Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

RTE Strikes Back / Davos

paspatur

Öne çıkan mesajlar

Hamas sütten çıkmış ak kaşık değil, RTE sütten çıkmış ak kaşık değil, e İsrail de değil tabi.

Hamas, RTE, İsrail değerlendirmeleri yapacak değilim burada...Ama RTE'ye azıcık değinecek olursak, çoğumuz, takıyyeciliğinin, dengesizlik ve dönekliğinin, kasımpaşalılığının, saygısızlığının, diplomasiden nasibini almamışlığının, ve konumuz olan konuşmasındaki düzeysizliğinin farkındayız.

Gene de konuşmayı yapma nedeni her ne olusa olsun, tarzı ne derece düzeysiz olursa olsun, içerik doğru olmasına karşın içerisinde ne derece gereksiz söylemleri barındırıyor olursa olsun, ne derece oy kaygısı nedeniyle yapılmış olursa olsun, ülke için ne derece olumsuz sonuçlar doğuracak olursa olsun, benzeri olaylarda (yurtiçi-dışı) ne derece farklı davranmış ve davranıyor olursa olsun sonunda olay, RTE' den, kişiliğinden, tarzın düzeysizliğinden, içerikteki gereksizliklerden arındırıldığında, insan onuru adına yapılması gereken,ve övgüyü hakkeden bir olaydır.(Bu olayla RTE'nin gözüme girme gibi bir şansı yoktur, belirteyim...)

Dolayısıyla aşağıdaki alıntıya sonuna kadar katılıyorum:

ekşi said:
diplomatik açıdan dozu kaçmış tepki vermiştir, eyvallah. duygusallığa kapılmıştır, eyvallah. seçim öncesi bir tür iç siyaset hamlesi de olabilir, eyvallah. ama bütün bunlardan bağımsız, ortada bir katliam var, bu katliamı meşru göstermeye çalışan biri var, ve buna tepki gösterirken devamlı sözü kesilen bir vatandaş var. siyasetin, diplomasinin canı cehenneme. gazze için böyle bir çıkış yapılması gerekiyordu, yapıldı. ölümleri durduracak mı, hayır. ama avrupada bu tepkiyi verebilen tek ülke türkiyedir, forum'u terkederek erdoğan duygusal/irrasyonel bir tepki vermiş olabilir ama bu çıkışıyla insanlık adına şahane bir iş yapmıştır benim gözümde, tarih bunu yazacaktır. gerisi beni alakadar etmiyor, umurumda da değil dediğim gibi, siyasete-diplomasiye kafam girsin.

Şu alıntıya da...

Giovanni said:
Any society that would give up a little liberty to gain a little security will deserve neither and lose both.

-Benjamin Franklin.
Anlayana.
Sosyal ağlarda paylaş

şimdi 39 sayfayı da okumadım ama tepkileri tahmin edebiliyorum:

"bu adam diplomasiden anlamıyor, böyle tepki konur mu neyine güveniyor" falan.

bunları yazanlar, peres'in erdoğanı arayıp özür dilediğini öğrendiklerinde yüzlerini görmek isterdim.

ha konuşurken lafı o şekilde kesilmiş olsa, peresin çocuk azarlar gibi konuşması karşısında sus pus kalsa, gelecek tepkiler aynen şöyle olacaktı:

"gururumuzu ayaklar altına aldın, çıkıp iki laf edemedin, burdan ötmek kolay-gidip yüzüne de söyleyemedi" falan tadında şeyler olacaktı. üzerine de Atatürk'ün zamanında yabancı devlet başkanlarına verdiği ayarlardan seçmeler yazılacaktı vs.

evet, başbakanın tepkisi "profesyonelce" veya "diplomatça" değildi. ancak, insancaydı. ve gerçekten bu ortamda bu olaylar üzerine birinin bütün dünyanın gözü önünde israile "öldürmeyeceksin" demesi gerekiyordu. ha işe yarar mı yaramaz mı bilemem, ama çok doğru bir duruş ortaya koydu, çok da takdir ettim doğrusu.
Sosyal ağlarda paylaş

Gayet net açık bir şekilde tekrar ve son kez yazmak istiyorum.

1 - İsrail Cumhurbaşkanı'nın ne açıklama yaptığı zerre kadar umurumda olmazdı, eğer dönüp dönüp T.C. başbakanına hitap ediyormuş gibi tavırla konuşmasaydı. Orada T.C. başbakanına cevap hakkı doğmuştur, ve bu cevap hakkı kullandırılmalıdır.

2 - T.C. başbakanının ne konuştuğundan bağımsız olarak, bu cevap hakkını vermeyen, sonradan verirmiş gibi yapıp, artık kulağına ne söylendiyse çat diye yarıda kesen, bunları yaparkan T.C. başbakanına elle kolla müdahalede bulunan moderatör toptur, dövülse yeridir.

3 - Kendisine doğan cevap hakkını dengesiz kabadayılığıyla buluşturup agresif bir tepki gösteren RTE yanlış yapmıştır. Bu dengesizliklere, hazırlıksız yakalanınca saçmalamasına biz zaten alışığız, ama dünya değil, zarar görebilirdik, hala daha görebiliriz. Diplomatik nezaket felan demeyeceğim, ama yine de çok daha eli yüzü düzgün bir şekilde de o bir dakikayı kullanabilirdi, ve o zaman moderatör sözünü kesmeyebilirdi.

4 - Chavez'le RTE'yi ancak biz de israil büyükelçisini kovalayacak toschağa sahip olduğumuzda kıyaslayınız.

5 - Gece üçe kadar metro çalıştırıp olayı seçim yatırımına çeviren belediyeye kafam girsin.

6 - Oturup sağduyuyla düşünemeyen, sadece "oh be ne koydu çocuğu" diyen vatandaşlarımı anlıyorum ve onlara acıyorum. Yabancıya kafa tutmayı genelde sadece avrupa kupaları ve milli maçlarda hatırladığımız için hoşa gitmiş bir olaydır. ama maçların sonunda genelde ödül verirler, burada ise dış politika tehlikeye atılıyor.

7 - Liberal geçinen arkadaşların kapitalizm, dünya düzeni, küreselleşme derken bir anda milli duygularının kabarmasını da heyecanla takip ediyorum. tayyip orta yere s.çsa mis koktu diyeceksiniz.

8 - Gazze'de gösteriler düzenleniyormuş. anlı şanlı türk bayrağını terörist hamas bayrağıyla aynı karede görmek de varmış kaderde. Keşke israil'e geçirirken hamas'ın yaptıklarını da inkar etmesek.
neymiş, 3-5 boru füzesiymiş. adam öldürüyor mu, öldürüyor, farkı ne, daha az öldürmesi mi?

9 - Kıbrıs'la filistin birmiş, bunu da öğrendik.

10 - emine erdoğan'ın zevzek zevzek zırlamasından hoşlanmıyorum. gerçi ondan "demeç" alan gazetecilerde de var kabahat.

11 - herşeye rağmen
nası koydu ama çocuğu!!!
Sosyal ağlarda paylaş

sir said:

evet, başbakanın tepkisi "profesyonelce" veya "diplomatça" değildi. ancak, insancaydı. ve gerçekten bu ortamda bu olaylar üzerine birinin bütün dünyanın gözü önünde israile "öldürmeyeceksin" demesi gerekiyordu. ha işe yarar mı yaramaz mı bilemem, ama çok doğru bir duruş ortaya koydu, çok da takdir ettim doğrusu.

tepkinin gerekliligi tartisilir, ben mesela gerekli oldugunu dusunmuyorum oyle bir tepkiyi benim basbakanimin vemesinin, ama dedigim gibi bu tartisilir kisim. yalniz bir de benim acimdan tartisilmaz olan kisim var ki, o da basbakanimin bu tepkiyi kahve agziyla dillendirmis olmasi, benim temel rahatsizligim o

adamin eline yazili olarak ne soyleyecegini vermezsen boyle oluyor her seferinde, daha birkac hafta once oran buran oynamasin olayinda da soylemistim aynisini. bu iki olay arasinda da cok bir fark yok bence -bunun acik ara daha vahim sonuclari olabilirdi, olmadi gorundugu kadariyla ama bu peresin basarisidir tayyipin degil. o olayda gereken tepkiyi almadi ya da daha kotusu olumlu tepki aldi pasam ki bir adim ileriye gitmekte sakinca gormemis

bir tartisilmaz kisim da modun okuzlugudur, zaten ilgili tum taraflar gorus birligi etmistir neyse ki bununla ilgili ehe

edik; nedankonun degindigi nokta guzel aslinda, yani zaten tayyip araya girmis bir dakika diye, ve mod da bir dakikaniz var o zaman demis diye modu biraz daha kabul edilebilir buluyordum ben ama oradaki 'one minutes' hakikaten iki laf da ben edeyim mealinde muhtemelen, ingilizce sikintisindan kaynaklanan bir yanlis anlasilma yani
Sosyal ağlarda paylaş

ya o kadar da kahve ağzı gibi gelmedi bana, tevrattan alıntı yapması, kendi vatandaşlarının bile peres'i eleştirdiği alıntıları söylemesi çok yerindeydi, tabi eğer konuştursalardı. peres'e doğrudan bi hakaret falan etmedi, hem türkiyede hem de dünyada birçok insanın dile getirmek istediği şeyleri söyledi.

tabi peresin söyledikleri ve üslubu da hiç bir devlet başkanına yaraşır vaziyette değildi, ki çoğu gazeteci ilk kez soğukkanlılığını kaybedip propagandist bir dil kullandığını belirtiyolar. dolayısıyla iki tarafın da karşılıklı duygusallaştığı bir oturum oldu.

ha en ideali moderatörün konuşmaya izin vermesi olurdu, o zaman tayyip fevri davranıp mekanı bir hışımla terketmezdi gibime geliyo, çünkü daha söyleyecekleri vardı.

tabii mesela arap bir gazetecinin perese ayakkabı fırlatması, diplomasimiz açısından daha hayırlı olurdu heheh

yani ben olayın öncesini sonrasını tartışmıyorum, tipik kabadayı tayyip davranışları elbette vardı, hatta iç siyasete malzeme bile etti, kendine pay çıkarttı vs. ama o konuşmadaki o duruşu bence kesinlikle siyasetin ve ince hesapların ötesine geçen ahlaki bir tutumdu ve takdiri hakediyordu. yani bu duruşu ve söylemi amr musa da sergilese, onun için de aynı şeyleri söylerdim.
Sosyal ağlarda paylaş

Sam said:
çok yanlış çok, hiç beğenmedim. "sesi yüksek çıktı" deyip 15 sn sonra bağıra çağıra konuşmak filan olmadı.

valla benim çok hoşuma gitti. Başbakan ilk defa tebrik ettiğim bir iş yaptı.
Hep bize mi bağırcaktı çağıracaktı ya, biraz da gitsin Davos'takileri azarlasın. Oh be rahatladım.

Bi de ilk koltukta oturan Tayyip'in elini sıktı, tebrik etti, kimdi o? (Yazılımıştır belki sayfalarda)
Sosyal ağlarda paylaş

sir said:
ya o kadar da kahve ağzı gibi gelmedi bana, tevrattan alıntı yapması, kendi vatandaşlarının bile peres'i eleştirdiği alıntıları söylemesi çok yerindeydi, tabi eğer konuştursalardı. peres'e doğrudan bi hakaret falan etmedi, hem türkiyede hem de dünyada birçok insanın dile getirmek istediği şeyleri söyledi.

tabi peresin söyledikleri ve üslubu da hiç bir devlet başkanına yaraşır vaziyette değildi, ki çoğu gazeteci ilk kez soğukkanlılığını kaybedip propagandist bir dil kullandığını belirtiyolar. dolayısıyla iki tarafın da karşılıklı duygusallaştığı bir oturum oldu.

ha en ideali moderatörün konuşmaya izin vermesi olurdu, o zaman tayyip fevri davranıp mekanı bir hışımla terketmezdi gibime geliyo, çünkü daha söyleyecekleri vardı.

tabii mesela arap bir gazetecinin perese ayakkabı fırlatması, diplomasimiz açısından daha hayırlı olurdu heheh

yani ben olayın öncesini sonrasını tartışmıyorum, tipik kabadayı tayyip davranışları elbette vardı, hatta iç siyasete malzeme bile etti, kendine pay çıkarttı vs. ama o konuşmadaki o duruşu bence kesinlikle siyasetin ve ince hesapların ötesine geçen ahlaki bir tutumdu ve takdiri hakediyordu. yani bu duruşu ve söylemi amr musa da sergilese, onun için de aynı şeyleri söylerdim.

Irak Savaşı'na katılmaya can atıp,Ömer El Beşir'i kırmızı halılarla ağırlıyorsun,kendi ülkende bizzat antidemokratik bir siyaset uyguluyorsun,sonra Davos'ta ağır abi üslubu ile konuşup;gelip burda Türk'e Türk propagandası yapınca 'ahlaki tutum' oluyor.
Bir tutum sahibi olmak öncelikle tutarlı olmayı gerektirir.
Sosyal ağlarda paylaş

ya çok mu zor iyi bişey yapıldığında takdir edip kötü bişey yapıldığında eleştirmek? ne bileyim, kafalarınızın içinden neler geçiyo anlayamıyorum bazen gerçekten..

tayyip dışında birisi bu tavrı sergilemiş olsaydı, burada kıyasıya eleştiren çoğunuz ayakta alkışlardınız, adım gibi eminim.

mesela abdullah gül'ü ermenistana giderken tebrik edip, ömer el beşiri ağırlarken eleştiremez miyiz? aynı şekilde tayyip saygısızlık edince eleştirip, dünkü gibi davrandığında takdir edemez miyiz? siyah-beyaz mı olmak zorundayız, herşey ya mutlak iyi ya da mutlak kötü mü her zaman?
Sosyal ağlarda paylaş

El beşir'in ağırlanması sonra Filistin diye esip gürlenmesi tutarlılık olmadığını, ikiyüzlü olduğunu gösterir iktidarın. O yüzden alkışlanacak bir şey göremiyorum. Kaldı ki nerede İsrail'e yaptırım anca laf... tabi İsrail de farkında olayın popülizmden ibaret olduğunun, hem hiç bir şey olmaz ilişkilere diyor rahat rahat, hem de tartışmanın eksenini değiştiriyor istediği gibi.
Sosyal ağlarda paylaş

sir said:
ya çok mu zor iyi bişey yapıldığında takdir edip kötü bişey yapıldığında eleştirmek? ne bileyim, kafalarınızın içinden neler geçiyo anlayamıyorum bazen gerçekten..

tayyip dışında birisi bu tavrı sergilemiş olsaydı, burada kıyasıya eleştiren çoğunuz ayakta alkışlardınız, adım gibi eminim.

mesela abdullah gül'ü ermenistana giderken tebrik edip, ömer el beşiri ağırlarken eleştiremez miyiz? aynı şekilde tayyip saygısızlık edince eleştirip, dünkü gibi davrandığında takdir edemez miyiz? siyah-beyaz mı olmak zorundayız, herşey ya mutlak iyi ya da mutlak kötü mü her zaman?

Sen takdir ediyorsun diye yada öyle olması gerektiğini düşünüyorsun diye bizde öyle mi yapmalıyız ? Moderatörün yaptığı saygısızlık. Perez'in sesini yükseltmesi saygısızlık. Ama siz öldürmeyi çok iyi bilirsiniz diyerek açık bir şekilde yahudilere hakaret etmek saygısızlık değil mi ?
Sosyal ağlarda paylaş

Ermenistan ziyareti,TRT Şeş gibi açılımları ben de övdüm.Bu tür olumlu icraatlerin seçimler için yapılması değerlerini düşürmez,bunlar iç barışa,demokrasiye katkıda bulunacak icraatlerdir.
Yalnız burda olay çok farklı.Türkiye'yi inanılmaz bir gerginliğin içine soktu Erdoğan.Olay İsrail'i eleştirmesi değil,iğrenç bir hamaset edebiyatı kullanması.Metro'daki konuşmalarını dinledin mi?Kendisinin yanında olmayanlar İsrailci oluyor,monşer oluyor.Ona buna liboş,Sorosçu diye söven ulusalcılardan farkı ne?Orada gaza gelen kitle sana Cumhuriyet mitinglerini hatırlatmadı mı?Durum aynı,siyasi avantaj elde etmek için kendi fikirlerine katılmayanları ötekileştiren,milliyetçi hamaset edebiyatı ile dolu,,iğrenç bir tavır.Neden liberal ve demokrat olma iddiasında olan insanlar aynı tepkileri vermiyorlar?
edit:Araya insanlar girmiş,mesajım Sir'e.
Sosyal ağlarda paylaş

sir said:

hayat niye böyle, ben kimim, neredeyim, bu pembe filler de neyin nesi, neden neden neden tanrım neden ben?

diye devam edebilirmiş.

yazmış zaten arkadaşlar da ben de tekrarlayayım,
el beşir'in öldürdüklerine arkanı dönüp, ırak taezkeresi geçsin diye çabalayıp, sonra israil'in öldürdüklerine avukatlık yaparsan samimiyetine inanmaz insanlar.

bunu dün gece için söylemiyorum, dünkü olay başkaydı, "insan" olmakla ve filistinle alakası yoktu, tamamen bi gövde gösterisiydi. Türkiye adına, AKP adına, Tayyip adına, seç beğen, hangisi uyarsa, ama kesinlikle filistin adına değildi.
Sosyal ağlarda paylaş

sir said:

Bence hakikaten güzel yaptı.

"DAVOS KADAR ÖNEMLİ BİR YER YOK" tadıyla konuşuluyor felan ama, madem iddia edildiği kadar önemli bir yer, böyle bir tartışma ortamında da "forum yöneticisinin" adaletli olması gerekiyor.

Ben olsam ben de sinirlenirdim. Ha, Tayyip'in tepkisini abartı bulabilirsiniz, ama "öfke sorunları", "şeker/sara hastası" bir adamı tatlı mı tatlı bir adam gibi gösterip onu Davos'a yollayan sizsiniz.

Bir yandan da seviniyorum. Neden? Tayyip hep kendi halkına kızardı. Sürekli bizleri aşşağılardı. Ama dış devletlere gittiğinde süt dökmüş bir kedi olurdu. Diğer ülkelere bu kadar boynu eğik davranılması kanıma dokunuyordu. En azından şimdi Davos'takiler de bu adamın sillesini yemiş oldular va Tayyip bu kadar boynu eğik olmadığını göstermiş oldu. En azından gerektiği yerde tavrını koyabiliyor. Ki bence bu güzel birşey.

-007- said:
Olayı izledim şimdi:

AKP zıttı bir insan olarak diyorum ki:

1) Olayda hakaret ya da kabadayılık yok.
2) Adam normal konuşuyor, olan şeyleri söylüyor ve çarpıtma yok.
3) Adaletsizce 25 dk. ya karşılık 12 dk. konuşturuluyor.
4) Olan şeyleri söylerken sözü kesiliyor terbiyesizce.
5) Herkes alkışlıyor çünkü söyledikleri tamamen olan şeyler, fikir bile değil.

Herkes diyor, İsrail terörizm uygularken birileri ses çıkarsın, kimse müdahale etmiyor diye. Alın işte, bir tek biz olan şeyleri söyledik. Başkan dediğin gerektiği yerde postayı koyup resti çekebilecek güçte olmalı.
Sosyal ağlarda paylaş

yahu hiç öyle uluslararası bi kriz yaşanmadı, hatta özür dileyen taraf da yine israil oldu?

evet tayyibin ileri gittiğini, üslubun gayri-diplomatik olduğunu ben de söylüyorum zaten, ve iç siyaset malzemesi yapmasını da çirkin buluyorum. ama özünde, söylediklerine bakın: israil liderleri hakkında söylediği yanlış mıydı? "şaron" ismi size neyi çağrıştırıyor?

burada anti-semitist bir söylem görmüyorum ben, zaten yahudilerin kendi liderleri hakkında söylediklerini hatırlatarak anti-semitist söylem yapılır mı? buradaki tepki israilin yöneticilerine ve resmi ideolojisineydi.

bu tepkiyi uluslararası kamuoyu önünde ortaya koyma vakti çoktan gelmişti bile, yani kim yaparsa yapsın değerli bir çıkıştı.

ha bu hareketi bile tamamen iç siyasete yönelik buluyosanız, bişey diyemicem iki gram kömür vermesi yeterli değil miydi fsdf
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...