applev0dka Mesaj tarihi: Mart 27, 2018 Mesaj tarihi: Mart 27, 2018 Haftada 5 gün çalışıp c.tesi/pazar tatil yapan bir şirketiz. yıllık izin planlamaları başladı. 5 gün izin yazdığında p.tesiden cumaya 6 gün düşüyormuş yıllık izinden. c.tesi günü de sayılıyormuş. bunun hukuki bir yanı var mı ? itiraz etmek ne derece faydalı olur. TR'deki özel sektör saçmalığında illaki karşılaşan olmuştur bunla
mokoko Mesaj tarihi: Mart 27, 2018 Mesaj tarihi: Mart 27, 2018 cuma günü izin alırsan cumartesi ile beraber 2 gün düşüyolar
goldbären Mesaj tarihi: Mart 27, 2018 Mesaj tarihi: Mart 27, 2018 olay cumayı alıp almaman değil de, 14 gün yıllık izninin 2 gününü biz cumartesi de çalışıyoruz ki, sadece sizi çağırmıyoruz :) yaptıkları için onları da siliyorlar koşa koşa. çoğu yerde 12 gün oluyor böylece. mokokonun dediği gibi 4 gün 4 gün alırsan da illa ki emikliyorlardı bir şekilde, yetkili bi abi gelse de açıklasa.
ginaly Mesaj tarihi: Mart 27, 2018 Mesaj tarihi: Mart 27, 2018 yasal olarak cumartesi workday olarak geçer. konu kilit.
BonePART Mesaj tarihi: Mart 27, 2018 Mesaj tarihi: Mart 27, 2018 türkiye iş kanununda çalışma günleri pazartesi cumartesidir senin pazartesi cuma calısman birşeyi değiştirmez o iş verenin tercidir normalde cumartesi yarım gün çalışma var o çalışmayı bölüm günlük çalışmayı arttırıp 5 gün çalıştırıyor firmalar her yerde o şekilde
BalisticGel Mesaj tarihi: Mart 27, 2018 Mesaj tarihi: Mart 27, 2018 Memurda pazar da sayılıyor. O daha kötü.
mokoko Mesaj tarihi: Mart 27, 2018 Mesaj tarihi: Mart 27, 2018 goldbären said: olay cumayı alıp almaman değil de, 14 gün yıllık izninin 2 gününü biz cumartesi de çalışıyoruz ki, sadece sizi çağırmıyoruz :) yaptıkları için onları da siliyorlar koşa koşa. çoğu yerde 12 gün oluyor böylece. mokokonun dediği gibi 4 gün 4 gün alırsan da illa ki emikliyorlardı bir şekilde, yetkili bi abi gelse de açıklasa. benim bildiğim böyle bizim şirkette. gerçi benim bildiğim kesin yanlıştır daha bi kez izin almadım 4 sene doldu şirkette...
toggie Mesaj tarihi: Mart 27, 2018 Mesaj tarihi: Mart 27, 2018 8-5 calisiyosan cuma gunun izinden 2 gun duserler, 8-6 calisiyosan 1 gun duserler. benim su ana kadarki tecrubem bu sekilde oldu. acikcasi 8-5 calisip cuma gununun 2 gun sayilmasini tercih ederim. kotu yonde degisti bizim saatler.
totemic Mesaj tarihi: Mart 27, 2018 Mesaj tarihi: Mart 27, 2018 biz ne yapalım bizde pazar günleri de sayılıyor.
Bathory Mesaj tarihi: Mart 27, 2018 Mesaj tarihi: Mart 27, 2018 Bonepart'ın dedigi gibi aynen. İş kanununda pazartesi - cumartesi çalışma günleri olarak belirlenmiş. Ama 45 saati şirketler haftaiçi gösterdikleri için ctesi çağırmıyorlar çoğu yerde. Ama izin mevzusu olduğunda çakallık yapıp o günü de ekliyorlar. Yasal olarak şikayet etme durumun pek yok yani bu durumda. Ona da kulpları şu şekilde, iş saatleri dahilinde başına birşey gelirse, bunun sorumluluğu şirkete ait. O yüzden gün içerisinde olsa dahi şirketten çıktığında izin formu doldurulması lazım ama çoğu yer yapmıyor onu da.
toggie Mesaj tarihi: Mart 27, 2018 Mesaj tarihi: Mart 27, 2018 totemic said: biz ne yapalım bizde pazar günleri de sayılıyor. kac gun izin hakediyosun?
goldbären Mesaj tarihi: Mart 27, 2018 Mesaj tarihi: Mart 27, 2018 toggie said: 8-5 calisiyosan cuma gunun izinden 2 gun duserler, 8-6 calisiyosan 1 gun duserler. benim su ana kadarki tecrubem bu sekilde oldu. acikcasi 8-5 calisip cuma gununun 2 gun sayilmasini tercih ederim. kotu yonde degisti bizim saatler. yalnız elmavokta 8-18 çalışıyordu sanırım. hem böyle çalıştırıp hem 2 gün düşüyorlarsa sıkıntı.
totemic Mesaj tarihi: Mart 27, 2018 Mesaj tarihi: Mart 27, 2018 toggie said: totemic said: biz ne yapalım bizde pazar günleri de sayılıyor. kac gun izin hakediyosun? 20 gün (2 sene sonra 30 olacak). iki senede bir yanıyor izinler ayrıca..
applev0dka Mesaj tarihi: Mart 27, 2018 Konuyu açan Mesaj tarihi: Mart 27, 2018 goldbären said: toggie said: 8-5 calisiyosan cuma gunun izinden 2 gun duserler, 8-6 calisiyosan 1 gun duserler. benim su ana kadarki tecrubem bu sekilde oldu. acikcasi 8-5 calisip cuma gununun 2 gun sayilmasini tercih ederim. kotu yonde degisti bizim saatler. yalnız elmavokta 8-18 çalışıyordu sanırım. hem böyle çalıştırıp hem 2 gün düşüyorlarsa sıkıntı. 8-18 çalışıyorum ve 1 gün düşüyor. p.tesi/cuma yazarsam 6 düşecek yani. p.tesi/perşembe 4 gün olarak yazsam 4 düşecek yani ? "en az 10 kullanın" falan diyorlar zorla bu cumayı araya koymak için sanırım
dana22 Mesaj tarihi: Mart 27, 2018 Mesaj tarihi: Mart 27, 2018 benim kemiksiz 60 oluyor hersene..5 5 alsan pzt cumaya 6 hafta kapatabiliyorum..
toggie Mesaj tarihi: Mart 27, 2018 Mesaj tarihi: Mart 27, 2018 oyleyse sikinti gercekten ama ozel sektorde boyle seylere itiraz pek kolay degil. kabulleniyorsun bi sekilde, cunku etrafindaki got korkusu aurasi o kadar gelismis oluyor ki koyun gibi sen de onlardan biri oluveriyorsun sdfg. bunu goldbaren'e yazmistim da gerek kalmamis. @totemic ayni yerde 5 sene doldurmadan 20 gun veriyolarsa cok iyiymis. ama pazari nasil sayiyorlar? haftayi kapattigin zaman 5 yerine 7 gun mu dusuyor? yoksa cuma gunu izin alinca 3 gun mu. senin durum da enteresanmis, benzer bisi gormedim ben.
oldun Mesaj tarihi: Mart 27, 2018 Mesaj tarihi: Mart 27, 2018 genelde pazartesi persembeye aliyorsun cuma gunude inadina gidip hicbisey yapmiyorsun iki tarafda kaybediyor.
totemic Mesaj tarihi: Mart 27, 2018 Mesaj tarihi: Mart 27, 2018 devlet memuruyum ben asalet tasdik olunca direk 20 günden başlıyorsun 10 seneyi bitirince 30 güne çıkıyor ama dediğim gibi 2 senede bir yanıyor izinler. parasını falan alamıyorsun.
eldar Mesaj tarihi: Mart 27, 2018 Mesaj tarihi: Mart 27, 2018 Haftalık çalışma süresi 45 saat yasal olarak. Senin sözleşmende de daha az yazmıyorsa 45 saat geçerlidir. Mesai saatlerin 9-18.00'se mesela, arada 1 saat öğlen arasını da düşersen günde 8 saat eder. Haftada 5 gün çalışıyorsan bu toplam 40 saat eder. Bu durumda işveren sana haftada 5 saat kıyak geçmiş oluyor, cumartesi işe çağırmayarak. Dolayısıyla izne çıkarken cumartesiyi de saymasının yasal altyapısı var. Ben bu bir günü niye bu kadar mesela ettiklerini anlamıyorum açıkçası.
applev0dka Mesaj tarihi: Mart 27, 2018 Konuyu açan Mesaj tarihi: Mart 27, 2018 8-18 çalışıyorum, 1 saat yemek arası. günde 9 saat yapıyor. 9x5=45 yapıyor. haliyle c.tesi çağırmıyorum kıyak yapıyorum diyemez.
BonePART Mesaj tarihi: Mart 27, 2018 Mesaj tarihi: Mart 27, 2018 applev0dka said: goldbären said: toggie said: 8-5 calisiyosan cuma gunun izinden 2 gun duserler, 8-6 calisiyosan 1 gun duserler. benim su ana kadarki tecrubem bu sekilde oldu. acikcasi 8-5 calisip cuma gununun 2 gun sayilmasini tercih ederim. kotu yonde degisti bizim saatler. yalnız elmavokta 8-18 çalışıyordu sanırım. hem böyle çalıştırıp hem 2 gün düşüyorlarsa sıkıntı. 8-18 çalışıyorum ve 1 gün düşüyor. p.tesi/cuma yazarsam 6 düşecek yani. p.tesi/perşembe 4 gün olarak yazsam 4 düşecek yani ? "en az 10 kullanın" falan diyorlar zorla bu cumayı araya koymak için sanırım Haftada 3 günden fazla izin alırsan cumartesi sayılıyor.Perşembe cuma cumartesi izin alırsan mesela 3gün dülşer. en az 10 kullanın konusuda gene iş kanununda senelik izin bölünebilir ama en az 1 tanesi 10 gün ve fazlası olacak seklinde oldugu icin şirketler cılkını cıkartıp 1 1 vermesiller diye bu arada devleti bilmiyorumda özel sektörde izin yanması diye bir konu yok
eldar Mesaj tarihi: Mart 27, 2018 Mesaj tarihi: Mart 27, 2018 O zaman sözleşmenin istisnai olmadığını varsayarsak, yapamaması lazım. Bu durumda iş hukukunu bilen bir avukata danışman gerek, şudur dersem yalan olur.
Rewendor Mesaj tarihi: Mart 27, 2018 Mesaj tarihi: Mart 27, 2018 40 saat (8-5 9 saat, 1 saati mola, 8x5) 5 gün çalışma 45 saat (8-6 10 saat, 1 saati yemek vb molası, 9x5) 6 gün çalışmanın 5e toparlanmış hali oluyor İlkinde c.tesi de düşebiliyor, ikincide düşmüyor olması lazım. Tabii bu durumda çalışma saatine göre maaşın da ona göre olması lazım. İdeal koşullarında. Oda koşullarında basınç ve ısı daha yüksek ama ideal koşullara göre. 10 gün izin konusu da bildiğim kadarıyla "çalışan isterse 10 günlük blok alabilir" şeklinde. Ama bunun uygulanmamasının ihlal olma ihtimalinden çekinen büyük şirketler riske girmemek için direkt kendi iç şartı koşuyor 10 gün blok alınmasını. Edit: 10 gün izin şeysi Edit: ters yazmışım.
Remus Mesaj tarihi: Mart 27, 2018 Mesaj tarihi: Mart 27, 2018 Türkiye iş kanunu bildiğin sömürü düzeni. Çalışanı bu kadar ezen başka bir ülke yok sanırım. Günlük 8 saat'den fazla çalışılmaması gerekiyor normalde.
BonePART Mesaj tarihi: Mart 27, 2018 Mesaj tarihi: Mart 27, 2018 Remus said: Türkiye iş kanunu bildiğin sömürü düzeni. Çalışanı bu kadar ezen başka bir ülke yok sanırım. Günlük 8 saat'den fazla çalışılmaması gerekiyor normalde. aksine türk iş kanunu tamamen işçinin yanında işveren adam anana küfredip kafana zopayla vurmadığı sürece hep haksız
Öne çıkan mesajlar