Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Ekşi Sözlük'de yıkım


GERGE

Öne çıkan mesajlar

  • Genel Yönetici
Ekşi Sözlük artık tamamen çöp bir mekan olduğu içim İnternet bölümüne açmadım:

http://onedio.com/haber/eksi-sozluk-moderasyonu-toplu-sekilde-istifa-etti-/21188

Yıkım mı, değil mi onu da bilmiyorum bu arada. Bizim forumda 12 kişi modere etmeyi bıraksa hissedilir, orada çok daha adam vardım sanırım.

Bu vesileyle Eşki Sözlük eskiden hep çayırlıktı, sonra bağları yıkıp ev yaptı apaçiler diyorum.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
gönüllülük esasına dayanması en başında problem olarak görünmese bile artık problemin ana nedenidir.

onbinlerce yazarın yazdığı yüzbinlerce entrynin legalliğinden sorumlu olmaya gönüllü olan kimsenin ya çok boş zamanı vardır ya da kafası çalışmıyordur.

bu durum yeni mi farkedilmiştir? yaşanan son süreçler sebeplerden birisi ise, konunun üzerinden ay geçti, tepki neden geç kalmıştır?
aklıma bir çok değişik soru geliyor ama esas soru şu sanırım.

moderatör olmaktaki amacınız ilk zamanlardaki ile aynı mıydı hala, ki şimdi kalkıp gönüllük esaslı bir mazeretle toplu istifa ediyorsunuz?

bu istifalar bana samimi gelmiyor o yüzden, çıkıp, "sedat bu iş ciddi mesai ve özveri istiyor ve bunun maddi karşılığı olması gerektiğini düşünüyoruz, preatörler gibi." deseydiniz mesela daha samimi gelirdi şahsıma. hakları adamların derdim.

ben böyle bir açıklama beklerdim. binlerce dolar getirisi olan bir şirketin arayüzünün denetimini yapan adamın gönüllülük esası ile çalışıyor olması saçmalıktı ve bu saçmalığı yıllarca ben sürdürmedim, siz sürdürdünüz. kiminizin amacı popülarite idi, kiminizin ki karı kızdı belki. kiminizin ki gerçekten özverili bir şekilde beklentisiz fayda sağlamaktı kim bilir. bilmiyorum, ama öyle görünmedi bana bu iş yıllardır.

sadece sözlük değil, tüm internet mecralarında gönüllü olarak polis olan herkese karşı aynı düşüncelere sahibim.

insan çıkarcı bir varlık ne de olsa.

yarattığınız boşluğu "gönüllüce" dolduracak binlerce keriz var zaten burada. yokluğunuz kalıcı bir etki uyandırmayacak bu yüzden.
neyse, güle güle size.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici
Valla Ren'in alıntısını yazan abimiz, ben MobA bölümene yönetici olabilir miyim derken amacım karı kızdı. Ama bir tane bile düşüremedim daha. Rylai Crestfall'a yazmıştım bir ara ama çok soğuk çıktı o da.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
ekşi sözlük bizim için “kutsal bilgi kaynağı” demekti. onunla tanıştığımız gün onu bu yüzden sevmiştik. bu sevmeler sonrası, bir parçası olmak istedik ve bir gün nihayet yazar olabildik. okunabilirliğin ve devamlılığın ancak belirli kurallar ve standartlarla sağlanabileceği düşüncesi bizi sözlük formatının kurallarının sağlayıcısı olmaya itti ve kendimizi moderasyon yaparken bulduk. bugüne kadar da buna ama aramıza katılan ama aramızdan ayrılan isimler ile iyi kötü devam ettik ve bu zamanları görebildik.

bu zamanlar, ekşi sözlük için öyle zamanlar ki; çinlilerin o çok meşhur “ilginç zamanlar”ını hatırlatıyor. gerek “değişim rüzgârları” gerekse de zamanın trendleri, burayı dönüşü belki de olmayan bir yola sokmuş ve yönetim ekibi olarak bizi müdahâle etme gücünden mahrum bırakmış görünüyor. bu yüzdendir ki; ekşi sözlük, bizim için uzunca bir süredir (moderatörlerin birkaç ay önceki aktivite istatistikleri ile uzun zamandır sözlüğe sundukları aktivite istatistikleri incelenirse görülecektir) yönetim kademesinde emek harcanacak bir yer olmaktan çıkmış bulunuyor. ilk zamanlarda uyandırdığı heyecanı uyandırmadığı gibi, “kirli olan bir şeyin etrafında dolaşıp temizliği görünürde sağlama” hissini de beraberinde getirmiş durumda.

ekşi sözlük, moderasyon üyesi olan/olmuş 12 adet moderatör için artık eskisi gibi emek vermeye değer bir yer değil. sahip olduğu dinamikler bizi moderasyon yapmaya bağlayamıyor. anlık akışı twitter’a/alelâde bir foruma/facebook duvar yazılarına çok daha yakın ve bu hâliyle de müdahâle edilmekten çok uzak. belki olması gereken bu ama, bizim en azından yönetim kademesinde parçası olmak istediğimiz şey bu değil. üstelik moderatörlüğün kendisi de emek ve zaman isteyen, hayli ağır ve bu titr sahiplerine olumlu geri dönüşü çok az olan gönüllülük üzerine kurulu bir uğraş hâline dönüşmüş. böyle olunca bizi artık yönetim kademesinde tutmayı sağlayacak bir şey kalmamış oluyor.

belirli bir standardı tutturmaya çalışırken insanların hoşça vakit geçirebileceği, yeri geldiğinde eğlenip yeri geldiğinde istediği bilgiye çabucak ulaşabileceği bir yer olması için çalıştığımız ekşi sözlük’ün yönetim kademesinden şu dakika ayrılıyoruz. bugüne dek kimlerin kalbini kırdıysak affola deyip güzel dostluklarını ve arkadaşlıklarını bize tattıran herkese bol selamlar sunmak istiyoruz.

sözlüğün ilk gününden bugüne sözlük formatının ve kurallarının şekillemesinde üstün çaba harcayan tüm eski moderatörlere, hacivatlara, karagözlere, kondüktörlere, praetor’lara, gammazlara ve sözlüğün güzel yazarlarına sonsuz teşekkürlerimizle.

sevgiler,
kaamos, kays el mecnun, kimi raikkonen, neutralife, crown, zakdem 80, guybrush threepwood, nuage, dark horse, jokullmagic, gyne, cern de cayci olmak vardi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş


ekşi sözlük asla "kutsal bilgi kaynağı" olmadı ki zaten.

sourtimes küçük bir siteyken de takip ederdim. o sıralar daha kaliteli birçok site vardı.
ama büyük ihtimalle ssg'nin medya kuruluşlarıyla çok yakın ilişkileri yüzünden ekşisözlük açıldığı an büyük bir popülerliğe kavuştu kısa sürede.
"coca cola
1- çok güzel bişi bence bu kanımca
2- 1979'da tanıştığım ve bırakamadığım süper içecek
3- bence her eve lazım"
gibi tanımlar içeriyordu ilk yıllarda.
hani sözde "istediğiniz sözcüğün anlamını bulun" vurgusuna sahip,
ama bu amaç için kullanım oldukça kısıtlıydı.
sonradan işler tartışma boyutlarına döndü.
bildiğiniz sıradan bir forum halini aldı.
hani "elit mekan, önce 10 post yazın biz bakalım beğencek miyiz" tripleri atıyorlar,
ama 10 post atıp sonradan lagaluga yapan çok kişi vardı.
sonra kapıları tümden açtılar.
"eski güzelliği kalmadı bulanın" diyenler oldu, çünkü "sadece seçilmişler girer (ama sonra seçilmiş gibi davranmalarına gerek yok)" tribi yaşayamaz oldular.
inciciler işgal etti felan, zaten ekşisözlük çok küfürlü bir yerdi, inciciler başlayınca daha da küfür doldu vs...

ekşisözlüğün amaçladığı vizyonu wikipedia daha iyi taşıyor.
mesela şunu yasaklamışlardı: "michael jackson şarkıcısı demeyin, başlığı michael jackson yapın" diyorlardı. iyi de kelime hem şarkıcı, hem bi şarkı, hem albüm, hem film, hem de kitabı temsil ediyorsa, hatta 2. bi michael jackson varsa napıcaz? wiki'de bunu ifade etmek kolay, "michael jackson (singer)" yazılıyor, anlaşılıyor.
böyle olunca aradığınız bir kelime hakkında yazılanları da bulmak zorlaşıyor. mesela axe kelimesinin anlamını ve kökenini sorgulayım derken, sayfalar boyunca axe firması hakkında laflar okuyabiliyorsunuz. ya da avengers çizgi romanı hakkında yazılanlara bakıyım derken filmi hakkında yazılanları okumak zorunda kalıyorsunuz. gibi.

diğer bir şey de, yazılanlarda kaynak belirtme yok hiç.
mesela "1 kilo altının hacmi 100 m3 olur" yazıyor adam ama gerçekten öyle mi, ya da neye dayanarak bunu söylüyor, bilemiyorsun.

yani kısacası, ilk açıldığından beri çok gözümün tuttuğu bir yer değildi,
ama "snob forum" tadı yaşamak isteyenler gidiyordu. öyle altkültür, underground tarzı kişiler açısından da bol bi yer değildi. başta da dediğim gibi, sıradan forumlar gibi bolca gündem ve futbol konuşulduğu bir yer işte.
fransız filmleri izleyip geceleyin estetik yatanların yazıları da oluyor, ama yine de boş bi site gibi geldi bana hep.



tl;dr:
çok da umrumda değil açıkçası ekşideki yıkım, siteyi olduğundan fazla abartanlar, bazı şeylerin farkına varınca "öf, burası neymiş" olmuşlardır...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bone said:

iyi de kelime hem şarkıcı, hem bi şarkı, hem albüm, hem film, hem de kitabı temsil ediyorsa, hatta 2. bi michael jackson varsa napıcaz? wiki'de bunu ifade etmek kolay, "michael jackson (singer)" yazılıyor, anlaşılıyor.
böyle olunca aradığınız bir kelime hakkında yazılanları da bulmak zorlaşıyor. mesela axe kelimesinin anlamını ve kökenini sorgulayım derken, sayfalar boyunca axe firması hakkında laflar okuyabiliyorsunuz. ya da avengers çizgi romanı hakkında yazılanlara bakıyım derken filmi hakkında yazılanları okumak zorunda kalıyorsunuz. gibi.



Bunun daha beterini aradığın kelimeyi birisi nick olarak almışsa görüyosun. Bişey aratıyosun, yazılanların arattığınla uzaktan yakından alakası yok. Adamın arkadaşları sayfayı mezuniyet yıllığına çevirmiş, aradan birisi adama rastgele saydırmış, hatta üstüne bir de lavuk gitmiş kendi hakkında 10 sayfa saçmasapan şeyler yazmış, arattığın konuyla ilgili birşeyler bulmak imkansız. Yazılmışsa bile 50 sayfa saçmalığın arasında kaybolup gidiyo.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bir babayiğit çıkıp wiki sözlük konsepti geliştiremedi zaten. şu anda insanların ekşiye girmesinin tek sebebi deneyim.

bilgi her yerden alınır. kelime kökü her yerden bulunur ama deneyimi kolay kolay bulamazsınız. x kişisi a donanımını alıp o konu hakkında bilgilendirici yorum yazmışsa bu o sözlüğü eşsiz kılar.

birisi bir şirketle iş yapar ve dolandırılırsa bunun haberi o şirket hakkındaki bilgiye bir katkı sağlar.

yoksa coca colanın 1979 yılında içilmiş olması kimsenin bir tarafına yaramayacaktı zaten. bunu öngöremediler.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...