Feamer Mesaj tarihi: Ekim 20, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 20, 2012 senelerden beri (20 senedir), özelikler sanayilerde falan yediğim, börekçilerin genelde sade börek diye kendi aralarında konuşmalarına rağmen, benim "maden kürt işimiş kürt böreği diyim bari" diye özelikle öyle istediğim, ama son senelere kadar, ben böyle sipariş verince, börekçilerin (ki özelikle sanayilerde ve varoş mahallerde börekçiler %80 doğuludur)suratlarındaki ifadeye anlam veremediğim börek olmuştur. bu sabah da yerken bir araştırayım dedim, başka başka şeyler buldum, meğer bazıları sade ve içi boş bir börek olduğu için hakaret olarak bile alıyorlarmış, anladığım kadarı ile de benim gibi olaydan bi haber istanbulluların ve her halta alınganlık yapan kürt milliyetçilerinin, kendi yöresel mutfaklarında bulunmamasına rağmen sahiplendikleri bir börek çeşidiymiş... ekşiden sağdan soldan bulduklarım ise alda ki gibi ama ne derece doğru bilemem uzmanı değilim ama yukarıda anlatığım gibi kendi tecrübelerim ışığında bakınca doğru gibi geliyor: said: "güneydoğu ve doğu'da bilinmeyen börek. diyarbakır'a gittiğinizde ahbabınıza "bi kürt böreği yiyelim, üstüne de burma kadayıf" dediğinizde "kürt böreğini bilmiyom bir soruyum ama burma kadayıfçı sıtkı usta var onun şahanedir ha" şeklinde cevap alırsınız. literatürde 1910 yılından önce böyle bir börek olmadığı, sonrasındaysa bu isimle anılan böreğin sadece istanbul'da bilindiği, mucidinin bir rum olduğu yazar. birebir aynı börek tarifini 1910 yılından önce rumların sade börek diye isimlendirdikleri bilinir" said: "1910 yılına kadar istanbul'da kürt böreği adıyla bir börek yoktu.bankalar caddesinin karaköy kısmında rumlara ait börekçi fırınında bu börek sade börek adıyla yapılıp satılmaktaydı. o yıllarda kiğidan gelen veli adında genç birisi bu fırına çırak girer 5 yıl içinde sade börek,pogaça,kete,kol böreği ustası olur.1915 yılında kığı'dan gelen babam kamil ve alişan edeş bu fırına çırak girerler.(ermenilerin isyanı olduğundan babaları istanbul'a gönderir.) kamil ve alişan iyi birer usta olur.ilerliyen yıllarda alişan saraçhanede-küçükpazarda-kadıköyde börekçi fırınları açar,babam kamil usta kasımpaşa'da alişan amcayla ortak bir fırın açar.(1941)fırınlar çoğaldıkça köyden gençleri getirirler,yetiştirirler,hepsi iş güç sahibi olur.bizim fırında binlerce kişi çalışır.kürt aziz-cemal deniz-yusuf dağlıyan hepsi tirilyoner olurlar.(allah daha çok versin) bizim fırın hala çalışmaktadır.ben iii.kuşak olarak tarihi kasımpaşa börekçisinin sahibiyim.rum böreği çalışan kürtler olduğu için de ismi kürt böreği kalmıştır. tarihi kasımpaşa börekçisi iii.kuşak işletmecisi" benimle benzer tecrübeleri olan biri: said: ne zaman bir börekçiye gidip "kürt böreği istiyorum" desem, börekçi ters ters bakıp "sade börek kalmadı" der. ne zaman başka bir börekçiye gidip "sade börek istiyorum" desem, bu seferde bu börekçi ters ters bakıp "kürt böreği kalmadı" der. anasını satayım nasıl isteyeceğimi şaşırdım. allah'tan pudra şekerinde çelişki yok da rahat rahat "bol koy" diyebiliyorum. iki parça hamurda ideoloji yaratan zihniyete kızmadan edemiyorum dostlar... said: ismi ile ilgili şöyle bir teori vardır. bu börek aslen istanbul menşelidir. börekçilerin "fakir doyuran" veya " hamal böreği" dedikleri en ucuz börek çeşididir. şehirler arası göç sebebiyle bir çok kürdün istanbul'a gelmeleri sonrası, çoğunluğu işçi olan bu kürtlerin en ucuz karın doyurma yöntemi olarak bu sade böreğe meyletmeleri neticesinde ismi kürt böreği kalmıştır. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
BonePART Mesaj tarihi: Ekim 20, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 20, 2012 kürt böreği diyince şaşırıyolar mı? hangi il bu istanbulda kürt böreğine kürt böreği diyo herkes abi Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
paspatur Mesaj tarihi: Ekim 20, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 20, 2012 izmirde domat deniyor Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Liebe Mesaj tarihi: Ekim 20, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 20, 2012 moda börekte liseli ergen halimle "abi bi yarım kürt yapar mısın" diye bağırmışlığım adamın gülmüşlüğü bile var.nereye gitsem kürt böreği diyorum, sıkıntısı olan bizde kürt böreği yok kardeş desin. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Suark Mesaj tarihi: Ekim 20, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 20, 2012 ahah malmış onlar biz alıyoruz gayet kürt böreğini asparagastır muhtemelen, bi ara "kitaplardaki türk gençlikleri silinmiş yerine DAYYİP VAR" diye de şeyler çıktıydı Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
khalad Mesaj tarihi: Ekim 20, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 20, 2012 ne fark eder ya ha kürt ha sade börek güzel işte olum ona bakarsanız kağıt peçeteyede selpak diyoruz. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Suark Mesaj tarihi: Ekim 20, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 20, 2012 sade börekten farklı ki Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Liebe Mesaj tarihi: Ekim 20, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 20, 2012 değil aynı böreği kürt desen de sade desen de veriyor adamlar =) üzerine pudra şekeri flan döküyosun aynı olay. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Feamer Mesaj tarihi: Ekim 20, 2012 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 20, 2012 yok cidden bazıları trip yapabiliyor, gerçi bıyıklı olarak gidip, samimi olsun diye tebesüm ederek kürt böreği dediğim için mi alınganlık yapıyorlar bilmiyorum. -içi boş muhabeti, hamal böreği falan işleri varmış yeni öğrendim- dört paça kürt böreği ver diyorum, kasaya 4 parça sade börek diye söylüyor börekçi ve adamlar bariz doğulu börekçiler ha ayrıca, kenarlarından olacak, ufak ufak kesilecek, bol pudralı olacak Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Masticore Mesaj tarihi: Ekim 20, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 20, 2012 Turkish delight double pistachio denmedimi hakaret sayarım. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
khalad Mesaj tarihi: Ekim 20, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 20, 2012 aslında tek sorun pudra şekerini ben dökerim dediğinde çıkıyor adam vermek istemiyor o kutuyu nasıl bir bağlanmışssa Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Frostbite Mesaj tarihi: Ekim 20, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 20, 2012 nasıl nevruz u sahiplendilerse (aslında bildiğin saf türk bayramıdır nevruz) rum böreğini de sahiplenmeleri son derece normal.. edüt:alta da "bu" diyorum.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sparkcaster Mesaj tarihi: Ekim 20, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 20, 2012 allah başka dert vermesin Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Feamer Mesaj tarihi: Ekim 20, 2012 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 20, 2012 insanı insan yapan ne yediğini bilmesidir... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
marksman Mesaj tarihi: Ekim 20, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 20, 2012 Sparkcaster said: allah başka dert vermesin şunu demeye geldiydim Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Nekro Mesaj tarihi: Ekim 20, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 20, 2012 sade yagli hamur mu yiyorsunuz? nasil migdeniz var yau Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
copry Mesaj tarihi: Ekim 20, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 20, 2012 Laz boregi denilince ben hic alinmiyorum. Kaldi ki borek bile degil, tatli. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Redeagle Mesaj tarihi: Ekim 20, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 20, 2012 Büyük dertmiş :) Bazı pastaneler yapmayabiliyor evet. Herkes her şeyi yapmak zorunda değil sonuçta. Yapan elbet vardır, oralardan alabilirsin. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
forgiver Mesaj tarihi: Ekim 20, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 20, 2012 kishisel Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
calimero Mesaj tarihi: Ekim 20, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 20, 2012 ya kürt böreği denmesinin sebebi bildiğin böreğin içinde bişi olmayıp üzerine pudra serpilmesi sanırım, fakir stayla olması yani. asıl kürt böreği şey lan, böyle hamurun içine un helvası koyup onu pişiriyorlar. güzel de oluyor hani, içinde undan başka bişi olmadığı için de uzun dayanıyor.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
BonePART Mesaj tarihi: Ekim 20, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 20, 2012 KÜRT BÖREĞİ DİYE BİŞİ YOKTUR ASIL ONUN ADI KART BÖREĞİDİR ISIRIRKEN KART KURT DİYE SES ÇIKTIGINDAN KÜRT BÖREĞİ OLMUŞTUR Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
goldbären Mesaj tarihi: Ekim 20, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 20, 2012 ıyy ter kokuyodur o börek ben yemem Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
deadwoll Mesaj tarihi: Ekim 20, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 20, 2012 Valla börek alırken adamın duygularını incitmiyim diye uğraşmıyorum hiç. Onlar KOL BÖREĞİ VAR YER MİSİN ABİ? derken iyi mi lan? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
-Deno- Mesaj tarihi: Ekim 20, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 20, 2012 offf canım çekti, basacaksın pudra şekerini de üstüne mmmmh Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Theridone Mesaj tarihi: Ekim 20, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 20, 2012 khalad said: aslında tek sorun pudra şekerini ben dökerim dediğinde çıkıyor adam vermek istemiyor o kutuyu nasıl bir bağlanmışssa börekçilikte kutuyu verdin mi g.tü kaptırdın diye arkandan teneke çalarlar. börekçiliğin şanındandır kendin dökmek sdfg Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar