Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

oyun için desktop vs laptop tartışması

Bone

Öne çıkan mesajlar

bu topiğe anket koysam, %95'ımız "desktop" seçecektir.

eskiden beri gelen bir alışkanlık var.
"oyun" için laptop aldığımızda, desktop pc'ye göre 3 katı pahalı olur, 3 katı düşük performans verir, ve normal laptoplara kıyasla 3 katı ağır olurdu.
5000 dolar ödeyip aldığın laptopun, 1500 dolarlık desktopların çalıştırdığı oyunları çalıştıramaması felan böyle bir algının bize yerleşmesine neden oldu.
"oyun için laptop alınmaz".

ancak geçen yıllar içinde, mobil ekran kartlarının performansının desktop kartlara gittikçe daha yakınlaşması gerçeği var. özellikle nvidia bu konuda çok uğraşıyor.

hesaplama yaptığımda desktop pc'ye benzer performansı sunan bir laptop aldığımızda, %20-25 arası daha fazla para veriyoruz.

denebilir ki, "aha gördün mü, yine pahalıya geliyor, oyun için laptop almak akıl karı değil".

ancak laptopun bu aradaki fiyat farkını haklı kılabilecek bazı avantajları var.
mesela kendinden klavye ve monitöre sahip. lan party veya arkadaşınızda sabahlamak istediğinizde, yanınızda bir monitör bir de klavye taşımak, çalıştırmak için de 2 ayrı priz aramak zorunda değilsiniz.
desktop kasaları 10-25 kilo arasında değişebiliyor. bunu taşımak da sıkıntı, uçakla gidip geliyorsanız bavulda da problem çıkabiliyor. öte yandan laptoplar 4-6 kilo arasında oluyor, taşıması da daha kolay, uçakta kabinde de götürebiliyorsunuz.
desktop pc'ler çok çabuk tozlanıyor. sürekli kasanın içini açıp temizleyip, aralarda kalan yerlere kadar girip, sonra da kapatmak gerekiyor. laptoplar ise sadece üstünü silsen yetiyor.
modern laptopların hdmi çıkışı olduğu için, isterseniz monitöre takarak, isterseniz tv'de kullanabiliyorsunuz. salonda tv altında ps4 gibi duracağı için, "ya bu Haf X kasayı nereye koyacam ben" derdi de olmuyor.
msi kullandığım kadarıyla gözlemlediğim, alet gayet sessiz ve ısınmıyor. HP laptoplarında felan el değmeyecek, kışın radyatör olarak kullanabileceğiniz hale gelebiliyor. hatta desktop pc bile gürültülü ve sıcak çalışıyor bu alete göre.

elbette laptopların da kendine göre dezavantajları var. klavyesine zarar geldiğinde, "at yeni klavye al" diyemiyorsun. komple laptopu götürmek gerekiyor. bu yüzden laptop kapalı monitör+klavye kullanmak daha iyi bir çözüm gibi.
ya da şimdi GTX 1080'ler çıktı, bir koşu gidip alıp takamıyacam. gerçi MXM slotu varmış, ama hangi ülkelerde geçerli, nerden alıp takıyoruz felan bunlar soru işareti.
yine de her oyunu 1080p ultra'da 60 fps ile oynayabildiğim için sıkıntı yok bana.

bu konuda sizin düşünceleriniz nedir?

TL;DR: msi virali.
Sosyal ağlarda paylaş

Bone said:

desktop pc'ler çok çabuk tozlanıyor. sürekli kasanın içini açıp temizleyip, aralarda kalan yerlere kadar girip, sonra da kapatmak gerekiyor. laptoplar ise sadece üstünü silsen yetiyor.

hangi laptop abi o? dehşet toz topluyor benim laptop valla
desktop'a döndüm şimdi çok rahatım
bi de "dur şu parçasını şununla değiştireyim" kolaylığı çok tatlı
Sosyal ağlarda paylaş

50 lira civarına el kompresörleri var, kasaya tutuyorsun tertemiz oluyor. 5 dk sürüyor itibariyle desktop'ın tozunu temizlemek, onu da 6 ayda bir yapsan kafi. Benzer şekilde 5 dk daha ekstra harcasan CPU macununu da değiştirirsin. GPU macununu değiştirmek biraz bayık arkasında çok vidası olduğu için ama zaten düzenli upgrade yapıyorsan ona gerek bile kalmıyor.
Buna karşın laptop'u derinlemesine temizlemeye kalktığında arka paneli sökmek ve incik cicik her kabloyu soketinden çıkartıp heatsink'leri GPU ve CPU'dan ayırıp macun yenilemek saat sürüyor über hakim değilsen olaya veya haşır neşir değilsen direk yapamazsın.

Desktop ısınıyor mu, evet ısınıyor, çünkü çok güç harcıyor ve itibariyle ortaya çok ısı çıkıyor; ancak, hava akımı düzgün, ses yalıtımlı bir kasayla ve kaliteli CPU fanlarıyla, yüksek verimli bir PSU'yla ve düzgün bir GPU'yla gram ses gelmiyor dışarı. Ha masanın üstüne, kulağının yanına koyarsan duyarsın belki kulağında kulaklık yoksa da koyulması gerektiği şekilde yere koyarsan öyle bir sıkıntı olmaz. Desktop her türlü sessizce soğutulur.

Laptop klavyesini değiştirmek oldukça kolay. Taklit çin yapımı klavyeler de modern/popüler laptop'lar için piyasada rahatça bulunuyor.

Ha PC'yi taşımak zor salona belki ancak 3-4 monitörlü PC'de televizyona bağlamaya zaten pek gerek olmuyor. Ha illa bağlıyacam diyorsan zaten gaming pc'yle "gaming" laptop'un arasındaki fiyat farkına düşük seviye bir laptop alıp medya/browsing özelliklerini çok rahat şekilde TV'ye aktarabilirsin. Yeni yeni dongle'larda türemeye başladı, en kötü bir kablo çekip televizyonda da istediğin oyunu wireless ne aparatla oynamak istiyorsan oynarsın.

Bahsettiğin %20-25'lik farkın sadece sıfırdan sistem toplarken olmasını geçtim laptop uzun vadede bahsedilenden kat kat daha fazla zarara sokacaktır. Desktop'a upgrade gerektiğinde bir GPU upgrade'iyle en üst seviyeye çekebilirsin. Laptop'a tonla para harcamak lazım ki eski laptop'un ikinci eli kat kat değer kaybetmişken eski desktop parçaları aldığın en kötü yarı fiyata elden çıkartılır veya yeni sistemde kullanılır veya HTPC/ikinci sistem olarak görev görür. Upgrade'leri kendi temponda yapabilir veya kampanya kovalayabilirsin(Black Friday vb.). Uzun vadeli bakıldığında laptop oyun oynamak için oldukça ölü yaptırımdır. Çok fazla seyahat etmiyorsanız veya significant other'ınız haraslamıyorsa hiç almayın derim. Gaming laptop yerine desktop+tablet+reader+kıytırık laptop her türlü ihtiyacı karşılar, televizyona bağlama ihtiyacınız varsa da düşük bir modele yönelin derim.

Bir de tabi Türkiye şartlarını da olaya dahil etmek gerekebilir. Ülkenin elektrik tesisatı baya leş, o laptop anakartları PSU'ları da kıytırık olduğu için sağlı sollu yanar Türkiye'de. Onu geçtim performans isteyen eylem yapıldığında (eg. oyun oynamak) da yanar. Pili desen zaten 18650 paketleri kullanılıyor, ortalama 500 cycle piller, 6-14 ay ömürleri var. Herşeyi geçtim, elektronik cihazlardan bahsediyoruz, bir parçada sorun çıksa PC'de çat çat değiştirilebilirken(servis yenilemese bile) laptop'ta elin apışında kalırsın.

Para batıyorsa herşeyin en iyisini alın, üstüne 3-5 konsol alın, hatta son ayfonun hergün farklı rengini kullanın.
Sosyal ağlarda paylaş

Laptop tek artısı dolaştırılabilir olması onun dışında zaten genelde evde olunacaksa kasa gibi kullanılacağı için (en kötü klavye mouse genelde de monitor harici takıyoruz) bir boka yaramaz.
Ayrıca ömürleri desktopa göre çok daha az oluyor.Hakkat oyun için laptop pişmanlıktır be.
Sosyal ağlarda paylaş

laptop - desktop tartışmasının yapılacağı tek durum ihtiyaçtır. eğer laptop ihtiyacın varsa (yani taşınabilirlik gerekiyorsa) o zaman laptop, onun dışında diğer bütün senaryolar için desktop.

ha bi de evli yumurtalıklarını düşürmüş erkekler var, salonda hanımın yanında durayım veya eşi "çok yer kaplıyor" dediği için alanlar, onlar zaten artık adamdan sayılmaz.

OP'de laptop ile ilgili baya yanlış varsayımlar var.
Sosyal ağlarda paylaş

Ben koltukta oyun oynamaya feci alistim. Alabildigine yayil, sandalye tepesi yerine. Bir de bilgisayar koltuklari ofisi hatirlatiyor hep bana.

Var desktop ta gozum, ama yerimde yok alete. Oyle diyeyim. Gerci performans olarak laptopla pek fark kalmadi. Sager gidip 1080 desktop gpu yu cakar laptopa yakinda.
Sosyal ağlarda paylaş

BonePART said:

Laptop un bir tartışması yok. BEnim gibi gidip nargilede wow oyniyim diyosan laptop alıcaksın. Yoksa desktop alıcaksın. Tek hesap o. Ha bide tabi laptopu normal günlük işlerinde de kullanabilirsin ofiste ya da okulda felan.

ahahaha şunu yapan bir ben varım sanıyordum yaa. Daily qlar başka türlü çekilmiyordu zaten :)
Sosyal ağlarda paylaş

Gallant said:

Ben koltukta oyun oynamaya feci alistim. Alabildigine yayil, sandalye tepesi yerine. Bir de bilgisayar koltuklari ofisi hatirlatiyor hep bana.

Var desktop ta gozum, ama yerimde yok alete. Oyle diyeyim. Gerci performans olarak laptopla pek fark kalmadi. Sager gidip 1080 desktop gpu yu cakar laptopa yakinda.

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/b2/8a/3a/b28a3a52ee99399a5389e758f7de87b6.gif

laptopla mobilya üzerinde gaming?
Sosyal ağlarda paylaş

BonePART said:

Laptop un bir tartışması yok. BEnim gibi gidip nargilede wow oyniyim diyosan laptop alıcaksın. Yoksa desktop alıcaksın. Tek hesap o. Ha bide tabi laptopu normal günlük işlerinde de kullanabilirsin ofiste ya da okulda felan.

Laptop'u nargileciye götürmek yerine nargileyi eve getirsen bkz. vaping

Günlük işlerde kullanılması gereken laptop'un 7 kg olmasına gerek yok.
Sosyal ağlarda paylaş

Şu Razer stealth + core olayını çok düşünüyorum bu aralar, yurtdışına taşınma ihtimalim var. Genel konsept Razer stealth ultrabook, core'da desktop gpu ile çalışan bir aparat (500W power source fln var) thunderbolt 3 ile ultrabook'a bağlayıp gaming desktop gibi oluyor.

http://www.razerzone.com/gaming-systems/razer-blade-stealth
Sosyal ağlarda paylaş

manyak mısın peki neden öyle bir şey yapıyorsun? köşe takımında gaming yapma arzun varsa bu amaca hizmet aparat veya konsollar var. hayır sakatlarsın uzun vadede kendini haberin olsun. o duruş bozukluğunu sürekli tekrar edersen kalıcı sıkıntı yaşarsın aman deyim.

duyduğum en saçma şey falan şu söylediğin. kucakta nasıl duruyor bir kere laptop. nereden baksan 45-50 derece alet, en gpu min olduğu zamanda bile. o yumurtalıklar omlet olur. onu geçtim, boyun açısı hep tilted, kolun açısı yamuk yumuk, mouse'un yumuşak yüzeydeki saçmalaması falan.

mind blown gerçekten.
Sosyal ağlarda paylaş

ha köşe takımında ben de çok vakit geçiyorum. ya konsol ya da surface pro gibi bir tablet abi. surface pro her indieyi çalıştırıyor ve touch screen ile oynayabiliyorsun oyunları. atıyorum darkest dungeon mesela. diğer her şey için konsol abi lütfen. illa pc istiyorum dersen

http://www.pcper.com/files/imagecache/article_max_width/review/2013-04-11/couch1.png
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...