyorum gibi..

Şimdi bu kadar yazmamın sebebi asıl sorumu sormam için gerekliydi,

1- Bu adamlar şengen masraflarını bana kilitlemeye çalışıyorlar. Eğitim için aldık bunu, faturasını falan ödedik, senden kesecez sana fatura edecez diyorlar. Bende edemezsiniz diyorum. Bence değiller ama, haklılar mı?

2- Bunlar benim 12 günlük maaşı hala yatırmadı, sözleşmemde her ayın son hafta içi gününde maaş hesabına yatırılır diye ibare var. 5 kuruş yatırmadılar daha 18 gün geçti üzerinden. İşkur'u aradım bi nasıl yaparız diye sorayım diye.. Arabuluculuk falan dediler. Arabuluculuğu araştırdım biraz, ölme eşşeğim ölme durumu resmen işten 2 gün izin almam gerekecek, arabuluculuk hizmet bedelleri var o var bu var.. sıkıntılı geldi bana. Direk ihtar çekip, avukata verip dava açma olayı kalktı mı şimdi? Başka seçeneğim var mı? Ne yapayım?
Sosyal ağlarda paylaş

Sen istifa etmişsin ilk ayın dolmadan, ne ihbar var, ne de ortada makul bir sebep. Neden 12 günlük maaşını versin ki?
Ayrıca eğitim masraflarını da isteyebilir yasal olarak çünkü sen burada hukuken kötü niyetlisin. İşten ayrılmaya karar vermene rağmen bunu bildirmemiş ve eğitim masraflarının yapılmasına göz yummuşsun. Neticede ben uğraşacaklarını düşünmüyorum. Sen taleplerinden vazgeçersen onlar da vazgeçer.
Sosyal ağlarda paylaş

eldar said:

Sen istifa etmişsin ilk ayın dolmadan, ne ihbar var, ne de ortada makul bir sebep. Neden 12 günlük maaşını versin ki?
Ayrıca eğitim masraflarını da isteyebilir yasal olarak çünkü sen burada hukuken kötü niyetlisin. İşten ayrılmaya karar vermene rağmen bunu bildirmemiş ve eğitim masraflarının yapılmasına göz yummuşsun. Neticede ben uğraşacaklarını düşünmüyorum. Sen taleplerinden vazgeçersen onlar da vazgeçer.

Şimdi tam da açiklayamamışım galiba çok uzun tutmasın diye ama, herifler baya baya yalan vaatlerle beni mevcut 3 yıldır çalıştığım şirketten istifa ettirdiler. Kıdemleri izinleri herşeyi yaktım da gittim. Sonra bana bu plan aşamasında, arabayı havuzdan kullan şimdilik, eşinin masraflarını karşilicaz demiştik ama olmuyomuş, davet göndeririz vs gibi 7-8 kalemde ilk haftadan yan çizdiler. Böyle “irite oldum.” diye yazınca hafif kaldı sanırım ama, işsiz kalmayı kaldırabilecek bir ekonomik gücümde yok. Karım da çalışmıyor. Ev bana bakıyor. Eski iş yerim almasaydı devam edecektim zaten söve söve.
Sosyal ağlarda paylaş

kafaları çalışıyıyorsa / inada bindirirlerse (veya şengen parasını kurtarmaya çalışmak için) şengen'i iptal ettirebilirler konsoloslukla bağlantıya geçerek. neticede eğitim için alınmış ama artık ortada öyle bi eğitim yok.

"ehe he vize duruyorken yazın bi yunan yapalım <3" diye havalimanına geldiğinde "beyfendi konsolosluktan haber geldi, vizeniz patates olmuş, sorry mario" diyebilirler.

gerisini bilmiyorum :)
Sosyal ağlarda paylaş

O zaman sen vaad edilen çalışma şartlarını sağlayamadıklarını öne sürerek istifa etmelisin. Bunu istifa dilekçesine yazmamış olmanın önemli olduğunu düşünmüyorum.

Buna rağmen 12 günlük maaşı alıp alamayacağın uzman sorusu olmuş öünkü hak edilmiş bir maaş olup olmadığına emin değilim. Onlar çıkarsa alabilirdin ama bu durum için emin değilim. Yargıtay kararlarını bilen biri net cevap verebilir.
Sosyal ağlarda paylaş

MeSh said:

şengen faturası benim 12 günlük maaşın 3’te biri abi zaten.. onu keselim kalanı yatıralım diyolar. Ben kesmeye hakları var mı diye merak ediyom. Uzatacam olayı çok uyuz oldum. Ama uzatmakta haklı mıyım kesin o mühim.

olm dalga mı geçiyosun allasen ya. resmen dalga geçmişsin firma ile 10 günde geri istifa ederek kalkıp hala neyin peşine düşüyorsun. bu dolar topic'inde işçi işveren konuşulmuştu, işçiye de işverene de verip veriştirmişti herkes. ben daha çok patronlara vurmuştum da, senin gibileri de patronu delirtir yani. adam sana güvenmiş vize almış eğitim ayarlamış falan, sen yüzüstü bırakmışsın, hukuksalı geçtim, sanki en ufak etik sıkıntı yokmuş gibi bir de üste çıkmaya çalışıyorsun.
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
Vizeyi de, egitimi de keserler. Haklari. 12 gunluk maasinizdan kesip yatiralim demeleri de iyi niyetli ve arabulucu olduklarinin gostergesi. Bunu ragmen mahkemeye gidersen hem ayni karar cikar, hem de masraflar sana giydirilir. Iyi niyet yok sende direk.

Hic bir avukatta 12 gunluk maastan alacagi icin vekalet icin bakmaz davana. Bana gelsen arkandan o kadar zamanimi yedi diye soylenirim yani gelip 1 saat dert anlattigin icin.

Mahkemeye de gidemezsin zaten, arabulucu sart once.

Kesilmis parani al. Tamam, kanun isci yaninda ama biraz da iyi niyetli olun.
Sosyal ağlarda paylaş

Etik olarak yanlış yapan ben değilim çok net, bana sıra sıra vaatler verip sonra yan çizenler benim işe girdiğim yer. İstifayı dibine kadar hakettiler öyle böyle değil. Nasılsa bıraktı geldi, daha gidemez kafası vardı adamlarda, içleri çirkindi yani. 4-5 kere konuştuk toplamda işe girmeden önce, girdiğimin ilk günleri söyledikleri hemen her şeyin üzerine yattılar, tüm yönler değişti. İç yüzünü çok açık edemedim burada belki ama 3 gün üst üste uyku tutmadı beni ki hayatımda uykusuzluk çekmiş değilim. Eski patronda babasının hayrına geri almadı sonuçta, ayı gibi çalışıyoruz sabahtan akşama. İyi ayrılmıştık zaten, kariyer sıçraması olarak düşünüyordum. Neyse bunlar çok önemli değil.

12 günlük maaşı ödememe hakları yok onu net söyleyeyim, ben onları araştırdım. SGK girişim yapılmış, çıkışım yapılmış. O para maaş hesabıma her türlü yatacak.

Benim derdim, adamlarda hukuki olarak hiçbir hakkımın kalmaması. Çünkü ağır uyuz oldum. Alacağımdan fazlasını da harcamaya hazırım bir noktada. Deneme süreci içerisinde vize için yapılan masraf bana fatura edilebilir mi, bunun yasal bir dayanağı var mı yok mu?

Sözleşmede çok net tazminatsız, ihbarsız iki tarafta feshedebilir diyor. Eğitim ile alakalı bir kalemde yok. Hatta vizeyi direk olarak eğitim olarak sayabiliyorlar mı? Bu da bir soru olabilir. Yorumdan ziyade tamamen hukuksal temellere dayanarak bana bu şekilde bi fatura gönderme hakları var mı? Bunu merak ediyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
Yasal dayanagi var. Yargitay oyle diyor, ogreti oyle diyor. Ancak belli bir sure (hakkaniyet artik) calisirsan istemiyorlar. 12 gun durumun senin, egitim ucretini senden kesmeyecek mahkeme yok. Mahkeme olsa da (hakimlerimiz kotu ve bilgisiz cunku 15 Temmuz sagolsun) Yargitay dairesi yok.

Borclar Kanunu hukumleri oyle diyor.

Buyuk perakendeci muvekkiller var bizim, is davasi girla. Senin durumunda bir iscide alir miyiz diye dusunmeyiz bile. Vaatleri vermemelerinin bir onemi yok. Hakli fesih yapsaydin vermemen mumkundu ama hakli fesih de yapmamissin, sozlesmedeki 2 ay icinde tazminatsiz fesih maddesine gitmissin. Boyle maddeler egitim masraflarini vermeni engellemez, senden egitim masrafini istemeleri tazminat degil. Adina vize bile cikartmislar, parasini vermeyecegim diyemezsin 12 gunde istifa edip. Kotu niyet bu abi kanun onude. Istedigin kadar vaatlerini vermediler de.

Egitim sana verilen bir artipay, bunun bedelini isterler hemen ve hakli neden olmadan istifa edersen.

Vize olayini zaten tartismak bile mumkun degil, direk BK hukumleriyle alirlar isterlerse, bir suru de masraf yigarlar uzerine.
Sosyal ağlarda paylaş

Mahkeme ve arabuluculuk sürecinde adamlar koyacak işte faturasını önüne, biz de bunu istiyoruz diye, geleceğiniz yer benzer olacak. Maaşı diğer şeyleri düşüp vermeleri kötü bir antlaşma değil kanımca, bence kabul et geç.

Mahkeme sürecine girdiğinde bir ton masraf çıkacak: avukata vekalet, ihtar için ücret, arabulucuya saat başı ücret, dava açmak için ücret, avukatlık ücreti vs. ve olayın faturası lüzumsuz şişecek. Kendin bir avukatla git konuş istiyorsan ama adamların teklifinde bir sıkıntı yok gibi geldi bana (ki zaten yukarıda Gerge avukat, söylemiş).
Sosyal ağlarda paylaş

sözleşmende yazmıyorsa gönderemezler abi bence. Yani hukukçu değilimde. gönderememeleri lazım
ha adam 12 günlük maaşını kesse mesela napcaksın ki?
pro davranıp şengeni kesip gönderiyorlarmış işte.

tatlı tatlı ayrılmak iyidir. Uzun vadeli düşün bunu.
aylarca maaşımı vermeyen, yurt dışında beni açıkta bırakan, yıllar sonra elimizdeki işi alıp bizi daha ucuza kiralamaya çalışan, ayrılırken laptoplarını rehin aldıgım şirketle bile tatlı tatlı ayrıldım ben.

hala görüşür konuşurum
neden?
çünkü yarın nolcagını bılemezsın
Sosyal ağlarda paylaş

GERGE said:

Yasal dayanagi var. Yargitay oyle diyor, ogreti oyle diyor. Ancak belli bir sure (hakkaniyet artik) calisirsan istemiyorlar. 12 gun durumun senin, egitim ucretini senden kesmeyecek mahkeme yok. Mahkeme olsa da (hakimlerimiz kotu ve bilgisiz cunku 15 Temmuz sagolsun) Yargitay dairesi yok.

Borclar Kanunu hukumleri oyle diyor.

Buyuk perakendeci muvekkiller var bizim, is davasi girla. Senin durumunda bir iscide alir miyiz diye dusunmeyiz bile. Vaatleri vermemelerinin bir onemi yok. Hakli fesih yapsaydin vermemen mumkundu ama hakli fesih de yapmamissin, sozlesmedeki 2 ay icinde tazminatsiz fesih maddesine gitmissin. Boyle maddeler egitim masraflarini vermeni engellemez, senden egitim masrafini istemeleri tazminat degil. Adina vize bile cikartmislar, parasini vermeyecegim diyemezsin 12 gunde istifa edip. Kotu niyet bu abi kanun onude. Istedigin kadar vaatlerini vermediler de.

Egitim sana verilen bir artipay, bunun bedelini isterler hemen ve hakli neden olmadan istifa edersen.

Vize olayini zaten tartismak bile mumkun degil, direk BK hukumleriyle alirlar isterlerse, bir suru de masraf yigarlar uzerine.

Tüh. Çok uğraşasım vardı halbuki.
Sosyal ağlarda paylaş

Çoğu sözdü.. yazılı sözleşme kısmı tamamen benim hatam orayı zorlamıyorum zaten. Ama çok temiz konuşuyorlardı. Örnek vereyim, şehir dışında kalmam gereken durumlarda, evden kaç km uzakta olduğuma göre farklı harcırah bedelleri var diye konuştuk. 0-100 km, 100-200, 200-300 ve 400km+ şeklinde belirledik dediler. Harcamalar fatura karşılığı değil yani, direk net mebla olarak konuşuldu. İşteki ilk gün, fatura karşılığı şu anda dedi geçti. :D . Plan aşamasındaymış. Bakacaklarmış. Bu ve bunun gibi yani.. Bu da sözleşmede şehirdışı ve yurtdışındaki harcamalar şirket tarafından karşılanır şeklinde yazıyor. Buradan yürümemin mümkünatı yok.

Eşini de Almanya'ya götür, vizesini pasaportunu uçak biletini otelini biz karşılarız dediler çok temiz yine. Sonra "yok ya olmuyomuş, davet gönderebiliriz istersen." e döndü. Şahsa tahsis araba dediler çok temiz. Net konuşuldu. Sözleşmede ulaşım hizmeti diye yazıyor.. Havuz aracı olacak ama zaten çoğu zaman sende kalacağa döndü.. sözleşmeye çokta takılmamıştım.. istifa edeceğimi düşünerek girmedim zaten, yıllar yıllar boyu çalışacağım diye girdim. Tecrübe oldu işte bana da. Yazılı almak gerekliymiş her şeyi net şekilde.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...