Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Istanbula istanbul ismi ne zaman verildi ??


Uzun

Öne çıkan mesajlar

1453den beri istanbul ismi halk arasında konuşulmaya başlanmış. hatta hemen hemen resmi olarak da bazı yerlerde kullanılmış. ama tam olarak tarihte resmi olarak belgelerle kayıda geçmesi 28 mart 1930da pttnin kurulmasıyla birlikte istanbulun eski isimlerinin kullanılmaması kararı alınmış.

said:
After the creation of the Turkish Republic in 1923, the various alternative names besides İstanbul became obsolete in the Turkish language. With the Turkish Postal Service Law of March 28, 1930, the Turkish authorities officially requested foreigners to cease referring to the city with their traditional non-Turkish names (such as Constantinople, Tsarigrad, etc.) and to adopt Istanbul as the sole name also in their own languages.


http://en.wikipedia.org/wiki/Names_of_Istanbul
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

DoruK said:
bi telaffuz olayından çıkmıştı sanırım. istanbul bizansta yaşayanların dilinde şehir mi ne demekmiş hep istanbul derlermiş bizimkilerin de dilinde öyle kalmış falan filan die bi olay vardı doğru mu bilmiyorum.


said:
Istanbul

The modern Turkish name İstanbul (IPA: [istambul] or colloquial [ɨstanbul]) is attested (in a range of different variants) since the 10th century, at first in Armenian and Arabic and then in Turkish sources. It derives from the Greek phrase "εις την Πόλιν" or "στην Πόλη" [(i)stimboli(n)], both meaning "in the city" or "to the city".[4] It is thus based on the common Greek usage of referring to Constantinople simply as The City (see above). The incorporation of parts of articles and other particles into Greek placenames was common even before the Ottoman period, Navarino for earlier Avarino,[5] Satines for Athines, etc.[6] Similar examples of modern Turkish placenames derived from Greek in this fashion are İzmit, earlier İznikmit, from Greek Nicomedia, İznik from Greek Nicaea ([iz nikea]), Samsun (s'Amison = "se + Amisos"), and İstanköy for the Greek island Kos (from is tin Ko). The occurrence of the initial i- in these names may partly reflect the old Greek form with is-, or it may partly be an effect of secondary epenthesis, resulting from the phonotactic structure of Turkish.


doğruymuş benim bildiğim eheh
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Şehrin İstanbul-İstambol ismini sık kullanması ise 17'inci yüzyılda; Evliya Çelebi'nin şehirden bu isimle bahsetmesiyle başlar. İstanbul kelimesi Yunanca "εις την Πόλιν" ya da "στην Πόλη" (eis tén pólin ya da sten pole =şehire doğru ya da şehirde ) tümcesinden gelir. 18'inci yüzyılda 3. Mustafa döneminde ise; paraların üzerinden Konstantiniyye kaldırılarak, İstambol'u koyunca resmiyete dönüşür.

bende boyle bisi buldum hangisi dogru simdi ?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 3 hafta sonra ...
eldar said:
İstanbul'un halk arasında 19. yüzyıla kadar adı konstantiniye ,yani konstantinapolis'in osmanlıcası, olarak geçer.


doğrusu budur :) En azından istanbul alındıktan sonra cumhuriyetin ilanına kadar osmanlı haritalarında istanbula hep "konstantiniyye" yazılmıştır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 2 hafta sonra ...
  • 2 hafta sonra ...
  • 1 ay sonra ...
  • 4 hafta sonra ...
constantinapolis; constantinin şehri anlamına gelmektedir fetihten sonra konstantiniye ismi kullanılmıştır müslüman insanların akın akın gelmesi sonucu halk arasında ıslam polis yani islamın şehri olarak anılmıştır fakat resmi değildir. tabi bu da zamanla yuvarlana yuvarlana istanbol olmuş osmanlının yıkılış hıbısından sonrada istanbul ismini almıştır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

tipik osmanlı hıyarlığı mı demeli bilmem..sen o zaman kadar ki en büyük düşmanının başkentini en nihayetinde ele geçir,sonra ismini değiştirmeden -konstantiniye- yüzyıllarca kullan,sonra değiştir, ama gene rumca kökenli başka isim ver..koca imparatorluğa osman ismini veriyon ve yüzyıllarca kullanıyon be adam,şehre de "mehmediye" ismini ver geç işte, zor mu :)

şaka bir yana istanbul güzel bir isim ama gene de düşünürüm,niye isim türetemez bizimkiler diye..bunun nice örnekleri vardır mesela batılı devletlerin sömürgelerinde isimler hep işgalci tarafından değiştirilmiş..keza kudüs-jarusalem örneği misal..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 1 ay sonra ...
×
×
  • Yeni Oluştur...