Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Evde lehim yapmak için elektrik sistemi

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:

Ev içi kullanıma yönelik birkaç parçadan oluşan basit bir masa düşünmüştüm.

Lehimlerde kişisel kullanım için Hakko FX-888D veya Weller WE1010 öneriliyor. Bunlardan birini aldık diyelim.

Lehim yaparken çıkacak dumanı alması için bir fume extractor gerekecek. Kocaman fume extractor cihazları var, Weller ZERO SMOG EL KIT1N veya Hakko FA-430 gibi. Ancak bu tarz cihazlar ev kullanımı için çok büyük, kaba, pahalı olabiliyor.
Masaüstünde durabilecek bir model (TBK 668 https://www.havyamalzemeleri.com/urun/tbk-668-masa-ustu-duman-emici veya Weller ZeroSmog shield pro https://www.testcihaz.com/weller-ft91019299-masa-tipi-duman-emici ) alsak bile, bunların filtrelerine düzenli ulaşabiliyor ve alabiliyor olmamız lazım.
Bunun yerine Shark NeverChange5 Compact Pro gibi filtresi 5 yılda bir değişen bir hava temizleyici almak daha mantıklı olabilir mi...

Lehim işlerinde yardımcı olması için çok pahalıya kaçmadan bir dijital mikroskop, büyüteçli masa lambası, 3D printer, desktop PC, iki monitör ekleyelim.

Ek olarak birer Digital Oscilloscope, DC Power Supply, Function Generator, Pulse Generator koysam.

Böyle bir masanın elektrik sistemini nasıl yapmak gerekiyor?

Masaüstü/Büro/Döşeme prizler varmış, 4 priz 2 usb destekleyen 3 tane böyle priz sistemi koysak...
Digital Oscilloscope, DC Power Supply, Function Generator, Pulse Generator'ı bir tanesine taksak,
Desktop PC, iki monitör, 3D printer'ı bir tanesine taksak,
Lehim cihazı, fume extractor, mikroskop, masa lambasını bir tanesine taksak,
her bir priz sistemini duvardaki 3 tane prize taksak...

Böyle bir dizilim mantıklı olur mu, toplam ne kadar güç çeker?
Aynı anda 12 cihazı kullandığımız durumda sigorta atmaması için nasıl bir sigorta kullanmamız veya sistemi nasıl ayarlamamız gerekiyor?

Örnek birkaç masa resmi:

Spoiler

pZkWLbB.jpeg

AQzTY7e.jpeg

9L0btMc.jpeg

hfSF3I9.jpeg

Mesaj tarihi:

Kisisel kullanim icin gerekli mi bilmiyorum ama illa fume extractor almayi dusunuyorsan bir tane airbrush booth almayi dusunebilirsin, 6 7 bin liraya isini fazlasiyla gorurler. Ben evde kullaniyorum boya yaparken duzenli olarak.

Mesaj tarihi:

Burada bana göre eksikler var, mesela board heater yok, sıcak hava yok, chip/entegre söküp takmak için gerekli.  

Ayrıca lehim yapmak için kaliteli lehim teli (kurşunlu/kurşunsuz), lehim pastası ve flux da lazım olacak. Sonra board temizliği için alkol.

Baskı devrelerini kendin çizip yapacaksan delik delmek için ufak bi şarjlı matkap, tuz ruhu ve hidroklorik asit de lazım olacak.

Aslında senin bu işe girme amacını bilsek gereken şeyler daha da netleşebilir.

Mesaj tarihi:

Benim köşe bu, eksik olan ne biliyon mu ? Lehim dumanı çekme aleti. Gerekte duymadım 🙂. Üfleyiver, Aç camı gitsin.

Yukarıdaki resimler güzel, ama sonuç olaral varacağın şey, şu alttaki resim. Yani lehim çekme altei düşüneceğin en son şey. Önce saydıklarını al, ona sonra bakarsın. Thermal kamera da unutma, lazım olur.

8y351t9.jpeg

• Yeni Oluştur...