Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Westworld (2016) - HBO

Norak

Öne çıkan mesajlar

game of thrones ile bir cok mukayesesi yapildi. en buyuk farklari citayi ne kadar dusurdukleri. westworld dibe vuruyor. aksiyon sahnelerini kabullenemesem de gecistirebiliyorum. ama o joleli mercenary... bir anda TNT dizisi kivamina geliyor.

guzel yazilmis kisimlarina yazik oluyor. gercekci olmasa da olur, yeterki inandirici olsun derken bosuna dememisler. doktorsundur, medikal dram izlersin. kacinilmaz bir husran. westworld HERKESE o sekilde hissettirebiliyor.
Sosyal ağlarda paylaş

Ahahah yani şu yorum o kadar tahmin edilebilir ki

said:
The explosion felt like a great, big middle finger to Delos and the patriarchy all in one

Dizinin 2. sezonda dip yapan kötü yanının (bak yanları değil yanı, ilk bölümlerde siege miege sipariş dandik aksyon sahneleri falan hep aynı kafadan çünkü) bilerek isteyerek değil de SJW panderismle zorunluluktan yapılması acıklı ya. Güzelim dizi ne hale gelmiş.

"Arkadaşlar senaryoyu okuduk ama yeterince STRONK WOMYN MOMENT yok, lütfen biraz daha ekleyin" diye diretmiş heralde HBO, senaristler de ancak bu kadar def-i hacetleyebilmişler kısa sürede.
Sosyal ağlarda paylaş

ed harris senin ak ^^

Ben şeyi bekliyorum ,ed harris'de mi bunlardan cıkıcak. Son sahne bileğini keserken bitti. Onu o aileye ford yerleştirmiş olabilir ama saçma yani. Hiç mi doktora gitmez ultra zengin bir insan,cocugu var + yaşlanıyor sürekli.

Ha şu yaşamının son senelerinde gerçek ed harris'i öldürüp veya bir yere tıkıp, robota transferi yaptıysa bilemem ki beceremiyorlardı bu işlemi.

Sosyal ağlarda paylaş

guzeldi de su sizin kod 10k satir sizde degisim yok muhabbeti tam zirvaydi.

iki sezon kim uyandi kim daha uyanik diye izledik. uzerine bu nasil bir yaftalama bu ben anlamadim. survival icin her bir halti yersiniz diye stereotypeladiktan sonra bernard'in survivor mode'a gecmesi, bitch please...

onumuzdeki sezon icin ne planlamislar bilemem. bu haliyle dolores'e sempati duyulsun diye ilerde retconlayacaklari hakikatler dizmisler gibi duruyor.

Sosyal ağlarda paylaş

final

post credits bazı noktaları açıkladı yarım bırakılan ama evet 10000 satır olayı bayağı zorlama safsata olmuş, gerçi dizideki insanlar o kadar aptal hareket ediyor ki paralel, insanların 10000 satırdan ibaret olduğu aptal bir evren olabilir ehu.

emily ve william iyi şaşırttı sonda, onu öngöremedim hiç.

ama bölümün en büyük aptallığı ödülünü kendini meyve için feda eden tasarımcıya veriyorum. ne oldu hani survivala kitlenen 10000 satır?

meyve ve ekürisi nihayet öldü dedik, ölemediler bir türlü gene reslenecekler off.

akiçita ve teddy filan iyi oldu en azından da diğer bütün hostlar gebersin pls. cenifır ve diğer şirketçilere iyi oldu ama park yönetimi hala jurassic park 1 tier. stubbs iyi bir sürprizdi. ford gene gelir umarım.

diğer parklara ne oldu göremedik, üçüncü sezon yapacaklar herhalde de parkta birşey kalmadı. nereden devam edecek bakalım. skynet doloresi gelsin john connor durdursun.

Sosyal ağlarda paylaş

Post Credits'de ne olduğunu tam olarak anlayamadım.

Sadece William hostmuş-gerçek host değil de Delos gibi- şeklinde yorumlanabilir tabii.

Ama ne zamandır parkta olduğunun sorulması işleri karıştırdı. Gerçek dünyada yaşadığı bilinen biri hem de şirketin başındaki adam ortadan yok olamaz. Yani en azından zaman çizgisinde bulunduğu nokta ilk görünüşteki gibiyse böyle bir şey olamaz.

Girdiği yer de Dolores ile Bernard'ın olduğu yerden farklıydı. Sanal gerçeklik de olamaz çünkü o kısımlarda çerçeve değişiyor. Belki daha ileride geçen bir olaydır.

Şimdi baktım, sahiden de öyleymiş:

http://collider.com/westworld-season-2-finale-post-credits-scene-explained/#images

Nolan demiş ki

Nolan, speaking with EW, also clarified that, “They do explicitly say they’re not in the system. And we do see the ruins of it. So that does suggest in that scene we are further in the future. We’d always said with this story we wanted to consider the beginning, middle and the end the of the emergence of a new form of life on Earth and we managed to cover a lot of those bases in this season.”

Sosyal ağlarda paylaş

komutan

evet orası muğlak bırakılmış herhalde üçüncü sezona cliffhanger olarak bilerek ama benim yorumum şu oldu:

william da görmediğimiz bir noktada ölmüş ve emily devralmış işleri, william'ı host versiyon olarak gerçek dünyaya bırakıp gözlemlemeye başlamışlar. delos'ta yaşadığı başarısızlıkların ve sınırların bayağı ötesine gelmişler ama o da bir yerde tıkanıp kalıyor. hatta host devos'u host william sınıyordu belki de, emily de onu sınıyor ama gelip bir yerde tıkanıyor o da parkla ilgili bir durumda. gerçi post-credits'in tam ne noktada olduğunu bilmiyoruz. emily gerçek mi o bile belirsiz.

uzun lafın kısası another nolan production
https://allisonmaruska.files.wordpress.com/2015/10/we-need-to-go-deeper.jpg

Sosyal ağlarda paylaş

finale

bölümün alegorileri tavan yapmıştı öncelikle oradan başlayayım. nilin yarılması vaadedilmiş topraklara gitmesi, şüpheye düşüp geride kalanların azrail tarafından öldürülmesi...

bu tarz diziler hakkında hem sevip hem sevmediğim bir şey var.
aslında bir şeyler anlatıyorken izleyiciyi ilüzyonla yapay bir tahmine yönlendirip aslında bambaşka bir şey anlatmaya çalışıyormuş gibi yapmaları. o yüzden sezonu neredeyse 10 üzerinden 3 falan tahmin kasarak izledim iyi ki de öyle yapmışım çünkü " ohoo abi bak aslında biz çok bambaşka bişey anlatcaz ilerde " durumlarına gireceklerdi ki öyle de oluyor.

Ana hatlarını anlamak değil mesele, ana hattı sci-fi çıktı çıkalı anlatılan şeylerden. biraz ordan al biraz burdan. prometheus filminin davidinin ontolojik yaklaşımlarını izlemiş gibi oluyosun bazen ki bu yeni bişey değil ancak skriptler değişiyor tema aynı.
biraz da matrixten simulasyon teorisi kopardık mı hmmz lezzetli bir çipet. sonra biri çıkıp platonun mağara allegorisi vardı kardeşim, örneği modern filmlerden verme zaten binlerce yıllık anlatı bunlar der eyvallah abi derim.
insanı tanımlarken aşk ve hayatta kalma güdülerini hep anlatılarda ön planda gördük. alışılagilmiş filmlerde ya da hikayelerde aşkın/sevginin en son gerçek en nihayi hedef olduğunu anlatırlardı mesela ama bunda hayatta kalmanın en hakiki olduğunu anlatarak daha rasyonel yaklaşmışlar mesela bu kısmını çok sevdim.
maeve fordun bile çok sevdiği aşkın yansımasıydı ama bu bir zayıflıktı ve onun uğruna hayatı sona erdi. ford aslında aşk adamıyım ben demek istemiş burda :p
kısaca aşk zayıflıktır? why not
doloresin bile aşka yöneleceği kısmı ( teddy flood) delete eden bir forddan bahsediyoruz. göze alamıyor aman bebeklerim extinct olmasın da new god ben olayım diye.

ben şimdi ne desem boş, bölümde şu oldu da şu olacak da falan. adamlar belli ki nereye gideceği bariz belli olan bir şeyi 10000 satırlık kodla anlayamacak insanlar için tali yollardan girmeye kasacaklar. biz de yav acaba şu kişi şu mu bu mu diye bölümlerden tad almaya çalışıcaz.
alıyorum gerçi ama şaşırmıyorum abi, sadece suratımda tebessümle ne de güzel anlatmışlar şiir gibi diyorum arada sırada.

neyse siteme benzer kısımları geçelim şu katmancılık anlayışı nolangillerin hastalığı olabilir ya. bu nolanlar babadan oğla dicem ama diziye bile bunlar babadan oğla anlayışını delosgillere ve onun şurekalarına yaslamışlar.
katman diyorum ya sen kalk bunca bölüm williamı gözümüze sok sonra şak diye kızı çıksın ortaya işleri yürüten. karısına bağlamasalar bari.

ha derseniz williamın kızının hangi aşamada devreye girdiğini bilmiyoruz belki tüm yaşananlar williamın gerçeğiydi ama gelecekte kızı devraldı ve babasının anılarından bir yerlere varmaya çalışıyor o zaman işte postun başlarında dediğim yere geliyor. dolandır nolancım dolandır zevk veriyor baya...

tüm sezonu net bi şekilde karmaşasız tekrardan kafada oturtmak için güzel bir yazı lazım ya. detayların ahengini ardışık yaşamak istiyorum ben haaa şöööyleymiş diyip ufak detayları unutmuş olmak kaçırmış olmak istemiyorum. türkçe ingilizce farketmez olur da bi yerlerde birileri yazmış olursa linkleyin buraya pls.

Sosyal ağlarda paylaş

sanssizsansli said:

katman diyorum ya sen kalk bunca bölüm williamı gözümüze sok sonra şak diye kızı çıksın ortaya işleri yürüten. karısına bağlamasalar bari.

ha derseniz williamın kızının hangi aşamada devreye girdiğini bilmiyoruz belki tüm yaşananlar williamın gerçeğiydi ama gelecekte kızı devraldı ve babasının anılarından bir yerlere varmaya çalışıyor o zaman işte postun başlarında dediğim yere geliyor. dolandır nolancım dolandır zevk veriyor baya...

O gerçek kızı değildi ki. Aynen bu bölümdeki Logan gibi, Forge'daki sistemi yöneten yapay zekaydı.

Sosyal ağlarda paylaş

Timeline ı tamamlamışlar son bölümle birlikte, pek açıklama yok safi timeline ama güzel yine de

https://amp.thisisinsider.com/images/5b312d685e48ec3f008b45f5-960-12124.png

Ben genel olarak beğendim, hikayeyi bağlamış bitirmişler sonraki sezona cliffhanger değil direk plot bırakmışlar. Keşke "gerçeklik nedir" , "bilinç nedir" , "özgür irade nedir" sorularını son bölüme sıkıştırmak yerine aptal çatışma sahnelerinden çalıp sezon boyunca daha geniş geniş sorgulasalarmış, ama işte yüksek bütçeyle milyorlara dizi çekip womyn empowerment altmetni vermek zorunda olmanın dezavantajları ilk sezon gibi özgür olamamak heralde.

10K satır olayı

üstüne biraz düşünülmesi gereken bi konu, direk bulşit diyip geçmek de olmaz sonuçta dnada karar mekanizması için kaç satır kod var ki? Genetik core un üstüne tecrübelerin gelip birlikte karar mekanizmasını oluşturuyor olması gayet akılcı geliyor, bununla ilgili bi kaç teori okumak lazım pek bildiğim bi konu değil. İlk sezonun lazarusu gibi bu da bi sonraki sezonda yoğunlaşacakları ana konulardan biri olacak heralde, post credits sahnesi zaten onun sinyallerini veriyor.

Gelelim şanssıza.

sanssizsansli said:

finale
maeve fordun bile çok sevdiği aşkın yansımasıydı ama bu bir zayıflıktı ve onun uğruna hayatı sona erdi. ford aslında aşk adamıyım ben demek istemiş burda :p
kısaca aşk zayıflıktır? why not

Bu kısma katılmıyorum,

zaten rasyonel yaklaşımda aşk / sevgi gelecek nesilleri garanti altına alıp tür olarak hayatta kalmaya devam etme içgüdüsünün bir aracı. Çocuk yapmak için karşı cinse duyulan sevgi de çocuklara duyulan sevgi de genlerin gelecek nesillere aktarılmasını sağlıyor, evrimsel açıdan gerekli olan bi ödül-sonuç mekanizması. Bu bağlamda ford un maeve e duyduğu sevgi de zayıflığı değil yarattıklarının hayatta kalmasına dair duyduğu temel arzudan geliyor, kendi hayatını sona erdirip planı tam işletebilmek için bilincini cloud a yüklemesi de bundan. Bi nevi çocukları için kendini feda eden klasik ebeveyn figürü, çok da derin bi okuma yapmaya gerek yok. Ha o bölüm babalar gününde yayınlanacak şekilde çekildiği için bol bol baba - kız duygusallığı içeriyordu millet sulugözlerle izledi eşimden biliyorum asd

sanssizsansli said:

finale
doloresin bile aşka yöneleceği kısmı ( teddy flood) delete eden bir forddan bahsediyoruz. göze alamıyor aman bebeklerim extinct olmasın da new god ben olayım diye.

Wut?

Burda ne dediğini hiç anlamadım, ford neyi silmiş? Dolores zaten teddyi sevmese son anda pearlünü valley beyonda upload etmezdi, yanına almak yerine mutlu olacağı yere gönderdi (ki yanında olmasını istiyordu). Burda da sevgi / aşk için kendinden fedakarlık teması var.

sanssizsansli said:

finale
sen kalk bunca bölüm williamı gözümüze sok sonra şak diye kızı çıksın ortaya işleri yürüten. karısına bağlamasalar bari.

Üstte linklendi sahneyi nolangiller açıklamış zaten

O sahne uzak gelecekte geçiyor, ihtimal post-apoc bi dünyada hatta. 3. sezonda hem hostların yeni dünyadaki mücadelesini göreceğiz (current timeline - dolores ve arnold), hem de host human savaşı (ya da artık ne olduysa) sonrası uzak gelecekteki dünyada William ın tekrar tekrar dirilip kızı kılığındaki bi kontrol birimi tarafından fidelity testi yapılmasını falan izleyeceğiz. İnsanlık yokoldu da ellerindeki tek numuneyle geri mi getirmeye çalışıyorlar artık bilinmez. Yani evet karmaşık timelinelarla anlatmaya devam ediyor ama nolan için bu bi nevi sanatsal bi yaklaşım, aman milletin aklını dolandırayım tek derdi olsa post credits sahnesin kendi açıklamazdı.

Sosyal ağlarda paylaş

dediğin şeyler bakış açısı ya. haksızsın demiyorum da felsefik anlamda bakış açısına giriyor. aşk sevgi bağlamını da farklı bir rasyoneliteye oturtmuşsun ilginç bakış açısı acaba senaristler böyle mi düşünüyor bilemiyorum.

dolores/teddy olayındaki düşüncem fordun bir şekilde storylineda onu doloresten koparmaya yönlendirmesi diye düşünüyorum. delit that derken bunu kastediyorum. doloresin topu cebe atması da hala insansılık işte biraz vazgeçemiyor o zayıflıktan.
bilmiyorum gerçi aksi bir şey vardı da kaçırdımsa söleyin.
westworldü dediğim gibi çok kafa yormadan izledim hatalı olabilirim story kısmında baya.

Sosyal ağlarda paylaş

Teddy vs Dolores

Tedyyi doloresten koparan, ford un bunlara yazdığı herhangi bi storyline değil bilinçlerinin özü aka cornerstoneları nedeniyle sahip oldukları farklı görüşler. Teddy direk uncorrupt bi william olmak üzerine yazılı, dolores o kadar fazla travma yaşıyor ki pragmatik katile dönüşüyor. Haliyle white hat teddy ve black hat doloresin kapışması kaçınılmaz bi son (valley beyond simülasyonuna geçenleri sildiğini görse arnolddan önce teddy öldürürdü doloresi) , haliyle teddy de bunu engellemek için kendini öldürmeyi tercih ediyor.

Zaten bilinç de narrative in dışına çıkabildiğin ilk an, son bölümde onu anlatıyor hatta insanlardaki bilinci narrative dışına asla çıkamıyorlar diye küçümseyip maeve in kızı için (orijinal cornerstone u, mevcut narrativeinde yok) parka geri dönmesini gerçek free will olarak anlatıyor işte. Teddy'nin tüm self-preservation güdülerine rağmen intihar etmesi onun narrative dışına ilk çıkışı, charlotte un elsieyi öldürmesi bernard ın narrative dışına ilk çıkış eventini triggerlıyor (iç sesini ford un sesi olarak duyması, bicameral mind tecrübesi). Bunlarda ford un aktif yönlendirmesi yok artık, zaten amacı da olayları bu noktaya getirip özgür olup mücadele edebilecekleri noktada kontrolü çocuklarına bırakmak ve "müzik olmak".

Sosyal ağlarda paylaş

arcane said:

yazilardan sonraki sahnedeki mekana bakilirsa gelecekte gectigi garanti. fakat william neden dolores forge'a ulasmadan onceki yaralara sahip onu anlamadim.

Bölümün başında Delos'dan bahsedilirken söylendiği gibi, amaç tamamen gerçeğiyle aynı kararları veren bir kopya yaratmak. Bunun için simulasyon aynı şartları oluşturuyor. Tabii gelecekteki William'ın simulasyonunun tam olarak nereden başladığını bilmiyoruz. Etraf harabeye döndüğü için eskisi gibi işleyen bir Westworld herhalde yok. Belki asansöre binene kadarki kısmı sanal gerçeklik olarak yaşamıştır, o noktadan sonrasında son kontrol için gerçek bir beden verilmiştir.

Bu arada, abartmayın, zaman çizgisi o kadar da karışık değil. Diziyi seyrederken bir yandan da oyun mu oynuyorsunuz veya telefonda biriyle mi konuşuyorsunuz?
Sosyal ağlarda paylaş

üçüncü sezonda da insanların bütün temsilcilerini cardboard villain yapıp da "çok sığsınız, hep para hep seks, kafanız başka şeye işlemiyor" edebiyatı yapmazlar umarım artık.

10000 satır safsatası

insanoğlunun bilinicinin 10000 satıra dijitize edilebileceği iddiası bayağı pseudo-science fakat. hostların aksine tamamen analog çalışması bir kenara, verilen kararlar, duygular, mantık süreci vs çeşit çeşit kimyasalların ve dahası beynin fiziksel yapısının durumuyla da şekilleniyor. zaten mind-machine interface ve mind upload olayının belki de en büyük kısıtlaması bu yazılımın üzerinde çalışacağı donanıma göre muhtemelen farklı çalışacağı. hadi ford'u, delos'u koyarken bu sorunları aştılar bir şekilde sci-fi gereği diyoruz ama "10000e indirgedik hp hesap makinesinde çalışır doom.exe gibi" filan dendi mi yabigit dedirtiyor.

insan merkezli "insan en kompleks" iddialarına güldüğüm gibi 10000 satır iddiasına da gülerim yani. 10000 satıra indirgenebilecek organizmalar belki vardır da insan değil kesinlikle. if/then mi yapmışlar nasıl 10000 satıra sığmış bütün varyasyonlar. 7z sıkıştırdık deselerdi bari 10000 satır uncompressed byteları okudu dolores topkek.

sonra şova beyinsiz tier "hmm çok da güzelmişsin, %95'imiz öldük ama sarkıntılık edeyim" tarzı charlar konuyor böyle karar verme süreci hamamböceğinden hallice. 10000 satıra onu mu sıkıştırdın, ford'u mu sıkıştırdın? ford sıkışıyorsa geçiniz yani bu palavrayı.

Sosyal ağlarda paylaş

@Sam 10k joleli merc'den sonra yeni meme abi

10k
10k muhabbetini ayni bolumde hem bernard hem de lee ile cignedikleri icin ciddiye almak zor. dolores veya bir baskasi ilerki sezonlarda the forge yanlis anlamis, ben cozdum olayi diyecek. biz de dejavu yasayacagiz, akillara battlestar galactica'nin allah tekdir diye bitmesi gelecek.

Komutan said:

Tabii gelecekteki William'ın simulasyonunun tam olarak nereden başladığını bilmiyoruz. Etraf harabeye döndüğü için eskisi gibi işleyen bir Westworld herhalde yok. Belki asansöre binene kadarki kısmı sanal gerçeklik olarak yaşamıştır, o noktadan sonrasında son kontrol için gerçek bir beden verilmiştir.

william
onceden baslamis olmak zorunda zira the forge ile iki sekilde baglanti gozlemledik:

- bernard ve dolores'in asansorle indikten sonra fiziksel baglanti kurmasi
- portal'dan gecenler

belki de william'in maruz kaldigi ucuncu bir sekil vardir fakat asansor oncesi de sonrasi da ayni simulasyonda olmasi lazim.

burada da soyle bir sorun cikiyor: post-credits'de emily bu bir simulasyon degil diyerek william'in fidelity testini (veya 10k'i kirmaya calistigi, emily'i harcamadigi tam tersi bir testi) bizim dunyamizda yaptigini ima ediyor.

Sosyal ağlarda paylaş

10k satırlık kitap mevzuundan devam

Sam ford u sıkıştırmak olarak düşünme onu, ford dediğin tüm hayat tecrübelerinin bütününden oluşan bi adam. Bahsi geçen core 10k satır William ve kızı arasında geçen muhabbetten anladığımız kadarıyla herkesin temel karar ağacının genome + epigenome u, insanı kompleks yapan asıl öğeler olan anıları ve tecrübeleri yok içinde. Logan programının amacı, aynı corela önce anıları çıkarıp daha sonra geri eklediğinde aynı sonucu verecek bi baseline oluşturabilmek, 10k satıra sıkıştırılan da o.

Zaten insanın tüm dnası bi cdye sığıyor muhabbeti vardı bi zamanlar (şimdi baktım 715mb diye hesaplamışlar) , e sen bunun yalnızca beyin karar verme fonksyonu kısmını aldığında bi e-book kadar yer tutsun, daha ne tutacağıdı

Ha elon musk ın eski karısına yem olan gerizekalının core u bu hesapla 3 satırdan oluşuyor zaten, kill fuck run. Adam fuck komutunu çalıştırıp orda kitlendi kaldı.

Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...