Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

BAŞGANLIK?, seçim sistemi sorusu

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
merhabalar,

başkanlık sistemi bu mudur değil midir bilmem ama, seçim sistemi odaklı düşünüldüğü vakit bu sistem sizce iyi midir yoksa kötü müdür?

kulaktan dolma duyumlarıma ve kafamda onu evirip çevirip sakız yapmama istinaden, getirilmeye çalışılan başkalnlık sistemi fransadaki sistemmiş.

bildiğim kadarı ile bu sistem iki bölümden oluşuyor:
ilkinde barajsız bir şekilde, herkes özgür iradesiyle oyunu veriyor.

ikinci bölümde ise en yüksek oy alan ilk iki aday tekrar oylanıyor.

3-5 partili koalisyon olmayacağı için en azından boşa geçen yıllar olmayacak ki: win-win,

başa geçen kendini gösterecek. akpnin karşısında ise insanlar artık! cehapeye şans vermek zorunda kalacak.

bence gayet iyi gibi görünüyor, yoksa yamuluyor muyum?

[hr]
Mesaj tarihi:
yamuluyosun

parti genel başkanlarının bile yüce padişahlar gibi göklere çıkarıldığı düşünülürse, devlet başkanı belimizi bile incitmez
Mesaj tarihi:
KillJoy said:
3-5 partili koalisyon olmayacağı için en azından boşa geçen yıllar olmayacak ki: win-win

3-5 partili koalisyonların kötü yanı ne? Tek parti iktidarlığının ne kadar kötü olduğunu gördük, "BEN YÜZDE ELLİYE SAHİBİM" diye konuşup duruyor. 3 partili koalisyon olsa en azından farklı kesimlere karşı sorumluluğu olacak ve bu denli "her istediğimi yaparım kimse karışamaz" diye davranamayacak.
Ha eğer AKP'nin şu anki duruşundan memnunsan, Başkanlık sistemi de gayet şukela gelebilir.
Mesaj tarihi:
yanlıyorsun.
3-5 partiki koalisyonların yılları harcmasına gerek yok. zamanın dallama siyassetcilerinin sucu bu sistemin değil.

hala baskanın basbakanın gorevının karar vermek olduğunu sandığın sürece "bari bütün gücü ona verelimde iş yapsın en azından"'dan öteye bir yönetim sistemi hayal edememen normal.
  • Genel Yönetici
Mesaj tarihi:
Turkiye'de baskanin gorevi karar vermek olur ama Cuce; isterse yurutmenin basi olsun, yasama da sozunden cikmaz prensip geregi.
Mesaj tarihi:
işte yanı onu demek istiyorum.

normalde en yetkin isnanlardan kabinesini kurup, onlara önderlik edip yönetmesi gereken kişi iken basbakan bizde direk ülkeyi yönetmeye soyuluyo.
Mesaj tarihi:
başa geçen tam geçsin.
tabi şu anki gibi yürütme yargı ve yasamanın tekelleşmesinden bahsetmiyorum, fakat yürütmeyi yapacak gücün tek olmasından yanayım..
herkes birbirinin tekerine çomak sokma çabasında zaten..
Mesaj tarihi:
Tek partiden oluşan meclisin yarattığı sorun şudur:

http://www.radikal.com.tr/turkiye/140_vurusta_reddedilen_tbmm-1140259

"Boşa geçen yıllar olmayacak win-win" derken ülkenin ırzına geçilmiş olunuyor.
Mesaj tarihi:
Benim anlamadığım millet 3-5 partili koalisyonun ne zararını gördü bu güne kadar 2001 krizinden başka. 10 yıldır tek parti iktidarı var ya, başımız göğe erdi gördüğünüz gibi. 2/3 çoğunlukları var neredeyse yıllardır, istikrardan başka herşey var memlekette.
  • Yeni Oluştur...