Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Nvidia RTX 5000 serisi

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:

Over on X, leaker hongxing2020 reported the power consumption of the RTX 5090 in a cryptic tweet, and well-regarded leaker kopite7kimi replied to this with "and RTX 5080 360 W." These tweets were originally spotted and reported on by Videocardz.

To put this power consumption into perspective, the RTX 4090 has a TDP of 450 W, so the 50 series iteration has an increase of 125W. That's a power inflation of just shy of 30%. Interestingly, the 21,600 CUDA cores reported in the 5090 is also just over a 30% bump from the 16,000 present in the 4090 card. Previously, this was rumoured to be 600 W and the specific figure could suggest that Nvidia has finally locked in a number, perhaps for communication at CES 2025 next week
..PCGamer

Mesaj tarihi: (düzenlendi)

millet 4080 1700$ olacak diye dövündü bir hafta, şimdi de "5070 gerçekten 4090 performansında değil" diye dövünüyorlar lmao. no shit sherlock, tabii ki adam yeni özelliğe dayanarak abartacak.

fiyatlar 4000 super refresh ayarında ama 4000 serisi toptan kötü fiyattı, buna da şükür diyebiliyorum. 4090 çıkışı için kuyrukta bekleyenler düşünsün bu fiyatlar niye normalleşti diye. adamlar gene yok satacak, başka kimse yok zaten piyasada 2025'ten itibaren. 9070 artık 5060 ile yarışır herhalde.

neyse benchmark'lar çıksın ama bu sefer hemen almak için neden çok yok gibi. multi-frame gen hariç seriye özel birşey yok, cuda core sayıları super refresh'ten fazla değil, dramatik performans artışı muhtemelen olmaz. 2000'lerden 3000'e gibi bir performans zıplaması olur mu demiştim ama olmayacak herhalde.

4070'in 192-bit ve hala 12gb'de kalması esas sıkıntılı durum bütçesi kısıtlı olanlar için. 5070ti altı alınacak bir kartın ömrü kısa olur.

Sam tarafından düzenlendi
Mesaj tarihi:

@Sam dövünecek bir mevzu yok ortada. klasik marketing dolandırıcılığı her zaman yapılan. bunlara düşen varsa zaten sorunu başka yerde arasın🙃 

her kart kendi selefine göre %50 civarı gerçek manada upgrade olmuş. gayet güzel bir artış normalde. intel işlemci misali selefine göre %5-10 performans artsa dolandırıcılığı anlarımda şimdi gereksiz olmuş. zaten iyi bir artış oranı var.

Mesaj tarihi:

işte klasik techtuber rage content endeksli reddit filan klasik. marketing'e hani sokaktaki vatandaş kanıyor da onun hakkını savunuyor değiller sonuçta gene hepsi tech jesus filan izleyip benchmark bakacak almadan önce. adamlar yazıyor altına zaten multi-frame gen ile diye. şayet videoda gösterdikleri gibi base framerate daha da düşmüyorsa büyük olay aslında çünkü latency daha kötüleşmeden o ilave frameler eklenebilir. o noktada frame kalitesini de koruyabilirlerse dramatik bir gelişme sağlanır, lossless scaling yapınca millet 2$ diye aklını yitirmişti ki onda temporal movement bilgisi vs yok, artifactlı olduğu halde.

gerçi cuda core artışı az gördüğüm, ben gene 20-30% arası kazanımda kalır muhtemelen diye tahmin ediyorum mesela 4070'den 5070'e. multi-frame gen içermeyen kendi testlerinde far cry 6 için aşağı yukarı o kadar fark göstermişler 4090-5090 için. ki 5090 en büyük farka sahip olan spec'lere göre core ve memory bandwidth olarak.

öte yandan millet hurrraa diye hücum edince fiyatlar zıplar gene, amd/intel de yok 5070 ve üzeri segmentte bu nesil. pc işi çok pahalandı maalesef. çip act filan dediler ama o fablar 2027-2028 öncesi birşey etkilemeyecek gibi. tsmc wafer fiyatlarına endeksli bütün sektör maalesef.

• Genel Yönetici
Mesaj tarihi:

4080, 3090Ti'dan %20 filan daha iyiydi. 5080'nin o arayı %40'a çıkarması lazım, %30 daha iyiyim derse bu nesli de es geçerim büyük ihtimal. Frame Generation performansı da önemli ama.

Mesaj tarihi:

%40 olur çünkü 4070tis zaten 3090ti ile başabaş, 4080s %15-20 daha iyiydi. 5080 de rahat %20 ekler. vram farkı var tabii.

multi-framgen ilave overhead yaratmıyor videodaki rakamlara bakılırsa, yazıda da "bir kere birkaç frame yaratabiliyor" şeklinde yazmışlar. base framerate'i düşürmeden yapıyorsa büyük olay çünkü base framerate'de dikkate değer bir artış var dlss4 framegen'de. yani daha iyi latency. bir de reflex kullanımı zorunlu ve reflex 2 geliyor, onda da predictive rendering ile latency'i tekrar yarıladıklarını iddia ediyorlar. bu ne demek, reflex ve framegen'i olmayan bir oyun (e-sports değilse reflex eklemekle uğraşmıyor şirketler, framegen zorunluluğu sayesinde var çoğu oyunda) ile reflex 2 ve dlss 4 multi-framegen'i olan bir oyun arasında belki neredeyse hiç latency farkı olmadan dramatik fps farkı olacak.

ben şahsen twitch shooter mp filan olmayan her oyunda açıyorum ve fark hissetmiyorum. adamlar daha iyileştirdiklerini söylüyorlar yani win-win. 4070tis'ten geçmem için sebep yok gördüğüm ama 3000 serisi veya daha eskisi olsa geçerdim.

Mesaj tarihi:

2000 dolar + 1000 W PSU isteyen ekran kartının hâlâ Cyberpunk 2077'de 25-30 fps arası veriyor olması bana çok aptalca geliyor. donanımlar katlanarak güçlenirken, ve bu da hem dolar hem güç açısından daha maliyetli olurken, oyun performansına %10-20 katkı sunmaktan öteye gitmemesi büyük hayal kırıklığı yaratıyor.

elbette DLSS teknolojisine iştahla bakan kişiler vardır da, çok büyük bir çoğunluğumuz da ham performansın artmasını arzuluyor, bunu birilerin kabul etmesi gerekiyor.

GeForce 5060 alacak param varsa, 30 fps oynadığım oyunu 250 fps'de oynayabilme vaadi çok güzel gelse de,
GeForce 5090 alacak param varsa, her oyunu maximum ayarlarda kökleyerek en azından bir 60 fps'de oynayabilmeyi istiyor insan...

sanırım GeForce da Apple formülüne geçmiş durumda. 10 sene önceden kalan bir iPhone veya iPad'iniz varsa, günümüzde kullandığımız app'leri kaldıracak kadar donanım kapasitesi hâlâ var, ama güncel iOS'u çalıştırabilmek için 5 senede bir €1500 ödeyerek yeni model cihaz almamız şart oluyor.

GeForce için de öyle, "düzgün" DLSS versiyonuna sahip olmak için illa 4070/4080/4090 atıp 5070/5080/5090 almak gerekecek, eski cihazlarda o yazılım güncellemesini vermecek.

hAOmasN.png

• Genel Yönetici
Mesaj tarihi:

Her durumda bir yıl alamayacağım, daha bilgisayarın taksiti bitmeden yeni GPU almam, 11 ayı kaldı 36 aydan. Ama her ay kenara $100 koyacağım cidden, GPU-jar 😃

Mesaj tarihi: (düzenlendi)

@Bonepazarlama slaytını neden objektif benchmark gibi alıyorsun abi? yani o resimde 8k da olabilir çözünürlük, bütün olayı "normalde oynanması mümkün olmayan bir durumu oynanır hale getirebiliyor kartımız". donanımlar 'katlanarak güçlenmiyor' bu arada, 1990'larda kaldı o. katlanarak güçlenen ne görüyorsun, paylaş lütfen. bütün donanım kategorilerde stagnasyon var. sürücüler ve bellek büyümüyor, işlemciler hızlanmıyor. gerçekten geçti bitti o devir. son nesil cpu'ları görmedin sanırım, %5 ila -%20 arası değişim.

ham performans bitti, yıllardır anlatıyoruz, bakalım kaç yıl sürecek kabullenmek. çipin üstündeki alanın hepsini ham performans atasalar o %20 belki %40 artar ama onun yerine ai hesaplamalarına ayırınca kat kat arttırabiliyor. göz farkı anlamıyorsa daha büyük kazanım. o 27 fps 40 olacağına 250 oluyor. bütün 3d görüntüler hayali yaratımlarken "hayır o frame gerçek değil!" tantanası çok komik geliyor bana. kalite kötüdür, latency kötüdür, işe yaramıyorsa tartışılır. ama görüyoruz zaten adamların gitgide geliştirdiğini, dlss1 zamanı gibi kötü birşey olsa kimse kullanmaz zaten.

nvidia-dlss-4-feature-chart-breakdown.jp

multi-framegen hariç bütün geliştirmeler rtx 2000'lere kadar geçerli, upscaling başlığında var videosu. dahası elle dlss swap işini app'leri üzerinden direkt yapmak mümkün olacak, daha pratik eski, geliştiriclerinin sallamadığı oyunlarda güncel sürümü kullanmak.

https://www.nvidia.com/en-us/geforce/news/dlss4-multi-frame-generation-ray-tracing-rtx-games/

upscaling/ framegen sevmiyorsan, açmak istemiyorsan zaten neden en yenisini istiyorsun onu da anlamadım.

nvidia'cı filan değilim bu arada, amd düzgün ürün yapsa onlardan alırım. ama saldılar tamamen, dün gpu konuşmadılar bile. intel'i i740 vaktinden biliyorum onların ipiyle kuyuya inilmez gpu işinde.

Sam tarafından düzenlendi
  • Genel Yönetici
Mesaj tarihi:

Ham performans cidden bitti. Path Tracing kapatınca Indiana Jones ile 4K60 alıyorum rahat, DLSS olmadan. Ama DLSS Quality açınca görüntü TAA'dan her şekilde daha iyi oluyor.

Mesaj tarihi:

Dlss4 multiframe kısmı yeni çıkan oyunların bazılarında olacak ama geriye dönük oyunlarda çok esprisi olmayacak o olayın. Olan her oyunda düzgün çalışmıyor fln. Güzel çalışanda açılır tabiki fayda faydadır. Ama genel performans için ona bakmamak lazım.  

Sam, 07.01.2025 14:42 tarihinde dedi ki:

%40 olur çünkü 4070tis zaten 3090ti ile başabaş, 4080s %15-20 daha iyiydi. 5080 de rahat %20 ekler. vram farkı var tabii.

multi-framgen ilave overhead yaratmıyor videodaki rakamlara bakılırsa, yazıda da "bir kere birkaç frame yaratabiliyor" şeklinde yazmışlar. base framerate'i düşürmeden yapıyorsa büyük olay çünkü base framerate'de dikkate değer bir artış var dlss4 framegen'de. yani daha iyi latency. bir de reflex kullanımı zorunlu ve reflex 2 geliyor, onda da predictive rendering ile latency'i tekrar yarıladıklarını iddia ediyorlar. bu ne demek, reflex ve framegen'i olmayan bir oyun (e-sports değilse reflex eklemekle uğraşmıyor şirketler, framegen zorunluluğu sayesinde var çoğu oyunda) ile reflex 2 ve dlss 4 multi-framegen'i olan bir oyun arasında belki neredeyse hiç latency farkı olmadan dramatik fps farkı olacak.

ben şahsen twitch shooter mp filan olmayan her oyunda açıyorum ve fark hissetmiyorum. adamlar daha iyileştirdiklerini söylüyorlar yani win-win. 4070tis'ten geçmem için sebep yok gördüğüm ama 3000 serisi veya daha eskisi olsa geçerdim.

Yüzde 50 yi tflopa bakarak söyledim bu arada. 4090 80tflop 5090 120tflop. Tabi bağımsız tech kanallarına gelene kadar çok yorum yapmak doğru değil. Onlar gelince fiyat performans olaylarına bakar zaten piyasa. 

4k gaming için şu an 4090 çok iyi de 5090 çıkınca ona göre optimize etmeye başlarlar. En can sıkıcı kısmı bu oluyor yeni seri gelince. 

Mesaj tarihi:

abi yani ben 2010'da 1tb hdd almıştım, şimdi 2tb ssd alıyorum. 15 yılda storage 2 katı büyüdü, oyunlar 10 katı büyüdü. 2,5" external hdd bakıyorum, 5tb vardı neredeyse 5 yıl önce aldığım, daha büyüğü yapılmamış. sadece 3,5"'ler var daha büyük, onlar da gargar gargar ses yapıyormuş. intel 10 yıl yerinde sayınca amd geçti, onları geçen amd'nin de 2 yıl aradan sonra çıkardığı nesil %5 fark. intel'in yeni nesli -%15-20 fark eriyen önceki nesline göre.

cidden ben merak ediyorum donanımın hangi alanına bakıyor insanlar da "gpu'lar da keşke bu kadar hızlı gelişse" diyor, neredeyse 15 yıldır devamlı stagnasyondayız. işlemcilerde ipc ile uğraşılmıyordu, şimdi devamlı ipc ile uğraşarak kazanım sağlayabiliyorlar. onu beceremeyince tökezlediler bu nesil. bellek büyümüyor, ssd'ler esas kullanım alanları olan küçük dosya okuma/yazmada hızlanmıyor. adamlar 10gb performans yazıyor, açıp bakıyorsun gene 100mb 4k dosyalarda. 10 yıl önce 50 mb idi. ama pazarlamaya bakarsan 500mb'den 10gb'ye çıktı sanırsın.

iyi-kötü bu gpu alanında gene birşeyler deneniyor bu stagnasyonun yanından geçip son kullanıcının işine yarayacak birşeyler sunmak için. cpu stagnasyonu esas facia, 3-4 nesil rahat atlayabiliyorsunuz. 5700x3d'den 9000'lere geçmek için neden yok gibi.

df, 07.01.2025 16:25 tarihinde dedi ki:

Dlss4 multiframe kısmı yeni çıkan oyunların bazılarında olacak ama geriye dönük oyunlarda çok esprisi olmayacak o olayın. Olan her oyunda düzgün çalışmıyor fln. Güzel çalışanda açılır tabiki fayda faydadır. Ama genel performans için ona bakmamak lazım.  

Yüzde 50 yi tflopa bakarak söyledim bu arada. 4090 80tflop 5090 120tflop. Tabi bağımsız tech kanallarına gelene kadar çok yorum yapmak doğru değil. Onlar gelince fiyat performans olaylarına bakar zaten piyasa. 

4k gaming için şu an 4090 çok iyi de 5090 çıkınca ona göre optimize etmeye başlarlar. En can sıkıcı kısmı bu oluyor yeni seri gelince. 

multi-framegen benim anladığım dll swap ile çalışacak. verdiğim linkte ilk günden 75 oyun destekliyor denmiş ki eski oyunlar var o listede, çoğunun devlerinin oturup uğraşacağını sanmam normalde. ham performans olarak onu kastetmedim ama zaten.

tflop bence de birebir sonuca yansımıyor. ben şahsen cuda core ve clock speed'e baktım, 4000 serisinde kabaca onlardaki değişiklikler kadar oldu performans değişikliği gibi. bellek hızlandı ama eskisi kadar farkettirmeyebilir çünkü cache belleği büyüttüler. geçmişteki kadar satüre olmuyordu veri yolu testlerde ama oyunun kullanımıyla da alakalı bir durum. dediğin gibi testler bu ay çıkar zaten onlara bakmak lazım.

evet o mesele dediğin gibi maalesef, gerçi ben ayar köklemeye çalışmayı çok anlamlı bulmuyorum deneyimi gerçekten etkilemiyorsa. bu benchmarkçıbaşı adamlar tweak guide sunmak yerine ragebait benchmark content kasmayı tercih ediyor lol. sanırım bir tek hub'dan tim ve df'ten alex var yapan, onlar da kafalarına estikçe. eskiden tweakguides.net filan vardı, illa her oyun için rahat bulunurdu öyle rehberler.

Mesaj tarihi:

50 fps verio suan 4090 dlaa, sync filan ancak oynanir hale geliyordur, 4080 ile ben dlaa acamiyorum 15-20fps , quality ancak ama dlaa ile dlss quality arasinda gece gunduz kadar fark var. Tabi cyberpunk inanilmaz nvidia reklami yani suan.  

bu arada FG acik tabi ki, multi frame burda belki is yapar. 

Mesaj tarihi:

dlaa olmaz daha ya path-tracing ile, taa'dan daha ağır çünkü, o kalitenin bir bedeli var. biz bir de daha 2 light bounce'lu halini görüyoruz, o bounce'ları daha gerçekçi olacak şekilde arttırıp oynanmaz hale getirmeye devam edilebilir geleceğin kartlarında da. yani 9090ti super çıktığı vakit bile light bounce = 10 yazıp onu da süründürebileceksiniz tahminimce.

• Yeni Oluştur...