Uzun Mesaj tarihi: Mart 20, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 20, 2008 Ya arkadaslar bunu bilmemem kotu bisi belkide ama bir arkadsimla bi konuda tartisirken istanbula istanbul isminin verilis tarihi aklima takildi .. Bu konu hakkinda bana gosterebileceginiz bir kaynak var mi acaba ?? ( link atarsaniz sevinirim ) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
adamınbiri Mesaj tarihi: Mart 20, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 20, 2008 Tarih değil de benim bildiğim kadarı ile ki yalnış olma ihtimali yüksek ilk olarak İslambulmuş sonrasında sanırım insanların dilinde istanbul olarak kalmış. link mink yok lehn uza:P Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
DoruK Mesaj tarihi: Mart 20, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 20, 2008 bi telaffuz olayından çıkmıştı sanırım. istanbul bizansta yaşayanların dilinde şehir mi ne demekmiş hep istanbul derlermiş bizimkilerin de dilinde öyle kalmış falan filan die bi olay vardı doğru mu bilmiyorum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
thelegbra Mesaj tarihi: Mart 20, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 20, 2008 1453den beri istanbul ismi halk arasında konuşulmaya başlanmış. hatta hemen hemen resmi olarak da bazı yerlerde kullanılmış. ama tam olarak tarihte resmi olarak belgelerle kayıda geçmesi 28 mart 1930da pttnin kurulmasıyla birlikte istanbulun eski isimlerinin kullanılmaması kararı alınmış. said: After the creation of the Turkish Republic in 1923, the various alternative names besides İstanbul became obsolete in the Turkish language. With the Turkish Postal Service Law of March 28, 1930, the Turkish authorities officially requested foreigners to cease referring to the city with their traditional non-Turkish names (such as Constantinople, Tsarigrad, etc.) and to adopt Istanbul as the sole name also in their own languages. http://en.wikipedia.org/wiki/Names_of_Istanbul Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
eregorn Mesaj tarihi: Mart 20, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 20, 2008 yanlis bilmiosam ISLAM-BOL dan gelio... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
thelegbra Mesaj tarihi: Mart 20, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 20, 2008 edit: ehe öyle bişey de varmış, pardon. ama islam imparatorluğunun başkenti anlamında verilmiş o isim. şu anki istanbulla, türkiye ile alakası yok. normal istanbulun hikayesi ayrı. o da linkde yazıyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
eregorn Mesaj tarihi: Mart 20, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 20, 2008 tarih hocasi oole demisdi... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
DoruK Mesaj tarihi: Mart 20, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 20, 2008 DoruK said: bi telaffuz olayından çıkmıştı sanırım. istanbul bizansta yaşayanların dilinde şehir mi ne demekmiş hep istanbul derlermiş bizimkilerin de dilinde öyle kalmış falan filan die bi olay vardı doğru mu bilmiyorum. said: Istanbul The modern Turkish name İstanbul (IPA: [istambul] or colloquial [ɨstanbul]) is attested (in a range of different variants) since the 10th century, at first in Armenian and Arabic and then in Turkish sources. It derives from the Greek phrase "εις την Πόλιν" or "στην Πόλη" [(i)stimboli(n)], both meaning "in the city" or "to the city".[4] It is thus based on the common Greek usage of referring to Constantinople simply as The City (see above). The incorporation of parts of articles and other particles into Greek placenames was common even before the Ottoman period, Navarino for earlier Avarino,[5] Satines for Athines, etc.[6] Similar examples of modern Turkish placenames derived from Greek in this fashion are İzmit, earlier İznikmit, from Greek Nicomedia, İznik from Greek Nicaea ([iz nikea]), Samsun (s'Amison = "se + Amisos"), and İstanköy for the Greek island Kos (from is tin Ko). The occurrence of the initial i- in these names may partly reflect the old Greek form with is-, or it may partly be an effect of secondary epenthesis, resulting from the phonotactic structure of Turkish. doğruymuş benim bildiğim eheh Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Uzun Mesaj tarihi: Mart 20, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mart 20, 2008 Şehrin İstanbul-İstambol ismini sık kullanması ise 17'inci yüzyılda; Evliya Çelebi'nin şehirden bu isimle bahsetmesiyle başlar. İstanbul kelimesi Yunanca "εις την Πόλιν" ya da "στην Πόλη" (eis tén pólin ya da sten pole =şehire doğru ya da şehirde ) tümcesinden gelir. 18'inci yüzyılda 3. Mustafa döneminde ise; paraların üzerinden Konstantiniyye kaldırılarak, İstambol'u koyunca resmiyete dönüşür. bende boyle bisi buldum hangisi dogru simdi ? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
arcane Mesaj tarihi: Mart 21, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 21, 2008 İkisi de aynı şey. Biri ismin kaynağı öbürü ise yazılı kaynakta görülmesinden ve resmileşmesinden bahsediyor. İlk ortaya çıkışı gayri müslüm halkın şehrin adı Konstantinopolis'ken kullandığı stamboli midir nedir o kullanım. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
eldar Mesaj tarihi: Mart 21, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 21, 2008 İstanbul'un halk arasında 19. yüzyıla kadar adı konstantiniye ,yani konstantinapolis'in osmanlıcası, olarak geçer. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ombakkombak Mesaj tarihi: Nisan 9, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 9, 2008 Sonrada uzun süre Der Saadet denmiştir. İstanbul adının kullanılmaya başlaması kanımca Meşrutiyetten sonra olmalı. Daha önce konulmakla beraber yaygın kullanımı kast ediyorum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
LasT_SuRviVoR Mesaj tarihi: Nisan 12, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 12, 2008 STAN - POLI den geliyor diye biliyorum bende Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Gimli Mesaj tarihi: Nisan 16, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 16, 2008 eldar said: İstanbul'un halk arasında 19. yüzyıla kadar adı konstantiniye ,yani konstantinapolis'in osmanlıcası, olarak geçer. doğrusu budur :) En azından istanbul alındıktan sonra cumhuriyetin ilanına kadar osmanlı haritalarında istanbula hep "konstantiniyye" yazılmıştır. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
belmondo Mesaj tarihi: Nisan 26, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 26, 2008 islam bol 1453 Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
maxigenous Mesaj tarihi: Mayıs 9, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 9, 2008 üzgünüm ama islambol ağır kolpadır. Aslı Stan-poliden gelir yine yunancadır. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
auroraa Mesaj tarihi: Haziran 28, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 28, 2008 şehri gösteren tabelalar varmış zamanında; haliyle de üzerlerinde sta poli yazarmış. şehrimizin adı da öyle kalakalmış diye öğrettilerdi bana. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
coamenel Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2008 constantinapolis; constantinin şehri anlamına gelmektedir fetihten sonra konstantiniye ismi kullanılmıştır müslüman insanların akın akın gelmesi sonucu halk arasında ıslam polis yani islamın şehri olarak anılmıştır fakat resmi değildir. tabi bu da zamanla yuvarlana yuvarlana istanbol olmuş osmanlının yıkılış hıbısından sonrada istanbul ismini almıştır. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
asinanyavuz Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2008 is tan poli? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
trapt Mesaj tarihi: Temmuz 25, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 25, 2008 ISLAM-BOL oldugunu soyledi gecen televizyonda. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cafein Mesaj tarihi: Temmuz 25, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 25, 2008 Islam-bol tamamen uydurma, daha kaç kere yinelenmesi lazım ki? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
arjantin Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2008 tipik osmanlı hıyarlığı mı demeli bilmem..sen o zaman kadar ki en büyük düşmanının başkentini en nihayetinde ele geçir,sonra ismini değiştirmeden -konstantiniye- yüzyıllarca kullan,sonra değiştir, ama gene rumca kökenli başka isim ver..koca imparatorluğa osman ismini veriyon ve yüzyıllarca kullanıyon be adam,şehre de "mehmediye" ismini ver geç işte, zor mu :) şaka bir yana istanbul güzel bir isim ama gene de düşünürüm,niye isim türetemez bizimkiler diye..bunun nice örnekleri vardır mesela batılı devletlerin sömürgelerinde isimler hep işgalci tarafından değiştirilmiş..keza kudüs-jarusalem örneği misal.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
EagleEye Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2008 Bence güzel bişey diil isim değiştirmek. Osmanlınında takıntısı yokmuş işte konstantiniye diye bırakmış :P Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Asteroth Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2008 arjantin said: koca imparatorluğa osman ismini veriyon ve yüzyıllarca kullanıyon be adam Hahahahaha çok iyiymiş bu, Osman duymasın yalnız Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sexdrugsrocknroll Mesaj tarihi: Eylül 11, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 11, 2008 bende stan poli diye biliyorum Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar