Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Küt böreği a.k.a kürt böreği


Feamer

Öne çıkan mesajlar

senelerden beri (20 senedir), özelikler sanayilerde falan yediğim, börekçilerin genelde sade börek diye kendi aralarında konuşmalarına rağmen, benim "maden kürt işimiş kürt böreği diyim bari" diye özelikle öyle istediğim, ama son senelere kadar, ben böyle sipariş verince, börekçilerin (ki özelikle sanayilerde ve varoş mahallerde börekçiler %80 doğuludur)suratlarındaki ifadeye anlam veremediğim börek olmuştur.

bu sabah da yerken bir araştırayım dedim, başka başka şeyler buldum, meğer bazıları sade ve içi boş bir börek olduğu için hakaret olarak bile alıyorlarmış, anladığım kadarı ile de benim gibi olaydan bi haber istanbulluların ve her halta alınganlık yapan kürt milliyetçilerinin, kendi yöresel mutfaklarında bulunmamasına rağmen sahiplendikleri bir börek çeşidiymiş...

ekşiden sağdan soldan bulduklarım ise alda ki gibi ama ne derece doğru bilemem uzmanı değilim ama yukarıda anlatığım gibi kendi tecrübelerim ışığında bakınca doğru gibi geliyor:

said:
"güneydoğu ve doğu'da bilinmeyen börek. diyarbakır'a gittiğinizde ahbabınıza "bi kürt böreği yiyelim, üstüne de burma kadayıf" dediğinizde "kürt böreğini bilmiyom bir soruyum ama burma kadayıfçı sıtkı usta var onun şahanedir ha" şeklinde cevap alırsınız.

literatürde 1910 yılından önce böyle bir börek olmadığı, sonrasındaysa bu isimle anılan böreğin sadece istanbul'da bilindiği, mucidinin bir rum olduğu yazar. birebir aynı börek tarifini 1910 yılından önce rumların sade börek diye isimlendirdikleri bilinir"


said:
"1910 yılına kadar istanbul'da kürt böreği adıyla bir börek yoktu.bankalar caddesinin karaköy kısmında rumlara ait börekçi fırınında bu börek sade börek adıyla yapılıp satılmaktaydı.

o yıllarda kiğidan gelen veli adında genç birisi bu fırına çırak girer 5 yıl içinde sade börek,pogaça,kete,kol böreği ustası olur.1915 yılında kığı'dan gelen babam kamil ve alişan edeş bu fırına çırak girerler.(ermenilerin isyanı olduğundan babaları istanbul'a gönderir.)

kamil ve alişan iyi birer usta olur.ilerliyen yıllarda alişan saraçhanede-küçükpazarda-kadıköyde börekçi fırınları açar,babam kamil usta kasımpaşa'da
alişan amcayla ortak bir fırın açar.(1941)fırınlar çoğaldıkça köyden gençleri getirirler,yetiştirirler,hepsi iş güç sahibi olur.bizim fırında binlerce kişi çalışır.kürt aziz-cemal deniz-yusuf dağlıyan hepsi tirilyoner olurlar.(allah daha çok versin) bizim fırın hala çalışmaktadır.ben iii.kuşak olarak tarihi kasımpaşa börekçisinin sahibiyim.rum böreği çalışan kürtler olduğu için de ismi kürt böreği kalmıştır.

tarihi kasımpaşa börekçisi
iii.kuşak işletmecisi"


benimle benzer tecrübeleri olan biri:

said:
ne zaman bir börekçiye gidip "kürt böreği istiyorum" desem, börekçi ters ters bakıp "sade börek kalmadı" der.

ne zaman başka bir börekçiye gidip "sade börek istiyorum" desem, bu seferde bu börekçi ters ters bakıp "kürt böreği kalmadı" der.

anasını satayım nasıl isteyeceğimi şaşırdım.

allah'tan pudra şekerinde çelişki yok da rahat rahat "bol koy" diyebiliyorum.

iki parça hamurda ideoloji yaratan zihniyete kızmadan edemiyorum dostlar...


said:
ismi ile ilgili şöyle bir teori vardır. bu börek aslen istanbul menşelidir. börekçilerin "fakir doyuran" veya " hamal böreği" dedikleri en ucuz börek çeşididir. şehirler arası göç sebebiyle bir çok kürdün istanbul'a gelmeleri sonrası, çoğunluğu işçi olan bu kürtlerin en ucuz karın doyurma yöntemi olarak bu sade böreğe meyletmeleri neticesinde ismi kürt böreği kalmıştır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yok cidden bazıları trip yapabiliyor, gerçi bıyıklı olarak gidip, samimi olsun diye tebesüm ederek kürt böreği dediğim için mi alınganlık yapıyorlar bilmiyorum. -içi boş muhabeti, hamal böreği falan işleri varmış yeni öğrendim-

dört paça kürt böreği ver diyorum, kasaya 4 parça sade börek diye söylüyor börekçi ve adamlar bariz doğulu börekçiler


ha ayrıca, kenarlarından olacak, ufak ufak kesilecek, bol pudralı olacak
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ya kürt böreği denmesinin sebebi bildiğin böreğin içinde bişi olmayıp üzerine pudra serpilmesi sanırım, fakir stayla olması yani.

asıl kürt böreği şey lan, böyle hamurun içine un helvası koyup onu pişiriyorlar. güzel de oluyor hani, içinde undan başka bişi olmadığı için de uzun dayanıyor..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...